Sledujte nás:

Co bychom měli pít?

Zpět

Ing. Hana Málková

Pitný režim je každodenní součástí našeho života, za rok vypijeme průměrně kolem 1000 litrů vody, za celý život už je to opravdu obrovské množství tekutin, které naším organismem proteče. Nemělo by nám být tedy lhostejné, co pijeme a měli bychom věnovat pozornost správnému výběru nápojů.

Než se však do výčtu doporučených nápojů pustíme, připomeňme si, že stejně jako jídelníček, i náš pitný režim může být pestrý. Proto jsme nazvali i kategorie nápojů jako „vhodné“ a „méně vhodné“ – tedy nikoli černobíle jako „povolené“ a „zakázané“. Pokuste se však, aby se základem pitného režimu stala první kategorie nápojů s tím, že si jej občas zpestříte kávou či dalšími nápoji z kategorie „méně vhodných“.

Nápoje vhodné

Voda a minerální voda

Nejvhodnější a nejpřirozenější tekutinou je čistá voda. Vodu lze pít kohoutkovou nebo balenou, své místo mají v pitném režimu i přírodní minerální vody. Pro každodenní pití vybírejte slabě či středně mineralizované vody, které klidně můžete pít dlouhodobě.

Při výběru minerální vody je zapotřebí sledovat zejména obsah sodíku, který se vždy dočtete na etiketě. Příjem soli (resp. sodíku) je u většiny populace vysoký a je vhodné ho proto spíše omezovat. Problém vysokého obsahu sodíku se však týká jen několika málo druhů silně mineralizovaných vod, většina vod na českém trhu spadá do slabě a středně mineralizovaných vod, které můžeme pít bez obav. V určitých situacích jsou vhodné i silně mineralizované vody, například při velké zátěži v letním období nebo při dlouho trvající sportovní aktivitě, kdy je třeba doplnit i minerální látky.

Tématu minerálních vod budeme věnovat samostatný článek.

Pokud vám samotná voda nechutná, můžete si ji ochutit citronovou šťávou či mátou, zkusit můžete i jiné ovoce a bylinky.

Čaje

Pitný režim můžete obohatit i prostřednictvím čajů - ovocných, v přiměřeném množství i černých, zelených nebo bylinných, ideálně samozřejmě neslazených.

Čaje se dělí na pravé, které jsou vyrobené z čajovníku a patří mezi ně čaj černý a zelený, a na čaje nepravé připravované z jiných rostlin než je čajovník, kam patří například čaje ovocné, čaj roibos nebo čaje bylinné. Pravý čaj obsahuje na rozdíl od čajů ovocných a bylinných kofein, berte ho tedy spíše jako zpestření pitného režimu a nikoli jeho základ.

V případě bylinných čajů je vhodné střídat různé druhy a s jejich množstvím to také nějak nepřehánět. Ovocné neslazené čaje se naopak mohou pít pravidelně i ve větším množství. 

Nápoje méně vhodné

Každý nápoj, který vypijeme, dodá do našeho těla tekutiny. Je však důležité přemýšlet nad tím, jestli společně s tekutinami nepřijímáme zbytečně i další látky, které nejsou pro náš organismus nepostradatelné nebo na něj mohou působit ve větším množství dokonce negativně.

Limonády, ochucené vody

Limonády a ochucené vody většinou obsahují velké množství cukru a jejich konzumací dostáváte do těla pouze energii (tzv. prázdné kalorie). Neměly by být tedy základem pitného režimu. Kolik cukru a energie nápoje obsahují, se můžete dozvědět v tomto článku

Džusy, zeleninové šťávy

Vhodnější volbou jsou 100% džusy a zeleninové šťávy, které obsahují i určité množství pozitivních látek (vitaminy, minerální látky, antioxidanty), je však potřeba počítat s tím, že obsahují také poměrně dost cukru a při vypití většího množství už dodávají i větší množství energie. 100% ovocné a zeleninové šťávy patří do zdravého jídelníčku, není však vhodné jimi primárně doplňovat pitný režim.

Nápoje slazené sladidlem

Jste-li zvyklí na sladkou chuť nápoje a vyřazení slazených nápojů ze dne na den by mohlo vést k nedostatečnému příjmu tekutin, můžete v počátku nahradit limonády přiměřeným množstvím nápoji slazenými nekalorickými či nízkokalorickými sladidly. S jejich konzumací byste to však neměli přehánět a raději byste si měli postupně zvykat na pití vody či jiných nesladkých nápojů.

Káva a kolové nápoje

Kofein obsažený v kávě a kolových nápojích patří mezi látky, které na náš organismus působí psychostimulačně. Odstraňuje sice únavu, zvyšuje pozornost, ale na druhou stranu může mít ve větším množství i určité negativní účinky. Proto není vhodné to s množstvím nějak přehánět.

U kolových nápojů je nevýhoda ve vysokém obsahu cukru (pokud se nejedná o variantu se sladidlem). Měli bychom mít také na paměti, že obsažený fosfor (zejména v podobě kyseliny fosforečné) zhoršuje využití vápníku, který je mimo jiné nezbytný pro naše kosti. Na našem trhu jsou však dostupné i některé značky kolových nápojů bez kyseliny fosforečné, např. Kofola.

Naopak káva obsahuje i poměrně velké množství příznivých antioxidantů, takže v rozumné míře můžeme pití kávy doporučit. Pokud do kávy nepřidáváte žádné další přísady (cukr, mléko, smetanu), je navíc její energetická hodnota téměř nulová.

Energetické „povzbuzující“ nápoje

Energetické nápoje jsou limonády obohacené o kofein, taurin či další funkční látky nebo směsi bylin, které mají mít povzbuzující účinek. K běžnému pití je rozhodně nelze doporučit.

Alkoholické nápoje

Víno i pivo obsahují určitý podíl pozitivně působících látek (některé vitaminy, minerální látky a antioxidanty), s jejich množstvím to však není vhodné přehánět. Opomeneme–li možnost vzniku závislosti, je velkou nevýhodou alkoholu i jeho vysoká energetická hodnota a diuretické (odvodňující) účinky. Za přiměřené množství jsou považovány 2 dcl vína či 3 dcl piva denně. Tvrdý alkohol by se měl konzumovat jen opravdu ve výjimečných situacích a v co nejmenším množství.

 

Jaké nápoje zařazovat často a jaké méně často?

Hodnocení (46 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

25. 08. 2017 21:50
Piji vodu, Magnezii a neslazený čaj.
20. 08. 2017 10:40
Vodu jsem zvyklá už pít, čaje a kávu nesladím už dávno - naučila jsem se to
19. 08. 2017 17:46
Čaj nesladím a voda mi od malinka chutná.
16. 08. 2017 22:40
osobně ujíždím na vodě a čaji všeho druhu - ovšemže neslazeném
16. 08. 2017 12:06
Piji hodně zeleného a černého čaje, nevím proč jsem si myslela, že jsou vhodnější než čaje ovocné. Budu to muset obměnit
15. 08. 2017 15:17
ujíždím na zeleném čaji, tak ho bude třeba občas nahradit vodou..
15. 08. 2017 12:01
sice jsem se toho moc nového nedozvěděla, ale hezký přehled, pyramida je fain
13. 08. 2017 22:30
Piji neslazený čaj nebo minerálku s příchutí.
11. 08. 2017 17:43
piju vodu s citronem
09. 08. 2017 23:23
piju málo, ale když už, tak vodu. Alespoň něco mám dobrého
09. 08. 2017 21:55
Takhle nějak podle pyramidy piju. jen ty džusy, limonády, kofoly vůbec nemusím.
08. 08. 2017 21:57
piju hlavně vodu, občas neslazenou minerálku a v zime čaje - hlavně bylinky, samozřejmě bez cukru...jinak hezká pyramida
08. 08. 2017 21:56
Já si ráno dávám hrnek kafe s mlíkem (lžička instanní kávy, půl hody, půl mléka, hrnek = 0.7 litru).
A pak mám na stole 1.6 l konvici čaje, když ji dodělám, vařím okamžitě novou. Čaje střídám různé zelené a černé, dělíám je slabé (na tu konvici jeden pytlík nebo sypaný čaj v množství jako na jeden šálek). Občas si udělám i nějakou tu meduňku nebo mátu.
Čaje nesladím, kafe občas ano - stívií nebo medem.
V hospodě si dávám pivo nebo minerálku, případně colu bez cukru.
Pokud jsem v práci, tak tam si v létě dávám vodu ze "sodobaru", v zimě čaj. A na schůzích kafe, tam si ho obvykle i osladím, protože ten den se většinou nemám čas ráno najíst. Občas si vodu ochutím troškou džusu, jako místo sirupu.
Na cesty balím lahev čaje - někdy s citronem a medem a lahev kafe s mlékem nebo lahev coly bez cukru.
08. 08. 2017 21:41
Pěkně udělaná pyramida , lépe se to zapamatuje.
08. 08. 2017 21:25
Ovocné čaje mě dost prekyseluji. Jsem překvapená, že jsou tak doporučovane.
08. 08. 2017 20:25
Toto celkem všechno znám a kromě vody piju občas pivo, víno nemám ráda.
08. 08. 2017 12:13
Já také nejvíc vodu a čaje, víno na chuť a atmosféru, ne na žízeň. Příjemně mne překvapilo, že kofola neobsahuje kyselinu fosforečnou, která odbourává vápník. Piji ji opravdu výjimečně, kdysi v Tatrách, ve vedrech na túrách, mi čepovaná přišla k chuti a dodala energii.
08. 08. 2017 11:20
Piju hlavně vodu,občas hlavně v létě vinný střik.
08. 08. 2017 09:29
Nejvíc piju vodu pak čaje ostropestřec diabetický Matcha Tea občas džus 100% rozredim s vodou
08. 08. 2017 09:25
Nejvíc piji vodu a neslazené čaje, ale ráda si dám i víno :-)
08. 08. 2017 09:22
Pyramida na konci článku je velice trefná - jasná a srozumitelná.
08. 08. 2017 09:21
Přes den piju vodu a k snídani bylinkový čaj.V zimě ovocný a bylinkový čaj
08. 08. 2017 08:50
Nejvíc piju vodu a zelený čaj a každé ráno začínám ovocným čajem.
08. 08. 2017 08:41
Mám to přesně podle pyramidy, vedou ovocné čaje. V zimě teplé, v létě studené.
08. 08. 2017 08:03
nejvíc piju vodu a ovocné čaje
08. 08. 2017 07:51
Tak nějak to dodržuji.
08. 08. 2017 07:09
Super článek :)
08. 08. 2017 07:05
Nejvíc piju čistou vodu, pravidelně ráno na snídaň černý čaj. V zimě to jsou spíše čaje - neslazené ovocné a zelené.

Naši partneři