Sledujte nás:

Co způsobuje nadýmání po konzumaci luštěnin?

Zpět

Ing. Hana Málková

Že luštěniny způsobují plynatost a nadýmání je jaksi všeobecně známé. Mnoho lidí právě z tohoto důvodu tuto potravinu do svého jídelníčku příliš nezařazuje.

Ačkoliv každý zná nadýmavé účinky, které mohou luštěniny mít, všeobecně je již daleko méně znám důvod, proč tomu tak vlastně je! A že je ve skutečnosti docela snadné s původcem těchto potíží bojovat.

V luštěninách se přirozeně vyskytují kromě látek pozitivně působících na naše zdraví i látky tzv. antinutriční. Významnou skupinou těchto antinutričních látek jsou nestravitelné oligosacharidy – zejména alfa-galaktosidy, konkrétně se jedná o rafinózu, stachyózu a verbaskózu. A jelikož lidský organismus není schopný tvořit enzym alfa-galaktosidasa, který by tyto sacharidy v tenkém střevě rozštěpil, doputují až do tlustého střeva, kde jsou rozkládány střevní mikroflórou za vzniku plynů - vodíku, oxidu uhličitého a methanu. Z toho důvodu můžeme pociťovat po konzumaci luštěnin trávicí potíže a nepříjemnou plynatost. Jenomže co s tím?

Alfa-galaktosidy jsou látky termostabilní, nelze se jich tedy zbavit vařením ani jinou tepelnou úpravou luštěnin. Jedná se však o látky rozpustné ve vodě. Proto je vhodné luštěniny před konzumací namáčet a následně vodu, ve které jsme je namáčeli, slít a uvařit luštěniny v nové vodě. Při tomto postupu dochází k odstranění až 40 % přítomných oligosacharidů a z nich plynoucích problémů.

Luštěniny lze taky problematických oligosacharidů velmi dobře zbavit pomocí klíčení. V rostlině slouží alfa‑galaktosidy jako zdroj energie, během klíčení jsou tedy spotřebovávány a jejich obsah v naklíčených luštěninách je až o 80 % nižší.

Více tipů, jak s touto problematickou složkou luštěnin bojovat, naleznete v tomto článku

Hodnocení (55 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 03. 2017 21:53
máme rádi klíčené mungo a zkoušela jsem i zelený hrách
03. 03. 2017 12:01
Nechávám si luštěniny klíčit a mám je v lednici když je potřeba
21. 02. 2017 18:55
Někde jsem četla, že se voda má slít ještě jednou během vaření. Ale nezkoušela jsem to.
14. 02. 2017 16:40
Namáčení už mám v hlavě, jen to klíčení....zítra přijede dcera a ta už klíčila, budu muset vyzpovídat její klíčící umění.
14. 02. 2017 16:19
karolinafourova.Moc děkuji za radu,zařídím se podle toho.
13. 02. 2017 19:47
Fazole jsem většinou namáčela. Ale čočku ne !!! Tak teď už vím, jak na ně !!! :-D :-D
13. 02. 2017 19:43
Pěkné shrnutí :-)
12. 02. 2017 23:13
díky za rady
12. 02. 2017 20:55
děkuji za tento článek, hned jsem zase o něco moudřejší
12. 02. 2017 14:43
Ano já dávám koření jako do masových vývarů tedy kmín, bazalku, majoránku, fenykl, anýz, kmín, římský kmín,kurkumu,tymián, koriandr,zázvor, česnek - po špetkách vytvořím vždy nějakou kombinaci
11. 02. 2017 19:12
já jsem jantar, já vždycky čočku namočila a nedala novou vodu... no, mám se hodně co učit :D :D
11. 02. 2017 07:12
namáčení je méně efektivní, než jednoduché proplachování v teplé vodě. pokud luštěniny leží v jedné vodě, je rozpustnost nadýmavých látek menší, než při proplachování. není tedy třeba vědět den předem, že si budu chtít uvařit luštěniny. nadýmání zabraňují také byliny a koření, které se typicky konzumují tam, kde jsou luštěniny hlavní součást jídelníčku, jako je koriandr, římský kmín, kurkuma, fenykl atd.
10. 02. 2017 09:20
Majoránku dávám do čočkové polévky a teprve teď zjišťuji proč. :-) Začnu ji přidávat i při vaření na salát.
09. 02. 2017 20:41
tkoskubova: u konzervovanych lustenin je vhodne slit nalev a ludteniny dukladne proprat pod tekouci vodou, aby se opet nezadouci efekt snizil na minimum :-)
09. 02. 2017 20:36
Na majoránku nedám dopustit. Čočku vařím s ní, s trochou kmínu a stroužkem česneku.
09. 02. 2017 19:32
Zajímavé.
09. 02. 2017 17:35
Já přidávám k namočeným luštěninám saturejku - teda přez léto, ale nedá se říct, že by to bylo lepší....
09. 02. 2017 16:52
A jak je to s luštěninami v konzervě?Dost často si kupuji červené fazole a dělám z nic polévku,přidávám i majoránku.Děkuji za radu nada,pokud procházka pomůže,tak jsou to hned 2 mouchy jednou ranou.Pohyb pro zdraví a redukce nadýmání.Moc děkuji.
09. 02. 2017 13:54
moje maminka přidávala do luštěnin majoránku...
09. 02. 2017 10:27
Kdo má tu možnost, pomůže po luštěninovém obědě odpolední hodinová procházka.
09. 02. 2017 10:02
S luštěninami problémy nemívám, když je nekombinuji s masem ale jen se zeleninou a obilovinou.
09. 02. 2017 08:52
Ty naše babičky byly přeci jenom chytré, když namáčely čočku i ostatní luštěniny. A to neměly tolik informací jako my. :-)
09. 02. 2017 08:26
Nechci to zledčovat, ale nedá mi to : řeknese se 1 prd a jaká je to věda, co ???
09. 02. 2017 08:12
Myslela jsem, že tento problém nemám, ale v pondělí po čočce vařené v závodní jídelně jsem měla takové křeče, že mi to pěkně znepříjemnilo večer. Teď naštěstí vím, čím to bylo a příště si luštěniny raději připravím sama :-)
09. 02. 2017 07:35
Naštěstí s luštěninami nemám žádný problém.
09. 02. 2017 07:23
Jak tvrdí moje manželka, já má plynatost stále ať jím nebo nejím luštěniny. Tak se tím zas tolik netrápím.
09. 02. 2017 07:19
vodu též slévám a ještě do polévek přidávám majoránku

Naši partneři