Ing. Hana Málková
Pokud jste s námi v projektu už od začátku roku, o cukru už mnohé víte, ale neuškodí si informace po nějaké době osvěžit. :-) Tentokrát se zaměříme konkrétně na obsah cukru v mléčných výrobcích. Téměř ve všech mléčných výrobcích určitý podíl cukru najdeme, co je však jejich přirozenou součástí, a co už je zkrátka moc a je do výrobku zbytečně přidáváno?
Cukr přirozeně se vyskytující vs. přidaný
Mléčné výrobky obsahují určité množství přirozeně se vyskytující laktózy. Jedná se o disacharid složený z molekuly glukózy a galaktózy a dle legislativy spadá pod označení cukr. Jedná se o přirozenou součást mléčných výrobků a přítomnost laktózy určitě není důvodem pro omezení či vyřazení mléčných výrobků z jídelníčku (za předpokladu, že netrpíte laktózovou intolerancí).
Vedle přirozeně obsažené laktózy může však v některých mléčných výrobcích být obsažený také cukr přidaný, typicky například v ochucených jogurtech, ochuceném mléku, mléčných nápojích nebo dezertech.
Cukr pochází většinou z ochucující složky, částečně může být obsažen v samotném ovoci, ale v mnohem větší míře se jedná o cukr přidaný, ať už v podobě klasického cukru nebo glukózo-fruktózového sirupu a dalších druhů sladidel.
Povinnost uvádět výživové údaje na balených potravinách (až na některé výjimky) vstoupila v účinnost poměrně nedávno, a to 13. prosince 2016. Na obalech potravin musí být uveden obsah sacharidů a „z toho cukrů“. Pod pojmem cukry jsou však zahrnuty jak cukry přidané, tak ty, které jsou přirozenou součástí dané potraviny, u mléčných výrobků se jedná především o zmiňovanou laktózu.
Pokud neznáte přesný obsah laktózy v daných výrobcích, tabulka s nutričními hodnotami vám v rozlišení přidaného a přirozeně se vyskytujícího cukru příliš nepomůže. Přidaný cukr však identifikujete podle složení, ve výčtu bude v takovém případě uveden cukr nebo různé druhy sirupů či jiných sladidel. Buďte si jisti, že v případě ochucených výrobků na cukr nebo sirup narazíte vždy (s výjimkou některých výrobků slazených nekalorickými sladidly).
Množství přidaného cukru celkem spolehlivě zjistíte, pokud vedle sebe porovnáte hodnoty neochuceného neslazeného výrobku a ochuceného výrobku s příchutí. Pokud se podíváte například na nutriční hodnoty bílého jogurtu, uvedená hodnota v tabulce u položky cukry odpovídá přibližně množství přirozeně obsažené laktózy. Číslo nebude nijak vysoké, ve 100 ml mléka nebo 100 g bílého jogurtu je to například kolem 5 g. To, co je tedy nad uvedených 5 g už je nejčastěji cukr přidaný, a většinou je ho až zbytečně moc.
Obsah cukru v jogurtech
V ochucených jogurtech je nejčastěji obsaženo celkově okolo 14 g cukru na 100 g, v některých případech je však obsah cukru dokonce vyšší než 20 g. Pokud si odečtete zmíněných 5 g laktózy, jedná se o 9-15 g přidaného cukru na 100 g, což už je poměrně vysoké číslo.
Na fotografiích jsou použity kostky cukru odpovídající cca 2,5 g a znázorňují pouze přidaný cukr.
Zatímco klasický ovocný jogurt čítá v jednom balení 5 kostek přidaného cukru a ovocný jogurt se sladidly 2 kostky (některé dokonce neobsahují žádný přidaný cukr, pokud jsou slazeny jen sladidlem a nikoli v kombinaci s cukrem), bílý jogurt žádný přidaný cukr neobsahuje a jeho energetická hodnota je tak až dvakrát menší.
Obsah cukru v mléčných nápojích
V ochucených mléčných nápojích (kefírech, jogurtových nápojích, zákysech apod.) je průměrně obsaženo okolo 12 g cukru na 100 g výrobku, z čehož přibližně 7 g tvoří cukr přidaný. Nevýhodou těchto výrobků je také velikost balení, které se zpravidla pohybuje od 300 do 500 g.
Například jedno balení ovocného kefíru obsahuje téměř 50 g cukru, z toho více než 30 g tvoří právě cukr přidaný.
Kupujte jen neochucené varianty
Jasnou volbou by tedy měly být jogurty a kysané mléčné nápoje bez příchutí, které neobsahují žádný přidaný cukr. Pokud vám tyto výrobky samy o sobě nechutnají, není nic jednoduššího než si je dochutit doma dle vlastní potřeby. Přidejte čerstvé ovoce, případně doslaďte lžičkou medu, džemu nebo oblíbeného sirupu. Stále se sice jedná o cukr, ale máte pod kontrolou přidané množství a pravděpodobně vám bude stačit cukru méně než kolik ho přidávají výrobci do ochucených variant. Případně lze využít i nekalorická sladidla, ale lepším řešením je si sladké chuti postupně odvykat. Uvidíte, že za nějakou dobu už na bílý jogurt s čerstvým ovocem nedáte dopustit a kupované ochucené jogurty vám budou připadat zbytečně přeslazené.
Pozor na dezerty
Další skupinou výrobků, která by mohla příjem jednoduchých cukrů významně navýšit, jsou mléčné dezerty. Slovo “dezert” v názvu stojí v případě těchto potravin zcela oprávněně, proto by se v jídelníčku neměly objevovat příliš často, a to jak u dospělých tak u dětí. Mezi tyto výrobky patří například mléčné rýže, pudinky, smetanové krémy a podobné výrobky, z nichž většina už nemá s mléčnými výrobky a jejich pozitivy nic moc společného.
V oblíbených dezertech typu mléčná rýže se může skrývat až 8 kostek cukru. Pokud si tento dezert připravíte doma z rýže, mléka a například vanilky, kakaa nebo ovoce, můžete množství cukru libovolně snížit.
V porovnání se sušenkami mléčné výrobky stále vítězí
I přes zbytečně vysoký obsah cukru jsou ochucené mléčné výrobky (jogurty, kefíry apod.) vzhledem k obsahu příznivých živin stále zdravější svačinou, než je například sušenka, čokoládová tyčinka nebo kupovaná bageta. Je však vhodné odvykat si přehnaně sladké chuti a postupně ochucené výrobky nahrazovat vhodnějšími neochucenými variantami, které si můžete dochutit dle vaší fantazie.
Svůj denní příjem cukru si můžete hlídat také pomocí programu Sebekoučink, který se již brzy i díky vaší podpoře dočká mobilní aplikace. :-)
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Teď jím neochucené, ono mléko a jeho produkty mají v sobě přirozeného cukru až dost. Ale vzhledem k tomu, že jsem téměř odbourala přidávané cukry, tak laktóza a spol. pro mě není limitující prvek, to spíš SAFA. Jsem přesvědčená, že o tom bude samostatný článek, možná dokonce hned ten zířejší :-)