Sledujte nás:

Den zdraví opět splnil svůj cíl

Zpět

test

 

test

 

V sobotu 23. října se před Základní školou Rakovského v Modřanech již půl hodiny před zahájením tradiční podzimní akce společnosti STOB, tj. Dne draví začal shromažďovat dav skalních účastníků, kteří chtěli zaujmout nejen výhodnou pozici v tělocvičně, ale využít co nejvíce z bohatého programu, který se zde nabízel. Hýbali jsme se zároveň na 7 místech!

Tělocvičny a další místa, kde probíhala pohybová aktivita v rámci Dne zdraví, praskala ve švech! Ženy a výjimečně i muži si vyráběli endorfiny při vydatném dance, modifikované zumbě či double aerobiku a v tu chvíli vůbec nevnímali, že by měli nějaké to kilo navíc. Euforie z pohybu byla dopřána i mnoha těm, kteří si poprvé zkusili úplně nový druh pohybu, ke kterému by se možná nikdy sami neodhodlali, jako byl např. Indoor rowing - veslování, břišní tance, tai-chi, cvičení s fitbally, pilates, cvičení na balančním disku, relaxační techniky a pod.

Zvláštní lekce cvičení byla určena také pro diabetiky, osoby s vysokým krevním tlakem a dalšími civilizačními chorobami. Cílem cvičební hodiny bylo naučit klienty jednoduchému posilovacímu cvičení, které mohou provádět sami doma či např. o pauze na pracovišti.

Neopakovatelnou atmosféru také doprovázel amatérský turnaj ve stolním tenise a odbíjené a ukázka řeckých tanců Marty Elefteriadu, kdy se rozvlnila na závěr celá tělovična.

Den zdraví 2010 zná své vítěze!

Přes poledne se již tradičně všichni návštěvníci shromáždili ve velké tělocvičně, kde proběhla diskuse o výživě a pohybové aktivitě s PhDr. Ivou Málkovou a Mgr. Janou Divokou. Tereza Hodycová seznámila návštěvníky s komunitním webem a někteří diskutující z webu měli šanci se poznat osobně. Web chce být seriózním médiem, které poskytne nejnovější, odborně podložené informace z oblasti redukce váhy, výživy či pohybu a nabídne možnost virtuálního setkávání a podpory příznivců rozumného hubnutí a zdravého životního stylu vůbec.

Po skončení diskuse byli vyhlášeni nejlepší řešitelé znalostního kvizu zaměřeného na tématiku výživy a hubnutí, který mohli účastníci vyplňovat celé dopoledne. Nejlepší řešitelka kvizu získala redukční pobyt se STOBem dle vlastního výběru. Odměna byla také předána těm, kterým se podařilo za rok 2010 zhubnout nejvíce. Dále se losovalo z mnoha desítek účastníků, kterým se podařilo během roku zhubnout 5 % své váhy. Hlavní cenou losování byl pobyt v Priessnitzových Lázních v Jeseníkách. A ti, kterým se v letošním roce nepodařilo dostát svým „hubnoucím“ předsevzetím, snad získali prostřednictvím mnoha poradenských služeb vhodné postřehy a rady, jak postupovat, aby byli příští rok minimálně v losování z těch, kteří snížili 5 % své váhy. Vzhledem k tomu, že nejúspěšnějšími hubnoucími byli především frekventanti kurzů snižování nadváhy, byla diskuse jistě velkou motivací pro ostatní, aby se také svěřili do péče odborníků, kteří pořádají kurzy pod hlavičkou spol. STOB v Praze a ve více než 100 městech České republiky. Kurzy pro diabetiky se konají již v mnoha desítkách měst – informace najdete na www.stob.cz, rubrika mimopražské kurzy.

Poradili jsme vám!

V rámci dne zdraví bylo poskytováno mnoho poradenských a dalších odborných služeb. Probíhaly testy zdatnosti, měření cholesterolu, krevního tlaku, glykémie, tělesného tuku. Z naměřených parametrů si mohli účastníci vypočítat tak zvaný „index zdraví“ a pokud pro ně nebylo hodnocení pomocí tohoto indexu příliš příznivé, mají jistě motivaci svou kondici a tedy i zdraví do příštího Dne zdraví zlepšovat.

Zdravá“ prodejní výstava

Samozřejmě nesmělo chybět dobré zdravé jídlo a výrobky související se zdravým životním stylem. Své výrobky v rámci prodejní výstavy prezentovalo mnoho firem. V sortimentu byly nejen potraviny vhodné pro zařazení do redukčního jídelníčku či obohacení jídelníčku příznivců zdravého životního stylu, ale i nádobí usnadňující přípravu a uchovávání jídla či sportovní pomůcky a oblečení a mnoho dalších zajímavostí.

A jaký byl smysl tohoto dne?

Hubnutí opravdu neznamená nejedení a podávání náročných sportovních výkonů. Základem úspěchu bývá to, že si vytvoříte takový jídelníček, který vyhovuje vašemu životnímu stylu, a zařadíte pohybovou aktivitu přiměřenou vaší fyzické kondici. A k tomu jsme snad přivedli téměř tisícovku návštěvníků Dne zdraví 2010. A vy, kteří jste letos chyběli, nedávejte si nereálné cíle, ale pokuste se alespoň trošku pozměnit svůj životní styl – pokud stále jen ležíte, více seďte, pokud jen sedíte, více stůjte a pokud je to ve vaší moci, udělejte 7 000 kroků za den. Když si budete dávat pokrm na talíř, zkuste to tak, aby polovinu talíře tvořila zelenina, čtvrtinu bílkovina (maso, ryby, drůbež, sýr, vajíčko) a čtvrtinu sacharidy (příloha, chleba, cereálie). S těmito životními změnami nebudete trpět, ale naopak si kvalitu života zvýšíte. A podporu k této změně vám mohou dát nejen semaforky v rámci sebekoučinku, ale určitě se budete podporovat i v rámci komunitního webu a za rok se podělíme o vaše úspěchy zase na dni zdraví.

Hodnocení (19 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

11. 05. 2013 22:33
ten den zdraví jednou konečně musím také navštívit
29. 04. 2013 10:39
Dobrý den, akce vypadá super! Bude se letos opakovat?
08. 04. 2013 20:01
Jednoho Dne zdraví jsem se před několika roky na základní škole zúčastnila. Byl to moc krásně strávený den. Koupila jsem si i nějaké ty zdravé dobrůtky.
06. 04. 2013 22:12
Co je ten Šmakoun sakriš?
02. 03. 2013 10:38
já na den zdraví spíš chodím obhlídnout firmy a co je nového , ono je tam moc lidí a cvičit se moc nedá-na to jsou lepší soboty plné pohybu
30. 10. 2010 21:40
Já jsem se dne zdraví zúčastnila poprvé a byla jsem nadšená. Jednak jsem se vyblbla na fitballech a zumbě a už jsem se i na cvíčo přihlásila. Neměla jsem pocit, že cvičení je jen pro hubené, protože takových jako já tam bylo více. Také jsem ochutnala nové potraviny. Například Robi maso. Sice to maso není, ale mě opravdu zachutnalo. Už jsem ho vařila i doma a setkalo se s úspěchem. A ochutnala jsem bábovku ze Šmakouna. Ta byla opravdu výborná. Já sladké miluji a tohle je možnost, jak si ho dopřát i při hubnutí. Všem, kteří se podílí na přípravách, moc děkuji za báječný zážitek a těším se už teď na příští rok.

Naši partneři