zdroj: Slaná fakta o soli - Publikace Česká technologická platforma pro potraviny
Pro klasifikaci lze využít různé způsoby dělení soli. Lze ji dělit například podle způsobu její úpravy:
1. Nerafinovaná sůl je sůl, která nebyla žádným způsobem upravena, a proto obsahuje větší množství dalších minerálních látek a stopových prvků;
2. Rafinovaná sůl byla technologicky upravena a obsahuje pouze dva prvky: sodík a chlor.
Česká legislativa používá pro označení soli pojem jedlá sůl. Jedlou solí se rozumí krystalický produkt obsahující nejméně 97 % chloridu sodného v sušině, který může případně obsahovat obohacující látky. Jedlou sůl lze obohatit, kromě jódu a fluoru, jakoukoli další látkou, je-li to povolené. Více o obohacování soli se můžete dočíst zde.
- jedlá sůl s jódem je směs chloridu sodného s jodičnanem draselným nebo jodidem draselným;
- jedlá sůl s jódem a fluorem je směs chloridu sodného s jódem (viz výše) a fluoridem sodným nebo fluoridem draselným;
- jedlá kamenná sůl je jedlá sůl získaná dobýváním z podzemních přírodních ložisek s malým podílem anorganických solí, které se s ní vyskytují přirozeně v ložisku soli, popřípadě s podílem účelově přidávaných látek;
- jedlá mořská sůl je jedlá sůl získaná odpařováním mořské vody s podílem stopových prvků a sloučenin, které se s ní vyskytují přirozeně v přírodě, popřípadě s podílem účelově přidávaných látek;
- jedlá vakuová sůl je jedlá sůl získaná vakuovým odpařováním nasyceného roztoku jedlé soli (solanky) z přírodních ložisek s malým podílem anorganických solí, které se přirozeně vyskytují v ložisku soli, popřípadě s podílem účelově přidávaných látek.
Více o dalších speciálních druzích soli jste se mohli dočíst v tomto článku.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.