Sledujte nás:

Druhy zeleniny aneb trocha potravinářského zbožíznalství

Zpět

Zelenina jsou jedlé části rostlin a podle toho, o kterou část se jedná (kořeny, bulvy, nať, plody apod.), ji můžeme rozdělit do několika skupin:

• košťálová – zelí, kapusta, květák, kedlubna, brokolice, pekingské a čínské zelí

• kořenová – mrkev, celer, petržel, pastinák, křen, ředkev, ředkvička aj.

• listová – salát, špenát, mangold aj.

• plodová – rajčata, paprika, lilek, okurka, tykev, meloun aj.

• cibulová – cibule, česnek, pór, pažitka aj.

• lusková – hrášek, fazolové lusky

• natě – kopr, celer, petržel, libeček aj.

• klasy – kukuřice cukrová

• výhonky – chřest, bambus aj.

Váš jídelníček by měl být pestrý, a proto by měla být pestrá i paleta zeleniny v něm – každý druh totiž obsahuje jiné vitaminy a ochranné látky.

Pokuste se každý týden zařadit jeden nový nebo ne zcela běžný druh zeleniny.

    

   

 

Hodnocení (16 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

08. 10. 2016 15:57
tak z toho co je na obrazku jim jen dyni a nekdy patizon.
07. 10. 2016 08:09
Také z toho jím všechno, pravda mangold, ředkev a zejména chřest a bambus rozhodně ne pravidelně. Přesto se dají sehnat i jiné druhy: artyčok, čekanka, kozí brada (salsify), oka (šťavel hlíznatý), romanesko, batáty, topinambur... to stojí za vyzkoušení. Ostatně není to tak dávno, co byla naprostou novinkou cuketa a různé druhy dýní...
06. 10. 2016 18:24
Kromě mangoldu, fazolových lusků (ty nemám ráda), chřestu (neumím připravit a je dost drahý) a bambusu znám a občas jím všechno. Tak nevím, jak splnit úkol, že mám každý den nebo možná týden zkusit nějakou novou zeleninu, Tolik druhů tu nemáme.
06. 10. 2016 13:51
Tak jsem si to v článku hezky zopakovala a něco i doplnila

Naši partneři