Sledujte nás:

Důležitost dostatečného příjmu bílkovin při hubnutí

Zpět

 

Bílkoviny jsou jednou ze tří základních živin (společně se sacharidy a tuky) přijímanou ve stravě. Řecký název „protos“, od něhož je odvozen odborný název bílkovin – proteiny, znamená prvořadý, tedy nenahraditelný. Chemicky jsou to z živin pouze bílkoviny, které obsahují ve své struktuře prvek dusík, který je nezbytný pro správné fungování obnovy buněk, tvorbu tkáňových hormonů či je stavebním prvkem nukleových kyselin, nesoucích genetickou informaci.

Bílkoviny se tráví v tenkém střevě, kde se využívají jednak na energii pro organismus (pokud není dostupná energie ze sacharidů a tuků) nebo jako stavební materiál pro fyziologické pochody v těle. Pokud tedy nedodáváme svému tělu dostatek bílkovin, je nuceno pracovat v nouzovém režimu, což přináší mnohé zdravotní důsledky vč. odbourávání vlastních bílkovin ze svalů.

Dospělý člověk by měl přijímat něco mezi 0,8 – 1,2 g bílkovin na kg své tělesné hmotnosti. Dlouhodobě je škodlivý jak nedostatek, tak i přebytek bílkovin. Nicméně, při hubnutí se velmi osvědčuje podíl bílkovin ve stravě zvýšit až na cca 30% z celkového energetického příjmu.

Výhodou dostatku bílkovin ve stravě je nejen to, že si snáze udržíte svoji dosavadní svalovou hmotu i při sníženém energetickém příjmu – na úkor tuků, které hubnete. Další výhodou je, že mají ze všech živin nejvyšší sytící schopnost. To znamená, že po jídle s vyšším obsahem bílkovin budete mít později hlad, než kdybyste zkonzumovali jídlo s převahou sacharidů o stejné kalorické hodnotě. Prakticky – pokud si dáte ke snídani sladký povidlový koláček, hlad vás překvapí o mnoho dříve, než když posnídáte krajíček chleba se sýrem Cottage, přestože měla obě jídla stejnou celkovou energetickou hodnotu. Totéž platí o chuti na sladké, která je po bílkovinných jídlech značně menší než po sacharidových.

Po konzumaci bílkovin dochází také k nejvyšší spotřebě energie už jen na trávení samotné ze všech tří živin. Trávení bílkovin je nejpomalejší a pro trávicí trakt nejnáročnější, proto je potřeba, aby organismus vydal více energie na činnost žaludku a střev, než je tomu u trávení sacharidů a tuků. Zvyšujete tak svůj energetický výdej, aniž byste cokoli dalšího dělali.

Pokud se tedy snažíte zhubnout, klaďte důraz na kvalitní bílkoviny ve stravě. Obecně platí, že by se měly ve stravě objevovat jak bílkoviny rostlinného, tak živočišného původu (zdroje bílkovin v potravinách naleznete ZDE).

Rostlinné zdroje bílkovin – např. luštěniny – mají tu výhodu, že obsahují málo tuků a vysoký podíl vlákniny. Mají však nižší tzv. biologickou využitelnost – to znamená, náš organismus je není schopen zcela zpracovat a využít pro své účely. Živočišné bílkoviny obsahují vyšší podíl esenciálních masných kyselin a jsou využitelné lépe (označují se jako plnohodnotné), avšak často s sebou nesou také množství tuků. Základními zdroji živočišných bílkovin jsou maso, vaječný bílek a mléčné výrobky. Při hubnutí bychom si měli vybírat do jídelníčku převážně méně tučné varianty.

Ideálním příkladem mléčného výrobku s přirozeně nízkým obsahem tuku a vysokým podílem bílkovin je čerstvý nezrající sýr jemné konzistence a smetanové chuti Meggle Cottage cheese. Tento hrudkovitý sýr je vyráběn podle tradičního domácího způsobu – zahříváním kyselého mléka, kdy se oddělí syrovátka od pevné složky v mléce a vytvoří se sýr.

Meggle Cottage cheese můžete zakoupit v široké obchodní síti v praktickém balení s plastovým víčkem, které umožňuje bezpečné uchování obsahu i po otevření fólie.

Meggle Cottage Cheese je nabízen v několika příchutích: Cottage cheese přírodní, Cottage cheese pažitka, Cottage cheese šunka/křen, Cottage cheese chilli, Cottage cheese hořčice-cibule.Lze jej využít i jako přísadu do salátů, brambor, teplých pokrmů a dokonce i „nasladko“ přidáním ovoce či lžičky medu.

Více informací na: www.cottage-cheese.cz, www.meggle.cz

Fantazii se meze nekladou, a proto právě nyní vyhlašujeme soutěž o nejlepší recept s Cottage cheese Meggle přírodní, kdy máte možnost přihlásit svůj vlastní nápad a získat od ostatních členů stobklubu svoje hodnocení ZDE.

 

Hodnocení (91 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 11. 2019 11:43
S bílkovinami jsem velmi na štíru, maso jím jen občas, a to ryby a kuřecí, jinak maso ne. Cottage jím hodně se zeleninou, ale nejde to pořád.A jelikož jsem zvyklá na hodně ovoce, je t kvůli cukrům špatně. A zeleninu syrovou nemusím vůbec, kromě okurek a rajčat, Mixuji si tedy ze zeleniny šťávy, nebo si ji udusím. Jinak ji ve větším množství nemůžu.
09. 10. 2015 14:06
Zkoušela jsem červenou čočku,zeleninu,cottage s křenem na večeři. Mňam
27. 09. 2015 11:55
Trapné, že tu děláte reklamu. Odtučňelý tvaroh má jen 0,5g tuku a vyšší obsah bílkovin. Ovšem výrobce vám nezaplatil, že...
08. 01. 2015 15:08
Ja mám tých bielkovín stále hodne pod limit. Mäso veľmi nemusím, jogurtom a tvarohom sa mi to dotiahnuť nedarí. Zatiaľ. :-)
20. 05. 2013 23:13
Děkuji za užitečné informace.
09. 05. 2013 15:59
Já nemusím maso, tak to doháním cottage, sýry, jogurty, tvarohem a syrečky. nevím, ale maso prostě mít 2x týdně by mi nevadilo, vysloveně se přemáhám ho jíst.
09. 05. 2013 14:54
bílkovin mám dost, miluju kuřecí maso, sýry, tvaroh, takže spíš mi to ukazuje hodně bílkovin
09. 05. 2013 13:39
občas mám problém s bílkovinami. Ale cottage sýr mám ráda se smetanou.
05. 05. 2013 13:25
no 80 g bílkovin za den rozhodně problém není.....nejsem si však jistý, jestli jich někdy nemám přebytek...bohužel článek pouze konstatuje, ale už nevysvětluje, proč je přebytek bílkovin dlouhodobě pro člověka škodlivý....to je menší mínus.....
25. 04. 2013 15:46
Bílkoviny - snažím se je konzumovat ve velkém - kuřecí maso, krůtí maso, šunka, vejce, sýry...
21. 04. 2013 10:22
21.4.2013
Díky Stobe za to,že jsem poznala novou potravinu-bílkovinu.
18. 04. 2013 10:05
kupuji si cottage přírodní, bud ho sním samostatně nebo si z něj udělám pomazánku nebo ho přidám do zel. salátu
18. 04. 2013 10:03
Cottage si kupuji prírodní a dochucuji si ho.Má ho ráda. Ale s bílkovinami musím taky trochu bojovat.
18. 04. 2013 09:45
nyní mám nastaveno 30%tuků, 30% bílkovin, 40% sacharidů. Když si jídlo naplánuji dopředu, tak se mi to daří vyladit.
16. 04. 2013 09:31
16.4.2013
Dodržovat přesně na procenta bílkoviny,tuky,sacharidy se mi zatím nedaří.
12. 04. 2013 21:58
taky si kupuju cottage bez příchuti a pak si ho udělám buď naslano nebo nasladko...a obojí je moc fajn
04. 04. 2013 20:05
Napište komentář...
04. 04. 2013 20:05
dnes jsem si do 1/2 přírodního cottage nakrájela papriku a rajče a s půlkou celozrnného rohlíku to bylo moc dobré
31. 03. 2013 07:51
Trochu mě to místo sýra spíš připomíná tvaroh, ale je dobrý.
24. 03. 2013 22:12
S bílkovinami problém nemám
24. 03. 2013 19:04
cottage kupuji většinou bez příchuti a velice mi chutná.
22. 03. 2013 16:46
můj první cottage putoval do koše. Koupila jsem si s paprikou a vůbec mi nechutnal. Po informacích, jak je zdraví a při hubnutí výhodný, jsem jej asi po půl roce zkusila znova. Tentokrát bez příchuti. První sousto nic moc, ale asi jsem si zvykla, teď jej mám velice ráda. Ale dochucuji si ho sama.
11. 03. 2013 20:17
nejraději mám cottage bez příchuti
11. 03. 2013 19:02
cottage si dávám s pečivem a zeleninou ráno k snídani nebo ho používám i třeba ke kuřecímu masu :-) mám ráda všechny varianty :-)
11. 03. 2013 18:08
Cottage mám velmi často v práci místo oběda. Mám ráda ten bez příchutě.
11. 03. 2013 16:03
Cottage mám také moc ráda - nejvíc ten přírodní - mohu si ho namíchat sama podle chutí - nasladko i naslano :-)
11. 03. 2013 10:35
Téměř každý den si ho dávám a nejraději ho mám s rajčaty.
11. 03. 2013 10:16
Tamara Starnovská: Ano, můžete. Záleží na celkové hladině kyseliny močové, ale dietní omezení jsou v zásadě jen 3 (nekonzumovat alkohol, kaviár a droždí jako samostatné pokrmy – pomazánka, polévka).
10. 03. 2013 21:57
Můj neoblíbenější sýr.
10. 03. 2013 08:35
Cottage jsem zařadila do jídelníčku asi před rokem a stále kupuji, jím a chutná, nejvíc přírodní a k tomu čerstvou zeleninu.
09. 03. 2013 21:30
Mám ho skoro každý den.
09. 03. 2013 20:59
Cottage jsem zacala jist az ted,kdyz jsem si precetla,jak je zdravi.Je vyborny naslano i nasladko.
09. 03. 2013 20:12
cottage mám moc ráda, ale ne všechny značky ... některé jsou moc smetanové a tím pádem sladké, mám raději ty, které mají chuť podobnou kefíru - prostě spíše nakyslou .-)
09. 03. 2013 20:07
Právě jsem jeden necelý snědla :-)
09. 03. 2013 09:18
Cottage se učím jíst,nějak mi moc nechatná,ale když jsem si do něj přidala lísk. oříšky a pomelo,tak to bylo k snědku. I na slano ho můžu. Takže jsem ho zařadila do mého jídelníčku.
07. 03. 2013 10:08
Také mám ráda cottage. Dělala jsem dětem ve školní družině malou přednášku o zdravé výživě. Vytvářeli jsme si takovou potravinovou pyramidu a lepili do ní různé potraviny. Překvapilo mě, že některé nevěděly - co to cottage vůbec je. Takže jsme se domluvili s vychovatelkou, že příště si společně s dětmi něco zdravého uvaříme ve školní kuchyňce. Jasně, že je s cottage seznámím v podobě nějaké pomazánky. A pak asi vytvoříme nějaký kuskusový salátek.
06. 03. 2013 22:24
Cottage mám moc ráda. Včera jsem si ho dala se zeleninovým salátem k večeři. Bylo to výborné :-)))
06. 03. 2013 21:54
Sýr cottage je moc dobrý. Vyzkoušela jsem ho i na sladko s ovocem super kombinace .-)
06. 03. 2013 19:30
Cottage mám moc ráda, kupuji bílý a dochucuji ho třeba bylinkami, česnekem.
06. 03. 2013 10:56
Nevíte, když mám zvýšenou kyselinu močovou, zda můžu bílkoviny v sýru? Moc masa nesmím..
06. 03. 2013 08:05
já se přidávám k těm, co ho fakt nesní...
05. 03. 2013 22:48
Dneska jsem ho zbaštila.
05. 03. 2013 19:23
Cottage mám moc ráda hlavně na snídani
05. 03. 2013 18:27
Zrovna jsem si ho dnes koupila
05. 03. 2013 17:59

Já sýr Cottage miluji...než vymyslím recept, mám ho snědený.
05. 03. 2013 15:40
Cottage je fajn, ale bílkoviny se sbírají těžko, přetěžko...
05. 03. 2013 13:49
Miluju Cottage s rojčaty a byzalkou mňam :-))
05. 03. 2013 13:41
Dřív mi bílkoviny dělaly problém, ale časem jsem to vychytala. Cottage mi taky nechutná, zkoušela jsem to, ale bylo to čím dál tím horší, tak jsem to vzdala. Bílkoviny se dají do děla dostat i jinak, třeba tvarohem, syrečky apod.. Každý máme jiné chutě a je třeba si najít, to co nám vyhovuje.
05. 03. 2013 12:34
Také je dobrý, když třeba nestíhám oběd..... ohřát si v mikrovlnce mraženou zeleninu, trochu osolit a pak do mí Cottage zamíchat. Je to rychlé a chutná to :)
05. 03. 2013 12:32
Já podle semafórků bílkoviny nestíhám nějak zazelenat. Budu se na to muset zaměřit. Cottage mám ráda do bílého je nejlepší čerstvá pažitka a trochu česneku :) Asi si dám k večeři. Pak mi také chutná jarní zelenina. Ten mají ale málokdy. Sladký jsem si ještě netroufla ochutnat :)
05. 03. 2013 10:32
Poučný článek :-)
05. 03. 2013 09:41
Nemůžu si pomoct, ale zmínka o nejpomalejším trávením bílkovin se mi zdá trochu zcestná. Ne, že by nebyla pravdivá, ale museli by jsme jíst POUZE bílkoviny, aby v článku popsaný stav nastal.
05. 03. 2013 09:13
Já mám ráda ten přírodní, ale i sladký a chilli.
05. 03. 2013 08:51
Miluji cottage natural....kdyz je chut, dam si sladkou variantu (domaci) s banany nebo zeleninovou s paprikou či rajčátky.
05. 03. 2013 08:45
U mě je jednička Cottage od Madety s pažitkou ( přes sezónu se svou vlastní domácí ), ale made´táckému cottagi se podle mě, nic nevyrovná. Ale každý má chutě jiné... Na sladko jsem zkoušela dělat tak, že jsem rozmixovala maliny a přidala je do něj...Ježiš, to byla bobrota :-)
05. 03. 2013 08:25
Cottage je velká dobrota, ale už se mi taky stalo, že se mi přejedl :). Tak ho nezařazuji moc často, zpravidla jen když vidím, že mi budou blikat tuky, což se až zas tolik nestává. Trochu mi vadí ta reklama na Meggle, cottage vyrábějí i jiné firmy. U těch však pozor, některé přidávají ke cottage smetanu!!! Ovšem těm co si můžou dovolit tučnější variantu, doporučuji vyzkoušet ;).
05. 03. 2013 07:06
Cottage jde kupodivu jíst jak se zeleninou (třeba chery rajčátka) tak i s ovocem. Zkusila jsem jahody a bylo to dobré.
05. 03. 2013 06:12
Já mám cottage ráda ve všech možných variantách i na sledko a není to tak hrozné,ale nejlepší je s chlebem a pažitkou ze zahrádky, už aby venku nějaká byla :-)
04. 03. 2013 22:06
tak už sem ho taky ochutnala...a není to tak "hrozný" jak si pamatuju ;o))) určitě zařadím do jídelníčku!
03. 03. 2013 10:52
Já můžu pouze neochucený, který je neutrální, dobře chutná...
28. 02. 2013 19:48
Mňám, cottage mohu na jakýkoliv způsob, kupuji bez příchutě a dám si do něj co mám ráda (třeba na sladko s lžičkou jahodové nebo meruňkové marmelády...hmmmm), ale klidně na snídani místo jogurtu.. prostě super výrobek.. :)
26. 02. 2013 07:29
taky jsem si musela na cottage zvyknout ale ted už ho zařazuji do jídelníčku pravidelně
24. 02. 2013 23:17
to CcLuln: tak zkusit můžeš, jak říkám... taky jsem mu musela přijít na chuť. Rozhodně jsem šla cestou menšího odporu, tzn. nedávala jsem si ho samotný, ale k pečivu či knackebrotům a pak jsem si nějak zvykla :-) A teď ho mám opravdu moc ráda :-)
24. 02. 2013 17:05
Adnyl: no nevím nevím :) možná mu dám ještě někdy šanci :) i když tomu moc nevěřím :D
Katulata: Jsem ráda, že v tom nejsem sama :D
24. 02. 2013 13:32
CcLuln: ne nejsi jediná, mě z něho natahuje :-DD
24. 02. 2013 12:16
Taky mám nejradši neochucený. A i k milovníkům sušených rajčat se přidávám - ty bezvadně dochutí salát i maso :o)
23. 02. 2013 18:37
Jo a pokud neznáte, tak přihodím tip na použití cottage v teplé kuchyni. Do kuřecího prsa, ve kterém si udělám kapsičku dát cottage a sušené nebo čerstvé rajčátka. Pak to přichytím párátky nebo omotám kuchyňským provázkem k sobě a dám upéct do trouby. Pak stačí podávat s bramborem a další zeleninovou oblohou :-)
23. 02. 2013 18:33
to CcLuln: já jsem si na cottage také musela zvyknout. Nejdřív mi připadal fakt divný, ale dala jsem si ho na chleba, na to rajče a třeba i nějaké bylinky a po pár takto "vylepšených" pokusech jsem si cottage oblíbila a můžu ho teď i samotný. A chce to vyzkoušet i třeba více značek. Mě třeba nejvíc chutná Pilos z Lidlu. Je tam i víc té vody a to mi prostě vyhovuje :-)
23. 02. 2013 17:46
mám ho ráda,používám jen neochucený
23. 02. 2013 17:46
mám ho ráda,používám jen neochucený
23. 02. 2013 17:44
Tak jsem tu asi jediná, které nechutná :D
23. 02. 2013 14:33
jenkdyby nebyl tak drahý...
23. 02. 2013 07:05
Cottage kupuji jen občas na zpestření jídelníčku :-)
23. 02. 2013 00:35
přidávám se k příznivcům cottage - je to hodně variabilní sýr :-D a mám ho moc ráda.
22. 02. 2013 10:10
Aha, tak už vím, proč se proteiny jmenují proteiny - zajímavé.
22. 02. 2013 07:09
mě chutná nejvíc cottage madeta s pažitkou
21. 02. 2013 09:06
Opravdu je chutný. A dá se udělat na tisíce způsobů.
09. 02. 2013 18:41
Ano, je výborný. Ale drahý. Prý se dá doma vyrobit...?
06. 10. 2012 21:39
Nemusí to být zrovna Meggle, že ne ? :-))) Madeta mi chutná o 100 % líp.
28. 09. 2012 14:58
cottage sýr naprosto zbožňuju, takže žádný problém :)
25. 09. 2012 23:38
omg sýr se píše s tvrdým Y !
25. 09. 2012 15:38
cottage sír mám ráda často ho používám,dá se použít jak na sladko tak na slano nebo jen tak.

Naši partneři