Sledujte nás:

Glykemický index a redukce váhy

Zpět

Odborníci se shodují i v tom, že nevyvážená strava, kdy lidé hubnou např. konzumací ovocných štáv či tukožroutské polévky, živí se vajíčky či vlákninovými preparáty, žvýkají pšenici či dodržují jiné jednostranné diety, škodí tělu i duši. Jak si sestavit jídelníček, jaký má být poměr základních živin, v tom už úplná shoda není. Naskýtá se otázka: hubnou dva lidé při shodném energetickém příjmu stejně, pokud se liší skladba jejich jídelníčku?


Optimální poměr živin

Poměrná jednota panuje mezi odborníky v tom, že by se měly omezit tuky. Z našeho energetického příjmu by měly tvořit zhruba 30 % energetické hodnoty. Klasická výživová doporučení dále tvrdí, že skladba jídelníčku pro nehubnoucí by měla být taková, aby 12 % energetické hodnoty tvořily bílkoviny a 58 % zbývá na sacharidy. Při hubnutí by percentuálně měly sacharidy zaujímat okolo 40-50 % energetické hodnoty, což představuje 120 – 150 g sacharidů při příjmu okolo 5 000 kJ. Ještě v době poměrně nedávné jsme slýchali ze všech stran doporučení zvýšit spotřebu komplexních sacharidů, konkrétně tedy těstovin, rýže, brambor, pečiva a dalších obilovin. Tato snaha vycházela z logického předpokladu, že pokud chceme snížit spotřebu tuků, musíme je nahradit něčím jiným a sacharidy se zdály být tím nejvhodnějším náhradníkem. Postupně ovšem praxe začala odhalovat nové skutečnosti a je jisté, že při výběru sacharidů budeme muset brát v úvahu jejich glykemický index, tedy schopnost ovlivňovat hladinu krevního cukru a ještě jejich příjem snížit ve prospěch bílkovin.


Glykemický index

Bylo zjištěno, že některé sacharidy zvyšují hladinu krevního cukru (glykemie) více, jiné méně. Dřívější klasifikace sacharidů na „cukry jednoduché – rychlé“ a „sacharidy pomalé komplexní“ není v souladu s glykemickým indexem potravin.

Problém zůstává stejný. Čím prudčeji stoupá po požití potravy hladina cukru v krvi – (zvýší se glykémie), tím je to pro hubnutí nevýhodnější. Vyplavuje se hormon inzulin, který podporuje ukládání tuku v organismu. Nadměrný pokles hladiny cukru v krvi způsobuje hypoglykémii, která je doprovázena nepříjemnými pocity podrážděnosti, nervozity, pocity hladu a vede k další konzumaci většinou sladkého, které nás sice těchto nepříjemných pocitů zbaví, ale opět rozhoupe výkyvy cukru v krvi. Dříve se brala pro ovlivnění hladiny cukru v krvi v úvahu mimo jiné složitost molekuly. Za „rychlé cukry“ byly brány ty, co měly jednoduchou molekulu (cukr do kávy) a zvyšovaly údajně hladinu cukru v krvi rychleji než pomalé cukry, kam byly řazeny sacharidy (obiloviny, brambory, rýže), jejichž složená molekula musela být při trávení chemicky rozložena na cukr jednoduchý. Glykemický index potravin však není podmíněn složitostí molekuly sacharidu. Měřením bylo zjištěno, že některé sacharidy zvyšují hladinu krevního cukru více, jiné méně. Většinou se vychází z hodnoty glykemického indexu glukózy, která má hodnotu 100. Hodnoty se zjišťují experimentálně (můžete je najít na internetu na www.glycemicindex.com). Čím vyšší hodnotu glykemického indexu potravina má, tím více se po jejím požití rozhoupe hladina cukru v krvi, a tím hůře pro hubnutí. Začne se vyplavovat inzulin a nastartují všechna negativa výše uvedená. Lze tedy říci, že pokud budou 2 lidé držet dietu o stejné energetické hodnotě, je pravděpodobné, že zhubne více ten, který bude jíst potraviny s převážně nižším glykemickým indexem.


Potraviny s nízkým GI přispívají ke kontrole váhy tím, že:

nezpůsobují kolísání hladiny cukru v krvi se všemi negativními důsledky

zvyšují citlivost na inzulin

nevyvolávají negativní subjektivní prožitky včetně hladu

podporují pocity nasycenosti

stimulují oxidaci tuků

po cvičení pomohou doplnit přiměřeně zásoby sacharidů v krvi


Hodnocení (69 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 01. 2018 05:30
Aha,zajimave.
02. 02. 2017 23:08
Zajímavý a poučný článek
26. 07. 2016 21:20
Konečně jsem pochopila jak GI funguje.
02. 05. 2015 09:47
Gi... je fajn, že i lenoši si tady snadno pomůžou. Už jen ty hloupé brambory loupané vs. vařené ve šlupce :D
Ale jak na to koukám, asi zavedu častější konzumaci drožďové pomazánky...
12. 02. 2014 15:22
Díky za odkaz. Vracím se pokorně na STOB.CZ. Vidím, že i tam je hodně dobrých článků.
Když už, teda, mrkvička jablko ( jedno ! )
17. 05. 2013 22:46
Snažím se jíst potraviny s co nejnižším GI, nemám po nich hlad :-)
05. 05. 2013 13:29
opět skvělý článek.....leccos se dá v mém jídelníčku změnit k lepšímu, jak tak pozoruji....
21. 04. 2013 13:25
21.4.2013
Takže si musím hledat potraviny s nízkým glykemickým indexem.
29. 03. 2013 08:34
velice zajimavy článek
29. 03. 2013 08:33
Napište komentář...
29. 03. 2013 06:02
GI vyzkoušený, vím už po čem mám hlad a po čem ne!
26. 03. 2013 22:44
Zajímavý článek.
11. 03. 2013 18:12
Dobrý článek. Je fakt, že pokud omezím přísun cukru v podobě různých mlsek apod. přestane mě honit mlsná a mám méně často hlad ( falešný).
10. 03. 2013 22:10
Také jsem to nikdy neřešila, ale asi je to opravdu důležité.
09. 03. 2013 09:26
GI jsem nikdy nesledovala, ale koukám,že budu muset.
07. 03. 2013 22:23
Super článek ! Měla bych si ho přečíst častěji :-)
07. 03. 2013 21:30
Myslím, že se hodnotí spíše jako na filmových webech - čím víc hvězdiček, tím líp!
07. 03. 2013 20:06
Snažím se sacharidy s nižším GI vyhledávat. Docela mi i více chutnají.
06. 03. 2013 22:05
Snažím se konzumovat potraviny s nižžším GI.
06. 03. 2013 17:06
Stále si nejsem jistá,zda hodnotímčlánky správně.Jako ve škole? Nejlepší za 1?
05. 03. 2013 19:21
Dobrý článek
05. 03. 2013 18:35
Velmi zajímavé a užitečné počtení
05. 03. 2013 13:48
Taky se snažím co nejvíc zařazovat potraviny s nízkým GI a je to znát i když ne vždy se mi to daří :-)
05. 03. 2013 10:40
Velmi užitečný článek :-)
05. 03. 2013 10:17
no já když se někdy zapomenu najíst a uplyne delší doba než jsem zvykla, tak se dostávám do stavu kdy mi začne být hodně divně a mám pocit na omdlení, takže si na to musím dát pozor
05. 03. 2013 10:06
Já teda na to hrozně trpím a když padnu do hypoglykemického stavu,tak jsem schopná i omdlít ,třesou se mi ruce a orosím se.mám to i po cvičení s větší tepovkou.
05. 03. 2013 09:23
Janina: díky za odkaz, já to nemohla najít:-)
05. 03. 2013 08:53
velmi poucny clanek!
05. 03. 2013 07:09
Jednostranné diety už nikdy !!! Jen to vyvolalo následné jojo.
05. 03. 2013 06:32
GL hodnota je pro mě záhada,ale v předchozím článku,který jsem četla jsou uvedené odkazy a tam je nějaký přehled potravin zjistila jsem,že med který používám místo cukru na tom není tak strašně,ale nejsem odborník :-)
http://www.stob.cz/tabulky-a-cisla-glykemicky-index/hodnoty-glykemickeho-indexu-tematicky
01. 03. 2013 13:41
největším hříchem je chleba s máslem? no tak to je mi jasný proč nehubnu...ten mám totiž nejčastěji ;o(((
19. 02. 2013 20:19
to jsou věci mám se co hodně učit!!
19. 08. 2011 00:34
na základě GI staví tzv. Montignacova dieta. Při ní je největším hříchem chleba s máslem. Chléb s vysokým GI podporuje ukládání tuků, které jsou na němm namazány. A přitom je to taková dobrota :D
31. 05. 2011 20:10
GI je uvedeno u potravin v tabulce, z které vybíráme při zapisování jídla. Je to to třetí kolečko.
11. 03. 2011 08:28
článek je to potřebný a hlavně srozumitelný , ale opravdu chybí příklady potravin .
27. 01. 2011 08:03
bylo by možné dát nějaký příklad potravin s nízkým glykemickým indexem a nebo jak zjistím jaký GI potravina má.

Naši partneři