Sledujte nás:

Glykemický index v praxi

Zpět

Ing. Hana Málková

Většina z vás už asi tuší, že je výhodné dávat přednost potravinám s nižším glykemickým indexem, protože ty tolik nerozhoupou hladinu krevního cukru a zasytí vás na delší dobu. Pokud ale stále tápete, které potraviny to jsou a jak využít GI ve svůj prospěch, přečtěte si následující článek.

Pokud pojem glykemický index slyšíte poprvé nebo se o něm chcete dozvědět více, věnujte pozornost tomuto článku. 

Glykemický index potravin je odvozen od indexu glukózy (GI = 100). Čím nižší GI potravina má, tím lépe. Mezi potraviny s nízkým GI řadíme většinou takové, které mají GI nižší než 30, potraviny se středním GI se pohybují v rozmezí od 30 do 70 a potraviny s vysokým GI, které bychom měli v jídelníčku omezovat, mají GI vyšší než 70.

Kompletní tabulky s GI jsou k dispozici zde

Co ovlivňuje GI?

Při výběru pečiva a příloh dávejte raději přednost celozrnné variantě před tou z klasické bílé mouky. Celozrnné výrobky mají vysoký podíl vlákniny, některé celozrnné pečivo obsahuje navíc semínka jako zdroj kvalitních tuků a to je faktor ovlivňující výši GI.

GI hraje velkou roli také u snídaňových cereálií – i zde vybírejte celozrnné varianty. Velmi vysoký glykemický index mají například pufované rýžové chlebíčky nebo oblíbené kukuřičné lupínky.

Výsledný glykemický index se vztahuje vždy k celé kombinaci potravin, kterou v danou chvíli sníte. Je tedy vhodné potraviny kombinovat a vyvarovat se co nejvíce toho, abyste jedli potraviny bohaté na sacharidy samotné. Ideální je, aby každý vámi vybraný pokrm v průběhu celého dne obsahoval vedle sacharidů i adekvátní podíl bílkovin a tuků.

V praxi to vypadá tak, že pečivu snížíte výsledný glykemický index, když ho obložíte sýrem nebo šunkou, a navíc ještě namažete trochou margarínu nebo jiného tuku, dáleGI klesá i s podílem vlákniny, nejraději tedy volte celozrnné pečivo a zakousněte k němu kousek zeleniny.

 

 

Zdravé stravování je ovlivněno kombinací více faktorů, GI je pouze jedním z aspektů. Přesto je vhodné ho znát a umět kouzlit s potravinami tak, aby byl pro vás výsledný pokrm co nejvýhodnější.

 

Hodnocení (45 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

02. 07. 2018 05:44
Tak to je důvod k zamyšlení ...Ještě se k tomu budu muset vrátit
21. 06. 2017 22:24
Nešel by ten kompetní seznam s GI někam připíchnout k sebekoučinku ???
20. 06. 2017 16:31
Bílé pečivo nejím.
16. 06. 2017 22:27
Tak nějak mám pocit,že po potravinách s nízkým gl.indexem mám ale nejdřív hlad
15. 06. 2017 10:40
Děkuji za pěkný článek.
14. 06. 2017 23:41
Velmi zajímavé, jak se dá stravou ovlivnit glykemický index.
14. 06. 2017 23:41
Velmi zajímavé, jak se dá stravou ovlivnit glykemický index.
14. 06. 2017 23:41
Velmi zajímavé, jak se dá stravou ovlivnit glykemický index.
14. 06. 2017 21:28
zajímavý článek, díky
14. 06. 2017 19:47
Děkuji za poučný článek.
14. 06. 2017 16:43
Brambory mám jako přílohu ráda vařím ve slupce v páře nebo peču v troubě
14. 06. 2017 10:21
Děkuji za poučný příspěvek. Intuitivně se snažím, a také mi to pak i více chutná, ke všemu přidávat, přikusovat a připravovat zeleninu.
14. 06. 2017 07:18
Moc pěkně napsané, jen ty brambory mě mrzí. Vařené jako přílohu mám ráda :-)
14. 06. 2017 06:53
Perfektně shrnuto, díky :-)
14. 06. 2017 00:44
V regálech obchodů mnoho výrobků, ale mnoho z nich by tam nemělo vůbec být - a pak se divíme, že potraviny přeprogramují i naši DNA a nejen ty....
13. 06. 2017 19:57
brambory mám ráda hlavně ty nové a nejlépe nakopané na zahradě
13. 06. 2017 19:44
Tak to vidíte, já si celou dobu myslím jak jím dobře celozrnné pohankové,žitné,pšeničné,ječné, ale za to pufované chlebíčky a to je mám nejraděj.
13. 06. 2017 18:48
Všechno je to fajn a lze to praktikovat. Jen těch vařených brambor se nehodlám vzdát. Zkusím zmenšit jejich porci.
13. 06. 2017 15:13
Jednoduše, srozumitelně a názorně napsáno.
13. 06. 2017 15:02
Většinou jím jen s nižším GI, ale občas mi to ulítne. Ale co, jsem jen člověk, tak se z toho nehroutím :-)
13. 06. 2017 13:27
Potravinám s vysokým GI se snažím vyhýbat.
13. 06. 2017 13:08
jsem ráda za vařené brambory
13. 06. 2017 09:55
Vysoký glykemický index kompenzuji tím, že si k němu dám kus masa, samozřejmě libového
13. 06. 2017 09:35
většinu jídel s vysokým indexem nejím, tudíž to dělám dobře, jen brambory mám ráda jako přílohu
13. 06. 2017 08:38
Nejvíce mě mrzí brambory, těch se nedokážu vzdát a tak volím vařené ve slupce, ty mají nižší GI.
13. 06. 2017 08:07
Naštěstí sladké limo, sušenky, bonbony, chipsy se mě moc netýkají, ale bílé pečivo mi bohužel chutná.
13. 06. 2017 07:16
většinu jídel s vysokým indexem vůbec nejím takže to vlastně dělám dobře, jen brambory mám ráda jako přílohu

Naši partneři