Sledujte nás:

Jak dodržujeme v České republice doporučení pro tuky a mastné kyseliny?

Zpět
 

Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

Spotřeba tuků v České republice je vyšší, než je horní hranice doporučení (35 % z celkového příjmu energie). Dokonce převyšuje i horní hranici 40 %, která je součástí doporučení pro obyvatele Skandinávie. Více jsme se tématu výživových doporučení věnovali v tomto článku.

Co je důvodem vysokého příjmu tuků?


Mohou za to mimo jiné skryté tuky, tedy ty, které jsou přítomny v různých potravinách v neviditelné formě a při konzumaci je nevnímáme. Patří mezi ně tučné maso, masné výrobky, mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku, ale i různé sladkosti, kde se podíl tuku ve výrobku pohybuje v desítkách procent.

Tyto výrobky mají zároveň převahu nasycených mastných kyselin ve složení tuků v nich přítomných a některé mohou obsahovat i vyšší podíl transmastných kyselin pocházejících z částečně ztužených tuků. Není tedy divu, že v České republice překračujeme hodnoty tolerovaného příjmu pro nasycené a transmastné kyseliny.

V prestižním časopise British Medical Journal byl v roce 2014 publikován přehled příjmu jednotlivých skupin mastných kyselin v jednotlivých zemích. Mezi nimi byla i Česká republika. Přehledová práce vycházela z 266 individuálních studií, 83 % z nich představovalo reprezentativní národní spotřebu. Podle údajů z této studie konzumujeme z celkového příjmu energie v průměru 16,9 % nasycených mastných kyselin, 1,4 % transmastných kyselin a 8,9 % omega 6 polynenasycených mastných kyselin. Denní příjem omega 3 mastných rostlinného původu je na úrovni 1364 mg. Denně konzumujeme 145 mg omega 3 mastných kyselin původem z ryb (s prodlouženým uhlovodíkovým řetězcem).

Porovnáme-li tyto hodnoty s výživovými doporučeními, tak nasycené a transmastné kyseliny konzumujeme v nadbytku. Doporučení si můžete připomenout v tomto článku.

Příjem omega 6 mastných kyselin je v horní části intervalu doporučovaných hodnot. Příjem omega 3 mastných kyselin rostlinného původu je v oblasti postačující pro zachování základních životních funkcí, z pohledu prevence je ale nedostatečný. Rovněž máme nedostatek omega 3 mastných kyselin původem z ryb.

Jak to zlepšit?

Měli bychom omezovat příjem tuků s vyšším podílem nasycených mastných kyselin a vyvarovat se částečně ztuženým tukům, které mají vysoký obsah transmastných kyselin. Do stravy bychom měli častěji zařazovat ryby, zvláště ty tučnější (makrela, losos apod.), rostlinné oleje a roztíratelné tuky, které mají vyšší podíl omega 3 mastných kyselin (např. řepkový olej nebo roztíratelné tuky s vyšším obsahem omega 3). Dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin jsou i vlašské ořechy a některé speciální oleje jako lněný nebo z chia semen. Omega 6 mastných kyselin se nemusíme obávat, jak se někdy dočteme na internetu. Současnou hladinu příjmu je žádoucí udržet. Z tohoto pohledu je vhodnější používat více řepkový olej než olej slunečnicový, který je bohatší na omega 6 mastné kyseliny.

Hodnocení (39 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

27. 04. 2017 18:19
řepkový olej používám dlouho a chia semínka si dávám do kaší a nebo jen tak na chleba a jsou super.
01. 04. 2017 23:51
tkoskubova: Všemu příspěvku vůbec nerozumím :-). Používáte jen řepkový nebo jen panenský olivový?
01. 04. 2017 21:31
Tak jen to vše dodrzet
01. 04. 2017 18:15
Musím vyzkoušet chia olej
01. 04. 2017 12:09
jíst více ryb...zjistila jsem, že v mém jídelníčku chybí tuky, kterých jsem se tak bála...teď už vím, že je můžu doplnit semínky nebo oříšky a je to super už se tuků nebojím :-))
01. 04. 2017 05:12
Musím vyzkoušet lněný olej, ten neznám.
31. 03. 2017 22:24
Děkuji za rady
31. 03. 2017 11:49
Řepkový olej používám dlouho a žádný jiný kromě olivového panenského nepoužívám.
31. 03. 2017 08:18
Také jsem roky řepkový olej nepoužívala a teď se k němu díky vám vracím.☺
31. 03. 2017 08:12
Musím ještě víc přemýšlet o tom, co jím.
31. 03. 2017 07:45
začala jsem opět víc kupovat ryby, řepkový olej víc používat, občas chia semínka, ořechy jako doplněk jídla a pod. - mám lepší pocit, že dělám něco pro svou tělesnou schránku do budoucna
31. 03. 2017 05:29
Myslím, že máme co zlepšovat....
31. 03. 2017 00:20
Já se přiznám, že jsem vůči řepkovému oleji mělapředsudky ještě z dob svého mládí. A později proto, že to nejlevější obvykle není nejkvlitnější. Začala jsem ho pravidelně používat až po "Týdnu zdravých tuků" v loňském pilotním projektu Prožij rok zdravě.
30. 03. 2017 23:14
Díky za rady v článku i v diskuzi, řepkový olej používám, zkusím i lněný :-)
30. 03. 2017 17:30
Evusja - pretože EU a potravinárska lobby :-)
30. 03. 2017 16:55
Lněný jsem koupila nedávno, inspirována diskusí na STOBu, do salátu je fakt moc dobrý.
30. 03. 2017 13:29
Používám na tepelnou úpravu olej řepkový a olej lněný jen za studena.
30. 03. 2017 13:17
Používám jen řepkový olej, je výborný.
30. 03. 2017 13:09
Pokusím se obnovit důvěru v řepkový olej, v minulosti jsem se asi spletla při výběru a nechutnal mi ( ani nevoněl )
30. 03. 2017 10:47
A proč se tedy transmastné kyseliny přestaly uvádět na obalech??? Ale to je spíš řečnická otázka, vím, že se to tu již probíralo...Nasycené si jde "ohlídat" lépe, a ty jsou na obalu uvedeny...
30. 03. 2017 10:36
Řepkový používám a lněný koupím a co se týče ořechů vlašských přidávám do kaši chia pudingu
30. 03. 2017 09:02
Používám leta doma řepkový i lněný olej. Jsem ráda, že tedky i vím, že to dělám dobře.
30. 03. 2017 08:53
Řepkový olej používám ráda.
30. 03. 2017 08:23
díky za další info, olej řepkový používám, ale na ořechy jsem alergická

Naši partneři