Sledujte nás:

Jak na zeleninu jednoduše, rychle a chutně?

Zpět

Podle výživových doporučení pro obyvatele ČR je doporučeno sníst denně 600 g ovoce a zeleniny, přičemž zeleniny by mělo být dvakrát více nežli ovoce. Denně bychom tedy měli sníst alespoň 400 g zeleniny, což bohužel plní jen málokdo. Velmi častým důvodem nedostatečného příjmu není nechuť zeleniny jako takové, ale spíše obavy, jak zeleninu chutně a rychle připravit. 

Přitom používání zeleniny je v kuchyni možná tím nejbarevnějším a nejpestřejším polem kreativity. Právě díky zelenině dostane váš talíř barevnost, hravost a širokou škálu chutí. A jako bonus nespočet ochranných a nutričně významných látek, tedy vitamínů, minerálních látek, antioxidantů a dalších fytonutrientů. Ovoce i zelenina obsahují široké spektrum těchto ochranných látek, které se významně podílejí na prevenci nejčastějších onemocnění. Zelenina (ani ovoce) by proto neměla na našem talíři chybět. 

A jak ji jednoduše, rychle a chutně připravit? 

Zelenina se dá upravit na nespočet způsobů a příprava nemusí být nijak náročná. Přinášíme vám několik rad, jak zeleninu do jídelníčku jednoduše začlenit, společně s tipy, jak její přípravu ještě více urychlit.

  1. Když se řekne zelenina, každý si pravděpodobně představí zeleninový salát.

  • Pro přípravu můžete použít jakýkoli mix zeleniny a doplnit lehkým dresinkem. Pokud má být salát vydatnější, přidejte ještě zdroj bílkovin - například cottage nebo jiný sýr, tuňák, vejce, libové maso, tofu, tempeh apod.
  • Výběr zeleniny je opravdu čistě na vás, jako základ můžete využít směs listových salátů a přidat další druhy dle vašich zásob. Přidáte-li cherry rajčátka, pečenou dýni, strouhanou mrkev nebo třeba červenou řepu, pomůže vám to leckdy zahnat i chuť na sladké. Zelenina se dá také skvěle kombinovat s ovocem.

Vyzkoušejte například tento skvělý salát ze strouhané řepy Bonduelle Vapeur s pomerančem a kešu oříšky.

Více rychlých receptů najdete na www.bonduelle.cz nebo na Facebooku či Instagramu.

Zrovna u řepy mnoho lidí odradí její příprava, loupání, vaření, krájení, a to vše s rizikem obarvení kuchyně i sebe :-) Vyzkoušejte strouhanou sterilovanou řepu Bonduelle Vapeur, se kterou to máte zcela bez práce.

  • Pokud jste „zeleninový začátečník“, ochuťte zeleninu výraznějším kořením/dresinkem, podávejte ji v kombinaci s jinými oblíbenými potravinami (oblíbený sýr, uzený losos, sušená rajčata, grilované maso apod.). Časem se třeba dopracujete k tomu, že vás uspokojí i chuť zeleniny jako takové a pochutnáte si i na samotné zelenině, aniž byste k ní potřebovali nějaké výraznější přísady.
  1. Překvapivě rychlou variantou jsou i zeleninové polévky.

  • Použijte zeleninu dle sezóny - například špenát, cuketu, brokolici, květák, dýni nebo mrkev, na zahuštění můžete případně přidat nastrouhanou bramboru, ovesné vločky nebo třeba červenou čočku. Krátce povaříte, poté jen rozmixujete, dochutíte a máte hotovo. Polévku můžete ještě vyšperkovat dalšími ingrediencemi (např. uzený losos, zastřené nebo vařené vejce, trochu jogurtu nebo zakysané smetany na zjemnění apod.).
  • V létě mohou být osvěžující variantou i studené polévky.

Vyzkoušejte například studenou mrkvovou polévku se zázvorem. Pro rychlejší přípravu použijte už nastrouhanou mrkev Bonduelle. 

Při přípravě polévek vám práci opravdu ušetří jak strouhaná, tak i mražená zelenina Bonduelle, kterou nemusíte nijak loupat ani krájet. Skvělou volbou jsou i Bonduelle mražené polévkové směsi (květáková, dýňová, zelená). 

  1. Stále větší oblibu získávají smoothie.

  • Máte-li mixér, pak jen nasypete vámi oblíbené druhy zeleniny, vodu, případně i mléčný výrobek (jogurt, kefír apod.), rozmixujete, přidáte různá semínka, oříšky a můžete si vzít zdravou svačinku i na cesty. Velmi chutnou alternativou je i přidání zázvoru, máty, bazalky a dalších ingrediencí, kterými můžete vaše smoothie ozvláštnit pokaždé jinak.
  • Kombinovat můžete samozřejmě i s ovocem, zelenina by ale neměla chybět. Samotné ovoce už je poměrně bohatým zdrojem cukru.
  1. Rychlou variantou jsou také zeleninové pomazánky.

  • Zeleninu můžete využít čerstvou, vařenou, pečenou i sterilovanou. 
  • Velmi chutné jsou kombinace zeleniny s žervé, tvarohem nebo cottage sýrem.
  • Skvělé jsou také kombinace s cizrnou nebo jinými luštěninami.
  • Pro máslovou chuť můžete přidat avokádo, čímž doplníte i zdravé tuky.

Pomazánku lze připravit z mnoha druhů zeleniny. Vyzkoušet můžete třeba zajímavou celerovou pomazánku ze strouhaného celeru Bonduelle Vapeur

S využitím strouhané zeleniny ušetříte mnoho času.

 

  1. Zeleninu nezapomínejte přidávat také do teplých pokrmů.

  • I tepelně upravená zelenina má svá pozitiva, a proto by neměla chybět v pokrmech, jako jsou různá rizota, těstoviny, směs s bulgurem, quinoou, pohankou či kuskusem. 
  • Zde se fantazii meze opravdu nekladou, využijte a nakombinujte, co máte zrovna k dispozici. 

Vyzkoušet můžete například zajímavou kombinaci bulguru se strouhanou řepou Bonduelle Vapeur a pečenou dýní.

Pro rychlejší přípravu můžete sáhnout po mražené nebo sterilované zelenině. Nemusíte mít obavy, že se jedná o nekvalitní zeleninu, která neobsahuje žádné prospěšné látky. Kvalitní produkty mohou mít dokonce vyšší obsah prospěšných látek než zelenina „čerstvá“, která leží mnoho dní v obchodě a pak ještě u vás doma v lednici. A velkou výhodou je, že sterilovanou i mraženou zeleninu můžete mít doma vždy v zásobě.

Blíží se léto a k němu zelenina neodmyslitelně patří, využijte sezóny a obohaťte svůj jídelníček o nové svěží chutě!

Hodnocení (21 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

26. 05. 2019 21:32
Zeleninu mám moc ráda. Bez ní si nedovedu vaření představit.
23. 05. 2019 10:34
Zelenina je pro mne nepostradatelná součást každého jídla, Takže vítám každý nový nápad, jak ji použít.
21. 05. 2019 10:31
zeleninu moc nejím, protože nemám zuby, dám si občas rajčata nebo okurku, rozmixovanou na jemno, jinak jím vařenou zeleninu např. brokolici
20. 05. 2019 19:03
Zeleninu mám moc ráda. Čerstvou, mraženou, sterilovanou, pečenou v troubě, grilovanou...
20. 05. 2019 16:41
Mám ráda zeleninu, snažím se jí co nejvíce využívat.
20. 05. 2019 11:52
Celerovou pomazánku dělám často. Ještě do ní přidávám trochu strouhaného eidamu.
20. 05. 2019 11:03
Zeleninu máme moc rádi, nejlépe čerstvou, ale ani sterilovanou nepohrdneme.
20. 05. 2019 09:52
Zeleninu mám moc ráda a díky Stobu jsem hodně rozšířila moje vědomosti i o jiných druzích, takže tedky mám doma běžně až 10 druhů zeleniny, syrové, mražené, konzervované a dopřávám si ji každý den...
20. 05. 2019 08:44
Se zeleninou nemám problém, ale děkuji za inspiraci, ta se hodí vždy.
20. 05. 2019 07:55
zelenina mi problém nědělaá, v zimě jí hodně doplňuji zel.krémy a v létě nejradši chroustám čerstvou ze zahrádky, v mrazáku mám také zásoby a zavařuji si okurky a zel. čalamádu
20. 05. 2019 07:11
Zeleninu využívám hodně a v jakékoliv úpravě. Konzervovanou zeleninu využívám hlavně přez zimu. U mě v mrazáku se vždy najde několik druhů zeleniny :-).
20. 05. 2019 07:03
Pomazánky miluji, celerovou s jablky vyzkouším. Už teď se mi sbíhají sliny :-).
20. 05. 2019 06:36
Léto he vzdy lepší na kvalitní zeleninu, ale já jsem moc spokojená i od bonduelle, je poctivá a dobrá
20. 05. 2019 05:01
Díky za inspiraci,zeleninu mám moc ráda, takže každá změna je vítána.

Naši partneři