Sledujte nás:

Jak nakupovat tuky?

Zpět

Jak nakupovat tuky

Při výběru tuku bychom  se měli řídit především účelem, pro který chceme tuk nebo olej použít. Jak správně tuky používat se můžete dočíst zde.

Oleje

Při nákupu oleje bychom si měli všímat především toho, o jaký druh oleje jde. Z hlediska výživového je z běžných olejů jednoznačně nejvhodnější olej řepkový, který má výhodné složení a je i poměrně stabilní při vyšších teplotách. Někdy lidé kupují výrazně dražší kanolový olej, což je v podstatě totéž jako olej řepkový. Měli bychom raději kupovat oleje v tmavých skleněných lahvích, v současné době bohužel převládají oleje v průhledných PET lahvích. Alespoň doma je potom chraňte před světlem a skladujte je v temnu.

Jak vybírat olej olivový?

Náročnější je výběr olivového oleje, protože existuje několik druhů (druhům olivového oleje bude věnován samostatný článek), navíc se olivový olej velmi často falšuje. Neměli bychom ho proto kupovat od podezřelých firem a za podezřele nízkou cenu.

Panenské oleje jsou nejvhodnější jako zálivka do salátů nebo je můžeme přidat do hotového pokrmu, nehodí se však na tepelnou úpravu. Pokud chcete na olivovém oleji například smažit, tak vybírejte rafinovaný olivový olej, který je tepelně stabilní.

Roztíratelné tuky (margaríny)

Margaríny také vybíráme podle způsobu použití. Jako pomazánka  na pečivo slouží margaríny měkké (kelímkové), v současné době mají již skoro všechny margaríny z hlediska výživového příznivé složení (nutričně nevýznamný obsah transmastných kyselin– do 1 %, nízký obsah nasycených mastných kyselin a vysoký obsah nenasycených mastných kyselin). Je  ale dobré sledovat tabulku výživových hodnot a vybrat si ty s nejlepším složením. Na pečení jsou určeny tuky v kostkách, které mají vyšší obsah tuku a pečivo z nich upečené má dobrou strukturu.

Pokrmové tuky

Na smažení a přípravu polev jsou určeny tuky pokrmové, jedná se o stoprocentní tuk, který je stabilní i za vysokých teplot. Jejich složení je z hlediska výživového horší než u margarínů, ale výrazně se v poslední době zlepšilo. Na smažení lze také použít tzv. tekutý emulgovaný tuk, u nás je to pouze Rama Culinesse.

Máslo

Z názvu másla lze usoudit, jakou má trvanlivost. Čerstvé máslo se smí prodávat nejdéle do 20 dnů od data výroby – je dobré ho používat jako pomazánku na pečivo, na přípravu pomazánek i maštění pokrmů. Máslo bez označení čerstvé se smí prodávat déle bez přesné specifikace data. Je dobré všímat si výrobce a preferovat výrobky z ČR. Na trhu je řada másel zahraničního původu, jejichž jakost někdy nebývá dobrá, tyto výrobky mohou být výrazně levnější.

Na trhu se ojediněle  vyskytuje i máslo solené. Jeho konzumaci nelze doporučit, protože i bez něho konzumujeme  soli výrazně více, než bychom měli.

Nenechte se ošálit názvem máslíčko a jinými atraktivními názvy, v tomto případě se většinou nejedná o máslo, ale různé směsné pomazánky s rostlinným tukem.

Pomazánkové "máslo"

Pomazánkové "máslo" už se nesmí dle evropské legislativy nazývat máslem a najdete ho nejčastěji pod označením Tradiční pomazánkové. Pomazánkové "máslo" má výhodu, že obsahuje výrazně méně tuku než klasické máslo. Některé výrobky (většinou s názvem pomazánka, pomazánkový krém apod.) obsahují místo mléčného tuku tuk rostlinný (nejčastěji palmový nebo kokosový), což se většinou projeví na horší chuti, sledujte tedy složení a název výrobku.  

Sádlo

V současné době existuje na trhu velké množství výrobků označených jako sádlo, které mají velmi různou kvalitu. Objevují  se i výrobky z dovozu, často s měkkou konzistencí, jež závisí na druhu krmiva. Při nákupu se nemáme moc podle čeho orientovat, je nutné kvalitu vyzkoušet a kupovat prověřené výrobky. Sádlo by nemělo mít nepříjemný pach a tmavou barvu.

 

Text byl převzat z knihy Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí, kde najdete i spoustu dalších cenných rad.

Hodnocení (18 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

12. 10. 2016 22:35
Taky nepoužívám žádné margaríny, jen české máslo a na přípravu jídla olej - řepkový, slunečnicový, olivový - co zrovna mám
12. 10. 2016 17:20
Evinko, pokud jíte pravidelně ryby a používáte řepkový olej, je zbytečné vrážet peníze do Flory, na chleba si raději namažte tence máslo (české!), aspoň si pochutnáte. Taky jsem nakupovala Floru, ale pak, po osvětě, že nejzdravější jsou přirozené potraviyn, mi došlo, že na chleba je nejzdravější máslo, je aspoň bez různých přidaných látek, které obsahují všechny margaríny, aby měly dlouhou trvanlivost.
12. 10. 2016 12:33
Palmový tuk je i ve Flora pro activ,kterou doporučují pro kardiaky,myslím,že když si člověk 1x denně namaže tence chlebík,tak to snad tak moc nevadí
12. 10. 2016 10:27
Tak jsem dnes šla nakoupit něco na chleba, místo pomazánkového másla. Zrovna mají doporučovaqné roztíratelné margariny v akci :-) Odešla jsem z obchodu opět jen s tím pomazánkovým máslem- všechny Ramy,Flory a pod. mají uvedený i obsah palmového tuku. Tak nevím ...
12. 10. 2016 10:26
Pořád je co se učit, já používala olivový olej i vaření, na až do hotového pokrmu. V sobotu koupím i řepkový olej na vaření. Mám i fritovací, ale já smažený jídla vůbec nejím, to vařím extra pro manžela.
12. 10. 2016 09:38
V obchodě jsem často dlouho a to z toho důvodu, že zboží, které koupím, vždy nejdříve pečlivě přečtu. Myslím, že se to vyplácí.

Naši partneři