Sledujte nás:

Jak poznat čerstvou rybu

Zpět
 

Ing. Hana Málková

 

Vzhledem k vysokému obsahu vody a jen minimálnímu okyselení post mortem jsou ryby méně údržné a kazí se mnohem rychleji než maso jiných živočichů. Proto je potřeba, abychom byli při nákupu ryb opravdu důslední, pečlivě vybírali a nakupovali u ověřených prodejců. 

Nejcitlivějším místem jsou žábry, kde zkáza začíná. Pokud nejsou ryby vykuchány, množí se v jejich tělech rychle bakterie, vhodnější je tedy kupovat ryby vykuchané.

Ryby se dodávají živé nebo mrtvé, ty však musí mít senzorické vlastnosti čerstvě zabitých nebo čerstvě leklých ryb.

Jak vypadá čerstvá ryba?

Čerstvá ryba by měla mít napnutou kůži, lesklý povrch a živé barvy kůže, časem se povrch stává matným a barvy blednou. Povrch se postupně pokrývá slizem, který houstne a získává typický hnilobný pach.

Čerstvost lze poznat i podle stavu oka, u čerstvé ryby by mělo být vyklenuté lesklé s průhlednou rohovkou, pokud je spíše zapadlé a matné, značí to, že ryba už není příliš čerstvá.

Sledujte také vzhled žaber, u čerstvých ryb by měly být světle červené bez zápachu. Pokud se však do žaber dostane třeba led, tak mohou mírně zešednout, což může být zavádějící, protože kvalitu ryby to nijak neovlivní. 

Čerstvou rybu lze poznat i podle hmatu, pokud čerstvou rybu stlačíte prstem, vytvoří se dolík, který se ihned vrací. Jestliže ryba čerstvá není, dolík v ní zůstane nebo se vrací jen pomalu.

Pokud ryba lekla, má křečovitě otevřenou tlamu, strnulé svalstvo a ochablé žábry. Zkaženou rybu poznáme podle zápachu, zapadlých očí, zašedlých žáber, šupin bez lesku nebo vydutého břicha.

V našich podmínkách lze s jistotou koupit čerstvé sladkovodní ryby, které mají tu výhodu, že se k nám nemusí dovážet. Můžete si je proto koupit třeba hned v den po výlovu nebo si je nechat vylovit z kádě přímo na prodejně. U ryb mořských už je situace složitější a je to především závod s časem, aby se ryby dostaly na náš talíř co nejrychleji. Důležité je, aby byl důsledně dodržován chladící řetězec po celou dobu transportu. Pokud nemáte jistotu, že se jedná opravdu o čerstvou rybu, je vhodnější sáhnout po kvalitní mražené rybě.  

Nekuchané ryby dobře zchlazené ledem se uchovají čerstvé po dobu 5 až 7 dní, kuchané ryby až 14 dní.

Doma v lednici jsou však jiné podmínky a i rozdíl pár stupňů čerstvým rybám nesvědčí, koupenou rybu je proto vhodné spotřebovat ideálně do 24 hodin od nákupu.

Hodnocení (37 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

19. 10. 2017 11:17
Zajímavé informac
12. 10. 2017 15:07
RADĚJI KONZUMUJI MRAŽENÉ RYBY
12. 10. 2017 12:34
Chválím snahu naučit nás ryby nakupovat
11. 10. 2017 21:18
zajímavé rady. ale nevím, jestli bych to v praxi opravdu poznala, kupuji raději mražené ryby
11. 10. 2017 20:51
Naštěstí mám v místě rybárnu a sladkovodní ryby tak mám 100% čerstvé. Mořské radši mrazené, tam je potřeba hlídat přidaná voda, resp. nevybírat jenom podle ceny/kg.
11. 10. 2017 14:57
Kupuji ryby mražené, ale díky za informace.
11. 10. 2017 08:12
Podle vzhledu očí a barvy kůže jsem čerstvé ryby nakupovala. Nezkoušela jsem do nich píchat prstem. :-)
11. 10. 2017 07:56
Díky za dobré rady.
11. 10. 2017 05:41
Poučný članek
10. 10. 2017 21:13
Děkuji za poučný článek.
10. 10. 2017 20:43
Zajímavý blog!!! Čerstvou rybu mám většinou od známého rybáře a nebo kupuji mražené na Bonfoodu. Pěkně mi to přivezou a nikam nemusím. Nejlepší je, že tchán vůbec nechce jíst ryby, kvůli tomu, že mají kosti. Tak mu tady kupuji filé pro děti, maximálně 1 kost na kilo. Je spokojený a já také :-)
10. 10. 2017 13:15
Díky za článek
10. 10. 2017 11:53
Děkuji za článek s informacemi
10. 10. 2017 11:53
Děkuji za článek s informacemi
10. 10. 2017 11:16
Díky za informace.
10. 10. 2017 11:13
Poučné, zajímavé informace.
10. 10. 2017 11:13
Poučné, zajímavé informace.
10. 10. 2017 11:13
Poučné, zajímavé informace.
10. 10. 2017 11:08
Tak tohle je pro mne stále jeden z momentů, proč si netroufnu koupit čerstvou rybu sama.Naštéstí na to mám lidi.
10. 10. 2017 09:58
Děkuji za zajímavé informace,mnohé jsou pro mne novinkou.
10. 10. 2017 09:45
Děkuji za informace, to jsou pro mne naprosto nové zkušennosti.
10. 10. 2017 09:37
Užitečné informace. I mražená ryba, pokud byla zmrazená pozdě nebo pokud rozmrzla a zas zmrzla, bude nebezpečná.
10. 10. 2017 09:17
tyto poznatky využiji
10. 10. 2017 07:36
dík za info, snad někdy rady využiji
10. 10. 2017 07:23
Děkuji za kvalitní článek.
10. 10. 2017 07:22
Díky za informace a rady.

Naši partneři