Sledujte nás:

Jak se vyznat ve vlákninách aneb co je viskozita?

Zpět

 

Viskozita popisuje vnitřní tření v proudící kapalině. Představme si, jak v korytu řeky proudí voda – u dna proudí voda nejpomaleji a u hladiny nejrychleji - existuje tedy rozdíl v rychlostech jednotlivých vrstev kapaliny.Čím vyšší je viskozita, tím větší jsou rozdíly v rychlostech jednotlivých vrstviček proudící kapaliny.

Podívejme se např. na vodu a med

Je nám jasné, že voda má nižší viskozitu než med. Pokud zvrhnete na stole sklenku s vodou - teče a teče. Pokud se vám rozlije med – roztéká se a klouže po stole postupně, rozlévá se ve vrstvách.Též v pohádce Hrnečku vař se kaše valila pomaleji, než kdyby uteklo mléko.

Na čem záleží viskozita?

Viskozita závisí silně na teplotě. Čím vyšší je teplota - kapalina je méně viskózní.Pokud ráno v zimě startujete auto, je vše studené. Než se vše rozpohybuje, je spotřeba benzinu daleko vyšší, než když už je kapalina zahřátá.

Co viskozita ovlivňuje?

Viskozita ovlivňuje rychlost průtoku kapaliny. Pokud bude nějakou trubicí proudit kapalina, tak množství kapaliny, která proteče za jednotkový čas, bude nepřímo úměrný viskozitě. To znamená, čím vyšší bude viskozita kapaliny, tím méně jí proteče.

Vláknina, viskozita a ovlivnění metabolismu

Zkusme si nyní představit trávicí systém. Pokud přijmeme hodně viskózní vlákninu, v žaludku se smísí vláknina s potravou a vytvoří se tekutina. Čím bude vláknina a tedy i směs potravy a vlákniny viskóznější, tím se zpomaluje proces trávení se všemi výhodami. Dochází k snížení absorpce cukrů, čímž je zabráněno výkyvům hladiny krevního cukru. Naše glykemická křivka bude mít vyrovnanější průběh, šetříme si produkci inzulínu naší slinivkou, snižujeme výsledný glykemický index potravy. Stejně tak viskosní vláknina snižuje absorpci cholesterolů, má preventivní kardiovaskulární účinek. V tlustém střevě snižuje viskosní vláknina tranzitorní čas, tj. dobu, za kterou potravina střevem projde. Nerozpustná vláknina váže vodu, zvětší objem a měkkost stolice, čímž působí proti zácpě. Velmi důležitý je efekt protinádorový – vláknina naváže toxiny a podpoří růst bakterií v tlustém střevě.

Které přípravky mají nejefektivnější vlákniny z hlediska viskozity?

Každý druh vlákniny má ve výživě své místo. Pro snížení pocitu hladu a zpomalení procesu trávení jsou efektivnější vlákniny s vyšší viskozitou.

Hodnocení (10 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 08. 2012 20:08
reklamy jsou všude, ale nechápu, proč tuhle kritizovat...jsme všichni zklamaní lživýma reklama, co slibují zázraky, ale to přece neznamená, že už nikdy nikdo nebude moct nic doporučit, aniž by na něj padla kritika...tyhle stránky, celý tenhle projekt, je to nejlepší, co mne v mém boji s váhou kdy potkalo a jsem za něj velmi vděčná. Budu stob jen chválit a všude doporučovat a za touto svou osobní reklamou, si budu vždycky stát. Děkuju autorům, moc mi pomáhají :-)
26. 06. 2012 21:53
Článek je zařazen v sekci přípravky na hubnutí. Dnes je na trhu opravdu málo seriozních přípravků na hubnutí a Obesimed mezi ně patří. Pokud děláme něčemu reklamu, tak si za tím stojíme. Lidem, kteří trpí hladem, to opravdu pomáhá a snažila jsem se vysvětlit princip - na čem je to založeno - tedy co je viskozita.JInak kdo je pojištěn u Metal Aliance - tak se podívejte na jejich stránky a lze získat přípravek do konce června zdarma.
26. 06. 2012 15:21
Celkově je v článku moc pěkně vysvětleno, jak to funguje. Sama Obesimed beru a pomáhá mi - nemám po něm hlad. Doporučil mi ho sám obezitolog, ke kterému docházím, říkal, že je to kvalitní přípravek. Vždycky když jsem hubnula , měla jsem problémy se zácpou, které nyní nepociťuju. A že je ten článek je reklama? Tu najdete přeci všude! Nejsem na webu dlouho, ale jestli jsem si dobře všimla, je tu všechno zadarmo a to asi něco stát musí a navíc, když se tu nepropagují blbosti na hubnutí, tak proč ne. Alespoň se od odborníků dozvíme, jak to na nás působí.
26. 06. 2012 08:26
takže místo solidní rady jen stupidní reklama na nějaký obesimed. myslím si že tohle nemáte zapotřebí anebo ano ale označte to jako pr článek. já si dělám otruby a jsem velice spokojen občas to proložím psyliem a v pohodě
25. 06. 2012 10:20
Já beru psylium a plně mě vyhovuje. Že je slabší nevadí, na návodu je stejně dávka, která by se neměla za den překročit. Ale je možné, že někomu nevyhovuje nabobtnalé, tak raději bere tablety. I když článek ve mě evokuje spíše pocit reklamy.
24. 06. 2012 11:02
A já pořád přemýšlela, o čem tahle reklama je, a ona je to jen účinnější vláknina - super článek - díky. :-)))
24. 06. 2012 10:45
Velmi zajímavý článek, hodně mi vysvětlil. Dlohodobě užívám psylium a podle toho, co jsem si právě přečetla má velmi podobné účinky, ale je slabší. Obesimed zatím nehodlám užívat, ale psylia se nevzdám.

Naši partneři