Rádi byste omezili svůj příjem cukru, ale kromě toho, že si odpustíte svůj obvyklý „poobědový“ dortíček, vás žádné další kroky, jak na to, nenapadají? Tak pozorně čtěte! Je totiž mnoho způsobů, jak na cukr ve vaší stravě vyzrát.
Úplně prvním a univerzálním pravidlem je, že pro trvalou změnu je vhodné měnit své návyky postupně. Nesnažte se proto si ze dne na den cukr zcela zakázat. Raději se zaměřte na menší změny, zvykejte si na nové vhodnější návyky a postupně přidávejte další. V duchu tohoto pravidla je lepší začít takovou oblastí, která vám nebude dělat až takový problém. Úspěch, který přijde, vás pak bude dále motivovat zapracovat na sobě i v dalších oblastech!
Rady, jak snížit příjem cukru
1. Pokuste se omezit konzumaci těchto potravin:
- slazené nápoje (limonády, ochucené vody, šťávy), džusy
- sladkosti (sušenky, zákusky, sladké pečivo, čokoláda, zmrzliny, bonbony apod.)
- ochucené mléčné výrobky (ovocné jogurty, jogurtové nápoje, kefíry)
- slazené müsli, slazené instantní obilné kaše
- sušené ovoce, džemy, nadměrné množství čerstvého ovoce
2. Při vaření a pečení snižujte v receptech množství cukru a nahraďte ho vanilkou, skořicí nebo jiným kořením. Cukr lze také velmi dobře nahradit ovocem.
3. Čtěte etikety a vybírejte potraviny s co nejnižším obsahem cukru.
4. Jste-li milovníky sladkého, občas si ho plánovaně dopřejte, těšte se z něj a pomalu si ho vychutnejte tak, jako skutečný gurmán. Je to dozajista lepší volba, než si sladké zcela zakazovat. Snažte se však jíst jen menší množství – kupujte si cíleně malé balení. Pokud se vaše oblíbená dobrota v menším balení neprodává, oddělte si malý kousek a pomalu ho vychutnejte.
Zbytek schovejte, případně dejte do mrazáku. Další kousek si dopřejte, až se sami rozhodnete, že si ho povolíte.
5. Vybírejte si kvalitní sladkosti. Jste-li milovníkem čokolády, doporučujeme koupit výrobek s vysokým procentem kakaa, který má sice stejné množství energie jako jiné čokolády, zato má méně cukru, nízký glykemický index a tak výraznou chuť, že vám bude k uspokojení chuťových buněk stačit pár čtverečků.
Čokoláda mléčná 100 g = 18 kostek cukru Čokoládá hořká 90% kakaa 100 g = 2 kostky cukru
TIP: Pokud vám výrazná hořká chuť čokolády vadí a přece jenom trochu sladké chuti vyžadujete, můžete pro začátek vyzkoušet třeba čokolády slazené stévií či jiným sladidlem. K dostání jsou ve zdravých výživách nebo v e-shopu na www.stob.cz.
6. Když vás honí mlsná, můžete využít i ovoce, čerstvé nebo případně i sušené, které sice obsahuje poměrně dost energie a cukru, ale dodává tělu vitaminy, minerální látky a vlákninu. Stejně dobře mohou posloužit i ořechy. Nicméně u těch s množstvím opravdu opatrně. Někomu postačí na zahnání chuti šálek kvalitní kávy nebo čaje.
7. Pokud množství sladkého přeženete, pokuste se vykompenzovat nadměrný energetický příjem pohybem.
Pokud řešíte sladkostmi stres nebo jiné emoce, můžete se těšit na červen - měsíc zdravého mlsání, ve kterém se tomuto tématu budeme věnovat.
A nebo si již nyní pořiďte některou z našich pomůcek, jako například osobní plán Chci změnu. Jak na psychiku?, nebo se zapojte do on-line kurzu Hubnutí na míru se STOBem.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
2 a 1/4 hrnku (250 ml) celozrnné špaldové mouky jemně mleté, 1/2 hrnku vody, 250 g másla nebo Hery a špetka soli. Zpracovat těsto, dát na 2-3 hod do lednice a pak rozválet doprostřed poklást jablky, přidat rozinky, ořechy, skořici a přehodit těsto z jedné i druhé strany (nerolovat jako klasický štrůdl), potřít rozšlehaným vajíčkem a upéct na cca 180°C v troubě. Z tohoto množství jsou 2 záviny (nakrájím, dám do mrazáku a když mi honí mlsná je co ke kafi :-)