Sledujte nás:

Jde to i bez masa

Zpět

 

Mgr. Veronika Pourová

Dlouho v naší společnosti převládal zvyk jíst maso každý den, někdy dokonce na oběd i na večeři. Tato tradice se ještě někdy odráží třeba na menu jídelen a restaurací, kdy jediné bezmasé jídlo je smažený květák, smažený sýr nebo smažené žampiony, případně kynuté knedlíky nebo jiná sladkost. V rámci vyváženého a zdravého jídelníčku však samozřejmě nelze nikomu doporučit, aby obědval smažené nebo sladké jídlo. Nelze však ani doporučit každodenní konzumaci masa, protože jednak není nutná, ale také může hrozit nadbytek či nedostatek některých živin. Pojďme se podívat na to kterých.

Nadbytečnou konzumací masa zvyšujeme riziko příjmu vysokého množství tuku. Maso obsahuje především nasycené tuky, které se mohou negativně podílet na rozvoji určitých civilizačních onemocnění. Tomu se samozřejmě vyhneme, pokud budeme vybírat libové druhy masa, nemusí to být jen kuřecí nebo krůtí, ale i z vepřového a hovězího lze vybrat libové části. Ale ani každodenní konzumace vhodnějších druhů masa nemusí být prospěšná. Dokonce některé výzkumy poukazují na souvislost s nadměrnou konzumací masa a vyšším rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva. Svou roli hraje i nevhodná úprava masa, tedy opékání na otevřeném ohni nebo domácí uzení. Uzeniny, byť připravené výrobcem šetrnějšími metodami, mají ještě jednu velkou nevýhodu, a to vysoký obsah soli. Jedna jediná klobása může pokrýt denní potřebu soli, což může přitížit zejména osobám se sklonem k hypertenzi a dalším civilizačním onemocněním.

Svou roli hraje také velikost porce. Pokud ujíždíte na steacích a poctivých hamburgerech, které obsahují třeba i 300 g masa, pak ani nemusíte jíst maso každý den a jeho příjem bude vysoký. Zkuste proto velikost porce zmenšit a nahradit část masa zeleninou nebo celozrnnou přílohou.

Nutno zmínit také ryby, které sice spadají do kategorie masa, ale toto maso má poněkud odlišné složení než maso suchozemských zvířat. Rybí maso je výborně stravitelné a slouží jako cenný zdroj jódu a omega-3 mastných kyselin, které jsou v naší středoevropské stravě nedostatečné. Takže pokud několikrát do týdne nahradíte vepřové či kuřecí maso rybou, jistě to vašemu zdraví prospěje. A opět nutno zmínit i velikost porce, stogramový plátek rybího masa na porci bohatě stačí.

Pokud jíme maso na každé hlavní jídlo, můžeme se nevědomky ochuzovat o jiné cenné potraviny, které by maso jinak nahradily, řeč je zejména o luštěninách. Luštěniny jsou nejlepším zdrojem vlákniny, ale i cenných vitaminů a minerálních látek. Také méně tučný sýr může alespoň jednou za čas nahradit maso a doplnit tak vápník, kterého mají nedostatek především ženy středního a vyššího věku. Pravidelnou konzumací mléčných výrobků se zlepší kvalita kostí a sníží se riziko nepříjemných zlomenin. Maso můžeme nahradit i vejci, za plátek masa vydají přibližně dvě vejce. Pokud se vám vejce nechtějí připravovat, existují také výrobky z vaječného bílku, které jsou již připravené ke konzumaci, např. Šmakoun. Stačí ho nakrájet třeba do salátu a je hotovo.

Vzhledem k rostoucí popularitě plně vegetariánské diety se na trhu objevuje také množství rostlinných masových náhražek, takže se nemusíte bát, že by se vám omezením masa snížil výběr jídel. Naopak, můžete ho skvěle rozšířit!

Sója

Sója je asi nejznámější masová náhražka. Bohatá je nejen na bílkoviny, ale i na vitaminy a minerální látky. Někdy bývá kritizována pro obsah fytoestrogenů, což jsou rostlinné steroly, které v těle nahrazují funkci hormonů. Negativa nadměrné konzumace sóji se ale projeví spíše v produktivním věku, u žen po přechodu naopak může sója mírnit projevy klimakteria. Řeč je však o opravdu vysokém příjmu sóji, tofu nebo jiný sójový výrobek dvakrát týdně rozhodně neuškodí. 

Ze sóji se vyrábí tofu, fermentovaný tempeh nebo sójový granulát. Tofu lze zakoupit přírodní, uzené nebo různě ochucené – např. marinované nebo bazalkové či houbové. Začátečníkům doporučuji spíše ochucené tofu, protože na rozdíl od masa nemá přírodní tofu výraznější chuť. Tempeh už je výraznější, protože prošel fermentací. Tofu i tempeh se hodí třeba do zeleninové směsi typu „čína“ s rýží, využít ho ale můžeme i v mnoha dalších kombinacích. Sójový granulát zase skvěle nahradí maso třeba v plněných paprikách, v guláši nebo v lasagních.

Luštěniny

Masové jídlo můžete jednou či víckrát do týdne s výhodou nahradit luštěninovým pokrmem. Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin i sacharidů, takže nahradí jak maso, tak přílohu. Skvěle se hodí do tortill, zeleninových směsí, salátů nebo do polévek. Nemusíte však luštěninami plně hradit celou bílkovinnou i sacharidovou složku, klidně k nim přidejte např. vejce nebo kousek pečiva či rýži. V programu Sebekoučink můžete zjistit, zda je vaše jídlo vyvážené a nezařadili jste příliš mnoho bílkovin či sacharidů.

Z fazolí, čočky či cizrny vyrobíte skvělé „masové“ kuličky či karbanátky, inspirovat se můžete i v orientální kuchyni a připravit si třeba indický dhal. Nemusíte však experimentovat, pokud nechcete, obyčejná hrachová nebo čočková kaše taky poslouží a určitě se dá připravit chutně!

Seitan

Seitan je pšeničná bílkovina, přesněji řečeno lepek. Ale nebojte, lepek není škodlivý, pokud netrpíte jeho intolerancí nebo alergií. S chutí ho můžete jednou za čas zařadit místo masa a třeba vám zachutná. Některými vegetariány je ceněn jako nejvěrohodnější kopie masa a je využíván třeba k přípravě bezmasé svíčkové. Avšak nedoporučuji seitan zařazovat příliš často, protože kvalita bílkovin není tak vysoká jako u jiných masových náhražek. Pšeničná bílkovina je využita například i při výrobě Robi "masa", kde je doplněná červenou řepou a kořením, které mají spíše ochucující funkci.

Obecně lze doporučit hledat inspiraci na vegetariánských či veganských blozích. Ty píšou lidé, kteří jedí bez masa každý den, a mají proto nejlépe vychytané nejrůznější kombinace chutí, vhodné koření a přípravu masových náhražek. Nenechte se proto odradit, pokud vám na první pokus tofu nebo seitan nebudou chutnat – není to maso a je proto potřeba s nimi pracovat trochu jinak. Až si zvyknete, určitě nebudete litovat, protože zařazením bezmasých jídel ulevíte jistě i svému trávení a můžete dokonce zlepšit zdravotní stav snížit hladinu cholesterolu a riziko diabetu 2. typu. A to vše kvůli zařazení rostlinného tuku a dostatečného množství vlákniny. Takže bezmasé jídlo se nerovná smažák či žemlovka, ale vyvážené jídlo plné luštěnin, zeleniny nebo třeba kvalitních (a nesmažených) sýrů!

Hodnocení (30 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

19. 11. 2019 18:36
díky za připomenutí i za tipy, u nás převládá spíše bezmasá strava, ale tak 1-2x týdně dáme i libové masíčko - kuřecí, krůtí, občas rybu...
19. 11. 2019 18:24
Učím se zařazovat více bezmasých jídel, hledám nové luštěninové recepty, vačím zeleninová jídla. Masové náhražky mi ale nechutnají.
19. 11. 2019 15:17
V dnešní době se jí hodně masa i ve školních jídelnách. Kdysi bylo maso jen v neděli a nikomu to nebylo divné.
19. 11. 2019 12:33
Žádné náhražky masa mě nechutnají. Ale moc ráda si dám místo masa luštěniny nebo vejce na různé způsoby. Mě všechny ty náhražky připadají takové umělé...
19. 11. 2019 08:53
Soju moc nemusím, ale luštěniny se trvale usadily v mém jídelníčku a snad nejraději mám klasickou čočkovou kaši s vejce, chlebem a okurkou....
18. 11. 2019 21:38
Ze všech buchet mám nejraději řízky....jsem holt masožravec...
18. 11. 2019 20:15
Zdrojem bílkovin jsou u mne mléčné výrobky, luštěniny, maso ani masné výrobky rozhodně nepotřebuji denně, asi dvakrát týdně ryby, méně vajíčka. Bílkovin mám ve svém jídelníčku tak akorát.
18. 11. 2019 12:43
Nejvíc bílkovin spotřebovávám v mléčných výrobcích, ale málokdy je se mnou semaforek spokojený, víc jich ale nemohu :-)
18. 11. 2019 12:21
Tofu , tempem a občas Šmakouna používám hojně. Luštěniny 2x týdně.
18. 11. 2019 12:21
Tofu , tempem a občas Šmakouna používám hojně. Luštěniny 2x týdně.
18. 11. 2019 07:39
střídám masové dny se zeleninovými nebo luštěninovými. Náhražky masa mi masa mi nechutnají
18. 11. 2019 06:04
Snažím se jíst maso s mírou. Docela se mi to daří.
18. 11. 2019 05:10
Ani já nejsem vyložený masožrout. Vajíčka, luštěniny, mléčné výrobky mám ráda taky
18. 11. 2019 05:03
Díky za informace. Maso nemusím mít v jídelníčku každý den. Nejčastější náhradou jsou u nás luštěniny nebo vejce.
18. 11. 2019 03:51
Děkuji za přínosné informace a i když mi maso chutná,klidně se bez nėj obejdou a dokážu si ho nahradit tak,jak doporučujete
v tomto článku.
03. 06. 2018 18:44
Jsem masožravka a jím jen bílé maso doma připravené na minimu olivového oleje, z uzenin je kuřecí nebo krůtí šunku a nemám žádný problém s tukem. Když maso omezím, tak vždy narazím na problém, že mám málo bílkovin a moc sacharidů, a to si nemohu dovolit, mám-li cukrovku udržet na uzdě. Takže s touto výzvou si neumím moc poradit.
03. 06. 2018 08:27
Tofu moc nemusím, vybírám si kvalitní maso, které nemusím ani každý den. Spíš ujíždím na uzeninách, které se snažím nahradit kvalitní šunkou. Luštěniny zařazuji pravidelně.
02. 06. 2018 09:19
klosa: 100% souhlas, mám to stejně, zelenina, luštěniny, mléčné výrobky, vejce, ořechy, semínka atd.
02. 06. 2018 09:17
maso denně nemusím a ani nejím, ale náhražky ze soji ani pšeničný lepek rozhodně nepoužívám. není dost přírodních surovin? průmyslově zpracované potraviny jsou příčinou obezity už od poloviny minulého století. je to prokázáno nesčetnými studiemi. radit obézním, aby nahradili maso tímhle, je fakt k smíchu. většina těch polotovarů je nutričně úplně mimo spektrum mého zájmu. navíc tedy nechápu, jak si Mgr. Pourová připravuje vyvážený jídelníček, když jí v jídle s masem chybí důležité živiny. správná porce masa, zeleniny a přílohy obsahuje vše, co si lidské tělo může přát. a poslední věty o cholesterolu mě fakt pobavily. humbuk se "zlým" cholesterolem, který vznikl na základě chybné studie v 70. letech a stal se dobrým businessem pro farmaceutické firmy, se asi hned tak nevymýtí. marketing je prostě marketing. každý průměrný středoškolák, už dnes ví, že toto je nesmysl, který byl dávno vyvrácen. zábavné a poučné video na toto téma je například zde: https://www.youtube.com/watch?v=Qriv0GbPyj4
01. 06. 2018 15:01
Je to jen o zvyk a naučit se náhražky masa správně připravovat.
01. 06. 2018 09:20
Maso nemusím každý den, mám ráda luštěniny. často si na večer upeču hranolky z řepy a celeru-je to výborné a zasytí mně to.
31. 05. 2018 22:19
Do náhražek také moc nejdu, ale pracuji na častějším zařazování luštěnin, vajec a tvarohu.
31. 05. 2018 17:02
Sója mě nějak neoslovila, je to pochopitelně u každého jinak
31. 05. 2018 13:47
Maso denně nemusím, hamburgry přímo nesnáším, uzeninám jsem si odvykla, co jsem na STOBU. Luštěniny miluji. Sójové maso ani tofu mne neláká, i když je "populární".
28. 05. 2018 23:02
S ,,náhražkami" masa nemám problém, chutnají mi.
28. 05. 2018 21:13
Tofu používám poměrně pravidelně, luštěniny se takésnažím zařazovat,...maso rozhodně nejíme každý den, používám občas i sojové maso
28. 05. 2018 21:00
Tofu používám do všech placek ze zeleniny .Ty potom naplácám na pečící papír a peču na sucho v troubě, ještě do nich dávám ovesné vločky, to se tady také sní.
28. 05. 2018 18:34
Občas sojový granulát použiju do leča nebo rizota, ale jinak uzené tofu a jen já, nikdo jiný z rodiny.
28. 05. 2018 18:22
Sojové maso nepoužívám, tofu ano, někdy sojový granulát.
28. 05. 2018 17:24
Sójové maso sem kdysi dávno jedla.Smakouna znam,ale nikdy sem ho nejedla.Tofu mohu,ale jen uzené,asi mám divné chutě
28. 05. 2018 15:36
Děkuji za přínosné informace a jsem ráda,že většinu z uváděných potravin jsem jedla a chutná mi seitan,tofu i tempeh či Robi,samotná soja mi nechutná.
28. 05. 2018 12:35
Mám v rodině i vegetariány,Takže jsem poměrně dobře seznámena s náhražkami masa a dokonce mi i chutnají.
28. 05. 2018 12:10
Zajímavý článek, přiznám se, že maso zahrnuji denně - většinou když mám bezmasý oběd, večeři mám právě s masem. Ale na druhou stranu jím jen kuřecí, krůtí a ryby. Jiné maso prostě nemusím. Občas mám v jídelníčku sóju, tu mám taky moc ráda. Šmakouna znám, ale už dlouho jsem neměla, tofu mám ráda :)
28. 05. 2018 11:13
Maso bemusím denně, snažím se zařadit luštěniny, vejce.... Seitan neznám, šmakouna jsem zahlédla, ale ještě jsem ho nekoupila. Ryby se snažím zařazovat pravidelně :-).
28. 05. 2018 09:47
Maso máme doma moc rádi, ale nemáme ho každý den. Luštěniny, šmakouna a tofu jedí i chlapi. Seitan jím občas jen já, ale zkusím jim ho zase udělat.
28. 05. 2018 08:43
Přiznám se, že toto mi fakt nechutná a jediné co si občas dám je šmakoun.
28. 05. 2018 07:56
Seitan neznám. Tofu, šmakoun, sojové maso - to občas ano, i mi to chutná, jen rodina to odmítá. Takže jako filipova spíš sáhnu po vejcích, sýru, i luštěniny můžou všichni.
28. 05. 2018 07:31
Tofu a sojové maso si občas dám, seitan jsem zatím ještě nezkoušela.
Maso mívám většinou na oběd v práci, budu asi muset začít vybírat více z bezmasých jídel.
28. 05. 2018 07:23
maso nemusím mát každý den, ale soja, šmakoun a podobné výrobky mi nechutnají, takže radši luštěniny, sýry, vajíčka, ... na doplnění bílkovin

Naši partneři