Sledujte nás:

Je nutné "krabičkovat"?

Zpět

 

Hubnutí a správné stravování je často spojeno s představou, že musíme bezpodmínečně jíst každé tři hodiny a trávit večery (v horším případě brzká rána) chystáním mnoha krabiček, které si následně v krosně odneseme do práce nebo do školy.

Takto to ale vůbec vypadat nemusí... 

Každý je jiný a každému sedí něco jiného. Někomu stačí ke spokojenosti i vyváženému jídelníčku tři hlavní jídla denně a je to naprosto v pořádku. Dle našich zkušeností je ale stále více těch, kterým tři jídla (ač nutričně vyvážená) nestačí a zbytečně by je při vynechávání svačin honila mlsná.

Co ale stále připravovat? Na snídaně, svačiny, obědy a večeře? Tolik jídel každý den?

Zdá se to skoro jako nadlidský úkol, ale při troše zkušeností, správného plánování a zaběhnuté rutiny to nemusí být vůbec nic složitého.

A není nutné ani chodit denně s plným batohem krabiček. Vyplatí se udělat si v práci zásoby, ze kterých svačinku a dokonce i oběd zvládnete připravit na místě (třeba takový kuskus s tuňákem a k tomu nějaká zelenina je opravdová rychlovka). Čerstvé nebo chybějící ingredience můžete dokoupit cestou. Vždy si ale zkuste jídelníček na následující den rozplánovat a konkrétně vymyslet, co, kde a kdy si pořídíte. Bez plánování to často dopadá tak, že vás zláká nějaký ten koláček v blízké pekárně anebo na nákup zapomenete a narychlo pak svačinu sháníte v nejbližším bufetu nebo automatu, což často končí opět nějakou sladkostí. 

Nachystané krabičky mají zkrátka tu výhodu, že jste vždy připraveni a nezaháníte narychlo hlad zbytečnostmi. A také se vám s krabičkami pravděpodobně nestane, že na jídlo zapomenete a přepadne vás vlčí hlad, kdy pak sníte všechno, co vám přijde pod ruku.

Výhody "krabičkování"

  • nepřepadne vás hlad nepřipravené
  • pravidelnost v jídle
  • nutriční vyváženost (když jsou krabičky správně nachystané)
  • nepřepadne vás vlčí hlad, nebudou vás trápit chutě na sladké, protože budete udržovat vyrovnanou hladinu cukru v krvi
  • není třeba v průběhu dne řešit a vymýšlet, kde si co pořídíte
  • vždy víte, co máte s sebou připravené

Nevýhody "krabičkování"

  • musíte nosit větší zavazadlo
  • strávíte nad přípravou čas

Výhody rozhodně převládají nad nevýhodami. Ale i pro nevýhodu v podobě časové náročnosti přípravy existuje řešení. A tím je krabičková strava, kterou si objednáte a necháte každý den dovézt přímo k vám domů nebo do práce. 

Při volbě krabičkového stravování je ale důležité správně vybírat. Připravená jídla vám musí především chutnat a zároveň splňovat požadavky správné nutriční vyváženosti.

Obě kritéria splňují krabičky od Zdravého stravování.

Zdravé stravování již jedenáctým rokem rozváží denně čerstvou stravu po celé České republice a části Slovenska. Můžete si vybrat celodenní stravu, nebo třeba jen oběd, dopolední či odpolední stravu.

Přesvědčte se, že zdravé stravování může být chutné a zároveň syté. Nutriční specialistky sestavují jídelníčky pestře a vyváženě. Proto, abyste se s nabídkou jídel nenudili, dbají na střídání rozmanitých surovin, chutí a receptur. Můžete tak načerpat plno inspirace i pro budoucí přípravu svých vlastních krabiček.

Načerpejte inspiraci na www.zdravestravovani.cz

A jak to máte vy? Chystáte si krabičky, necháváte si je od někoho chystat nebo vše řešíte až za pochodu?

Hodnocení (19 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

27. 01. 2019 20:46
Naučil jsem se na banany, protože jsem vždy rád připraven a banany mohu mit stále v batohu a jsou taky vždy připraveny. Krom toho hodne plavu a potrebuji rychly prisun energie pred a na zahnani vlciho hladu jsou rovnez vyborne. Totez deti. Super, že se banany nemuseji myt :) Do hodiny a půl normalni jidlo a kila jdou dolu jako po másle, ale hlavne dlouhodobe, zadne skoky. Proste parada.
26. 01. 2019 08:16
Zatím se učím, řeším za pochodu, ale taková připravená krabička je pak ve finále dobrá volba.
22. 01. 2019 13:08
Je fakt, že se mi lépe vaří, když to mám vymyšlené než když ještě v 11 hod. přemýšlím co kde vzít a co z toho bude. Je to jeden z mých cílů, naučit se plánovat jídlo. Je to pak jednodušší jak na vaření, tak hlavně na nákup. A ušetří se tím i pár korun, když pak člověk nekupuje blbosti.
22. 01. 2019 10:24
Za pochodu.
21. 01. 2019 21:41
jsem doma, tak je nepotřebuju, ale pro někoho můžou být potřebné
21. 01. 2019 20:29
Jsem sice doma ale muž si vzpomene a já udělám co on chce a podřizuji se.
21. 01. 2019 19:12
Já krabičkuji již spoustu let. Je to pohodlné a vím co jím :-). Na krabičky jsem naučila celou rodinu :-).
21. 01. 2019 19:07
Krabičky nosím do práce v batůžku. Navařím si na dva dny a každý týden si naplánují jídelníček.
21. 01. 2019 15:11
Je dobré mít na každý den naplánováno alespoň 1 hlvní jídlo, které by mělo tvořit základ pro dopočet zbytku dne. K tomu je velmi dobrý program Sebekoučink, kdy můžete modelovat celkem rychle různé varianty dle dostupnosti zdrojů a jejich energetické a nutriční hodnoty.. Je to docela zábavné.
21. 01. 2019 13:25
Krabičky chystám pravidelně a protože chodím do práce pěšky, obtěžují mě zavazadla. Když ke krabičkám přidám karimatku a ostatní věci na cvičení, je toho skutečně dost.
21. 01. 2019 12:30
Řeším za pochodu, ale dost v tom plavu ...
21. 01. 2019 11:04
Pracuju z domu, tak krabičky nechystám, jídlo si připravuji doma, bohužek někdy okolnosti nedovolí jíst ve zvoleném čase (naštěstí to nebývá moc často)
21. 01. 2019 08:53
Když jsem chodila do práce, tak jsem si jídlo připravovala den předem do krabiček , či skleniček, teďky co jsem doma, tak už si jídlo nekrabičkuji, ale vždy si připravuji co uvařím den do předu.
21. 01. 2019 08:48
Já nenosím krabičky, ale většinou skleničky:-) Do práce si nosím jídlo z domu. Někdy vzorně připravené, někdy je to silná improvizace.
21. 01. 2019 08:40
Krabičky si chystám jen někdy, např. když vím, že pojedu na služebku nebo mě čeká poradový den nebo když toho večer navařím víc a zbyde, tak si to beru druhý den do práce k obědu. V recyklaci jsem mistr :-) Ale většinou obědy řeším až v práci, naštěstí pracuju na místě, kde je v okolí dost normálních stravoven a dokonce dvě s tzv. racionálními jídly, takže se mi ještě nestalo, že bych si nebyla schopná vybrat.
21. 01. 2019 08:27
Já krabičkuji už roky. Jídlo naplánuji dopředu a vím co jím. Do práce nám vozí jídlo z jídelny, ale to jíst nechci. Mají to tučné, slané... nic pro mě.
21. 01. 2019 07:42
já krabičkuji, je to paráda když jen chodíte do ledničky pro krabičky a nemusíte pořád vymýšlet co sehnat k jídlu. Dneska jsem toho táhla půl batohu na 2 dny a ještě mám něco doma na večeře. Vařím si sama, v naší jídelně se stravovavt nedá.
21. 01. 2019 05:24
Krabičky jsou dobrá věc, ale připravovala jsem si je sama.
21. 01. 2019 04:56
Já krabičkuju, ale jídlo si připravuji sama.
21. 01. 2019 04:32
Myslím si že krabickovani je výhoda. Stob mě naučil si jídlo plánovat. A když náhodou je občas chvat...... Vím že to je problém. Tak za mě krabickovani ANO
21. 01. 2019 00:17
Dokud jsem chodila do práce, tak jsem krabičkovala, ale byl spíš problém s časem a klidem na jídlo. Dnes už krabičkuji vyjímečně, třeba při delším cestování .To je výhoda důchodu.

Naši partneři