Sledujte nás:

Je předkrm či dezert přejídání?

Zpět

Článek byl publikovaný na internetových stránkách Vím, co jím.

Ke stylovému stolování patří obvykle před hlavním jídlem předkrm a na závěr jako kulinářská tečka dezert. Je to zdravé nebo se jedná o zbytečné přejídání, které nás nakonec může přivést k obezitologovi?

Odpověď není jednoznačná. Záleží na tom, jaké předkrmy a dezerty hodláme servírovat, v jakém množství a také kolik času na takové hodování máme.

Je to energie navíc

„Je-li konzumace předkrmu či dezertu pouze výjimečná událost, když si chceme užít slavnostní jídlo, proč ne. Patří to k etiketě,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. 
Není ale předkrm jako předkrm. Pokud nám záleží na příjmu kalorií, pak je třeba i předkrm a dezert započítat do celkového energetického příjmu z takového oběda či večeře.

Pokud si chcete dát menu o několika chodech, zapomeňte na množství a způsob úpravy pokrmů v typicky české restauraci. Tedy například jako předkrm topinky na oleji s „masovou směsí“, polévka, dále smažák či guláš se šesti a nakonec jako tečka čtyři lívance či palačinka se zmrzlinou. Zdá se vám, že to nejde sníst? Jde, respektive mnoho lidí i takovouto nálož jídla sníst dokáže. To je ale špatně. Jasné je to snad každému, kdo o zdravém způsobu stravování a zdravém jídelníčku ví pouhé základy. Jak by tedy mělo jídlo o několika chodech vypadat?

Pozor na pečivo

Velkým rizikem takového malého jídla na začátek jsou malé večky či bagetky ještě většinou s bylinkovým máslem. Pozor hlavně na to, abyste, dříve než bude na stole hlavní jídlo, nepolykali jednu nakrájenou bagetku za druhou. 

Dobrým předkrmem může být třeba malý salát, trocha parmské šunky, šunkový závitek. Drobné sousto má dokonce svůj pozitivní význam. „Předkrm by nás měl navnadit na hlavní jídlo, abychom si ho vychutnali a nejedli vyloženě z hladu,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. Rozhodně ale varuje před smaženými pokrmy.

Dezert je malá sladká tečka

Příjemnou tečkou po obědě může být sladký dezert. Rozhodně by ale neměl být těžkou bombou. „Po obědě už bychom si neměli dávat obrovský pohár se šlehačkou, dort nebo koláč. Raději můžete zvolit latté, kávu s trochou vanilkové zmrzliny, někomu postačí i jako dezert jen kvalitní káva s trochou mléka. Vhodné je po jídle podávat i ovoce, i když to u nás není příliš zvykem,“ doporučuje Karolína Hlavatá. Zároveň radí, je-li dezert větší nebo sytější, rozdělit se napůl se spolustolovníkem.

Proč zatoužíme po dobrém obědě ještě po sladkém? „Někdy může po jídle v těle chvilkově klesnout hladina krevního cukru a člověk prostě dostane chuť. Je to ale také otázka zvyku,“ vysvětluje dietoložka.

Vychutnejte i atmosféru

Konzumace předkrmu a dezertu, mají-li splnit svou funkci, a ne být jen prostým přejídáním, má svůj prostor a čas. Rozhodně se nehodí k rychlému půlhodinovému obědu uprostřed pracovní doby. „Když už, tak si udělat na oběd či večeři čas. Mělo by jít o společenskou záležitost, kdy si pomalu vychutnáváme nejen dobré jídlo, ale také atmosféru, kdy nemusíme hltat a dívat se na hodinky,“ říká Karolína Hlavatá.

Když alkohol, tak menší dezert

Slavnostní stolovaní se obvykle neobejde bez aperitivu, skleničky piva či vína. „Alkohol je kalorická bomba. Samozřejmě by bylo ideální pít jen vodu, ale když si během večeře dáme aperitiv, malého panáčka, dvě deci vína nebo pivo, tak se nic nestane, ale musíme počítat s energií navíc a už bych si měl odpustit třeba sladké nebo jeho část,“ radí dietoložka.

A co vy? Dáváte si sladkou tečku, nebo vám stačí jen hlavní chod?

Hodnocení (47 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 12. 2017 16:30
Prostě budu muset v novém roce přidat na výdeji energie za vánoce
28. 12. 2017 08:20
Slavnostní několikachodové menu v restauraci absolvujeme tak 4x do roka, to myslím důvod mé nadváhy nebude
17. 12. 2017 21:42
Sladkou tečku jen výjimečně...i piditečku hned uložím .-(
15. 12. 2017 18:56
Jo a sladkou tečku u mě většinou dělá ovoce, je-li vůbec na něco ještě chuť.
15. 12. 2017 18:53
Bezinka4: díky za info, přiznám se ,že jsem nikdy nepočítala kolik jídel na štědrovečerní večeři jíme a spočetla jsem to až dnes. Takže houbový kuba s kyselou okurkou nebo hovězím gulášem, rybí polévka s osmaženou houskou, smažený kapr, kuřízky, bramborový salát, vánoční cukroví, jablíčko, vánočka, z nápojů slivovice jako aperitiv, pivo, minerálka, víno každému podle chuti a věku. Tak to bylo pokud byly doma děti. Dnes už je to jednodušší , protože by se to do nás nevešlo
kuba k obědu, rybí polévka, salát a smažený kapr k večeři (a to v hodně redukovaném množství), taky pár kousků pečiva a vánočka, ale na to většinou ani nedojde, nestačí žaludeční kapacita.
15. 12. 2017 05:19
Sladké po obědě nemusím.
14. 12. 2017 10:21
Já mám jako předkrm menší salát, dezert většinou někom,dám si místo něj kapučíno nebo Vídeň, když opravdu hřešim.
14. 12. 2017 09:10
Předkrmy a dezerty nemusím, děkuji za informace.
14. 12. 2017 08:38
sladké tečky naštěstí nemusím
14. 12. 2017 08:35
Předkrmy si nedáváme, ale sklenku vína či piva ano. :-)
14. 12. 2017 05:06
Moc ne
14. 12. 2017 05:05
Děkuji za článek.
13. 12. 2017 21:59
Jindy během roku doma předkrmy nejíme, polévku ano a zákusek občas taky.
13. 12. 2017 21:57
Devatero jídel na stůl taky dáváme. Ale všechno se jíst nemusí. Jen nějaký malý předkrm, třeba minichlebíček, rybí polévka, salát a rybí řízky. Pak je na stoje ještě vánočka, ovoce a několik druhů cukroví, ale to už není povinné:-). A nikdo nesmí vstávat od stolu.
13. 12. 2017 21:34
Yogii: To chápu :-) ale naše děti jsou zvyklé a i během roku se ptají, kdy zas bude ta veliká večeře... proto se u nás začíná večeřet už v kolem páté aby se všechno stihlo a po rozbalování dárků už většinou nikdo nic nejí, protože nás je u stromečku minimálně 12 i více a než se to všechno rozbalí a prohlédne je půlnoc :-)
13. 12. 2017 21:25
A samozřejmě bramborový salát, ten jsem zapomněla.
13. 12. 2017 21:24
Bezinka4 : děkuju :-). To je tedy nálož a jako dítě bych už asi nemohla vydržet, kdy už se bude moct jít je stromečku pro dárky. A to jsme měli i míváme přípitek, rybí polévku, smaženého kapra ( řízky vepřové i kuřecí taky, ale každý si vezme co má raději, ne vše). Cukrovi a káva nebo čaj až potom, kdo by tak dlouho vydržel, když Ježíšek je za dveřmi! Jako malá jsem nesnášela, když si táta ještě přidával kapra, taková doba to vydržet...
13. 12. 2017 21:21
Já mám předkrm jen když jedeme s na Wellness, snažím se vybírat lehká jídla, jinak bych to nesnědla. Zákusek si po jídle nedávám. Už jsem si zvykla, že když toho sním více než je zdrávo je mi špatně. Za to mi to nestojí, život je příliš krátký a nechci ztratit ani den navíc než musím :-)
13. 12. 2017 20:52
předkrmy nedělám, často vařím polévky, většinou zeleninové a hlavní chod, jelikož jsem občas mlsná, dám si někdy i tu sladku tečku, ale snažím se rozumně
13. 12. 2017 20:51
u nás když se všichni sejdeme,tak kromě hlavního jídla si potom dáváme kávu a koláč,nebo zákusek
13. 12. 2017 20:50
No taková běžná štědrovečerní večeře jako má asi každý :-)
Takže příchod(ke stolu :-), přípitek, předkrm = hubník, rybí polévka, smažený kapr, klobása, losos, kuřecí řízek, bramborový salát, vařený brambor, jako dezert si rozkrojíme jablíčko a uvidíme hvězdičku :-) pak káva, cukroví, oříšky, sušené ovoce atd. atd. Každý si musí dát od všeho alespoň malý kousíček. A když se všechno sní, pak je ten závšrečný OD chod ven, podívat se na hvězdičky a zazvoní Ježíšek :-)
13. 12. 2017 20:17
Bezinka4: mohu poprosit seznam jídel, 9 se mi zdá hodně a moc mě to zajímá. Děkuji.
13. 12. 2017 20:14
Bezinka4: devět chodů? Páni! To by mne tedy zajímalo, jaké to všechny jsou.
13. 12. 2017 20:09
Běžně po celý rok mám jen hlavní chod a zeleninu, ale celý rok se těším na Štědrou večeři o devíti chodech, dle tradice kterou dodržuji od dětství a přenesla jsem ji i do mojí rodiny a bude pokračovat s vnoučaty... to je vyjímečný zážitek :-)
13. 12. 2017 19:58
Většinou mi také stačí hlavní chod. Pokud jsou u nás děti & vnoučata, vařím také polévky.
13. 12. 2017 19:32
Většinou stačí hlavní chod. Sladkou tečku raději jen výjimečně.
13. 12. 2017 17:32
Není nad sladkou tečku! Samozřejmě ne pravidelně po každém jídle. :-) Při slavnostním hodování si dám buď polévku nebo předkrm. Podle nabídky a chuti. Určitě ne oba chody za sebou.
13. 12. 2017 15:17
předkrm už jsem dlouho nemela.
13. 12. 2017 15:09
předkrm si většinou nedávám, jen na oslavě či při jiné slavnostní příležitosti a na dezert po obědě někdy chuť mám, ale většinou se udržím
13. 12. 2017 15:00
nikdy si nedávám předkrm a sladká tečka na závěr je pro mne španělská vesnice, vyjímka jsou oslavy narozenin, kde je dort a káva
13. 12. 2017 13:20
Předkrm už jsem dlouho neměla, ale občas si dopřeji sladkou tečku, něco malého
13. 12. 2017 12:49
předkrm nejím vůbec, nesnědla bych už hlavní jídlo a dezert jen někdy v neděli a to když u nás někdo je. Sami s manželem si dezert nedáváme , manžel má cukrovku a já nechci přibrat.
13. 12. 2017 12:49
Děkuji za pěkný článek.
13. 12. 2017 12:42
Naštěstí předkrmy a dokrmy běžně v roce nestíhám, takže u mně bez :-)
13. 12. 2017 11:43
Většinou my stačí jen hlavní chod jen v neděli při oslavě byl i předkrm tatarák z uzeného lososa s okurkovým carpaccio za hoďku a půl hlavní chod a za hoďku a půl po něm mrkvový dort s tvarohovým kremem
13. 12. 2017 11:36
Běžně nedělám ani předkrm, ani si po obědě nedáváme zákusek, jen presso s mlékem. I polévku jíme jako samostatné jídlo - většinou k večeři, s domácím chlebem. Pokud se jedná o jídlo slavnostní, tak klidně s předkrmem a zákuskem, pokud na ně budu mít chuť ... a pak třeba hodně odlehčím následující jídla, případně celý jídelníček druhý den.
13. 12. 2017 10:50
Pani Liba: nojo, 2 předkrmy je dost, i když byly asi minimalistické, ale i s degustačním menu s různými víny sladěnými ke každému jídlu to muselo být hodně. Ale zas to byl určitě krásný zážitek, tak to určitě stálo za to!
13. 12. 2017 10:36
Yogii: 2 předkrmy, polévka, hlavní jídlo, dezert a ke každému jiný druh vína, to už byla i kvantita. Ale kvalita především -vůbec mi nebylo špatně ! Samozřejmě jsem všechny talíře "vylízala" do mrtě
13. 12. 2017 10:28
mám ráda po obědě sladkou tečku ne pokaždé spíš v práci, dám si třeba kostičku hořké kvalitní čokolády
13. 12. 2017 10:23
Ono v michelinské restauraci to bude o kvalitě, ne o kvantitě :-))
13. 12. 2017 10:18
Vzhledem k tomu, že bych to všechno musela vařit a péct já, ( a samozřejmě uklízet nádobí ), tak si takové chuťovky klidně odpustím.
Jednou jsme dostali s manželem jako dárek 5-chodové menu v michelinské restauraci. Opravdu mě ani nenapadlo uvažovat, jakou kalorickou nálož jím.
13. 12. 2017 09:47
no opravdu záleží co jako předkrm i dezert je. Žila jsem nějaký čas ve Francii a tam předkrm byl většinou salát a jako dezert ovoce a nebo jogurt. Tak to jde. Ale je fakt, že od té době něco sladkého po obědě potřebuji. I když by to měla být jen kostička čokolády. Ale nějaký větší desert je pro mně tedy jako součást slavnostního jídla, které se jí dlouho, třeba i 2 hodiny.
13. 12. 2017 09:19
Mě stačí jen hlavní chod. Po obědě si jako tečku dávám jen kafe. Jen, když mám hlad, tak abych jídlo nezhltla, tak si dám třeba kousek šunky nebo zeleniny
13. 12. 2017 07:40
Předkrm a případně i dezert jako součást slavnostního jídla, kdy má člověk možnost ochutnat něco nového, nápaditého, co si jinak nedává, mít dostatek času, tak za mne určitě ano. Samozřejmě ne denně, to by pak váha poznala :-)). Za poslední dva roky jsem si odvykla dávat něco sladkého po obědě jako každodenní součást jídla. Dá se odvyknout a chuť na sladké po obědě už většinou nemám. O víkendu nebo při slavnostnější události třeba v restauraci, kdy chci ochutnat něco, co neznám a je lehčí, tak to si sladkou tečku dávám, ale třeba napůl, podělit se, jak je také v článku.

Naši partneři