Sledujte nás:

Kolik cukru se skrývá v mléčných výrobcích?

Zpět

Mléko a mléčné výrobky do jídelníčku zcela jistě patří, ať už kvůli obsahu kvalitních bílkovin, příznivých bakterií přítomných v zakysaných mléčných produktech nebo tolik ceněného vápníku. Dejte si však pozor, abyste spolu s těmito hodnotnými živinami nepřijali i další zbytečnosti, které naše tělo nepotřebuje - třeba právě cukr.

Jak správně mléčné výrobky vybírat a na co si dát pozor?

 

Na obalech neochucených mléčných výrobků udává hodnota cukrů množství laktózy. Laktóza je přirozeně se vyskytující mléčný cukr, který je složen z molekuly glukózy a galaktózy, a jako jedna z mléčných složek je běžnou součástí zdravého jídelníčku. Jedna sklenice mléka obsahuje cca 12 g laktózy. Při mléčné fermentaci, při které vznikají zakysané mléčné výrobky, se obsah laktózy redukuje, což je také důvod, proč mohou některé jogurty a další zakysané výrobky zařadit do jídelníčku i lidé trpící intolerancí laktózy a využít tak příznivého vlivu probiotických bakterií na zažívací systém.

Je důležité nepomýšlet na mléko a mléčné výrobky jako na zdroj kilojoulů, ale jako na těžko nahraditelný zdroj vitaminů, minerálních látek a kvalitních bílkovin. Konzumace mléčných výrobků by proto měla být samozřejmou součástí našeho života.

 

A jak je to s ochucenými mléčnými výrobky?

V případě ochucených jogurtů, kysaných a mléčných nápojů všeho druhu je potřeba být na obsah cukrů opatrný. Každý mléčný výrobek obsahuje určité množství přirozeně se vyskytující laktózy, ale ochucené mléčné výrobky, na rozdíl od zdravější bílé varianty, obsahují navíc přidané cukry. A obsahují jich celkem štědré množství.                      

Zatímco klasický ovocný jogurt čítá 5 kostek přidaného cukru a ovocný jogurt se sladidly 2 kostky (některé dokonce neobsahují žádný přidaný cukr, pokud jsou slazeny jen sladidlem a nikoli v kombinaci s cukrem), bílý jogurt žádný přidaný cukr neobsahuje a jeho energetická hodnota je tak až dvakrát menší.

 

Při konzumaci ochucených mléčných výrobků v množství, které zajistí potřebnou denní dávku vápníku, tak hravě překročíte maximální tolerovatelnou dávku přidaného cukru na den. Například jedno balení ovocného kefíru obsahuje téměř 50 g cukru, z toho více než 30 g tvoří právě cukr přidaný.

Ochucené kysané nápoje a ochucená mléka obsahují nečekaně velké množství cukru. Často až 10 kostek v jednom balení. Se zdánlivě zdravou svačinkou tak přijmete více kalorií, než byste od mléčného výrobku očekávali.

Ideální volbou jsou kysané mléčné nápoje bez příchutí. Popřípadě domácí varianta oslazená pouze sladkým ovocem, kterou připravíte jednoduše za pár minut.

 

 

Další skupinou výrobků, která by mohla hodnotu příjmu jednoduchých cukrů až překvapivě změnit ve váš neprospěch, jsou mléčné dezerty. Slovo “dezert” v názvu  stojí v případě těchto potravin zcela oprávněně, proto by se v jídelníčku neměly objevovat příliš často a neměly by být primárním zdrojem vápníku a jiných mléčných složek. Tyto výrobky navíc neobsahují prospěšné bakterie, kterými se mohou pyšnit některé zakysané mléčné výrobky. Proto není vhodné zařazovat pravidelně tyto výrobky, do kterých patří také pudinky nebo jiné smetanové krémy, do běžného jídelníčku dětí ani dospělých.


V oblíbených dezertech typu mléčná rýže se může skrývat až 8 kostek cukru. Pokud si tento dezert připravíte doma z rýže, mléka a vanilky, můžete množství cukru libovolně snížit.

 

I přes zbytečně vysoký obsah cukru jsou ochucené mléčné výrobky, vzhledem k obsahu vápníku, mléčné bílkoviny a jiných mléčných složek, zdravější svačinou, než je například sušenka, čokoládová tyčinka nebo kupovaná bageta.

Pokud je ale vaším cílem redukovat přidané cukry v mléčných výrobcích, vybírejte si pouze ty bílé, neslazené nebo si je doslaďte doma sami lžičkou medu, oblíbeného sirupu nebo jednoduše čerstvým ovocem.



 

Hodnocení (55 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

21. 08. 2017 08:37
tohle už pro mě není novinka a už jsem se díky Stobu dŕíve odnaučila pít ochucená fogurtová mléka
21. 08. 2017 07:38
Právě jsem snědla pět kostek cukru v Jogobelle, to je pěkný! Měla jsem na něj hroznou chuť, od zítra už zase jedu v bílých. taky jsem si oblíbila Skyr.
05. 02. 2017 19:32
některé ty kupované jogurty jsou opravdu hodně sladké, poslední dobou jsem si taky více oblíbila bílý jogurt, kam si přidám co chci a kolik chci
05. 02. 2017 19:32
některé ty kupované jogurty jsou opravdu hodně sladké, poslední dobou jsem si taky více oblíbila bílý jogurt, kam si přidám co chci a kolik chci
30. 01. 2017 18:44
Bílý jogurt samotný nesmím ale naučila jsem se ho jíst s myslí jablkem a skorici
28. 01. 2017 09:45
Nejsem moc na mléčné deserty, ale bohužel mi od dětství nechutná neochucený bílý jogurt. Zkoušela jsem to mnohokrát překonat, ale protože nemám celkově ráda kyselou chuť u žádného jídla, kroutí se mi při tom strašně pusa a vůbec si nepochutnám :-( Také by mě zajímalo, kam zařadit tvarohové termixy. Asi to s tím cukrem taky nebude ideální. Když jsem byla dítě a měla nemocné klouby, tak nám lékaři hodně tyto termixy doporučovali.
26. 01. 2017 10:03
Ochucené mléčné výrobky mi naštěstí moc nechutnají a dávám přednost přírodním. :-) U dětí je to horší. Budu muset na tom zapracovat.
24. 01. 2017 11:00
Mléčné výrobky mám nejraději neochucené, nemám potřebu doplňovat nějakou příchuť, navíc to dělá dobře mému trávení :-) Díky za přehled!
23. 01. 2017 13:27
Je to super článek!!! A moc díky za rady.
23. 01. 2017 13:25
Mléčné výrobky jsem směla ráda ochucené. Ale po testování v sebekoučinku jsem začala jíst a pít neochucené a už jsme si zvykla. Ochucené už nejím, zvykla jsem si na neochucené, které mi i chutnají. Dělá mi to lépe i na organismus, dříve mi po sladkých "pálila žáha" a s tím teď je konec. Je to fajn!!
21. 01. 2017 23:01
Mléčné výrobky mám nejradši neochucené, i tvaroh jím jen tak z vaničky, mňam :)
20. 01. 2017 21:59
tohle je pravda a naštěstí to vím.
20. 01. 2017 10:23
Zvádám pít neochucené mléčné výrobky většinou nemám potřebu přidávat příchutě, ráno ale ano
16. 01. 2017 12:14
Ochucené kefíry mě dostaly...budu si je pro začátek ředit s bílým a na konci měsíce budu kupovat jen bílý
15. 01. 2017 21:09
wau, tak to mě překvapilo kolik cukru je ochucených kefírech, uf
15. 01. 2017 20:40
Super článek. Utvrdil mě v tom,že mohu každý den na snídani 150ml mléka a 50g ovesných vloček. Díky.
15. 01. 2017 19:38
V poslední době si ráda mixuji kefír pouze s kakaovým práškem a kouskem banánu. Je to výborné :)
15. 01. 2017 12:28
u mě je to kefírový mlíko, do teď jsem si pochutnávala na meruňkovým, ale koukám, že budu muset přesedlat na neochucené - toho cukru je fakt moc, chjoo
15. 01. 2017 11:11
Ochucené výrobky nekupuji, radši si přidám ovoce či oříšky doma, pokud takové sním, tak vyjímečně - bohužel jako lákadlo z lednice
13. 01. 2017 18:16
mě teda chutná lipánek ale dám si ho velmi vyjímečně, ale můžu i tvaroh s trochou granka, je to dobré a granka stačí opravdu trošku
13. 01. 2017 16:14
Jím bílé jogurty. Syna jsem taky chtěla k tomu přinutit, ať si tam dá ovoce, ale zatím se mi to nedaří. Nejvíc miluje pribináčka.(zkoušela jsem dělat doma -tvaroh+šlehačka, ale to jim nechutnalo)
13. 01. 2017 15:30
Mám raději bílé jogurty, ale občas si dám i ochucený, takže radši si příště nechám zajít chuť
13. 01. 2017 11:37
Jím bílé jogurty, protože mi ty sladké NAŠTĚSTÍ nechutnají, kefír apod. také bez příchuti. Katastrofa jsou ale tzv. mléčné výrobky pro děti - tučné a přeslazené - teď se to projevilo díky pamlskové vyhlášce - kdy většina tzv. dětských jogurtů a krémů je pro děti naprosto nevhodná.
13. 01. 2017 10:43
Opravdu je dobré, vidět ty kostky cukru v jogurtu. Teď, když si přidávám bílý, je to pořád výborné a vůbec se mi to nezdá málo sladké. Paráda. :-)
13. 01. 2017 10:33
Asi si zase začnu dělat jogurt doma. Bude v něm jen mlého a ještě to vyjde levně.
13. 01. 2017 10:05
Díky za zobrazení kostek cukru. Konečně mám představu co spořádám cukru v jogurtu.
13. 01. 2017 09:04
Sladké jogurty nemám ráda, ale často si dělám dipy k zelenině ochucením jogurtu. A začínám se bát listopadu, asi mám problém se solí :-(
12. 01. 2017 19:10
Jogurty jím bílé,ale kefíry a jogurtová mléka budu muset změnit,mám ráda vanilkové,budu kupovat bílé a přidám ovoce.
12. 01. 2017 16:37
Půl na půl to je moc dobrý nápad, to udělám.
12. 01. 2017 16:07
Ochucené kefírové mléko je mojí slabinou !!! Tak odteď buď půl napůl / v jiném článku /, pak ubírat a nebo jen čisté !! Díky, poučné :-)
12. 01. 2017 15:49
Activia , tolik cukru?
12. 01. 2017 13:28
Když to tady tak vidim, nechci snad ani vědět, kolik kostek cukru mají dětské jogurty, např. Kostíci nabo bobík. Schválně se na to příště podívám v obchodě.
12. 01. 2017 12:12
Díky za informace.Ochucený kefír a kunínská rýže patřily mezi moje oblíbená jídla........pápá.:-) Z jogurtů jen Holandia, takže tam dobrý.
12. 01. 2017 11:59
Jeden z mých úkolů je bílý jogurt místo ochucených, zatím to zvládám. A takový tvaroh se skořicí, to je mňamka.
12. 01. 2017 11:37
mám ráda tvaroh, bílý jogurt - přidávám si k nim čerstvé nebo mražené ovoce, občas si dávám jogobellu a ovofit
12. 01. 2017 11:37
Hezky napsané a s fotkami kostek cukru velmi názorné. Hodil by se i článek o sladkých nápojích, myslím, že, když by zde byly vyobrazeny také kostky cukru (a že by jich bylo!), mohlo by to "případné zájemce" odradit :-)
12. 01. 2017 10:35
Dochucovat bílé jogurty doma není problém. Uvítala bych jogurty s menším množstvím cukru pro děti ke svačině do školy. Nejvíc by se mi pro ně líbil jogurt s polovičním množstvím cukru, než kolik tam dávají a bez umělých sladidel.
12. 01. 2017 10:26
Občas podlehnu ochucenému jogurtu ve chvílích, kdy si tělo žádá nějakou horší zásobárnu cukru a tuku, tak si říkám pořád lepší než větrník ;-) Docela mě překvapilo, že v ochuceném kefírovém mléku je stejně cukru jako v millerovi - ten jsem považovala za sladší ...
12. 01. 2017 10:24
Mám ráda všechny druhy kefíru,bohužel,ty přislazované chutnají nejvíce.Věděla jsem např.,že v mléčném výrobku-"kefírový dezert(s jahodami nebo borůvkami)je cukr,ale nedokázala jsem si ho odpustit.Přiznám se,že to nebylo denně,ale 2-3x týdně ano.Dnes ráno jsem si dala jen bílý jogurt s vločkami,rozsekanými ořechy a lžičkou medu,je to chutné.
12. 01. 2017 10:24
Já jogurty jím ale dala jsem si jako týdenní úkol aspoň si do něj přidávat bílý jogurt.
12. 01. 2017 10:14
Klasické jogurty moc nejím, ale dělám si ochucené tvarohy, ty miluji. Nejraději do nich přidám trochu nasekaných vlašských ořechů se skořicí, chvíli nechám stát,aby ořechy nabraly vlhkost z mléka, kterým ředím tvaroh a pak je to neskutečná dobrota
12. 01. 2017 09:59
Bílý jogurt si dělám sama v jogurtovači a zvykla jsem si ho jíst jen tak ke svačině, ničím ho nedoslazuji, maximálně si k němu dám kousek čerstvého ovoce :-). Dokonce i manžela jsem naučila jíst tento domácí neslazený bílý jogurt :-).
12. 01. 2017 09:39
Mám ráda mléčnou rýži, vybírala jsem kvůli nízkému tuku, ale obsah cukru je docela vysoký. To mě překvapilo.
12. 01. 2017 09:14
Jíst více bílého jogurtu je jeden z mých úkolů týdne.
12. 01. 2017 09:12
Mám v mrazáku maliny,začnu je mixovat s bílým jogurtem :-))
12. 01. 2017 08:13
Občas si koupím nízkotučné ochucené kefírové mléko, těch osm kostek cukru mě napříště asi odradí.

Naši partneři