Sledujte nás:

Kolik zeleniny bychom měli sníst?

Zpět

Denně byste měli přijmout zhruba 400 g zeleniny – to odpovídá např. veliké okurce nebo dvěma středním paprikám, třem rajčatům nebo jejich kombinaci. Vidíte tedy, že přijmout 400 g zeleniny za den je reálné. Samozřejmě je výhodné kombinovat různé druhy zeleniny a konzumaci rozložit v průběhu celého dne jako součást téměř každého pokrmu.

Na každém obrázku je znázorněné množství odpovídající 400 g.

          

Základem by měla být čerstvá zelenina. Tu můžete přidat ke snídani i na svačinu (papriku, kedlubnu, cherry rajčátka či mrkev do ruky) nebo jako bohatou oblohu k hlavnímu pokrmu, a to jak čerstvou, tak upravenou, např. kysanou či sterilovanou (listové saláty, mrkev, rajčata, papriky, okurku, hrášek, kukuřici, červenou řepu aj.).

Zelenina může být také tepelně upravená jako součást samotného pokrmu, např. „vepřa-knedla-zela“, v porci by však mělo převažovat zelí (a libové maso), dále se zelenina  dobře uplatňuje jako součást rizota či spolu s těstovinami nebo se zapékanými bramborami, kdy by měla tvořit třetinu až polovinu porce.

Zeleninu můžete konzumovat i jako samostatný hlavní pokrm (např. zapečený květák, brokolice, zeleninový talíř, salát). Opatrnost je na místě v případě, kdy si pokrm obsahující zeleninu dáváte v restauracích. Některá jídla totiž, byť zeleninu obsahují, mohou být zdrojem většího množství tuku (smažený květák, dušené fazolky se slaninou, zadělávaná brokolice, zadělávané zelí apod.). Nejenže se zvyšuje energetická  hodnota, takový pokrm však mívá zároveň i nižší hodnotu biologickou (výživovou).

Tak jako to platí všude, ani se zeleninou není vhodné to příliš přehánět, nadměrná konzumace zeleniny může přinést dvojí riziko. Vláknina obsažená v zelenině na sebe naváže řadu žádoucích minerálních látek, které pak organismus nemůže využít. Dále může způsobit zpomalení  pohybu střevního obsahu a zácpu.

Chcete mít svůj každodenní příjem zeleniny pod kontrolou? Hlídejte si jídelníček v programu Sebekoučink!

 

Hodnocení (29 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

08. 10. 2016 16:10
nejčastěji jim zeleninu čerstvou nebo mrazenou. Sterilovanou malo, leda okurky.
06. 10. 2016 13:42
Mám docela ráda sterilovanou zeleninu, otevřu láhev a můžu hned konzumovat.
06. 10. 2016 12:29
Myslela jsem, že sterilovaná zelenina je špatná volba. Díky, teď si ji sem tam dám s klidným svědomím. cvilda
05. 10. 2016 08:50
Ještě mám rezervy v grilované zelenině.
04. 10. 2016 14:18
Konečně si informace vezmu pořádně k srdci a hlavně je začnu používat prakticky
04. 10. 2016 11:58
Všechnu zeleninu mám ráda, dělám ji na různé způsoby, ale nejlepší chutná přírodní syrová .Prostě jen tak se svou vlastní vůní.
04. 10. 2016 09:44
Nikdy jsem nejedla polníček a pod.To musím změnit
04. 10. 2016 09:36
to vypadá opravdu moc dobře

Naši partneři