Sledujte nás:

Košťálová zelenina - proč ji do jídelníčku zařadit?

Zpět

Košťálová zelenina, především brokolice, květák a zelí, může pomoci proti nádorovému onemocnění. Právě tato zelenina obsahuje mimo jiné látku zvanou sulforafan, která má prokazatelně protinádorové účinky.

Košťálová zelenina snižuje riziko rakoviny prsu až o polovinu.

Po celém světě vědci provedli epidemiologické studie, které mají potvrdit léčivou vlastnost tohoto druhu zeleniny. Studie v Číně prokázala o polovinu nižší riziko rakoviny prsu u žen s vysokým příjmem košťálové zeleniny ve srovnání se ženami, které ji do svého jídelníčku nezařadily. Jiné studie potvrdily ochranný účinek - především brokolice - při nádorových onemocněních lymfatické tkáně, močového měchýře, prostaty a plic. Ve všech těchto studiích došlo ke snížení rizika uvedených nádorových onemocnění o třicet až padesát procent.

Zelenina a rakovina prostaty

Právě rakovina prostaty bývá u mužů po nádoru plic druhou nejčastější příčinou smrti. Odborníci  v USA se rozhodli vyšetřovat po dobu čtyř let více než devětadvacet tisíc mužů ve věku mezi 55 a 74 roky. Na počátku výzkumu neměl žádný z mužů rakovinu prostaty. Později se potvrdil nádor předstojné žlázy u 1 338 jedinců, u 520 mužů byla nalezena agresivní forma nemoci.

Muži, kteří během výzkumu uvedli, že hojně konzumují košťálovou zeleninu, měli až o čtyřicet procent méně agresivní formu nádoru prostaty v porovnání s muži, kteří zeleninu jedli minimálně. Projevilo se u nich 400 až 500 pozitivních změn v genech, proto se vědci domnívají, že podobné účinky bude košťálová zelenina mít i na jiné druhy nádorů.
"Předpokládáme, že podobné účinky jako brokolice bude mít i kapusta, květák, zelí, řeřicha a křen. Brokolice ale obsahuje nejvíce látky zvané sulforafan, která působí proti rakovině. Při této nemoci se některé geny "vypínají" a jiné naopak "zapínají". Brokolice pomáhá "zapnout" právě ty, které ničí rakovinné buňky,"  vysvětluje vedoucí výzkumu, biolog Richard Mithen. 

zdroj: http://www.bezpecnostpotravin.cz/brokolice-jako-lek-proti-rakovine.aspx

Hodnocení (55 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

31. 07. 2017 13:06
brokolici mám ráda a jím hlavně kvůli vysokému obsahu železa, což u mé chudokrevnosti se hodí :-D ale nevěděla jsem, že má i taková velké účinky nebo spíš vliv na rakovinu; moc příjemné zjištění
23. 07. 2017 21:16
Kéž by ty účinky opravdu fungovaly.
21. 07. 2017 20:59
mám ráda i květák i brokolici - velmi chutné je pyré z této zeleniny
21. 07. 2017 19:39
Dělám si ráda brokolicové placičky, ty mi chutnají nejvíc.
20. 07. 2017 09:14
jsem ráda, že jsem se naučila brokolici jíst-
20. 07. 2017 09:14
Květákový mozeček - skvělá zdravá večeře po celý rok
20. 07. 2017 05:39
Mám ráda brokolici zapečenou s vejcem a sýrem. Jen tak, bez brambor :-)
19. 07. 2017 23:02
Hm, zítra si k rybě udělám brokolici na páře. Bude to mňamka :)
19. 07. 2017 17:56
miluji brokolici, kapustu i zelí, také květák, takže super
19. 07. 2017 10:37
Brokolice nade vše - já ji mám nejraději promíchanou zastudena s cottage a trochou vinného octa.
18. 07. 2017 22:28
Bezva informace.
18. 07. 2017 08:56
Kromě brokolice jím naštěstí vše, jak syrové tak tepelně upravené.
18. 07. 2017 08:12
Květák, brokolici i zelí mám moc ráda. Zrovna včera jsem si květák koupila a zapeču ho s bramborama. K tomu salátek z čerstvého zelí s mrkví. :-)
18. 07. 2017 05:37
poučný
17. 07. 2017 20:51
Brokolici mám ráda jen tak uvařenou na páře a zamíchanou s tuňákem a těstovinami.
16. 07. 2017 20:01
Zajímavé, díky.
16. 07. 2017 19:29
Toto jsem netušila.
16. 07. 2017 12:58
Tak to je dobře, protože brokolici, květák a kedlubny mohu i syrové, takže prevence zajištěné.
15. 07. 2017 18:05
Brokolice je fajn

15. 07. 2017 18:05
Brokolice je fajn

15. 07. 2017 16:05
Nedávno jsem měla povařený květák a opečený na trošce oleje a bylo to fakt dobré
15. 07. 2017 14:03
květák miluju na všechny způsoby, občas dám i brokolici
15. 07. 2017 07:55
Zelenina nejlépe syrová, dušená v páře, konkrétně brokolice když tak povařit jen 4 minuty - tohle jsem vyčetla
14. 07. 2017 14:20
Mám ráda jednoduchá jídla, a tak květák, brokolici nebo růžičkovou kapustu nejčastěji jenom povařím tak, aby zůstala pevná a posypu nastrouhaným sýrem. K tomu trochu brambor a zelené bylinky - pochoutka !
14. 07. 2017 09:47
Četla jsem, že tepelnou úpravou se sulforafan ničí, je tedy potřeba jíst tuto zeleninu i v syrovém stavu?
14. 07. 2017 08:42
Brokolice, květák i zelí mi trochu v jídelníčku chybí. Zkusím přidat.
14. 07. 2017 08:00
brokolici i květák mám moc ráda. Bohužel po vyndání žlučníku mám při její konzumaci občas problém se zažíváním
14. 07. 2017 08:00
brokolici i květák mám moc ráda. Bohužel po vyndání žlučníku mám při její konzumaci občas problém se zažíváním
13. 07. 2017 22:15
Brokolice i květák je výborná zelenina.
13. 07. 2017 21:41
Brokolici máme doma rádi všichni krom manžela...
13. 07. 2017 21:15
brokolice je skvělá
13. 07. 2017 20:41
Košťálovou zeleninu jím hodně a často,ještě vymyslet způsob,jak ji dostat do manžela-jí jen květákové placky. O rajčatech se ale také říká,že jsou protirakovinná,nepletu-li se.
13. 07. 2017 19:33
Košťálovou zeleninu mám ráda a po přečtení tohoto článku ji budu zařazovat častěji :-)
13. 07. 2017 19:09
košťálovou zeleninu mám ráda,ale brokolici jsem nějak nepřišla na chuť!Ale když teď čtu,jak je moc zdravá,tak se budu muset moc zamyslet a aspoň občas ji jíst.
13. 07. 2017 18:56
Děkuji za zajímavý článek :-). Košťálovou zeleninu mám moc ráda a po těchto informacích ji budu zařazovat ještě častěji ;-)
13. 07. 2017 16:51
brokolici miluji
13. 07. 2017 13:51
Brokolici zbožňuji, manžel zase květák (podotýkám, že pouze smažený) a kysaného zelí máme spotřebu 30 kg ročně
13. 07. 2017 13:25
To je pravda, člověk se hodně poučí, zpestří si jídelníček a udělá i něco pro zdraví.
13. 07. 2017 13:20
Mám ráda tyto články s novými výsledky výzkumů.Člověk nemá čas sledovat vše.Je dobře, že to tu máme vše pohromadě a seriozní.
13. 07. 2017 12:51
Díky za zajímavý článek. Květák, brokolici a kedlubnu mám moc ráda.
13. 07. 2017 12:30
Opět zajímavý článek košťálovou zeleninu mám moc ráda jen ji teď moc nemohu hlavně květák a kapustu musím omezit
13. 07. 2017 11:39
Kedlubna patří také do košťálové zeleniny a ještě taky třeba kadeřávek, růžičková kapusta, čínské a pekingské zelí. Růžičkovou kapustu taky moc ráda, ale připravuji ji vlastně jen na paprice se smetanou. Asi by bylo fajn se poohlédnout i po jiném receptu.
13. 07. 2017 10:54
Květák, zelí a kapusta jsou zeleniny používané asi nejčastěji z košťálových , brokolice je u nás méně častá ,ale také konzumovaná zelenina. Kedlubny si pěstujeme a máme rádi také, ale ty myslím do košťálových zelenin nepatří. Křen je nejčastěji k masu a do pomazánek.
13. 07. 2017 10:03
Už jsem slyšela o pozitivních účincích košťálové zeleniny a mám ji ráda, květák, brokolici i kedlubny. Ještě musím víc zařadit zelí a kapustu.
13. 07. 2017 09:53
Ty bájo, to jsem vůbec nevěděla a jelikož bojujeme ( zatím úspěšně ) s rakovinou prostaty, budu muset košťálovou zeleninu ( zejména brokolici ) zařadit častěji do jídelníčku.
13. 07. 2017 09:32
květák a brokolici mám hodně ráda na 100 způsobů
13. 07. 2017 08:53
zajímavé informace, to jsem opravdu nevěděla...
13. 07. 2017 08:50
Květák i brokolici mám moc ráda.
13. 07. 2017 08:35
Košťálovou zeleninu mám ráda
13. 07. 2017 08:25
Máme rádi všechnu zeleninu i tu košťálovou. Brokolice je pro mě nejlepší uvařená v páře a jen osolená a okořeněná. Květák je naplánovaný dnes na večeři.
13. 07. 2017 08:08
Už jsem o tom něco četla. Květák jsem dříve jedla často. dnes dávám přednost brokolici, která mi přijde chutnější a lépe stravitelnější.
13. 07. 2017 07:24
tak snad se mi ta rakovina vyhne, košťálová zelenina je moje nejoblíbenější ....
13. 07. 2017 07:15
zajímavý článek, květák a brokolici jím dost často

Naši partneři