Sledujte nás:

Lék alli jako pomocník při hubnutí - ano či ne?

Zpět

Jak alli funguje?

alli obsahuje účinnou látku orlistat. Tato účinná látka prošla klinickým testováním a je s úspěchem využívána při terapii obezity již řadu let (obsahuje ji také lék na lékařský předpis Xenical).

Orlistat blokuje v tenkém střevě enzym - lipázu - která za normálních okolností štěpí tuky z potravy a pomáhá jim se vstřebat. Když je lipáza blokována, část tuku se nevstřebá a vyloučí se z těla ven společně se stolicí. Díky tomuto efektu se můžete zbavit cca 25% tuku, který přijmete z potravy. Na rozdíl od přípravků, které tlumí chuť k jídlu nebo ovlivňují rychlost metabolismu, alli účinkuje pouze v trávicím systému a nevstřebává se do těla. Díky tomu neovlivňuje funkci srdce ani mozku a nezpůsobuje ospalost. Mechanismus účinku můžete shlédnout také v instruktážním videu ve 4. lekci hubnutí.

Vzhledem k tomu, že se jedná o lék, je možné alli zakoupit pouze v lékárnách (kamenných či internetových). O vhodnosti léku právě pro vás se zcela jistě poraďte s lékárníkem, případně jeho užívání konzultujte s ošetřujícím lékařem.

Jak se alli užívá?

Užívá se jedna tobolka třikrát denně v čase snídaně, oběda a večeře, a to těsně před jídlem, při jídle či maximálně do jedné hodiny po jídle. Lék je možné užívat bez přestávky po dobu 6 měsíců.

Při užívání alli je nutné dodržovat stanovené množství tuku v jednotlivých jídlech. Jedná se o 12-17g tuku (podle celkového energetického příjmu) v jednom hlavním jídle (snídaně, oběd, večeře) - a do 3g tuku v jedné svačině. Pokud je doporučený limit překročen, může dojít k trávicím potížím, tzv. vedlejším účinkům spojeným se stravou, které zahrnují: mastnou, řídkou či olejnatou stolici, změny střevní peristaltiky a nadýmání s případným mastným špiněním. Tyto účinky lze často zmírnit užíváním psyllia.

Pro sandnější orientaci v doporučeném příjmu tuků při alli dietě jsme zařadili také ikonky do programu sebekoučink. Více se o těchto ikonkách dozvíte v jiném článku zde.


Kdy alli užívat a kdy nikoli?

Lék alli je určen dospělým lidem s BMI větším než 28, kteří jsou ochotni dodržovat dietu s omezeným množstvím tuků. Pokud uvažujete o užívání alli, je vhodné se nejprve poradit se svým lékařem či lékárníkem, neboť je nutné zvážit možné lékové interakce (např. je alli kontraidikováno v případě užívání warfarinu a dalších léků), nežádoucí účinky, a individuálně vhodnost užívání léku.

Pokud se vám daří dostatečně hubnout pouze změnou životního stylu, moc vám gratulujeme a užívání alli je pro vás bezpředmětné. Je však mnoho lidí, kteří potřebují k hubnutí nějakou pomůcku. Pokud tedy potřebujete podpořit hubnutí, může vám lék alli pomoci.

Lék alli jednak snižuje množství vstřebaného tuku, ale funguje také tzv. výchovně. To znamená, že když uživatel alli zkonzumuje větší množství tuku, než je doporučeno, z velkou pravděpodobností se přebytečný tuk v trávicím traktu přihlásí většími či menšími trávicími obtížemi a řídkou stolicí. Mnoho uživatelů alli tuto vlastnost oceňuje, neboť jim nedovolí konzumovat stravu, kterou si nenaplánovali. Lze je s výhodou využít také v době, kdy hrozí velké riziko, že se vrátíte k původním jídelním stereotypům (velké porce, tučná jídla atd.), poté, co jste zhubli pomocí změny životního stylu.

Tak jako každý lék, tak i alli je vhodné pro určitou skupinu uživatelů a pro jinou nikoli. Účinky léku se mohou u různých lidí lišit - a to jak pozitivní, ve smyslu podpory hubnutí, tak negativní, ve smyslu vedlejších účinků. Míra podpory hubnutí také záleží na skladbě jídelníčku. Pokud někdo konzumuje velmi málo potravin obsahujících větší množství tuku, je pro něj užívání alli zbytečné - naopak, pokud si libuje v tučných potravinách, může být efekt alli velmi příznivý. Záleží tedy na konkrétní situaci, zda lék alli doporučit či nikoli.

Více se o léku alli dozvíte na www.alli.cz.

Autor: Mgr. Jana Divoká, MUDr. Tereza Hodycová


Hodnocení (17 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 04. 2013 14:05
Ani tady nic neříkají o možném nedostatku vitamínů A,D,E,K při užívání preparátu
05. 04. 2013 11:32
Z vlastní zkušenosti mohu říci že jsem kdysi vyzobala 3balení ,a výsledek žádný. Holky nenechte se zblbnout jako já, jediné co zabírá je sebekontrola v jídle a pohyb !!! To jsem pochopila bohužel až teď !!! Nebo , bohudík ???
21. 01. 2012 13:56
Vše za pomoci chemických hnusů je nepřirozené a asi to moc organismu neprospívá.Lépe je se trochu přizpůsobit , než do sebe hustit nějaké pilule.
21. 01. 2012 10:25
Nevěřím na žádné prášky, diety, koktejly a jiné pitomosti. Musíte se prostě naučit jíst - to prostě budete dělat celý život (ať chcete nebo ne!!!), proto se to musíte naučit! A k tomu je tento program vynikající! Je překonat svou lenost a vážit, vážit, vážit!! Troufám si říct, že až budete na udržovačce - tak po 14 dnech již odhadnete kolik čeho!!
19. 01. 2012 09:16
Můj názor je, rozhodně se naučit zvládat své stravovací návyky bez léků.
13. 12. 2011 13:51
Tak jsem právě zjistila, že bych se nejspíš neměla řídit červeným puntíkem u tuků. A já tolik řešila štědrovečerní večeři, abych nepřestřelila. Ale jinak mi puntíky celkem vyhovují. Nestane se mi, že bych tuky doháněla večer (většinou jich mám - při prvním návrhu jídelníčku na další den - málo, a s puntíkama se snažím rozložit je do všech jídel a nedohánět to pak večeří). To je super. Alli nepoužívám.
03. 09. 2011 19:26
Loni jsem se nechala nabídkou alli zlákat, myslele jsem si bléhově, že když se prodává v lékárně, že je to lék ..... . Souhlasím s Anvav, že pro "nás", které o složení stravy začaly přemýšlet, alli opravdu není. Když konzumuji potraviny s přiměřeným % tuků, tak žádné alli nepotřebuji. Jediné co jsem "ocenila" bylo, že když jsem náhodou snědla něco dost tučného, neměla jsem několik dní problém s vyprazdňováním...... Ale na to bylo alli trochu drahé projímadlo.....
14. 07. 2011 13:48
Madlenk, já myslím, že pro nás už ALLI není. Umíme si ty tuky odměřit tady samy. Myslím, že je to určeno především pro "americký" typ obezity, kdy amíci do sebe hážou kvanta smažených jídel z fastfoodů....a tohle jediné by je dokázalo od toho odradit. Taky se to tuším nedoporučuje když más BMI menší než 30...je to pro těžké přežírací obezity, jak jsem pochopila.
14. 07. 2011 13:43
Já tomu stejně nějak nerozumím. Pokud budu dodržovat množství tuku, které mi Alli dovolí - tak o fous nejsem ani na příjmu tuků, který je doporučený. A pokud z tohoto množství ještě těmi prášky o 25% stáhnu, bude mít tělo tuků málo. Ale asi by nemělo mít málo, ne? To bychom vyšli stejně s červeným semaforkem na 75%, který někteří pracně nahánějí do zelena.

Naši partneři