Sledujte nás:

Luštěninové pomazánky

Zpět

Ing. Lenka Vymlátilová 

Tyto pomazánky nám tak trochu zachránily život, a proto jsem jejich velkým propagátorem a milovníkem. Začala jsem je připravovat poté, co jsem se dozvěděla o dceřině alergii na mléko, lepek, sóju a vaječný bílek. Moc potravin k snědku nezbývalo, a tak jsem začala experimentovat se zeleninovými a luštěninovými pomazánkami.

Mé osobní tipy na pomazánky:

  • pomazánky lze dělat ze všech luštěnin, i konzervovaných
     
  • já mám nejraději pomazánky z vařených luštěnin, když připravuji luštěninové jídlo, hrnek uvařených luštěnin si odložím na pomazánku
     
  • pokud nechci dělat pomazánku hned, nechávám si uvařené luštěniny v lednici nebo je za horka zavíčkuji
     
  • nejvíce nám chutná černá čočka a cizrna, vynikající jsou také fazolové pomazánky
     
  • na přípravu nedoporučuji červenou čočku, rozváří se a pomazánky jsou pak řídké
     
  • konzistenci pomazánek si upravte množstvím vody a/nebo oleje aby pro vás byla optimální
     
  • doporučuji používat extra panenské či panenské oleje různých druhů, pozvednete nutriční hodnotu pomazánek o kvalitní zdroje rostlinných tuků (nejsou jen olivové, k dostání i sezamový, řepkový, lněný, makový, z různých druhů ořechů apod.)
     
  • princip je vždy stejný, rozmixovat luštěniny s trochou vody, oleje, dochutit oblíbeným kořením, zeleninou (např. česnek, pažitka, osmažená cibulka, mrkev, dýně, červená řepa, hořčice, kečup, sójová omáčka, umeocet, lahůdkové droždí, vejce, římský kmín, curry, atd. atd. fantazii se meze nekladou...)

Vyzkoušela jsem v průběhu 3 let různé recepty i variace a vám předkládám naše tři nejoblíbenější.

Čočková pomazánka s pečenými paprikami

200 g uvařené černé čočky rozmixujte s pečenými paprikami (kupuji v Lidlu, nakládané v oleji, spotřebuji cca 1/2 balení paprik), 3 lžícemi vody, 2 lžícemi oleje z paprik a 1 lžící umeoctu. Umeocet je slano-kyselý ocet, pokud jej nemáte, stačí osolit. Vše rozmixuji mixérem. Pomazánku si můžete dochutit dle své chuti (sůl, pepř, bylinky, koření). Výborná je i z cizrny.

Cizrnová s rajčaty

200 g uvařené cizrny rozmixujte se sušenými rajčaty (např. Lidl, používám ½ balení). Přidejte cca 3 lžíce vody a 1 lžíci oleje z rajčat, 1 lžíce umeocta, 2 lžíce kvalitního kečupu a do dlaně lístků bazalky. Vše rozmixujte. V případě dochuťte solí, pepřem, pokud bude pomazánka kyselá, lze dosladit nebo přidat více kečupu.

Cizrnová (a lá hummus)

200 g uvařené cizrny rozmixujte s panenským olejem, 3 lžícemi vody, 1 lžící umeocta, stroužkem česneku a ½ lžičkou římského kmínu. V originální receptuře je pasta Tahinni, kterou ale skrze alergii nepřidávám.  

Možností a kombinací, jak si připravit chutnou pomazánku je ale nespočet. Nebojte se experimentovat a zkoušejte stále nové chutě!

Hodnocení (59 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 04. 2017 10:27
hummus jsem ještě nezkoušela, ale docela by mě to lákalo
12. 04. 2017 13:13
děkuji za ty recepty, v podstatě začínám teprve objevovat tyto pomazánky a chci si je pravidelně zařadit do jídelníčku :-)
24. 03. 2017 08:29
Jak jsem stará tak teprve ted poznávám spoustu možností jak využít lépe a častěji luštěniny v kuchyni. Do ted jsem znala jen čočku na kyselo a hrachovou kaši či polévku
05. 03. 2017 21:48
občas dělám čočkovou s vajíčkem a pomaz máslem
05. 03. 2017 08:01
děkuji za recepty, jednou jsem měla cizrnovou pomazánku a moc chutnala mě i dceři tak ted je ideální čas ji vyzkoušet ;)
03. 03. 2017 22:05
Pomazánky z luštěnin jsou opravdu moc dobré. Občas si nějakou udělám
03. 03. 2017 21:23
Taky vyzkouším ,pomazánky z luštěnin jsem nikdy nedělala,tak uvidíme.
03. 03. 2017 14:37
Mám připravenou cizrnu,koupila jsem i Tahini,tak bych ráda vyzkoušela některý z těchto receptů.
03. 03. 2017 12:39
Humusu jsem na chuť nepřišla, ale zkusím pomazánku z čočky. Tu mám moc ráda. :-)
03. 03. 2017 11:38
Luštěninové pomazánky jsem si moc oblíbila a nesmí chybět v mém jídelníčku
03. 03. 2017 08:32
Pomazánky z luštěnin - opravdu výborné a rychlé.
02. 03. 2017 21:21
Pomazánky mám ráda, humus je vynikající :-)))
02. 03. 2017 21:00
Nouze naučila Dalibora housti:-)).......a vznikly dobré nápady.Možná vyzkouším.Díky
02. 03. 2017 20:49
Ráda vyzkouším, vypadají lákavě.
02. 03. 2017 19:50
Rozhodně vyzkouším všechny ,určitě si pochutnám.
02. 03. 2017 10:40
Vypadá to dobře, pustím se do toho.
02. 03. 2017 06:12
Ještě jsem na to nenašla odvahu. Na výrobu hummusu už se chystám od ledna, ale ještě to nevyšlo.... Tak snad brzy :-)
01. 03. 2017 22:37
Cizrnu miluju, tak vyzkouším i humus :-)
01. 03. 2017 19:59
Hummus si dělám s olivami nebo sušenými rajčaty. Taky moc dobré. Ale vyzkouším i tu s česnekem a římským kmínem.
01. 03. 2017 19:18
Jak už píše HankaCh, červená čočka se musí vařit v přiměřeném množství vody, potom je hustá dost. A je to moje oblíbená rychlovka... do hodně kořeněné kaše se ještě zatepla rozmíchá tvaroh (ano, vím, alergie...) a je to.
01. 03. 2017 16:59
Cizrnovou dělám, ale vyzkouším čočkovou a jdu si dát naklíčit čočku úplně jsem na ní zapomněla.
01. 03. 2017 16:38
Zatím jsem je ochutnala jenom kupované.Cizrnová s rajčaty anebo s česnekem, jsou moc chutné,ta s chili na mne byla trochu ostrá.
01. 03. 2017 15:04
Mňam. Už se těším na dobrou pomazánku.
01. 03. 2017 14:45
aha tak to musím nějakou vyzkoušet
01. 03. 2017 12:06
Pomazánka z červené čočky a mrkve je dobrá a hustá, když se dělá všechno najednou - orestuje se nakrájená cibulka, nastrouhaná mrkev, přidá se propláchnutá červená čočka a postupně se po troškých přidává voda až se vše rozvaří, ale zůstane husté - je to rychlá a dobrá pomazánka. Pak máme ještě oblívenou z velkých bílých fazolí se sušenými rajčaty (nemixovat jen pokrájet na malé kousky) a pečeným česnekem.
01. 03. 2017 11:57
Pomazánky mám moc ráda, uz se tesím az je vyzkousím:-)
01. 03. 2017 10:53
Už se těším, až to vyzkouším. Díky.
01. 03. 2017 10:47
Moc děkuji za informaci, hnedky jsem si to vytiskla a přidala k mým nový receptům.
01. 03. 2017 09:13
Objevila jsem chuť cizrnového hummusu s tahini pastou. Je to skvělá pochoutka!
01. 03. 2017 08:49
V pomazánkách mám velké rezervy, je to dobrý a zdravý nápad.
01. 03. 2017 08:25
Dělávám hummus a ten je super

Naši partneři