Sledujte nás:

Majonéza - ano, či ne?

Zpět
 

Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

Majonéza je často vnímána jako nevhodná potravina, která do zdravého jídelníčku nepatří. S tímto doporučením se můžeme setkat i v některých letáčcích (např. v ordinacích lékařů), kde majonéza figuruje mezi potravinami, které nejsou z hlediska výživy doporučovány ke konzumaci. Na druhou stranu v posledních výživových doporučeních pro obyvatele USA z roku 2015 patří majonéza mezi preferované zdroje nenasycených mastných kyselin. Jak se v tom máme vyznat?

Důležité je především množství, které konzumujeme, ostatně jako u jakýchkoli jiných potravin. Majonéza v omezeném množství může být považována za vhodnou součást pestré, vyvážené stravy a zdravého životního stylu.

Co to vlastně majonéza je?
Základ výrobku tvoří rostlinný olej a vaječné žloutky. Tato hustá, krémová omáčka obsahuje dále okyselující složku (např. vinný nebo jiný druh octu, citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou). Může být dochucena hořčicí a kořením.

K přípravě domácí majonézy potřebujeme více vaječných žloutků, než je obvykle v majonéze koupené v obchodu. Majonéza v obchodní síti musí obsahovat minimálně 2 % vaječných žloutků. Výrazně vyšší množství není potřeba k dosažení hladké stabilní emulze, ani se významněji nepodílí na zlepšení chuťového vjemu. Vyšší obsah vaječných žloutků navíc zvyšuje obsah cholesterolu ve výrobku. I když cholesterol přijímaný prostřednictvím vajec škodí méně než cholesterol z jiných živočišných produktů, měl by se jeho příjem udržovat co nejnižší, což je mimo jiné i v souladu s posledními doporučeními pro obyvatele USA z roku 2015.

Většina majonéz na českém trhu je vyráběna z řepkového oleje, který je po výživové stránce považován z hlediska složení mastných kyselin jako jeden z nejvhodnějších.

Proč by majonéza neměla být doporučována odborníky na výživu?
Odpověď spočívá v její energetické hodnotě a způsobu použití. Majonéza se používá k dochucení různých pokrmů. Některé pokrmy samy o sobě mají již vysokou energetickou hodnotu (například smažený sýr, hranolky apod.) a pokud k nim přidáme ještě energeticky vydatnou majonézu, energetická hodnota celého pokrmu už se vyšplhá opravdu hodně vysoko. Čím je majonéza chutnější, o to více svádí ke konzumaci většího množství, než by bylo žádoucí.

Pokud však zůstaneme u doporučené porce majonézy, což je asi jedna polévková lžíce, pak se nemusíme bát zvýšeného kalorického příjmu. Jedna porce, tedy 15 ml majonézy, představuje 50 – 100 kcal, což tvoří pouze 3 - 5 % doporučeného energetického příjmu pro dospělou osobu.

Majonéza se nejen díky své krémové chuti, ale i obsahu rostlinného oleje stává ideálním dressingem pro zeleninové saláty, skvěle doplní i bagetu se zeleninovou oblohou nebo se hodí jako dip či jeho součást konzumovaný spolu s některými druhy zeleniny.

Chceme-li snížit energetický příjem, můžeme sáhnout po majonéze light s nižším obsahem tuku. A nebo majonézu zředit bílým jogurtem, čehož lze skvěle využít například v bramborovém salátu.

Takže odpověď na otázku, zda majonézu ano, či ne? Do zeleninového salátu ano, k hranolkům či smaženému sýru raději ne.

Hodnocení (68 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 04. 2017 01:24
K hranolkům a smaženému sýru majonézu ne, ale tatarku zásadně ano (majonéza sama o sobě moc nechutná, aspoň mně). Prostě to k tomu patří a většině to tak chutná. Navíc když už si dám smažák a hranolky z fritézy, tak mě to extra nevytrhne. Když jím smažák jednou za půl roku, vůbec mi nevadí si k tomu dát kýbl tatarky, kort když vím, že druhý den ujedu stovku na kole :-).
28. 03. 2017 15:37
Také nastavuji majonézu jogurtem
28. 03. 2017 11:34
Přesně takhle ji používám. Jednou či dvakrát do roka do salátu. :-)
26. 03. 2017 22:00
Majonézu nastavují jogurtem a nikdo si zatím nestěžoval :)
26. 03. 2017 21:22
Majonézu máme doma docela rádi...Snažím se jí omezovat...Kluci ji mají raději na pridel
26. 03. 2017 20:06
Majonézu moc nepoužívám a když už tak ji nastavují zakysanou smetanou v pomazánkách nebo v bramborovém salátu je to moc dobrý!!!
26. 03. 2017 14:43
hmm zajímavé a já si myslela, že právě je velmi špatná, a používala jsem jen jogurt tedy myslím do salátů, ale chuť je samozřejmě jinačejší, tak ted se nemusím bát...i když samozřejmě všeho s mírou
26. 03. 2017 14:43
hmm zajímavé a já si myslela, že právě je velmi špatná, a používala jsem jen jogurt tedy myslím do salátů, ale chuť je samozřejmě jinačejší, tak ted se nemusím bát...i když samozřejmě všeho s mírou
26. 03. 2017 14:07
majonézu ani tatarku nejím takže tento problém neřeším :-)
25. 03. 2017 11:44
Já jím majonézu opravdu jen v bramborovém salátu na Vánoce a dvakrát třikrát ročně v nějakém kupovaném. Manžel si teď koupil tatarskou omáčku s feferony a 1390 kJ na 100g je dost vysoké číslo na to, abych si ho dávala, kdyz ji nijak zvlášť nemusím.
25. 03. 2017 11:44
Já jím majonézu opravdu jen v bramborovém salátu na Vánoce a dvakrát třikrát ročně v nějakém kupovaném. Manžel si teď koupil tatarskou omáčku s feferony a 1390 kJ na 100g je dost vysoké číslo na to, abych si ho dávala, kdyz ji nijak zvlášť nemusím.
24. 03. 2017 21:50
Já jsem vyzkoušela domácí bezvaječnou majonézu z oleje a mléka http://www.stobklub.cz/recept/97924/
Příprava je velmi jednoduchá a má to jeden jediný zádrhel - po vyšlehání je majonéza dost řídká. Myslela jsem, že se mi moc nepovedla, nicméně hrnek s výsledným produktem (dělala jsem to pozdě večer) jsem strčila do lednice. Ráno jsem byla překvapená - ono to ztuhlo a stála v tom lžíce. Už to tam mám asi 14 dní a občas si vezmu lřičku do pomazánky.
Energeticky to asi vyujde nastejno jako kupovaná majon=za, nutričně nejspíš taky velmi podobně, nicméně pokud někdo opravdu nechce žloutky, má zde náhradu. A stejně jako u jakéhokoliv jiného domácího produktu ví přesně, co si d něj dal.
Napadlo mě zkusit nějaký chuťově vhodný olej (ořechový) a udělat takhle šlehačku.
24. 03. 2017 20:54
to je dobře,že občas majonéza nevadí,někdy si to bez ní neumím představit
24. 03. 2017 19:34
Majonézu skoro nejím. Tak 3krát do roka. ni mi nechybí.
24. 03. 2017 18:52
Hurá! Trochu jsem ji postrádala. :-)
24. 03. 2017 18:11
Výborně. Další potravina do mého jídelníčku.
24. 03. 2017 12:44
Vánoční bramborový salát bez dobré majonézy - to nejde. Jinak ji trochu dávám do salátů a pomazánek, teď ji budu přidávat bez výčitek :-)
23. 03. 2017 22:12
To mě potěšilo,že vlastně nehřeším tatarkou či majonézou :o))
23. 03. 2017 19:32
Hranolky nedělám muž je nejí, ale do salátu trochu dám. Na chleba nemám potřebu dávat.
23. 03. 2017 19:25
Bramborový salát se bez trošky majonézy neobejde, ale větší podíl dávám bílého jogurtu. Sýr smažený nejím a hranolky z trouby si dám jen lehce osolené,, nebo s trochou šťávy z masa...
23. 03. 2017 17:13
jednoducho tuk v kombinácii so zeleninou je OK ale s velkým množstvom sacharidov to je už zasa o niečom inom ....
23. 03. 2017 17:12
mne chutí chlieb s kvalitným olejom, a zasa lyžička majonézy mi chutí viac než lyžica oleja :-))))
23. 03. 2017 16:52
Ja mam problemy s dodrzovanim tuku (vychazi mi ze mam maly prijem), takze jsem majonezu zaradil jako prijatelny zdroj tuku do sveho jidelnicku - rozhodne mi vic chutna krajic chleba s majonezou, nez krajic chleba s lzici tekuteho oleje, ackoli ciselne to vyjde nastejno :)
23. 03. 2017 15:22
sifaka: Když si vezmete, kolik někteří lidé jsou schopní nalít do salátu dresingu, tak nejde o jednu lžíci. Navíc takový Caesar salát v majonéze mnohde opravdu plave a to mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, kdy si ho občas v restauraci dám.
Jestli si přidáte do salátu místo oleje sem tam majonézový dresing, je to úplně v pohodě. :)
23. 03. 2017 15:00
Pro mě překvapení!
23. 03. 2017 14:57
Článek jako vždy zajímavý.Co mi trosku nesedí,je hláška z jiných článků "dresing k dokáže i ze salátu udělat kalorickou bombu:-(......vážně má lžíce majonézy v salátu smysl?.....já mám třeba v lednici ještě tatarku u od Vánoc a k ničemu se mi nehodí.Asi půjde do smetí:-(
23. 03. 2017 14:54
Majonézu jsem nikdy doma nedokázala vyšlehat tak, aby vypadala, jako ta hotová. Proto jsem ji ani nepoužívala. Místo ní jsem do bramborového salátu přidávala a přidávám zakysanou smetanu nebo jogurt a zakápla olejem. Ten olej a žloutky dohromady mi přijdou těžké do žaludku a v této formě do salátů zbytečné.
23. 03. 2017 13:44
To mě těší, tu a tam zpříjemní dobré jídlo.
23. 03. 2017 13:20
Děkuji. Možná tedy někdy také zařadím .
23. 03. 2017 11:19
Tak to je dobrá informace.
23. 03. 2017 10:47
To mě potěšilo. občas v malém množství zařadím.
23. 03. 2017 10:29
Majonézu určitě ano, ještě v Moskvě jsem si užívala majonézy z olivového oleje a křepelčích vajec. Ale jasně že ne na kila.
23. 03. 2017 10:17
občas použiju, většunou ředím zak.smetanou nebo bílým jogurtem
23. 03. 2017 10:00
Majonézu míchám do salátu se zakysanou smetanou 8%, chuť majonézy zůstane zachovaná
23. 03. 2017 09:37
Zajímavý článek.Mám majonézu ráda s jogurtem do brsalátu,ale občas si lehce namažu chleba a přidám jarní cibulku nebo pórek .Lepší než chleba se sádlem a cibulí.Jistě, je nutné všeho s mírou :-)))
23. 03. 2017 08:59
Super, není třeba majonézu zcela vyřadit. Mám ráda trochu do zeleninového salátu.
23. 03. 2017 08:33
Je to jasné jako vždy, prostě všeho s mírou.
23. 03. 2017 08:17
majonézu moc nekupuji občas si udělám domácí , ale to většinou do bramborového salátu na vánoce.
23. 03. 2017 08:04
Děkuji za ino, taky mám v sobě zakodováno, že neni zdravá, a ona má dobré složení, takže jde jen o to : kdy a kolik.....
23. 03. 2017 07:49
Do bramborového salátu dávám bílý jogurt i trochu majonézy. Bez ní by to nebylo ono. Jinak se s ní snažím šetřit. Občas trochu do pomazánky.
23. 03. 2017 07:44
Takže všeho s mírou, nic se nemá přehánět :-) Jinak poučný článek. Děkuji
23. 03. 2017 07:30
Bezva článek
23. 03. 2017 07:15
Takže jako vždycky, pravda je někde uprostřed.

Naši partneři