Sledujte nás:

Mléčné výrobky? Vybírám si zakysané!

Zpět

 

Ing. Hana Málková

Ohledně mléka a mléčných výrobků koluje zvláště v posledních několika letech, kdy zažívají boom různé alternativní výživové směry, celá řada mýtů. Nezřídka se tak můžeme dočíst, že mléko a mléčné výrobky mají negativní dopad na naše zdraví a do jídelníčku nepatří. Je to pravda?

Není! Mléčné výrobky jsou zdrojem mnoha důležitých živin a je velká škoda se o ně ochuzovat. Mléko je ve skutečnosti možné považovat za téměř ideální potravinu, protože obsahuje nejenom všechny základní živiny, ale i většinu vitaminů a minerálních látek.

Co nám mléčné výrobky přináší?

Bílkoviny

Mléko a mléčné výrobky obsahují vysoce kvalitní bílkoviny. Bílkoviny jsou pro náš organismus nepostradatelné, jsou základní součástí buněčných struktur, mezibuněčných tkání, hormonů a enzymů. Mléčné bílkoviny se řadí mezi bílkoviny plnohodnotné, tzn. že obsahují všechny esenciální aminokyseliny v dostatečném množství. Stravitelnost mléčných bílkovin je přitom velmi vysoká, blíží se 95 %.

Mléčný tuk

Mléčný tuk je nosičem vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E). Mléčný tuk je sice bohatý na nasycené mastné kyseliny, ale podstatnou část tvoří mastné kyseliny s krátkým a středním řetězcem. Je proto lehce stravitelný a díky tomu je mléko vhodné i při některých onemocněních a poruchách zažívacího traktu.

Mléčný cukr - laktóza

Mléko obsahuje mléčný cukr laktózu. Laktóza je v lidském těle enzymaticky štěpena na glukózu a galaktózu, které jsou dále využívány. U některých osob, které trpí tzv. laktózovou intolerancí,  je však funkce tohoto enzymu jménem laktáza narušena. Dochází k přechodu nerozštěpeného cukru laktózy do tlustého střeva, kde začne způsobovat nepříjemné trávicí problémy. Při laktózové intoleranci není nutné z jídelníčku zcela vyřadit mléčné výrobky, ale spíše vybírat ty s nízkým obsahem laktózy. Takovými potravinami jsou například zakysané mléčné výrobky, tvrdé zrající sýry a speciální mléčné výrobky se sníženým množstvím laktózy.

Vápník

Mléko a mléčné výrobky jsou zdrojem cenných minerálních látek, ze kterých je pro lidský organismus nejvýznamnější vápník. Vápník je sice obsažen i v některých rostlinných potravinách (např. ořechy, brokolice, mák), jeho vstřebatelnost je však mnohem nižší kvůli obsaženým antinutričním látkám. Pokud bychom chtěli svůj denní příjem vápníku naplnit pouze těmito potravinami, je to prakticky nemožné. Mléčnými výrobky jsme schopni naplnit svou doporučenou denní dávku vápníku mnohem snadněji než rostlinnými potravinami.

Jód

Kravské mléko v České Republice je také zdrojem jódu. Jód se do mléka dostává cílenou suplementací krmiva dobytka.

Vitaminy

Mléko je především zdrojem vitaminu B2, B12, D a A.

Proč si vybírat kysané mléčné výrobky?

Všechny zmíněné výhody mají samozřejmě i kysané mléčné výrobky. Všechny, a ještě nějaké navíc!

Kysané mléčné výrobky se získávají kysáním (neboli fermentací) mléka, smetany nebo podmáslí za použití mikroorganismů. Mezi kysané mléčné výrobky se řadí především jogurty a jogurtové výrobky, zakysaná mléka (kysané podmáslí, kyška, zákys, kefír, acidofilní mléko), zakysané smetany a některé další. Více o těchto výrobcích se dočtete v článku v sekci Tipy pro vás.

Zajímavostí je, že u takovýchto výrobků je ze zákona určené množství mikroorganismů, které musí daný výrobek obsahovat i na konci doby použitelnosti. Proto každý kysaný mléčný výrobek, pokud neprojde tepelnou úpravou, obsahuje živé mikroorganismy, které jsou důležité pro zdraví našeho zažívání. 

Další pozitiva kysaných mléčných výrobků

  • Zakysané výrobky jsou lépe stravitelné než mléko. Je to dáno především tím, že bakterie mléčného kysání fermentují mléčný cukr laktózu na dva monosacharidy - glukózu a galaktózu, a dále až na kyselinu mléčnou. Proto jsou snáze stravitelné a vhodné i pro osoby s lehčí formou laktózové intolerance. Navíc mléčné kultury produkují enzym štěpící laktózu, který osobám s laktózovou intolerancí chybí. 
  • Také bílkoviny v kysaných mléčných výrobcích jsou lépe stravitelné z důvodu jemného vysrážení a částečného rozštěpení mléčnými kulturami.
  • V kyselém prostředí dochází k ještě lepšímu využití vápníku.
  • Díky přítomnosti mléčných kultur jsme schopni lépe využít vitamin K, který je důležitý pro správnou funkci nervové soustavy, pro krvetvorbu a dobrou kvalitu vlasů a pokožky.
  • Další významnou vlastností bakterií je jejich schopnost produkovat přímo ve střevním traktu vitaminy a další důležité látky, které lidský organismus nedokáže syntetizovat sám. Jedná se např. o vitamin B12, riboflavin, kyselinu listovou a další.
  • Snad nejznámější pozitivum je ovlivnění střevní mikrobioty díky bakteriálním (probiotickým) kulturám. Probiotika slouží, kromě jiného, jako prevence infekce patogenními mikroorganismy, posilují imunitní systém, upravují trávení a pomáhají proti zácpě.
  • Kyselé prostředí u zakysaných výrobků navíc působí jako přirozený konzervant těchto potravin a brzdí rozvoj nežádoucích hnilobných mikroorganismů. Do kysaných mléčných výrobků se proto nemusí (a do některých ani nesmí) přidávat konzervanty.

Pozor na ty ochucené!

Ačkoliv kysané mléčné výrobky jsou obecně velmi zdraví prospěšné, dejte si pozor na jejich ochucené varianty, které obsahují často opravdu velké množství přidaného cukru. Jak vybrat správný zakysaný mléčný výrobek se dočtete v článku zde.

Zakysaný mléčný výrobek každý den!

Po přečtení článku je vám doufám jasné, že zakysané mléčné výrobky by v jídelníčku rozhodně neměly chybět! A nejlépe by se tam měly objevovat alespoň 1x denně. A nemusí to být jen "obyčejný" kelímek jogurtu nebo sklenička kefíru! Z mléčných výrobků se dá připravit plno dobrot, spoustu tipů se dočtete v blogu.

A jak jste na tom s mléčnými výrobky vy? Daří se vám plnit doporučení alespoň 1 zakysaný mléčný výrobek denně?

Hodnocení (36 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

16. 08. 2019 20:15
Zakysané mléčné výrobky jím denně, zvykla jsem si oproti dřívějšku na neochucené.
15. 08. 2019 13:25
Od loňska se moje zvyky, co se týče zakysaných mléčných výrobků týče, nezměnily. Zrovna dneska jsem měla ke snídani jogurtový "salát" s rajčaty, sárem a ovesnými vločkami.
12. 08. 2019 21:15
Bílý jogurt jedině s müsli...samotný ho nedám. A na svačinku semtam řecký jogurt s limetkou nebo medem, proč se trápit ...
12. 08. 2019 18:55
Zakysané výrobky jím téměř denně, sladké mi naštěstí nechutnají.
12. 08. 2019 13:01
Doporučení plním na 100%.
12. 08. 2019 11:34
V mém jídelníčku se denně objevuje alespoň 150 g bílého jogurtu.
12. 08. 2019 11:31
Děkuji moc za přínosný článek.Zakysané výrobky mám ráda a v mém jídelníčku jsou téměř denně.
12. 08. 2019 11:16
Jednička je pro mě bílý jogurt, občas zařazuji kysanou smetanu.
12. 08. 2019 11:08
Někdy se stane,že vynechám, ale to bývá výjimka. Jednu porci denně většinou dám :-)
12. 08. 2019 10:29
V mém případě to prakticky denně je. Většinou ke svačince (jogurt, kefír, acido či podmáslí.
12. 08. 2019 09:31
Moc děkuji za připomenutí, tuhle výzvu si ráda připomenu !!!!Jdu do toho...
12. 08. 2019 07:35
Zakysané výrobky mám ráda , nejvíc asi kefír a zákys
12. 08. 2019 07:15
Zakysané výrobky mám ráda, musím jen zvýšit jejich množství, denně ho fakt nemám.
12. 08. 2018 23:04
Zakysané výrobky mám ráda jen se neobjevují v mém jídelníčku denně
12. 08. 2018 21:11
jogurty jím denně, občas si dám i kyšku nebo kefír apod.
10. 08. 2018 12:44
1 zakysaný výrobek denně mi nedělá problém.
09. 08. 2018 08:32
Zakysané výrobky mám ráda, ale denně je určitě nejím.
08. 08. 2018 22:20
Daří, hlavně jogurty mám moc ráda :-)
08. 08. 2018 13:13
Jogurt mám denně s ovocem, pokouším se mít každý den jiné ovoce a snad jen díky tomu se ni jogurt ještě nepřejedl.
Ale poraďte mi, jak zařadit kefír nebo acidofilní mléko? I když si je koupím, tak mi 14 dní leží v ledničce a piju je až ve chvíli, kdy užuž mají procházet, abych je nemusela vyhodit.
08. 08. 2018 05:43
Zajímavé informace, ale jogurt jím tak 2x týdně, budu muset zkusit i kysanou smetanu, zatím jsem ji přidávala jen do vaření a podmáslí nebo kefír.
07. 08. 2018 23:03
U mě musí být alespoň jeden jogurt denně.
07. 08. 2018 22:26
V éře "před STOBem" jsem holdovala meruňkovému kefíru (jahodový mi tolik nechutnal) a ovocným smetanovým jogurtům a taky pribináčkům a pacholíkům. Teď holduu kysanému podmáslí a bílým polotučným jogurtům. Používám jogurt jako dresink, řeba na rajčatový salát. Já mám celkově poměrně malé porce, takže ani těch mléčných výrobků nesním najednou třeba celý kelímek jogurtu, ale zato je mívám většinou vícekrát denně.
07. 08. 2018 20:51
Jogurty i zakysanou smetanu mám ráda a jím je denně.
07. 08. 2018 20:51
Tento týden mě bude bavit, zakysané výrobky miluji, za nové informace jsem moc ráda :-)
07. 08. 2018 20:43
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na kefír z tibetské houby, piji ho pravidelně ale nevím jeho energetické hodnoty, proto dávám do jídelníčku kefír bez příchutě, děkuji za odpověď, Silva Habartová
06. 08. 2018 22:00
Kysané mám ráda ale normální používám jen do vaření, polepším se, děkuji za dobré rady.
06. 08. 2018 22:00
Kysané mám ráda ale normální používám jen do vaření, polepším se, děkuji za dobré rady.
06. 08. 2018 21:53
Zakysané výrobky mám každý den, někdy i víckrát. Neumím si bez nich jídelníček představit.
06. 08. 2018 19:43
Děkuji za přínosné informace,snažím se zakysané mléčné výrobky mít denně.
06. 08. 2018 18:56
Rozhodně jeden denně nemám, beru to jako super výzvu, děkuji za připomenutí...
06. 08. 2018 15:52
Rozhodně jednou denně, někdy i víckrát :-))
06. 08. 2018 15:43
Veškerá pozitiva jsou mi známá a kromě toho mi jogurty a další zakázané mléčné výrobky chutnaly už od dětství.
06. 08. 2018 15:43
Veškerá pozitiva jsou mi známá a kromě toho mi jogurty a další zakázané mléčné výrobky chutnaly už od dětství.
06. 08. 2018 15:43
Veškerá pozitiva jsou mi známá a kromě toho mi jogurty a další zakázané mléčné výrobky chutnaly už od dětství.
06. 08. 2018 15:43
Veškerá pozitiva jsou mi známá a kromě toho mi jogurty a další zakázané mléčné výrobky chutnaly už od dětství.
06. 08. 2018 11:45
Obyčejné mléko nesnáším, kysané výrobky ano, jogurt nebo kefír mám denně.
06. 08. 2018 09:37
Jogurty mám v jídelníčku denně-buď na snídani anebo na svačinu
06. 08. 2018 08:50
Já splním doporučené množství na den na 100% a ani se nedokážu den bez těchto potravin představit :-).
06. 08. 2018 07:42
zakysané výrobky jím, a le ne tak často, jak píše Veve12 jsou ted svačinky spíš ovocné
06. 08. 2018 07:35
Pro mne jsou zakysané mléčné výrobky naprosto nepostradatelná součást jídelníčku. Kýblíček bílého jogurtu a krabici kefíru najdu v lednici vždycky. A mléko? To samotné nemusím, ale co tu mám tu hordu strávníků, kupujeme 10 litrů mléka každé dva až tři dny :-).
06. 08. 2018 07:33
Musím se polepšit, každý den zakysaný výrobek nemám. Teď máme hodně zeleniny na zahrádce a tak mám jiné svačiny a snídaně. Většinou mám bílý jogurt holandii nebo podmáslí. Tak 4 x do týdne.
06. 08. 2018 05:09
Jsem asi trochu konzervativní i když dělám pokroky. Bílý jogurt, který jsem moc nemusela jím 2x denně a teď, v létě si dělám okurkovou polévku. V podstatě rozmixuju okurku a oloupaná rajčata, citron, zakysaná smetana, maličko soli, ochutit bazalkou a oreganem, toustík z celozrnného pečiva a je to skvělý oběd nebo večeře. A tak 2x týdně tu kombinaci vylepším o cizrnu

Naši partneři