Sledujte nás:

Nenechte se nachytat na „zdravé“ potraviny

Zpět

Ing. Hana Pávková Málková

Sortiment potravin je opravdu široký a velmi rychle se vzhledem k různým trendům rozrůstá i nabídka „superpotravin“ a produktů tzv. „zdravé výživy“. Můžete tak narazit na potraviny v lákavých obalech se slogany, které vás přesvědčují, že právě tahle potravina nesmí chybět ve vašem zdravém jídelníčku.  

Nenechte se ale nachytat, přečtěte si vždy důkladně složení a podívejte se na výživové údaje. Mnohdy zjistíte, že má taková potravina od zdravé výživy hodně daleko. 

V tomto článku si ukážeme pár takových „chytáků“ a dáme vám rady, jak to udělat lépe.

Výrobky fitness, fit, active 

Toto označení vyvolává dojem něčeho zdravějšího, nutričně hodnotnějšího, přitom legislativně tyto pojmy nejsou nijak definovány a nic tedy nemusí znamenat.

Fit může být i tyčinka, jejíž základem je tuková poleva, škrobový sirup, palmový tuk a extrudované obiloviny.

Nutriční hodnoty takové tyčinky (ve 100 g) mohou vypadat takto (pro porovnání uvádíme i hodnoty čokoládové tyčinky):

 

„Fit“ müsli tyčinka s polevou

Čokoládová tyčinka (Deli)

Energetická hodnota (kJ)

1770

1820

Bílkoviny (g)

4

3

Tuky (g)
- z toho nasycené (g)

14

11

14

8

Sacharidy (g)

- z  toho cukry (g)

68

43

73

54

Vláknina (g)

3

2,3

 

Rada pro vás:

Pokud hledáte opravdu kvalitní müsli tyčinku, hledejte ve složení na prvním místě vločky nebo celozrnné obiloviny, vybírejte výrobky bez polevy a s co nejnižším obsahem přidaného cukru. A úplně nejlépe uděláte, když si müsli tyčinku připravíte doma – třeba podle našeho receptu zde

U všech výrobků, které nesou označení Fitness, Fit apod., se vždy podívejte na složení a nutriční hodnoty. 

Výrobky „bez přidaného cukru“

Toto tvrzení značí, že do výrobku nebyl přidán žádný cukr a v tomto ohledu se mu nedá nic vytknout. Označení ale mohou nést i potraviny, které sice neobsahují cukr přidaný, ale obsahují nemalé množství cukru přirozeně se vyskytujícího – např. ovocné džusy, raw tyčinky, ovocné müsli apod. A i přirozeně se vyskytující cukr je stále cukr a je potřeba hlídat jeho množství.

Věděli jste, že v litrovém džusu se skrývá až 140 g cukru? 

Džus vypijete mnohem rychleji a ve větším množství, než kdybyste použité ovoce jedli v kuse, a navíc se ochudíte o vlákninu, která je v běžném ovoci přítomna a „brzdí“ účinky cukru. 

Rada pro vás:

Místo džusu si raději dejte čerstvé ovoce v kuse a pitný režim doplňujte za pomoci neslazených nápojů. Případně pijte džus alespoň ředěný vodou.

U všech výrobků sledujte položku cukry, která značí obsah celkových (přidaných i přirozeně se vyskytujících cukrů).

„Light“ potraviny 

Označení light znamená, že je ve výrobku alespoň o 30 % snížený obsah některé živiny oproti běžným výrobkům. Nejčastěji se jedná o nižší obsah tuku nebo cukru. Light označení ale může nést například výrobek, který má sice snížený obsah tuku, ale přitom může mít vysoký obsah cukru. 

Typicky se to stává třeba u nízkotučných ochucených jogurtů, které obsahují velké množství cukru, a navíc ještě škrob potřebný k zahuštění. V tomto případě se určitě vyplatí sáhnout raději po klasickém polotučném jogurtu bez přidaného cukru.

Veganské výrobky

Některé vegetariánské či veganské výrobky jsou svým složením vhodné a určitě se vyplatí si jimi jídelníček zpestřit – například tofu, tempeh, luštěninové pomazánky apod. O některých výrobcích (typicky například alternativ některých mléčných výrobků) už se to ale tvrdit nedá a svým složením jsou často zcela nevhodné. 

Například „sýr“ složený z vody, škrobu a kokosového tuku anebo sušené nápoje, ve kterých tvoří hlavní podíl kukuřičný sirup a částečně ztužený tuk, opravdu z nutričního (ani chuťového) hlediska nejsou to pravé.

Porovnejte sami hodnoty klasického a vegan „sýra“:

 

Vegan „sýr“

Eidam 30%

Energetická hodnota (kJ)

1250

1100

Bílkoviny (g)

0,2

28

Tuky (g)
- z toho nasycené (g)

25

17

15

10

Sacharidy (g)

- z  toho cukry (g)

18

1

1,2

1,2

Rada pro vás:

Zařazujte do jídelníčku přirozené potraviny rostlinného původu, vyvarujte se ale různých náhražek a napodobenin, které se snaží nesmyslně přibližovat živočišným potravinám a dohání to za pomoci nevhodných surovin. 

„DIA“ výrobky 

Označení DIA už se sice používat nesmí, ale výrobky určené pro diabetiky v obchodech najdete. „DIA“ výrobky jsou svým složením leckdy ještě horší než jejich klasické varianty - často obsahují místo klasického cukru fruktózu, která jako sladidlo vhodná není. Navíc mnohdy obsahují i velké množství nekvalitního tuku a dalších přísad.  

Rada pro vás:

 „DIA“ oplatkám se raději vyhněte, pokud chcete mlsat kvalitně a téměř bez cukru, dopřejte si například vysokoprocentní hořkou čokoládu. 

RAW zákusky a tyčinky

Popularita RAW stravy už je možná lehce na ústupu, ale RAW tyčinky a RAW dezerty jsou stále oblíbené. Jejich nejčastějšími surovinami jsou datle a další sušené ovoce, ořechy, semínka, kokos, avokádo, různé sirupy… Jak už výčet napovídá, jedná se o samé energeticky vydatné suroviny. Kvalitou a složením jsou na tom sice pravděpodobně lépe než klasické dorty a jiné sladkosti, z hlediska energetické hodnoty je ale leckdy předčí. A obsah cukru a tuku bývá velmi vysoký.

Raw čokoládový dort (160 g) = 3000 kJ            Klasický čokoládový dort (160 g) = 2300 kJ

Rada pro vás:

RAW dezerty jezte opravdu s rozmyslem a berte na vědomí jejich energetickou vydatnost.  RAW tyčinky jsou vhodnou svačinkou pro doplnění energie, pokud máte fyzický výdej. V opačném případě je ale lepší sáhnout po méně vydatné svačince.

 „Zdravé“ bezlepkové/celozrnné/cereální sušenky

Bezlepkové neznamená automaticky zdravější, leckdy je tomu přesně naopak. Proto pokud netrpíte celiakií či alergií, nemusíte tyto výrobky vyhledávat. 

Stejně tak celozrnné neznamená vždy zdravé, i když použití celozrnné mouky výrobek obohatí o vlákninu a některé další prospěšné látky, neznamená to, že výrobek nemůže zároveň obsahovat velké množství cukru, nevhodného tuku nebo jiných přísad. 

A pokud se jedná o pojem cereální, ten neznamená v podstatě nic. Jeho synonymem je „obilné“, jako cereální lze tedy označit vše, co je například i z bílé mouky.  

Lze ale najít i celozrnné sušenky s vhodným složením, je tedy potřeba vybírat. 

Zde si můžete porovnat hodnoty bezlepkových sušenek, cereálních sušenek, klasických sušenek a celozrnných sušenek s vhodným složením:

 

Bezlepkové sušenky

Cereální ovesné sušenky

Zlaté oplatky

Celozrnné sušenky REJ

Energetická hodnota (kJ)

2310

2100

2145

1820

Bílkoviny (g)

5

8

6

7

Tuky (g)
- z toho nasycené (g)

32

17

24

12

26

16

19

2

Sacharidy (g)

- z  toho cukry (g)

60

40

60

33

62

39

57

20

Vláknina (g)

2,7

5

3,1

7,5

Rada pro vás:

U sušenek se vždy podívejte na složení a nutriční hodnoty – sledujte zejména obsah celkového tuku, nasycených mastných kyselin, obsah cukru a pokud je uveden, tak i obsah vlákniny. Zohledněte všechna kritéria a nenechte se zlákat pouhými jednotlivostmi. 

Pokud hledáte sušenky, které všechna tato kritéria splňují, sáhněte například po sušenkách REJ, které jsou opravdu z celozrnné mouky, obsahují kvalitní tuky (řepkový olej) a menší množství cukru. 

BIO výrobky

BIO výrobky mají zajisté význam ve vztahu k přírodě, z hlediska výživy už by se o nich ale dalo mnohdy diskutovat. Není pravidlem, že by byly nutričně hodnotnější a je potřeba pamatovat, že bio salám je pořád salám a bio cukr je stále jen cukr. 

„Zdravé“ slazení

Samostatnou kapitolou jsou různé „zdravé“ alternativy cukru, jako je třeba cukr třtinový či kokosový, nebo různé druhy sirupů (agávový, datlový, javorový, rýžový apod.). Podrobně jsme se tomuto tématu věnovali v naší 5. Výzvě.

Chytáků na nás číhá opravdu mnoho, proto vždy sledujme složení, vybírejme opravdu kvalitní produkty a nechme se jen tak nachytat!

Hodnocení (16 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

19. 06. 2019 15:25
já si kupuji džusy slazené stévií
18. 06. 2019 22:33
Díky za skvělý článek
18. 06. 2019 17:02
Informace v článku jsou opravdu užitečné. Moc nového jsem sice nezjistila, jedna věc je však teorie (tu mám "zmáknutou"), druhá je praxe - a v tom případě opakování je matkou moudrosti. Raw dezerty mi chutnají, ale kvůli kalorické a sacharidové náloži si je dopřeji tak dvakrát do roka. A musli tyčinky si raději peču sama, at mám přehled o složení.
18. 06. 2019 11:29
Je to dřina, ale číst složení se vážně vyplatí. Případně si vzít raději jablko a kousek dobrė čokolády.
17. 06. 2019 10:31
Přesně jak píše Eva - jedině s brýlemi, i když to občas potřebuje lupu. Co nepřečtu, nekoupím. Zřejmě jsou tam ty mikrotečky pro klamání spotřebitelů.
17. 06. 2019 07:58
Párkrát jsem se nachytala, teď už na nákupy jedině s brýlemi.
17. 06. 2019 07:29
Díky za informace
17. 06. 2019 07:17
Moc dobrý článek !
17. 06. 2019 05:15
Krásný článek, je dobré si věci stále připomínat dík

Naši partneři