Sledujte nás:

Novinky Meggle - Tipy na svačinky bohaté na bílkoviny

Zpět

S příchodem nového školního roku začínáme opět řešit svačiny našich dětí. Zapomínat bychom ale neměli ani na sebe!

Možná to sami znáte. Během dne pod tlakem všech úkolů a povinností zapomínáme pravidelně jíst a domů se často vracíme vyhladovělí. Není potom divu, že v tomto stavu sníme vše, co nám přijde pod ruku, a to úplně bez rozmyslu. Není snad ani potřeba říkat, že přesně tomuto stavu bychom se měli vyvarovat, a tak pokud máme mezi hlavními jídly dlouhé pauzy, je vhodné nezapomínat, vyšetřit si pár minut a zařazovat pravidelné svačiny.

Taková ideální svačina by měla vždy obsahovat nějaký zdroj bílkovin. Dostatečný příjem bílkovin je pro náš organismus nezbytný. Tyto živiny jsou základní stavební látkou využívanou pro tvorbu a obnovu buněk. Jsou rovněž součástí enzymů a některých hormonů a plní v organismu i mnoho dalších funkcí.

Bílkoviny snižují glykemický index pokrmu, což znamená, že nás taková svačina bohatá na bílkoviny zasytí a nepřepadne nás opět brzy hlad, tak jak se to obyčejně stává v případech, kdy se odbudeme sušenkou, koláčkem nebo třeba jen suchým rohlíkem.

Co si dát na svačinu?

Na následujících řádcích vám dáme pár tipů, jak by taková vhodná svačina mohla vypadat, co si můžete vzít na svačinu do práce či do školy, abyste si nejenom pochutnali, ale zároveň dodali tělu vše potřebné.

Ideální svačinovou volbou jsou mléčné výrobky. Ty kromě zmíněných bílkovin představují i skvělý zdroj vápníku a dalších prospěšných živin.

Slaná svačina

Pokud preferujete spíše slané svačiny, vynikající volbou je sýr cottage. Na rozdíl od většiny sýrů má totiž nízký obsah tuku a lze ho tak do jídelníčku bez obav zařazovat, i když se zrovna snažíte redukovat hmotnost. Cottage si můžete dát jen tak, případně s kouskem celozrnného pečiva, zapomínat byste neměli ani na zeleninu.

                               

Aby byl váš jídelníček pestřejší, cottage si můžete libovolně dochutit třeba přidáním různých bylinek nebo pokrájené zeleniny. Můžete to ale mít i bez práce a na svačinu si vzít již ochucené cottage, které nabízí v několika variantách například firma Meggle.  

          

Novinkou od Meggle je také cottage se směsí semínek a goji, který vám kromě cenných bílkovin, vápníku a dalších živin dodá i kvalitní tuky. Směs je složená ze slunečnicových a dýňových semínek, které jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin, goji dodají příjemnou sladkou chuť.

                                                          

Sladká svačina

Pokud jste spíše na sladké svačiny, máte opravdu širokou paletu možností, přičemž nejlepší volbou jsou v tomto směru opět mléčné výrobky, ať už v podobě mléka, jogurtů či tvarohů. Sladké svačiny je vhodné zařazovat spíše dopoledne nebo odpoledne před sportovní aktivitou.

Nebojte se vyzkoušet již zmíněný cottage na sladko. Připravit si z něj můžete třeba ovocný salát. Nebo vezměte jeho verzi se směsí semínek, pokapejte ji trochou medu a vynikající sladká svačinka je na světě.

Svačinu plnou bílkovin vám může zajistit také tvaroh. Kromě klasického tvarohu, který si můžete různě dochutit, vyzkoušejte i nové produkty z řady Active Protein. K dostání jsou v příchuti ananas a čokoláda. 

                        

Tvaroh je vyroben tradičním postupem a má jemnou hrudkovitou konzistenci. V jednom balení se skrývá celých 27 g bílkovin. Vzhledem k obsaženému cukru jsou výrobky vhodné především pro sportovce nebo osoby s velkým energetickým výdejem. Pokud je vaším cílem hubnout, je vhodné si balení například rozdělit na 2 porce.  

Trvanlivé svačinky

Občas jednoduše nevíme, kde nám hlava stojí a na přípravu nějaké svačiny zapomeneme. Abyste i v případech, kdy skutečně nestíháte, svačinu úplně nevypustili, nebo z hladu nezhltli čokoládovou tyčinku z automatu, vyplatí se mít v práci nějaké trvanlivé (a na bílkoviny bohaté) zásoby.

Nebojte, i mléčné výrobky se s touto podmínkou dlouhé trvanlivosti dají skloubit. Doporučujeme vyzkoušet novinku od Meggle v podobě mléčných nápojů Active Protein.

                              

Tyto nápoje jsou obohacené o mléčnou bílkovinu a v jednom balení vám tak dodají celých 30 g bílkovin. To je 3x více než v případě klasického mléka. Nápoj je bezlaktózový a pochutnat si na něm mohou i ti, kdo trpí sníženou tolerancí laktózy. I v tomto případě počítejte s obsaženým cukrem a pokud si hlídáte hmotnost, tak si dejte jen polovinu balení. 

Vhodně zvolená svačina nás skutečně může zachránit před večerním „vlčím hladem“ a v důsledku i před kilogramy navíc. Navíc vám nemusí zabrat více než pár minut. Snažte se tedy vyšetřit si trochu času a udělejte pro své zdraví dobrou věc. :-)

Hodnocení (58 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

02. 03. 2018 21:04
Všechny výrobky jsem ochutnala, když je vnučka získala jako odměnu na tanečním vystoupení. Moc mi chutnaly a jsem ráda, že se něco takového objevilo na trhu, nicméně nikde je nemůžu sehnat. Poradí mi někdo, kde výrobky koupím? Moc děkuji .
28. 09. 2017 10:02
HannySunny měla super připomínku, teď je to doladěné. Všichni chápou, že z něčeho tyto stránky fungovat musí :-)
27. 09. 2017 01:24
Vida, co udělají dvě přidaná slova v názvu. ;-)
26. 09. 2017 09:37
Některé výrobky znám, na jiné jsem zatím nenarazila, třeba časem vyzkouším. Vůbec nevadí, že je to částečně reklamní článek, všechno je doplněno a vysvětleno. Díky i za informace všem diskutujícím níže.
25. 09. 2017 10:49
cottage míváme na svačinky dost často
24. 09. 2017 07:42
Děkuji za inspiraci.
23. 09. 2017 10:27
díky za inspiraci
20. 09. 2017 21:36
Díky.
20. 09. 2017 07:57
Hanko Malkova, moc díky za doplnění. Tyto stránky jsou z mého pohledu celkově moc pěkné a kvalitní, proto jsem ráda, když těch pár nedostatků odstraníte nebo článek vylepšíte. Připadá mi, že dnes mnoha lidem chybí schopnost kritického myšlení (a pletou si ho s kritikou), často přijímají bezmyslenkovite vše, co si kde na internetu přečtou. Pak si jinde přečtou článek opačného názoru a zase mění svůj život. Proto je důležité zůstat stále ve vysoké kvalitě a spolehlivosti, vám se to obvykle daří. :-)
19. 09. 2017 23:11
Variantu Cottage se semínky a goji jsem si prohlížela v supermarketu. Pro mě ekonomičtějši je si koupit obyčejný cottage a semínka si tam sama přidám. Ale chválím tuto firmu za variabilitu jednoho produktu !
19. 09. 2017 21:29
HannySunny: Děkuji za podnět, doplněno. I předtím bylo v článku zmíněno, že sladké svačiny jsou vhodné před sportem, ale ještě jsem to přidala i ke konkrétním výrobkům. V porovnání s jinými ochucenými tvarohy se stále jedná o výrobky spíše s nižším obsahem cukru (jiné výrobky obsahují průměrně okolo 15 g cukru, zde je to 10 g, z toho zhruba 5 g tvoří přidaný cukr). Obsah tuku je minimální - v případě tvarohů 1,5 g, u nápojů méně než 1 g. Vysoký je obsah bílkovin, což bylo i hlavním tématem tohoto článku. Určitě bychom vám nedoporučovali něco, co by bylo zcela proti naším zásadám. Ale pokusíme se příště pojmout článek komplexněji a zhodnotit všechna hlediska :-)
19. 09. 2017 20:17
Uvítala bych zhodnocení, které z uvedených výrobků jsou vhodné pro dietu a kde už je moc cukru a tuku. Samozřejmě je toto lepší než čokoládové tyčinky, ale to je všechno, i český jogurt. Na těchto stránkách jsem zatím většinou viděla kvalitní články se snahou o objektivitu na dopad na naše zdraví, což mi tu chybí. Sponzoři jsou potřeba a je škoda, že se toho nechytily české firmy. Ani sponzor ale prece nemůže očekávat, že doporučite vysoce kaloricke slazene výrobky. Stačilo v článku napsat, které výrobky jsou určeny sportovcům s vysokým vydejem energie a byl by to pro mě článek na 5 hvězdiček. Takto je to proti všemu, co jsem tu dodnes četla a vyjma peněz pro váš dobrý projekt mi to nedává valný smysl.
19. 09. 2017 17:50
Tady se musí rozhodnout každý sám. Já preferuji české firmy.
19. 09. 2017 12:12
Hned to vypadá lépe, po úpravě nadpisu.Někdy je potřeba kličkovat a vážit pro a proti.Takže za mně ano, článek může být, bohužel ti kdo nejsou v projektu od začátku nebudou vědět, proč je lepší kupovat produkty bez příchutí.A to je myslím, špatně.
19. 09. 2017 10:44
Děkuji za nové tipy
19. 09. 2017 05:31
kupuji si Cottage-chutná mě
18. 09. 2017 22:07
Mám raději výrobky Madeta, ale jako typ dobrý.
18. 09. 2017 21:39
Dnes jsem vyzkoušela Cottage meggle proteij neochucený, chutnal mi, chtěla bych zkusit i sladkou variantu, ale tu jsem zatím neobjevila.
18. 09. 2017 21:21
produkty neznám, dobrá reklama...třeba po nich kouknu
18. 09. 2017 21:09
Tuhle značku vůbec neznam, vyzkousim
18. 09. 2017 20:48
Děkuji za tipy, řadu Protein ještě neznám.
18. 09. 2017 20:28
Řadu Protein jsem vůbec neznala.
18. 09. 2017 20:27
Myslím, že se nikomu nic nestane, když si občas dopřeje i něco trochu sladšího, pokud si to nebude dávat několikrát denně.
18. 09. 2017 20:00
Já se musím přidat na stranu Hanky. Samozřejmě jde o reklamu a bez ní to nejde. Musíme být rádi, že nám fungují stránka Stobu. Kdo je tady déle tak samozřejmě ví, že ochutnání nových produktů nám neuškodí. Pro nováčky je to super změna od nevhodných potravin. Pořád je lepší ochucený cottage a podobné než půl kila bůčku .-)
18. 09. 2017 19:56
Děkuji moc za náměty.
18. 09. 2017 19:12
Ano, přiznáváme, že se jedná o reklamní článek :-) A na vaši žádost to dám raději i do názvu. Jak už v některých komentářích zaznělo, nějaké sponzory pro chod stránek potřebujeme, aby pro vás mohly být k dispozici zdarma. Ale snažíme se vybírat vhodnější produkty a dávat vám tipy na různé novinky na trhu. Je pravda, že ochucené tvarohy obsahují na náš vkus více cukru než by bylo potřeba, což jsme také společnosti Meggle sdělili. Ale stále je to méně než v některých jiných produktech a zaujal nás hlavně vysoký obsah bílkovin. Takže pro člověka, který úplně neholduje čistě domácí stravě a nepřipraví si svačinu z domova, tak je to stále lepší varianta než si vzít na svačinu čokoládovou tyčinku. Obsah bílkovin oceňujeme i u nápojů, kde je jejich výhodou i trvanlivost a opravdu dobrá chuť. Myslím, že podobné výrobky na trhu zatím nejsou. Obsah cukru je bohužel také vyšší, ale na druhou stranu, kdyby bylo obsaženo sladidlo, tak nás zase budou bombardovat odpůrci sladidel, takže je těžké zavděčit se všem :-) Bohužel zatím výrobci nenabízejí mnoho produktů se sníženým obsahem cukru, tak musíme vybírat z toho, co je. Těší nás, že většina z vás rozumí tomu, že bez sponzorů se neobejdeme, a tak se jednou za čas v té záplavě článků objeví i nějaký ten reklamní, kde se vám budeme snažit představit co nejrozumnější produkty.
18. 09. 2017 18:28
Chybi popisek "reklamni sdeleni" :-P
18. 09. 2017 18:22
Souhlasím s Pepe11. :-(
18. 09. 2017 17:53
Sponzoři jsou potřeba, souhlasím s domiha55, že takto aspoň získáme představu o dalších výrobcích a vzhledem k tomu, že už něco o stravování víme, tak si to přebereme v tom nejlepším pro nás.
18. 09. 2017 16:38
Článek je spíš reklamou. Škoda
18. 09. 2017 15:43
Souhlasím s mtronic, reklamu asi potřebujete, ale možná byste mohli uvést svoji poznámku k tomu, co je opravdu zdravé. Rozhodně si myslím, že cpát do sebe tolik cukru rozhodně není ideální. Nebo zřídit rubriku, kde budou nabízeny výrobky určité firmy, ve vašich článcích bych očekávala obecnější informace a případně porovnání stejně se tvářících výrobků od různých firem. V lednu jsme se učili přidaný cukr omezovat, teď najednou nevadí? Tento článek psal prosím někdo od vás nebo firma Meggle? Na konci článku bych uvítala autora. Nebo nadpis "Tipy na svačinky bohaté na bílkoviny od firmy Meggle."
18. 09. 2017 15:41
jé, díky za tipy, řadu protein vůbec neznám..
18. 09. 2017 14:53
Svačiny mívám slané nebo čerstvé ovoce. :-) Ochucené výrobky mi moc nechutnají.
18. 09. 2017 14:35
Mně reklama nevadí. Peníze za reklamu se použijí na rozvoj těchto stránek a my, běžní spotřebitelé alespoň víme co je na trhu. Pro lidi z menších měst jsou některé výrobky novinkou a také bychom je rády ochutnali. Ale když nevím, že je na trhu možnost koupit například Active protein, nebudu obíhat prodejny a hledat, kde je možnost ho koupit. Proto jsem ráda, že na těchto stránkách uvádíte novinky zdravých potravin. Děkuji.
18. 09. 2017 14:06
Chápu že reklama Vás živí, ale tohle mi přijde poněkud za hranou... Cottage vyrábí každá (druhá) mlékárna. A pokud jde o cukry - tvarohy deklarují 11g/100 (balení=180g), jogurty 9g/100 (bal=330ml).
18. 09. 2017 12:55
děkuji moc za tip na nové produkty, určitě je vyzkouším, vypadají zajímavě
18. 09. 2017 11:24
super tipy určitě vyzkouším
18. 09. 2017 10:43
Nápady a tipy super, jen mi připadá, že když sním celý kelímek, tak mám vybráno na další jídlo:-(...musím ještě popřemýšlet.A výrobky, kde je na obrázku ovoce, čokoláda nebo vanilka a tváří se jako moji kamarádi-ty už raději ne.
18. 09. 2017 09:19
Cottage mám moc ráda, Ochucený jsem ještě neměla. Active protein jsem ještě u nás neviděla.
18. 09. 2017 09:17
Jogurt a tvaroh tvoří vždy základ mých odpoledních svačin, ráno se odbydu kouskem ovoce asi hodinu před obědem.
18. 09. 2017 09:08
jsem již doma, tak mi vlčí hlad nehrozí, jím pravidelně a jen málokdy mám pocit hladu, zařazuji také do svého jídelníčku polotučné mléčné výrobky
18. 09. 2017 09:07
Když je Active Protein s příchutí, není tam více přidaného cukru ?
18. 09. 2017 09:00
Po proteinu se zkusím podívat
18. 09. 2017 09:00
Cottage mám ráda, ale od jiné firmy. Tvaroh, jogurt a pod. si dávám k večeři
18. 09. 2017 08:58
Cottage jsem si hodně oblíbila, nejradši mám bílý jen tak bez ničeho. Jen škoda, že k nám do krámku mi ho neobjednávají. Prý si ho kupuji jen já a co nekoupím já to jim projde - nechápu! Další uvedené výrobky neznám.
18. 09. 2017 08:48
Užitečný - i když reklamní článek - Active Protein musím najít " v regálech", nikdy jsem o něm neslyšela...
18. 09. 2017 08:45
Prima tipy, neznám megle protein, musím se po něm podívat.
18. 09. 2017 08:28
Myslím že na trhu je dostatečně velký výběr těchto produktů u když z mého pohledu by tam nemuseli být tolika přidaného cukru :-(.
18. 09. 2017 08:27
Cottage kupuji, dám si ji třeba s ovocem je svačině, na snídaň se zeleninou :-). Děkuji za zajímavé tipy na svačinky, ale preferuji jiného výrobce....
18. 09. 2017 08:13
Cottage mám taky ráda.
18. 09. 2017 08:02
mám ráda cottage a tvaroh, ale od jiných firem
18. 09. 2017 07:59
Tak tohle je vyložená raklama. A MEGLE si již v životě nikdy nekoupím.
18. 09. 2017 07:34
Tak tyhle výrobky si koupím a ochutnám až se dostanu do supermarketu
18. 09. 2017 07:19
Už delší dobu si k svačině beru vždy jogurt, cottage, skyr nebo jogurtový nápoj, případně tvarohovou pomazánku. K tomu ovoce nebo zeleninu, případně sušené ovoce nebo pár oříšků. Je to rychlé, chutné a zasytí.

Naši partneři