Sledujte nás:

Nutriční benefity ryb

Zpět
 

Ing. Hana Málková

 

O pozitivech ryb už jsme leccos naznačili, ale pojďme se na to nyní podívat ještě důkladněji.

Důvodů, proč považujeme ryby za zdraví prospěšné, je hned několik:

Obsah kvalitních bílkovin

Bílkoviny rybího masa obsahují všechny esenciální aminokyseliny a kvalitou se vyrovnávají masu ostatních zvířat. Rybí maso obsahuje 15-20 g bílkovin na 100 g v syrovém stavu.

Jedná se o velmi lehce stravitelné bílkoviny, které nezatěžují náš trávicí trakt na tak dlouhou dobu jako bílkoviny masa jiných zvířat.

Obecně platí, že se zvyšující se tučností ryby klesá obsah bílkovin a opačně. Pokud tedy preferujeme rybu jako zdroj bílkovin, volíme méně tučnou, např. tresku, candáta, pokud klademe důraz na obsah omega-3 kyselin, zvolíme raději tučnější druh, např. lososa.

Příznivé složení tuku

Obsah tuku se velmi liší v závislosti na druhu a pohybuje se v rozmezí od 1 do 35 g tuku na 100 g. Obecně se dá říci, že více tuku mají ryby žijící ve studených vodách, nejméně tuku mají sladkovodní dravé ryby (okoun, candát, štika).

Tuk obsažený v rybách se svým složením významně odlišuje od tuku jiných živočichů. Při vysoké spotřebě masa hospodářských zvířat dochází současně ke zvýšené konzumaci nasycených mastných kyselin, která je u člověka spojována se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Naopak tuk ryb obsahuje polynenasycené mastné kyseliny, které působí na srdečně-cévní systém příznivě, upravují hodnoty cholesterolu v krvi a jsou důležité také pro správný vývoj mozku dětí (a to i v prenatálním období). Jedná se zejména o kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA). Nejvíce nenasycených mastných kyselin obsahují tučnější mořské ryby, jako je tuňák, makrela, ze sladkovodních pak úhoř či pstruh, nebo speciálně krmený kapr.

Obsah polynenasycených omega-3 mastných kyselin je jedním z nejdůležitějších důvodů, proč ryby do jídelníčku zařazovat. Více se rybímu tuku budeme věnovat v samostatném článku.  

Obsah vitaminů a minerálních látek

Z vitaminů mají význam zejména vitaminy rozpustné v tucích - A a D, v menší míře i vitaminy rozpustné ve vodě (B1, B2, B6 a B12). Obsah vitaminu D v rybách ovlivňuje řada faktorů, bohatším zdrojem je maso tučných mořských ryb, ještě lépe jsou na tom játra tučných mořských ryb. Kombinace vitamínů A a D v rybách je výhodná z hlediska tvorby kostní tkáně a prevence osteoporózy. Příjem vitaminu D je v naší stravě často nedostatečný a konzumace ryb tak může jeho dostatečný příjem pomoct naplnit. 

Z minerálních látek je významný především obsah zinku a selenu, mořské ryby jsou také důležitým zdrojem jódu. Jeho nedostatečný příjem již není tak častý (z důvodu jodizace soli), nicméně nedostatek jódu ve stravě může být příčinou potíží se štítnou žlázou. V menších rybách (např. sardinkách), které se jedí i s malými kůstkami, se nachází také významné množství vápníku, jehož příjem bývá také často problematický.

Z výše uvedeného vyplývá, že v případě ryb se rozhodně vyplatí sáhnout i po tučnějších druzích. Mořské ryby na tom bývají, co se týká obsahu příznivých látek, o něco lépe, nicméně ani sladkovodní ryby určitě nejsou k zahození a do jídelníčku patří. U nich máme navíc tu výhodu, že je můžeme i v našich podmínkách sehnat opravdu čerstvé.

Bohužel mají ryby i tu stinnou stránku a mohou obsahovat určité kontaminanty a další problematické látky, ale o tom zase někdy příště. 

Hodnocení (50 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

09. 10. 2017 20:29
Celá rodina má ryby ráda což je dobře, jen kdyby to nebyla při nákupu taková cenová pecka
09. 10. 2017 13:56
Že jsou ryby zdravé to nikdo nemůže popřít. Ale v menších městech je větší problém koupit čerstvé ryby. A nepatří mezi levnou položku. Když bych jedla ryby pouze já (mně stačí malá porce), není to taková finanční zátěž. Ale pokud bych měla připravovat ryby pro celou rodinu, kde jsou dva rozrostlí mladíci, tak to je položka v domácnosti, která rozhodně není zanedbatelná. Řeším to tak, že si porci ryby přichystám večer do práce, kde ji konzumuji k obědu. Ale přiznám se, že mám potom výčitky vůči rodině. Kdyby rodina ryby nejedla, bylo by to pro mé vědomí a svědomí rozhodně lehčí ...
09. 10. 2017 13:44
ryby mám moc ráda, jsou chutné a lehce stravitelné...
08. 10. 2017 15:52
Ryby mám ráda, ale docela na ně zapomínám.
08. 10. 2017 14:38
Ryby jim málo
08. 10. 2017 07:55
Těch ryb bychom měli jíst víc
07. 10. 2017 18:42
mám ráda zavináče,sardinky,ryby v tomatě,majonéze atd.,ale čerstvé ryby moc né akorát kapra na vánoce
07. 10. 2017 09:43
Ryby mám ráda
06. 10. 2017 11:39
Bohužel se musím do konzumace některých ryb nutit, zejména kapr mi kvůli charakteristickým rybíz vlastnostem (rybí odér a mnoho kostí) nechutná. Ale jím tučnéjší mořské ryby, candáta a pstruha.
06. 10. 2017 11:38
Bohužel se musím do konzumace některých ryb nutit, zejména kapr mi kvůli charakteristickým rybíz vlastnostem (rybí odér a mnoho kostí) nechutná. Ale jím tučnéjší mořské ryby, candáta a pstruha.
06. 10. 2017 09:21
Tak jsem zjistila, že asi 15km od nás prodávají čerstvý pstruhy. Teď jen někoho přinutit, aby tam se mnou zajel :-(
06. 10. 2017 08:34
ryby mám ráda, ale co se týče spotřeby, je co zlepšovat
06. 10. 2017 00:04
Tresčí játra můžu.
05. 10. 2017 23:22
Ve chvíli, kdy jsem se vrhla na Pangase, vypukla aféra, která mi je zošklivila. Zajímalo by mě, jak to s nimi je.
05. 10. 2017 23:12
Plechovka tresčích jter jejedna z věcí, co jsem schopná slupnout v noci na posezení. A taky jedna z mála věcí, po kterých musím ráno brzo vstávat.
Sifaka: A žádné nemístné narážky na sanitární keramiku, prosím :-)
05. 10. 2017 22:59
Ryby mám všechny moc ráda.
05. 10. 2017 22:54
Moji favoriti jsou uzené šproty s cibulí.
05. 10. 2017 20:44
Ryby mame docela radi, ale nejime je moc casto...
05. 10. 2017 18:04
Čerstvé ryby u nás moc nemají nebo o nich nevím. Budu muset rozhodit sítě.
05. 10. 2017 18:03
Tak já si koupím sardinky, třeba se mi změnila chuť.
05. 10. 2017 14:26
Děti milují testovinovy salát s tunakem, steak jsme z něj nezkouseli, musím to napravit.
05. 10. 2017 12:06
Já kupuji různé druhy ryb jak sladkovodní tak mořské. Některé čerstvé, jinak mrazené, steak z tuňáka mě nijak neoslovil ....
05. 10. 2017 11:07
Coumba: ty se máš! :-)
PaniLiba: steak z tuňáka mám taky moc ráda, jen škoda, že není levnější.
05. 10. 2017 10:51
rybičky v tomatové omáčce si dám s radostí
05. 10. 2017 10:36
Můj favorit je tuňák, v Makru se dá koupit čerstvý, steak z něj nemá chybu....
05. 10. 2017 10:10
Jak se pozná a kde se sežene "speciálně krmený kapr"?
05. 10. 2017 09:59
do ryb se musím "nutit" ale tento týden už jsem měla makrelu a o víkendu si udělám filé a přidám recept do veřejných
05. 10. 2017 09:38
Já mám tresčí játra doma, zavařená manželem, heč! Aby nebyla pomazánka z nich tolik výrazná a tučná, přidávám do ní vařený brambor.
05. 10. 2017 08:57
Čerstvé sladkovodní jsou dostupnější i cenově přijatelnější. Občas to prostřídám lososem. :-)
05. 10. 2017 08:57
Tresčí játra jsou vitaminem A opravdu nabitá, takže určitě to nepřehánějte s množstvím, ale pro zpestření jídelníčku jsou určitě dobrá :-)
05. 10. 2017 08:48
R.yby mám ráda a střídám sladkovodní i mořské
05. 10. 2017 08:35
Tak tresčí játra jsou u mě problém nepřišla jsem jim na chuť
05. 10. 2017 08:24
Mamka dělávala z tresčích jater pomazánku, taky se po nich podívám, pomazánky z rybiček můžu.
05. 10. 2017 08:18
to je pravda, taky jsme kupovali tresčí játra, nějak zmizela.
05. 10. 2017 07:27
V souvislosti s vitaminy jsem si uvědomila, že jsme dřív více kupovali tresčí játra, třeba na chlebíčky. Zase se po nich podívám.
05. 10. 2017 07:24
Vždyť já vím, proč ryby jím.

Naši partneři