Sledujte nás:

Objevte kouzlo pohanky

Zpět
 

Článek byl publikovaný 23.11.2015 na internetových stránkách Vím, co jím.

První zmínky o pohance pochází z jihovýchodní Asie. Místní obyvatelé objevili výživnou a energetickou hodnotu semen původně plané rostliny a začali ji sami pěstovat. Postupem času se pěstování pohanky rozšířilo také do Japonska, Číny a Indie. Národy v severní Indii znaly pohanku už před 2 500 lety. Do Evropy se pohanka dostala spolu s expanzí asijských kmenů, které byly považovány za pohanské - odtud také pramení její název.

Léčebné účinky

Pohanka obsahuje pro člověka velmi důležité vitaminy a minerální látky. Obsahuje také vysoké množství vlákniny, aminokyselin a hlavně také prospěšný rutin.

Pohanku oceníme jako bohatý zdroj zinku, který posiluje naši obranyschopnost a slouží jako prevence před onemocněním chřipkou či nachlazením.  Díky obsahu cholinu pohanka napomáhá regenerovat jaterní buňky. Dále snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice. Obsah rutinu je zase důležitý pro pevnost a pružnost cévních stěn. Pomáhá zastavovat krvácení a působí jako prevence proti modřinám. Významný je také příznivý účinek rutinu na křečové žíly.

Semeno pohanky obsahuje draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek a selen, z vitamínů tokoferol a vitaminy skupiny B. Pohanka se řadí mezi pseudocereálie, které neobsahují lepek, a je tedy vhodná i pro bezlepkovou dietu.

Nutriční složení pohanky

Nutriční hodnoty na 100 g (v suchém stavu)

  Energetická hodnota

1 440 kJ  

  Bílkoviny 

13 g

  Tuky

3 g

  Sacharidy

65 g

  Vláknina

10 g 

 

 

 

 

 

 

Pohanka v kuchyni

 

 

Na jeden díl pohanky dejte přibližně dva díly vody, pohanku stačí minutku povařit, nechat asi 20 minut odstát pod pokličkou a můžete ji hned podávat. Pohanka se hodí do salátů, lívanců, cukroví, polévek, pudinků, nákypů, zeleninových a houbových směsí, pomazánek, bábovek, těstovin, rýže nebo placek. Lze ji využít jako přílohu k masu. Z pohanky se také peče chléb a proslavená je pohanková kaše. Na trhu je pohanka k dostání jak v celku (pod názvem loupaná celá kroupa) nebo tzv. lámanka (nalámaná kroupa), pohanková mouka a také vynikající pohankové vločky.

Z pohanky se využívají nejen semena, ale i nať a květy, které jsou skvělé do salátů, sušené jako koření nebo na bylinný čaj. 

A tip na recept? Vyzkoušet můžete například slaný pohankový nákyp. Jak na něj naleznete zde

Hodnocení (41 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

06. 08. 2017 06:15
Četla jsem, že pohanka by se neměla vařit- zniči se rutin, namáčet - já nemám problém si jí přidat do jídla namočenou, změklou
30. 04. 2017 22:42
CarteroGS1: Jestli najdeš nějaký kontakt naprodejce nebo dodavatele, zkus se zeptat přímo u ztroje. Pohanka se podle mě obecně prodává loupaná a i u ní by obsah vlákniny měl být relativně vysoký.
Mám podezření, že se jedná o tiskovou chybu a místo 0 má být 9.
30. 04. 2017 12:10
https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001000094912
30. 04. 2017 12:10
V článku se uvádí 10 gramů vlákniny, ale doma ji mám značky Lagris a už při nákupu mě zaujalo, že dle složení nemá v sobě žádnou vlákninu. Není sem jak vložit obrázek, tak aspoň odkaz, který uvádí to samé, co je na obale. Kde je tedy pravda? Není ta od Lagrisu nějak loupaná?
30. 04. 2017 07:24
Pohanku vařím, ale asi ne tak často jak by si zasluhovala, zkusím to zlepšit :-)
28. 04. 2017 21:26
Pohanku mám ráda, bohužel se mi ne vždy podaří ji zařadit do jídelníčku, budu na to myslet a polepším se :-)
28. 04. 2017 19:47
Margharetka V diskusi Duben Měsíc vlákniny mi HankaCh napsala:

11. 04. 2017 08:22
HankaCh
Macatice
Bulgur je predvarena lamana celozrnná pšenice, jeho výhodou je rychlá příprava. Pohanku doporučuji vyzkoušet mechanicky loupanou, je světlejší, a jen přivést k varu a pak nechat dojít v teple (voda:pohanka 1.5 :1) je jemnější než běžně dostupná termicky loupana, ta má divnou pro mě spálenou příchuť. Mechanicky loupanou mají většinou ve zdravuskach a je to na ni i napsané.
28. 04. 2017 11:50
u pohanky mi vadí její pachuť...nevíte, prosím, někdo jak se toho dá zbavit...doma mi to pak nikdo nechce jíst :-) děkuji
27. 04. 2017 22:06
Pohanka je prostě super potravina.
27. 04. 2017 17:20
šla by do nastavované kaše normální pohanka? Lámanku doma nemám. Jednou jsem zkoušela pohanku nasladko, ale moc mi to nejelo.
27. 04. 2017 14:49
Pohanku jsem zkoušela na různé způsoby a nejvíc mi zachutnala v nastavované kaši, kde pohankovou lámanku používám místo krupek.
27. 04. 2017 13:14
Pohanka je skvela priloha na sladko i slano
27. 04. 2017 07:59
Pohanka je skvělá, mám jí raději na slano, nějak se to k té její chutí podle mě lépe hodí.
27. 04. 2017 07:46
Pohanku mě naučila jíst krabičková strava a taky jeden fajn recept závodní jídelny.Bylo v ní hafo česneku a zeleniny, takže to úplně zrušilo její charakteristickou pachuť.
Kaše z vloček tu pachuť nemá vůbec.
27. 04. 2017 06:13
Kupuji i pohankovou bagetku, je dobrá
27. 04. 2017 01:54
pohanka mi nechutná, ale občas si jídělám
26. 04. 2017 21:20
zajímavé, asi je opravd zdravá...ale doma se moc neujala a ani mě nějak chutově neoslovila...nebo jen nevím, jak na ni?...
26. 04. 2017 21:02
Pohanku se snažím používat, přidávám i do polévek, do kaší, přidávám do rizota.
26. 04. 2017 20:19
Zkusím pohankou nahradit rýži v rizotu a krupky v houbovém kubovi.
26. 04. 2017 19:20
Pohanku nepoužívám, ale podle článku vidím, jak je zdravá a kolik vitaminů obsahuje. Musím vyzkoušet některý z receptů.
26. 04. 2017 12:56
Pohanku miluji zrovna dnes byla na snídani pohanková kaše s ovocem a orechy
26. 04. 2017 12:23
Pohanku mohu jako kaši nasladko i naslano, jako přílohu, vločky do jogurtu či náhradu části mouky.
26. 04. 2017 10:54
pohanku miluji, jen mi vadí, že má poměrně velký obsah sacharidů
26. 04. 2017 09:48
Pohanka mi chutná. Začala jsem si ji dělat, když mi praskaly oční žilky. Od té doby mám pokoj.
26. 04. 2017 09:45
pohanku jsem nikdy nedělala, ale mám ji koupenou ve skřínce ,někdy to prubnu ale ovace od rodiny neočekávám
26. 04. 2017 09:41
Pohanku používám často. Moc mi chutná. Dělám si k snídani kaši na sladko. Jinak jako přílohu místo rýže, karbanátky, nákyp, zavářku do polévky.... teď jsem si koupila pohankovou mouku. Dělala jsem palačinky. Mám i pohankový čaj. Nejlepší je že je rychle hotová a jedí to i chlapi :-)
26. 04. 2017 09:34
pohanku používám jako zavářku do polévky-chutná celé rodině
26. 04. 2017 09:21
Pohanka má pro mne divnou příchuť,nejím ji a nebudu.Asi škoda,ale co nadělám.
26. 04. 2017 09:16
Pohanku jsem nikdy nedělala. Včera jsem si koupila bulgur, tak pohanku si koupím příště.
26. 04. 2017 09:09
Pohanka je fajn. Před lety mně naučili v lázních na nějaké přednášce, že stačí jí propláchnout a následně zalít vařící vodou a nechat na 20 min. na topení nebo v dece , zkrátka v teple. Je vynikající.
26. 04. 2017 08:35
Pohanku doma mám, ale ještě jsem ji nevařila.
26. 04. 2017 08:29
Pohanku, na rozdíl od quinoy, můžu. Má svou specifickou chuť, která se opravdu dá využít při přípravě nejrůznějších jídel a dodá jim charakteristický "přívlastek". Bude to i tou tradicí. Na pohanku jsme zkrátka tady na východě Moravy zvyklí. :-)
26. 04. 2017 08:09
Už jsem kdysi vyzkoušela. :-)
26. 04. 2017 07:37
Pohanku už zařazuji do jídelníčku, nemám problém ji jíst
26. 04. 2017 07:35
Tak pohanku jsem ještě nikdy nejedla, ten pohankový nákyp nevypadá špatně

Naši partneři