Ing. Hana Málková
Vláknina má v naší stravě nezastupitelný význam, často ji však do našeho jídelníčku nezařazujeme dostatečně. Přitom se tato cenná složka jídelníčku skrývá v celé řadě potravin. Abyste se v potravinách bohatých na vlákninu lépe zorientovali, připravili jsme pro vás stručnou tabulku, kde u jednotlivých potravin naleznete i množství v nich obsažené vlákniny.
Tabulka obsahuje průměrné hodnoty, postupně vás během měsíce budeme seznamovat i s jednotlivými druhy potravin, kdy zjistíte, že se hodnoty leckdy mohou i v rámci jedné kategorie významně lišit.
Zároveň v tomto článku uvádíme i stručný soupis potravin, které naopak nemají žádný nebo jen minimální obsah vlákniny, což samozřejmě neznamená, že do našich jídelníčků nepatří. :-)
Potraviny s vyšším obsahem vlákniny
V závorce je uveden obsah vlákniny na 100 gramů potraviny.
výrobky z celozrnných obilnin – celozrnné pečivo (7 g) – knäckebrot (15 g) – celozrnná mouka (12 g) – otruby (15 g) – obilné vločky (10 g) – sypané müsli (10 g) – müsli tyčinky (6 g) – celozrnný kuskus v suchém stavu (7 g) – celozrnné těstoviny v suchém stavu (6 g) – rýže natural v suchém stavu (5 g) |
pohanka v suchém stavu (10 g) |
luštěniny v suchém stavu průměr (15 g) |
ořechy a semínka průměr (10 g) |
ovoce průměr (3 g) |
zelenina průměr (2 g) |
houby průměr (3 g) |
Potraviny s nízkým nebo žádným obsahem vlákniny
Nižší obsah vlákniny má bílá mouka a výrobky z ní, tzn. bílý chléb, pečivo, sladké pečivo, knedlíky, klasické těstoviny apod. Stále však určitý podíl vlákniny obsahují - většinou okolo 2-3 gramů na 100 g.
Zanedbatelný obsah vlákniny má většina sladkostí - sušenky, bonbony, cukrovinky, zákusky (vyjma ořechových a ovocných, případně z ovesných vloček). Tyto potraviny nám mnoho pozitivních živin nepřináší a (jak už bylo řečeno) náš jídelníček se bez nich určitě obejde.
Ze sladkostí jsou na vlákninu bohatší výrobky z ořechů, z ovesných vloček, ovoce, z celozrnné mouky nebo hořké čokolády.
Živočišné produkty, jako je maso, masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, vejce vlákninu neobsahují, neznamená to však, že bychom je do jídelníčku neměli zařazovat.
Vlákninu neobsahují také tuky a oleje, cukr, ocet, majonéza a další ochucovadla. V nápojích (kromě džusů s dužinou či smoothie) vlákninu také nenajdeme.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
A protože vločky jsou na sacharidy bohaté, musí se jejich množství hlídat. Ostatně - stejně jako množství čehokoliv jiného.
Bulgur pšeničný v suchém stavu 18
Kuskus pšeničný v s.s. 4.4
Kroupy ječné v s.s. 10
Krupky perličky (podle obalu, koupila jsem si je v neděli) 12.56
Omlouváme se za chybku v databázi u červené čočky, údaj se týkal již uvařené čočky, jinak je na tom v suchém stavu podobně jako ostatní druhy, takže dobrá zpráva je, že vlákniny jste měla více :) Údaje ohledně vlákniny v luštěninách se i v ověřených zdrojích velmi liší, proto bude stačit držet se těch průměrných 15 g :)