Sledujte nás:

Odvrácená strana luštěnin

Zpět

Ing. Hana Málková

Stejně jako v životě, i ve světě potravin platí, že nic není jen černé a bílé. A tak i luštěniny, které se na jedné straně vyznačují svými pozitivními účinky na naše zdraví, mají svou odvrácenou tvář. Tou je především přítomnost některých antinutričních a přírodních toxických látek.

Ačkoliv tyto názvy mohou vyvolat v člověku dojem, že konzumace luštěnin je snad až riskantní záležitostí, skutečnost taková určitě není. Nejen, že s těmito látkami se dá správnou technologickou úpravou luštěnin (tepelné zpracování, máčení, naklíčení) velmi účinně bojovat, ale zároveň zde platí, že pokud luštěniny nekonzumujete denně v nepřiměřeně vysokém množství, tyto látky nebudou mít na vaše zdraví žádný vliv. A naopak poslední výzkumy ukazují, že i tyto látky mohou mít v menším množství dokonce pozitivní účinky.

Je ale jistě užitečné se s těmito látkami seznámit. Jaké antinutriční látky se tedy v luštěninách vyskytují a jaké mohou mít účinky? Pojďme si některé z nich ve zkratce představit.

  • Inhibitory proteas – snižují využitelnost bílkovin v organismu.
  • Inhibitory amylas – zhoršují stravitelnost sacharidů.
  • Antivitaminy – ruší účinky některých vitaminů.
  • Lektiny – zhoršují využitelnost bílkovin a mohou zpomalovat růst.
  • Kyselina fytová a šťavelová – snižují využitelnost minerálních látek, především železa a zinku. Nejvyšší množství se nachází v sójových bobech.
  • Saponiny – některé druhy mohou poškozovat sliznici střev.
  • Alfa-galaktosidy – nestravitelné oligosacharidy, které se nejvíce podílejí na vzniku trávicích potíží (především nadýmání) po konzumaci luštěnin. Více se o těchto látkách i o tom, jak s nimi bojovat, dozvíte v následujícím článku
  • Puriny – látky, které se mohou podílet na vzniku dny. 
  • Fytoestrogeny – látky podobné lidským hormonům estrogenům, vyskytující se ve vyšším množství především v sójových bobech. Jejich účinky v organismu se velmi různí, stejně jako závěry ze studií, které byly na téma fytoestrogenů provedeny. Více se fytoestrogenům a jejich účinkům budeme věnovat již v brzy v samostatném článku.

Pokud byste rádi do tohoto tématu zabrousili trochu hlouběji a seznámili se podrobně s některými problematickými látkami i z chemického hlediska, přečtěte si následující článek

Kromě vlivu antinutričních látek se v případě luštěnin můžeme bavit i o eventuálních alergických reakcích, a to zejména na látky obsažené v sójových bobech a lupině. Například alergie na sójový protein se objevuje u 0,5 % populace.

U luštěnin hrozí také riziko napadení plísněmi a následné produkce mykotoxinů. I v tomto případě se jako nejproblematičtější ukazují sójové boby.

Neměli bychom zapomenout zmínit i skutečnost, že konzumace luštěnin se nedoporučuje u různých druhů onemocnění, kromě výše zmíněné dny je potřeba luštěniny omezovat také při některých onemocněních trávicího traktu, kdy je potřeba dodržovat tzv. šetřící nebo bezezbytkovou dietu. Pokud se vás některé zdravotní omezení týká, vždy je potřeba konzumaci luštěnin prokonzultovat s nutričním terapeutem nebo lékařem. 

Hodnocení (75 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

27. 02. 2017 16:03
Diky moc zajímavé čtení.
27. 02. 2017 05:35
Moc zajímavé, děkuji !!!
26. 02. 2017 19:01
Zajímavý článek - děkuji.
25. 02. 2017 21:01
Zajímavý a poučný článek
21. 02. 2017 18:16
Zajímavé
20. 02. 2017 22:18
zajímavé a poučné
19. 02. 2017 23:09
Luštěniny jsem v mládí znala také jen jako čočku nakyselo a hrachovou kaši. Ale už jsem se zdokonalila. Nejraději mám humus, fallafely (i když se mi občas rozpadají) a hlavně si děláme ze sojových bobů domácí tofu. Je to vše velká mňamka.
13. 02. 2017 19:57
Srozumitelné a užitečné informace :-)
13. 02. 2017 09:24
Luštěniny mne naprosto překvapily, mám silné mezery ve vzdělání. Díky za každé info.
12. 02. 2017 23:16
hezky přehledné, díky
12. 02. 2017 20:51
Ano, zařadit luštěniny do jídelníčku
12. 02. 2017 20:01
To co jsem v článku četla jsem ani nevěděla jsou to pro mě nové informace,děkuji za poučný článek.
12. 02. 2017 17:48
Luštěniny jednou týdně, to si myslím bude pro mne dost dost, na to , že jsem je skoro vůbec nejedla.
12. 02. 2017 17:18
Jsou to pro mne nové informace, takže děkuji za ně.
12. 02. 2017 14:33
Ano, zařadit luštěniny do jídelníčku, ale s chutí na ně!
11. 02. 2017 18:59
Pro mě nové informace, ale nadměrná konzumace u nás snad nehrozí,je dobré vědět i o negativech...
11. 02. 2017 08:38
Pořád platí "všeho s mírou"
11. 02. 2017 00:22
Informací není nikdy dost. A je prima,že nám jsou překládány do "lidštiny"
:o) . Díky
10. 02. 2017 21:52
Zase nové a zajímavé informace.
10. 02. 2017 13:30
Děkuji za informace,je to pěkné,že se dozvídáme vše a můžeme s těmito získanými znalostmi dobře nakládat.
10. 02. 2017 11:14
Hodně zajímavé informace.
10. 02. 2017 10:46
Dekuji za zajímavý clánek. A zase jsem o neco chytrejsí:-)
10. 02. 2017 10:45
No vida, je dobré znát i ty stinné stránky. Článek mě překvapil.
10. 02. 2017 09:58
Zrovna dnes po ránu jsem si řekla, že vznesu dotaz na téma luštěnina a dna.
10. 02. 2017 09:42
Díky za článek. Už jsem myslela, že luštěniny, kromě nadýmání, žádné negativa nemají....
10. 02. 2017 09:24
Díky za info, je to pro mne užitečná rada.
10. 02. 2017 09:17
I u luštěnin platí, že všeho s mírou. :-)
10. 02. 2017 08:44
Díky, spousta mně dosud neznámých věcí se mně ujasnilo.
10. 02. 2017 08:00
zajímavý článek a opět pro mě nové informace
10. 02. 2017 07:51
Já myslím, že skoro v každém jídle lze najít látky pro zdraví prospěšné spolu s těmi, které mohou někomu dělat nedobře. Těším se na článek o klíčení, abych věděla, co je potřeba udělat, aby to bylo správně.
10. 02. 2017 07:43
Nikdy bych neřekla, že jídlo je taková věda.
10. 02. 2017 07:14
To by člověk nesměl jíst vůbec nic, v každém soustu je asi i něco špatného. Zvláště dnes, kdy té přírodě dáváme tak zabrat.

Naši partneři