Sledujte nás:

Osteoporóza aneb co může za "křehké kosti"

Zpět

Bc. Veronika Pourová

 

Osteoporóza je onemocnění, při kterém klesá minerální hustota kostí. Ta je nejvyšší u mladých dospělých, zvláště pokud pravidelně cvičí, konzumují dostatek vápníku a vitaminu D3 a pohybují se pravidelně na slunci. S věkem pak přirozeně klesá, avšak při zdravém životním stylu a vhodné prevenci klesne pouze na 90 % hodnoty dosažené v rané dospělosti. Na této hodnotě může zůstat až do nástupu menopauzy u žen, která kostní minerální denzitu výrazně ovlivňuje. Zvláště rizikové faktory pro vývoj osteoporózy jsou sedavý styl života, omezená konzumace mléčných výrobků a potravin bohatých na vápník, genetické predispozice, vysoký příjem bílkovin a fosforu, návyk na nikotin a alkohol, časná menopauza u žen, podváha, užívání některých léků, dlouhodobý stres a hormonální léčba. Jako příklad je možné uvést třeba kortikosteroidy, které jsou poměrně často předepisovány při různých potížích s imunitou, a to pro své protizánětlivé účinky.

Vyšetření osteoporózy provádí lékař za pomoci dvoufotonové kostní denzitometrie (DXA). Ta se měří u lumbálních obratlů nebo pánve, a pokud není jiná možnost, tak u vřetenní kosti na předloktí.

Osteoporóza se vyskytuje především u seniorů, kteří často současně trpí sarkopenií (sníženou svalovou sílou), sníženou pohyblivostí a výrazným úbytkem hmotnosti. U lidí nad 55 let věku se vyskytuje zhruba v 55 % případů. U mladších jedinců se může objevit hlavně v souvislosti s nesprávnou výživou a neadekvátní fyzickou aktivitou.

Osteoporóza zvyšuje riziko zlomenin. Tři čtvrtiny všech zlomenin nastávají u seniorů starších 65 let a více než tři čtvrtiny zlomenin krčku stehenní kosti u seniorů nad 75 let. Geriatrickým pacientům se poté výrazně zhoršuje kvalita života, schopnost soběstačnosti a zvyšuje se úmrtnost. Hlavním důvodem vzniku zlomenin jsou samozřejmě změny spojené se stárnutím organismu a rizikem pádu. Až 80 % zlomenin (mimo zlomenin obratle) jsou způsobeny právě pádem, přičemž až 10 % pádů způsobí zlomeninu.

Obecná doporučení pro prevenci osteoporózy jsou cvičení s vlastní vahou, vyvážená strava s dostatečným příjem vápníku, omezení kouření a pobytu v zakouřených prostorách a umírněná konzumace alkoholu. Dále je třeba zvážit vliv jednotlivých léků a onemocnění, především onemocnění ledvin. Důležité je nezapomenout též na prevenci pádů u seniorů, a to následujícími opatřeními: léčení problémů se zrakem, konzumace doplňků stravy s vitaminem D v případě jeho nedostatku, zabezpečení bytu proti riziku pádu a přiměřená fyzická aktivita.

Mezi dietní opatření v prevenci osteoporózy patří pestrá strava shodující se s obecnými výživovými doporučeními. Důležité je omezit příjem cukru a tuku bohatého na nasycené mastné kyseliny, zařadit půl kila ovoce a zeleniny denně, především v čerstvé formě. Konzumaci alkoholu pak omezte na 20 g alkoholu denně, což vychází zhruba na 200 ml vína, 500 ml piva nebo 50 ml lihoviny.

Nezapomínejte ani na pravidelnou konzumaci ryb, a to alespoň 2× týdně. Ryby jsou významným zdrojem vitaminu D, který je klíčový pro správnou stavbu kostí a prevenci snížené svalové síly.

Další skupinou potravin významnou v prevenci osteoporózy jsou mléko a mléčné výrobky. Ty zařazujte denně, vybírejte především polotučné a nízkotučné. Mléko a výrobky z něj jsou téměř nenahraditelným zdrojem vápníku, a to v dobře vstřebatelné formě. Můžete se setkat i se zmínkou o rostlinných zdrojích vápníku, avšak důležité je brát na vědomí, že například luštěniny bohaté na vápník obsahují též takzvané antinutriční látky - fytáty, které váží vápník do nevyužitelné formy. Též mák obsahuje významné množství vápníku, avšak jeho konzumace není ve většině případů dostatečná, a proto není vhodné se na tuto potravinu spoléhat. Přídavek máku do jídel však může být vhodná součást prevence a léčby osteoporózy, a to při současné konzumaci mléčných výrobků.

Speciální význam může mít konzumace sóji u žen po menopauze, protože obsahuje isoflavony, které jsou schopné vázat se na estrogenní receptory a často jsou označovány přívlastkem „anti-aging“, tedy proti stárnutí. Při dlouhodobé konzumaci mohou vykazovat příznivý vliv na prevenci a léčbu osteoporózy a zamezovat snižování hustoty kostní hmoty. Konzumace sóji také pravděpodobně může za nižší výskyt osteoporózy v některých asijských zemích, kde tvoří významnou součást jídelníčku.

Hodnocení (39 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

02. 10. 2017 12:01
díky za článek, určitě informuji mamku.
01. 10. 2017 19:33
Bohužel já se už s osteoporózou potýkám.
01. 10. 2017 17:54
Vyšetření na osteoporozu jsem absolvovala asi před 3 roky a bylo to naprosto v pořádku, nebude na škodu si ho zase zopáknout.
01. 10. 2017 13:48
Může ti ji předepsat praktický lékař nebo gynekolog. Pokud jim vysvětlíš své obavy (a nenecháváš si to vyšetření psát každý rok), nevidím důvod, proč by ho neměli napsat. Závisí i na věku, ve třiceti tě nikdo sám od sebe na denzitometrii posílat nebude, ledaže bys už po několikáté krátce za sebou měla nějakou tu zlomeninu. Nebezpečí vzniku osteoporózy je hlavně po menopauze (ať už přirozené nebo zejména předčasné po nějaké operaci - ale kdyby to byl tvůj případ, tak už by tě gynekolog na to vyšetření nejspíš dávno poslal).
Jinak zaplatit myslím jde všechno, le zkus to napřed dohodou v rámci preventivních vyšetření.
01. 10. 2017 06:57
Zajímavý článek, je možné si někde zaplatit vyšetření osteoporozy, pokud mi jej lékař nepredepise? Bojím je, že kvůli problémům s mlékem ji mohu mít, i když poslední dobou už dbám na dostatečný příjem vápníku i vitamínů. Ale co v pubertě nebylo, to už se asi později těžko úplně dozene...
01. 10. 2017 05:56
Mák i sója jsou v pohodě, bohužel na ryby jsem alergická :-(
30. 09. 2017 21:44
Zajímavý článek. Budu muset zvýšit příjem sóji a máku.
30. 09. 2017 21:02
Zajimavy clanek
30. 09. 2017 18:48
Sóju a výrobky z ní pravidelně zařazuji do jídelníčku, ale musím si najít způsob jak zařadit i mák.
30. 09. 2017 18:32
Zajimavé
29. 09. 2017 22:48
Moc zajímavé informace.
29. 09. 2017 21:17
Moc zajímavý článek!!!
29. 09. 2017 20:19
Děkuji za zajímavý článek, v budoucnu se budu muset více zaměřit na sóju a výrobky z ní....
29. 09. 2017 19:28
Zajímavé informace.:-)
29. 09. 2017 15:13
děkuji za informace, o soji jsem to nevěděla, ale nemám ji ráda
29. 09. 2017 13:49
Děkuji za zajímavý článek, budu muset zvýšit sóju.
29. 09. 2017 13:47
Díky za info, pro mně velmi důležitý článek.Zřejmě popřemýšlím jak konzumovat můj oblíbený mák a přitom se vyhnout přidanému cukru.
29. 09. 2017 13:16
No a pohyb je taky důležitý, aby nebyla osteoporóza. Od všeho trochu, prostě všestrannost.
29. 09. 2017 12:47
Zaměřím se na soju
29. 09. 2017 11:37
dík za zajímavý článek, mléčné výrobky jím, raby bude muset přidat
29. 09. 2017 09:56
Venku pobývám co nejvíc, mléčné výrobky jím denně. Jen se musím polepšit s rybami a občas zařadit nějaký sojový výrobek.
29. 09. 2017 09:48
Je to věda. Zajímavé je, že vysoký příjem bílkovin a fosforu je rizikový faktor. Teď ještě vědět, kolik mléčných výrobků je úměrně a kolik už je moc. Četla jsem, že vysoké dávky vápníku, co se proti osteoporóze dávají, taky nejsou ideální a že počet zlomenin stejně neklesá. Kost je tvrdá, ale láme se stejně, zjednodušeně řečeno.
29. 09. 2017 08:20
Opět vysvětleno v souvislostech, soju můžu, tvrdé sýry, pokud mám možnost, koupím mléko s přidaným D vitamínem, občas jsem venku, zatím vše v normě po vyšetření
29. 09. 2017 07:45
Zkusím zvýšit soju.
29. 09. 2017 07:36
Velice zajímavý článek, díky,.

Naši partneři