Sledujte nás:

Ovoce má mnoho podob

Zpět

 

Jak jste se již dozvěděli v článku k této výzvě, ovoce obsahuje spoustu pozitivních látek, zejména potřebnou vlákninu, vitamíny, minerální i jiné ochranné látky. V porovnání se zeleninou obsahuje větší množství cukru, a proto je sladké a máme ho tak rádi. :-) Neznamená to ale, že bychom měli mít v případě ovoce výčitky svědomí. Není vhodné to s ním nějak přehánět, ale určitě je lepší volbou než čokoláda, sušenka nebo zákusek.

Na rozdíl od sladkostí ovoce obsahuje i vlákninu, díky které se cukr z ovoce dostává do krve pomaleji než cukr ze sladkostí. Vláknina tedy působí v našem těle jako "retardér" a cukry uvolňuje do krevního oběhu pomalu a postupně. A jak již bylo řečeno, kromě vlákniny má ovoce i mnoho dalších benefitů.

A v jaké podobě lze do jídelníčku ovoce zařadit?

Ovoce můžeme do jídelníčku zařazovat nejen čerstvé, ale i v mnoha dalších podobách, z nichž některé jsou vhodnější, některé trochu méně... Pojďme si tedy shrnout a zhodnotit nejčastější ovocné "výrobky".

Mražené ovoce

Mražené ovoce skvělým způsobem dodá potřebné živiny v čase, kdy nemáte k dispozici čerstvé ovoce. Mražené ovoce je stejně výhodné, jak ovoce čerstvé, pokud jsou šetrným způsobem zamraženy kvalitní a hygienicky nezávadné plody.

Džusy a smoothie

100% džusy obsahují i určité množství pozitivních látek (vitaminy, minerální látky, antioxidanty), je však potřeba počítat s tím, že obsahují také poměrně dost cukru.

A naopak s vlákninou, která negativní účinky cukru kompenzuje, jsou na tom podstatně hůře než samotné ovoce.

Velkou nevýhodou je také fakt, že pro někoho není vůbec problém vypít klidně litr džusu, což už je opravdu "cukrová nálož".

Vhodnější je volit džusy i s dužinou, kde je obsažen i určitý podíl vlákniny. Ještě lepší volbou je v tomto ohledu smoothie, kde se mixuje celé ovoce a je v něm tedy obsažena i cenná vláknina. Čerstvému ovoci v kuse se ale také nevyrovná, mixováním se naruší struktura a díky tomu se zvyšuje glykemický index. Smoothie nám tedy vychýlí více hladinu cukru v krvi a tolik nás nezasytí. Pokud se do smoothie rozmixují i další ingredience, jako jsou třeba ořechy, vločky apod., jedná už se opravdu o plnohodnotnou svačinu či snídani a je nutné to i takto brát a do denního příjmu započítat. 

Když to shrneme, džus určitě můžeme občas do jídelníčku zařadit, ovšem jen v rozumném množství a je potřeba na něj pohlížet jako na zdroj energie a ne jím primárně doplňovat pitný režim. A samozřejmě si dejte pozor, zda se jedná opravdu o 100% ovocnou či zeleninou šťávu a ne jen nějakou limonádu, ochucenou vodu nebo jiný nápoj, u kterého nemusí být ovoce obsaženo v podstatě vůbec a jedná se opravdu jen o vodu s cukrem, barvivy a dalšími přísadami, které nám žádné benefity nepřináší.   

Ovocné pyré a kompoty

U těchto výrobků si hlídejte složení a zbystřete, pokud narazíte na přidaný cukr. Pokud zvolíte 100% ovocné pyré, je to v pořádku a můžete si ho na svačinku dopřát. Kompoty většinou vzhledem k nálevu obsahují vyšší množství cukru a je potřeba je tedy jíst opravdu s rozumem.

Sušené ovoce

Dříve byla konzumace sušeného ovoce naprosto přirozená. Dnes máme dostatek čerstvého ovoce i zeleniny po celý rok a tak si nemusíme sušit zásoby na zimu, ale i tak se může občas sušené ovoce hodit.

Výhodou sušeného ovoce je, mimo intenzivní sladkou chuť, vysoký obsah vlákniny i cenných látek a především jeho trvanlivost. Je proto praktické mít je u sebe jako zásobu, když na vás přijde mlsná nebo se ocitnete bez svačinky. Zde ale platí dvojnásob, že je třeba si pohlídat množství, 100 g sušené pochoutky obsahuje okolo 1000 kJ.

                                                100 g sušeného ovoce - 1 000 kJ                   

                                

                                                       400 g ovoce - 1 000 kJ

Pozor si dejte na proslazované ovoce, které je velmi bohatým zdrojem cukru.

Skvělé je lyofilizované ovoce, které je vyrobené pomocí speciální technologie tzv. sušení mrazem. Toto ovoce si zachovává objem, chuť i většinu cenných látek. Je velmi lehké, a proto ho může sníst na objem více než ovoce sušeného klasickým způsobem. 

Ovocné tyčinky

Velmi praktické, zejména na svačiny, na cesty, do kabelky, na výlety apod. jsou ovocné tyčinky. Nemusíte se bát, že vše komerčně vyráběné je špatné, ale pravdou je, že je dobré přečíst si složení. Některé tyčinky obsahují velké množství cukru, sirupů, škrobu a o to méně ovoce. Jiné jsou ale naopak velmi kvalitní, jsou složeny pouze z ovoce a neobsahují žádný přidaný cukr. Opět je proto třeba výrobek otočit, nasadit brýle a prohlédnout si jeho složení.

A pamatujte, pokud vás honí mlsná, určitě je lepší trocha ovoce (v jakékoli podobě) než zákusek nebo tabulka čokolády...:-)

Hodnocení (27 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

29. 06. 2019 07:47
čokoládu nejím, ovoce jen občas a v omezeném množství, protože mám cukrovku
29. 06. 2019 06:17
Díky za nové informace.
25. 06. 2019 14:23
I pro mě byla novinka, že mixování ztrácíme vlákninu, ale asi proto, že jsem o tom takhle nepřemýšlela :-). Má to logiku. Já ovoce jím čerstvé a mražené.
25. 06. 2019 08:39
já mám nejradši ovoce čerstvé v létě a v zimě zamražené.
24. 06. 2019 21:53
Pro mne je novinkou to, že mixováním ztrácíme vlákninu. Ale je to vlastně logické, pevný podíl se mění na jakýsi nasycený roztok, který střeva tak dobře nevyčistí.
24. 06. 2019 21:39
Díky za článek
24. 06. 2019 19:11
Děkuji ta informace :-).

Naši partneři