Sledujte nás:

Pečivo, jak se v něm vyznat?

Zpět

Autor: Fórum zdravé výživySTOB CZ s.r.o.

Pečivo je běžnou součástí našeho stravování a ač je často trendem pečivo z jídelníčku zcela vylučovat, pro zdravé jedince je to nejen zbytečné, ale mnohdy je to spíše na škodu. Pečivo je zdrojem potřebných polysacharidů, v některých případech může být také zdrojem důležitých vitaminů, minerálních látek a především vlákniny, které je většinou v našich jídelníčcích nedostatek. Je ale nutné si mezi jednoltivými druhy pečiva vybírat a volit ty správné výrobky, ideálně s nižším obsahem tuku, cukru a soli a naopak s vyšším zastoupením vlákniny.

Vhodnější je žitné a celozrnné

Přednostně bychom měli vybírat chleby a pečivo celozrnné nebo s podílem žitné mouky, která je nutričně cennější nežli mouka pšeničná. Výživově hodnotnější jsou většinou i chleby a pečivo vícezrnné a speciální, není to však vždy pravidlem a je potřeba si tato označení neplést s pojmem celozrnné (více v tabulce níže).

Pozor na tuk a cukr v jemném a trvanlivém pečivu

Mezi pečivo se řadí i tzv. jemné pečivo a trvanlivé pečivo. Tyto výrobky mají většinou vysoký obsah přidaného cukru a tuku a neměly by proto být pravidelnou součástí jídelníčku. U jemného pečiva se jedná především o výrobky z listového těsta a výrobky s náplněmi, u trvanlivého pečiva o plněné sušenky a oplatky. Tyto výrobky obsahují obvykle cca 30 % tuku (u jemného pečiva někdy i více). Většinou se jedná o tuk, který má z výživového hlediska nevhodné složení (vysoký obsah nasycených mastných kyselin, ojediněle se objevují i trans mastné kyseliny). 

U balených výrobků je vhodné sledovat tabulku nutričních hodnot a vybírat si výrobky s nižším obsahem cukru, tuku a nasycených mastných kyselin. Trans mastné kyseliny se na obale již neznačí, ale jejich obsah signalizuje přítomnost částečně ztuženého tuku v surovinovém složení.

Pečivo se může významně podílet na příjmu soli

Některé pekařské výrobky jsou i významným zdrojem soli (hlavně vzhledem k vyššímu konzumovanému množství). Obsah soli je na balených výrobcích také uveden, a tak můžeme dát přednost výrobkům s jejím nižším obsahem. Rozhodně bychom neměli konzumovat výrobky sypané krystalickou solí, ty mohou obsahovat až 4 g soli na 100 g.

Jak poznat to správné pečivo?

Výběr pekárenských výrobků není vždy jednoduchý. Poměrně dobře je možné orientovat se ve výrobcích balených. Výrobce musí na obalu vždy uvést surovinové složení, které je uvedeno v sestupném pořadí (na prvním místě je vždy surovina, které výrobek obsahuje nejvíce) a ve výčtu musí být všechny suroviny, které výrobek obsahuje. Na balených výrobcích najdeme tabulku nutričních hodnot, která nám může výběr také usnadnit. Na obale musí být uvedena skupina, do které legislativně výrobek spadá - pokud tedy chcete koupit celozrnné pečivo, hledejte toto slovo na obale.

nebalených pekařských výrobků je výběr složitější, informace o složení by měly být uvedené v blízkosti výrobku a nebo by je nám měl poskytnout prodávající personál. Celozrnné pečivo bychom tak měli dle informací rozeznat.

Nenechte se ale zmást jen vzhledem pečiva, tmavé pečivo rozhodně nemusí znamenat celozrnné, neboť se často přibarvuje (karamelem, častěji ale praženými obilovinami). Tou správnou barvou celozrnného pečiva je spíše mírně tmavší, šedobéžová až lehce nahnědlá, většinou ne ta výrazně tmavá. Ani přítomnost semínek či zrníček neznačí celozrnnost (může se jednat o výrobek z bílé mouky, do kterého jsou semínka a zrníčka přidána).

Základní pojmy ze světa pečiva

  Celozrnný chléb, celozrnné             pečivo

 Obsahuje nejméně 80 % celozrnných mouk nebo jim odpovídající množství    upravených obalových částí z obilky.

  Vícezrnný chléb, vícezrnné               pečivo

 Obsahuje kromě pšenice a žita ještě další podíly jiných obilovin, případně      luštěnin a olejnin, které tvoří nejméně 5 % z celkové hmotnosti použitých        mlýnských obilných výrobků.

Speciální chléb, speciální pečivo

Obsahuje kromě mlýnských výrobků z pšenice a žita ještě další složky (obiloviny, luštěniny, olejniny, vlákninu, suché skořápkové plody, zeleninu, mléčné výrobky nebo brambory) v množství nejméně 10 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských výrobků.

Chléb pšeničný

Obsahuje nejméně 90% podíl pšeničných mouk z celkové hmotnosti použitých mouk.

Chléb žitný

Obsahuje nejméně 90% podíl žitných mouk z celkové hmotnosti použitých mouk.

Chléb žitnopšeničný

Obsahuje nejméně 50 % podíl žitných mouk a podíl pšeničných mouk musí být minimálně 10%.

Chléb pšeničnožitný

Obsahuje podíl pšeničných mouk nejméně 50 % a žitných mouk minimálně 10 % z celkové hmotnosti mouk

  Chléb Graham

 Má mít nejméně 20 % pšeničné mouky světlé a 80 % žitné mouky celozrnné.

 Staročeský chléb, tradiční chléb

 Je kypřený vitálním žitným kvasem, obsahuje 70 % výše vymleté žitné    mouky.

 Selský chléb  

  Charakteristické jsou pro něj velké nepravidelné póry, je tvarovaný do             kulatého bochníku o hmotnosti nejméně 2 kg, obsahuje nejméně 60 % žitné   mouky.

 Čerstvý chléb

  Nebalený chléb, který je nabízen k prodeji nejdéle do 24 hodin po upečení  (či obdobné tepelné úpravě) a jehož příprava nebyla přerušena zmrazením    ani jinou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti.

 Trvanlivý chléb

  Chléb, jehož trvanlivost musí být nejméně 21 dní.

  Pufované výrobky

  Pufování je postup, při kterém se navlhčená, nabobtnalá zrna vystaví               teplotě 300 ºC. Při odpaření vlhkosti se výrazně zvětší jejich objem a poté       se výrobky tvarují. Nejčastěji se vyrábějí z rýže, ale i z dalších obilovin, které   mohou mít na rozdíl od rýžových výhodnější glykemický index.

  Extrudované výrobky

  Extruze je postup, při kterém se suroviny zahřívají za vysokého tlaku, a             následně se tlak sníží. Výrobky mají porézní strukturu
  a často vyšší obsah vlákniny. Mohou mít i vyšší glykemický index (dle               použitých surovin).

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nebojte se domácího pečení!

Pokud jste v kuchyni alespoň trošku zdatní, nebojte se upéct si pečivo doma. Můžete si ho udělat podle vlastní chuti a vždy víte, jaké suroviny použijete.

Inspirovat se můžete i v našem e-booku Svačím zdravě se STOBem, kde najdete recept na celozrnný chléb, cuketový chlebíček a jako bonus i podrobný návod, jak si doma upéct kváskový chléb.

Domácí pečení má určitě plno výhod, ale pokud se vám do něj nechce, určitě nezoufejte. I v obchodě už se dá sehnat kvalitní a chuťově výborné pečivo, jen je třeba trochu více hledat... 

Hodnocení (39 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 02. 2019 14:15
Dříve jsem si pekla sama doma jak chléb, tak i housky. Ale časem mi začal zlobit žaludek - nevím proč a tak jsem zase pečivo začala kupovat a byl klid. Ale štve mi to. koupit celozrnnou housku je tady u nás nadlidský úkol.
13. 02. 2019 14:17
Chléb si peču sama. Mám dva recepty, které mi chutnají. Občas si kupuju celozrnné nebo žitné pečivo s hooodně semínky, to mi moc chutná
11. 02. 2019 19:42
Mám osvědčený recept na celozrnný kváskový chléb a kváskové bagety které si peču sama a moc nám chutnají :-)
11. 02. 2019 11:54
Já pečivu moc neholduju. Teda s výjimkou toho sladkého a tučného, jako jsou koblihy a koláče, a plněných slaných i sladkých "taštiček", pizza rohlíků a anglických rohlíků... Prostě toho nezdravého. To jsem před třemi lety jedla ve velkém, teď si dám jen zřídka.
Já jsem si oblíbila Penam Fitden celozrnný chléb - malý balíček, asi s nějakou trvanlivou úpravou, protože mi na rozdíl od jiných podobných ani po týdnu nezplesniví.
11. 02. 2019 11:07
Pečivo střídám, kupuji již vyzkoušené občas něco nového objevím. Občas mi vadí u nebaleného pečiva, že není možnost nahlédnout do záznamů co vše to obsahuje :-(.
11. 02. 2019 09:53
Chleba a pečiva je naštěstí stale větší výběr, takže si jeho nákup užívám. Přednost mají žítné a celozrnné výrobky z menších pekáren, kde je možné koupit čerstvé zboží.
11. 02. 2019 07:43
Včera jsem zkusila upéct dalamánky a poedly se. Budu je dělat častěji, chutnaly celé rodině.
11. 02. 2019 07:29
přehledná tabulka - neuškodí si ji oživit, já nepeču, ale snažím se kupovat to správné pečivo, které mi ale musí zároveń chutnat
11. 02. 2019 05:13
Super článek, doma občas peču chléb ale poslední dobou toho mám moc a tohle nestíhám.

Naši partneři