Sledujte nás:

Pohodový silvestr

Zpět

Jak na předsevzetí

Jak si užít silvestrovského večera, dopřát buňkám chuťovým a ošálit buňky tukové? Zkrátka jak docílit toho, abychom v novém roce zase neměli o pár kilo více? Základním předpokladem je nedávat si nereálná předsevzetí, jako od Nového roku budu držet přísnou dietu, netknu se sladkého, budu denně cvičit a pod.

Při představě, že vás čeká cosi strašného, se přejíte a přepijete tak, že z toho stejně nebudete mít dobrý pocit. Hřebíčkem bude dojedení všech zbytků, aby vás již opravdu nic při novoročním hubnutí nelákalo. Jediný, kdo se z tohoto večera bude radovat, budou buňky tukové. Pokuste si dát spíše předsevzetí, že se budete snažit si najít takový životní styl, který vám vyhovuje a budete tak moci žít stále. Váš život už nebude rozdělen na období strádání, kdy hubnete a na období absolutního nekontrolování se, kdy sbíráte síly na další hubnutí. Hubnutí by vám nemělo odčerpávat životní energii, kterou můžete potom uplatnit daleko účelněji.

Silvestrovská noc

Dáme Vám pár tipů, jak začít se zdravějším životním stylem hned teď. Prvním krokem k úspěchu bude, abyste nebyli nadměrně obklopeni svádivými dobrotami. Až půjdete tedy nakoupit na silvestrovskou večeři, uvědomte si, že co doma nemáte, to nesníte a co doma máte, to sníte. Hladomor nehrozí. A pokud to přece jenom s nákupem přeženete, až dofuníte domů s přeplněnými taškami, zvažte je. Představte si, že část jejich váhy se stane součástí vašeho těla. Pozvedněte ještě jednou tašky a prožijte si tu tíhu, kterou byste mohli v novém roce na sobě nosit.

Pokuste se zaměnit některá tradiční jídla a pití za méně kalorické. Zkuste se zaměřit na přípravu méně obvyklých, vzácných pokrmů, které v průběhu roku nepřipravujete. Dopřejte si klidně větší počet chodů, upravte si je hezky na hodně talířků, ale s miniaturními porcemi. Nezapomeňte přitom používat hodně zeleniny, exotického ovoce. Uvidíte, že i u návštěv bezpochyby již přeslazených neustálou konzumací cukroví, budete slavit úspěch např. ovocným salátem či jednohubkami s nízkoenergetickou pomazánkou. Místo jednoho kalorického chlebíčku s uherákem a tatarkou si můžete dopřát 60 jednohubek.

Místo klasické veky zvolte tmavý celozrnný podklad, nebo ještě lépe pomazánku namažte na plátek čerstvé okurky, mrkve či jablka nebo si vykrájejte formičkami na cukroví jako podklad sýr. I pro hosty to bude něco nového a uvidíte, že tyto jednohubky zmizí nejdříve. Rychlou pomazánku připravíte tak, že rozmícháte netučný tvaroh s různými příchutěmi - s křenem, česnekem, cibulí, pažitkou, koprem, mrkví či kořením. A barevné jednohubky na pokladu okurky či mrkve budou lahodit oku. Touto náplní můžete plnit též rajčata. Můžete také nakrájet na dlouhé špalíčky mrkev a tou si nabírat různé pomazánky.

A alkohol? Z obrázku vidíte, že nejvíce energie má tvrdý a sladký alkohol. I při oslavách lze zvolit méně kalorické nápoje, např. vinný střik či víno s dietní cocacolou.

Pokuste se tedy v průběhu silvestrovského večera nepřejíst a nepřepít tak, abyste se pouze neodvalili na gauč, ale aby vám zbyla případně energie i na tanec s partnerem. K tomu abyste anulovali vydatné silvestrovské zobání a popíjení byste museli protančit noc. Naštěstí vám zbývá celý další rok, kdy můžete pravidelně dělat něco pro své zdraví. A pokud jste odhodláni a nevíte, jak na to, můžete využít programů společnosti STOB. Na www.stob.cz se dozvíte podrobnosti o kurzech snižování nadváhy vedených lékaři, psychology a dalšími odborníky, o samostatném cvičení určeném i lidem staršího věku, s nadváhou či těm, kteří leta nevkročili do tělocvičny, o sobotách plných pohybu, o redukčních pobytech či o pomůckách vedoucích k zdravějšímu životnímu stylu pro ty, kteří se nemohou přímo účastnit těchto aktivit (knihy, kalendář Kam Kráčíš, brožury, DVD s cvičením, CD Relaxace při hubnutí apod.).

 

Energetická hodnota chlebíčku je stejná jako všechny tyto dobroty:

Slané miniatury (9 x 100 kJ) = 900Kj

Odpalovaný korpus 1,5 g (20 kJ), žervé 6 g (47 kJ), šunka 2 g (30 kJ), plátek ředkvičky (2 kJ), plátek salátu (1 kJ), celkem 100 kJOdpalovaný korpus - 4 dcl vody, 100 g rostlinného tuku a sůl dáme vařit. Do vařící vody dáme 220 g hrubé mouky a rychle rozmícháme, aby se neutvořily žmolky. Mícháme tak dlouho, až je těsto polotuhé a hladké. Odstavíme z plotny, necháme vychladnout. Postupně do těsta zašleháme 3 vejce. Šleháme minimálně 5 minut. Hotové těsto stříkáme na plech do minitvarů. Dáme péci do rozpálené trouby a minimálně 5 minut neotvíráme, jinak těsto spadne. Upečené rozkrojíme a plníme.

Lilkové jednohubky (14 x 22 kJ) = 300Kj

Lilkové jednohubkyPlátek lilku 12 g (8 kJ), 1.5 g 20% strouhaného eidamu (14 kJ), výrazné koření, celkem 22 kJ.Lilek posypaný sýrem a kořením dáme zapéci do trouby.

Zeleninový talíř = 900 kJ

Tvořivosti se meze nekladou, energetická hodnota tohoto talíře je 900 kJ.

Hodnocení (16 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

12. 11. 2011 22:32
Hmmm tak to se mě taky líbí!
12. 11. 2011 21:16
dobrá inspirace
12. 11. 2011 19:47
já tu slintám na slané miniatury :D
12. 11. 2011 19:45
Mnoo ... ty lilkové jednohubky někdy vyzkouším... :-)

Naši partneři