Sledujte nás:

Přehled jednotlivých druhů luštěnin

Zpět

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Luštěniny patří k potravinám, které se konzumují již po tisíciletí. Jejich spotřeba je bohužel v rámci Evropy v porovnání s ostatními částmi světa nízká, navíc průměr v České republice se nachází ještě pod průměrem evropským.

Není ovšem pochyb o tom, že luštěniny jsou z pohledu výživového velmi kvalitní potravina, jejíž spotřeba by se měla zvýšit. Pro to mluví mimo jiné i fakt, že zvýšení spotřeby luštěnin je součástí výživových doporučení Světové zdravotnické organizace i součástí Výživových doporučení pro obyvatelstvo České republiky, které vydala Společnost pro výživu. Více o tom, jak často bychom měli luštěniny jíst a proč realita nereflektuje výživová doporučení, se dozvíte v tomto článku.

Pojďte se tedy o této hodnotné potravinové kategorii dozvědět trochu víc a podívejme se ve zkratce na její zástupce.

  • Hrách jsou semena hrachu setého (Pisum sativum L.), luskoviny pěstované ve větším množství i u ČR. Na trhu jsou k disposici semena zelená i žlutá. Kromě semen hrachu setého polního, která se konzumují sušená, tedy jako luštěniny se konzumují nezralá semena  hrachu dřeňového a hrachu cukrového jako lusková zelenina. Tento hrách se většinou konzervuje sterilací (v nálevu v konzervách) nebo zmrazením. 
  • Čočka, která patří mezi nejstarší pěstované luskoviny (záznamy o jejím pěstování jsou staré až 6 000 let) je u nás nejvíce oblíbenou luštěninou. Jedná se o semena čočky jedlé (Lens culinaris MEDIK). Barva semen závisí na stáří (šedozelená, žlutohnědá až tmavohnědá), ale i na odrůdě (oranžová, žlutá). Na trhu se vyskytuje především čočka velkozrnná. Veškerá čočka se k nám dováží, většinou z Kanady.
  • Fazole. U nás se setkáváme především se semeny fazolu obecného (Phaseolus vulgaris L.), který se pěstuje v mnoha odrůdách, jejich semena se liší barvou, tvarem a velikostí. V cizině se prodávají i semena dalších druhů např. fazolu měsíčního (P. lunatus L.) nazývaného též lima boby, jehož semena se musí déle vařit, aby se odstranily přírodní toxické látky (zejména lektiny).
  • Cizrna. Po sóje a fazolu je třetí nejpěstovanější luskovinou na světě. U nás je zatím méně  známá. Na trhu jsou semena cizrny beraní (Cicer arietinum L.), která se také nazývá římský hrách. Římané měli tuto luštěninu ve velké oblibě a údajně jméno filosofa a zejména řečníka Cicera je odvozeno od jména této luštěniny. Semena jsou barvy většinou nažloutlé, kulovitá až nepravidelně hranatá se zoubkovitým výrůstkem, používaná obdobně jako hrách.
  • Bob obecný (Vicia faba L., Faba bona MEDIK), který patří k nejstarším pěstovaným luskovinám se u nás konzumuje zřídka.
  • Sója luštinatá (Glycine max (L.) Merr) je prastará kulturní rostlina původem z jihovýchodní Asie. V současné době představuje světově nejvýznamnější a nejrozšířenější luskovinu. Produkce semen sóji neustále poměrně rychle stoupá, zvyšuje se především produkce geneticky modifikované sóji (GMO sója). Sója má mezi ostatními luskovinami výjimečné postavení, které je dáno chemickým složením semen.

Na trhu se můžeme setkat i s luštěninami, které nejsou uvedeny ve vyhlášce, např. se semeny vigny zlaté (Vigna radiata L., dříve Phaseolus aureus syn. Phaseolus. mungo), spíše známé pod jménem fazole mungo. Zelená drobná semena se u nás objevila až koncem minulého století. Prodávají zejména naklíčená.

Pro potravinářské využití se pěstují ve světě následující luštěniny: hrachor setý (Lathyrus sativus L.), sladké lupiny (Lupinus Tourn), dlouhatec čínský (Vigna sinensis L.), kajan (Cajanus cajan L.), lablab purpurový (Lablab purpurus L. Sweet, syn. Dolichos lablab L.) a další.

 

Průměrný obsah hlavních živin v nejčastěji konzumovaných luštěninách (obsah v g na 100 g v suchém stavu):

 

Luštěnina

Bílkoviny

Tuk

Sacharidy

Hrách

20

2

60

Čočka

24

1

56

Fazole

22

1

60

Cizrna

19

5

55

Vigna (fazole mungo)

25

2

54

Sója

35

20

21

 

Hodnocení (68 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 03. 2017 21:54
zajímavé a přehledné
28. 02. 2017 11:03
u mě vyhrává čočka a cizrna
18. 02. 2017 15:27
zajímavé, kolik tuku obsahuje sója :-)
13. 02. 2017 19:44
Díky za tabulku. Hned si ji uložím :-)
13. 02. 2017 15:53
Zkusila jsem naklíčit obyčejnou čočku a je výborná. Chutná skoro jako mungo. Spojila jsem je dohromady udělala si salát s další zeleninou a chilli. Doporučuji vyzkoušet. :-)
12. 02. 2017 23:12
chystám si petku a zítra dám naklíčit první várku
12. 02. 2017 19:54
Mungo fazole také dávám naklíčit, mám ráda i červenou čočku.
12. 02. 2017 14:45
A ještě si koupím arašídy, budu přidávat nastrouhané nebo zkusím máslo -tedy burákové
12. 02. 2017 01:00
... přehledné, stručné, srozumitelné... prostě za *****
11. 02. 2017 21:50
Koneční vím, co je vigna.
09. 02. 2017 17:02
Mungo znam, ale nevedela jsem, ze je to Vigna.. Trochu se to bojim kupovat v obchde, prave aby tam nebyly plisne.
09. 02. 2017 13:53
Masa55: já dávám mungo do široké skleněné mísy, kde se je snažím rozprostřít, ale klidně jsou i na sobě navrstvené. Stejně nabydou a pak jich je na objem víc. Cca 4-5 den jsou k jídlu. :-)
09. 02. 2017 13:37
Děkuji za přehled luštěnin :-)
09. 02. 2017 08:53
Abula : a musím mít ty fazole jen v jedné vrstvě ? a za kolik dní vyklíčí ???
08. 02. 2017 22:39
Dnes jsem si dala po delší době opět naklíčit fazole mungo.
08. 02. 2017 22:11
dík za přehledný článek
08. 02. 2017 20:23
Pěkně přehledná tabulka tabulka
08. 02. 2017 19:59
JARI59: je možné klíčit i bez sady na klíčení, stačí mungo na 12 hodin hodin namočit, vodu slít a fazolky nasypat do kelímku od jogurtu či smetany, kterému jsme do dna vystřihly několik otvorů. Do kelímku potom 2x denně napustíme několikrát vodu a necháme vytéci. Tím se semena udrží vlhká a čistá.
08. 02. 2017 13:43
Naklíčené fazole munga chutnají i dětem, takže ji nechávám klíčit celkem často. Je to jednoduché viz. mtronic a chutné. :-)
08. 02. 2017 13:41
Bezva přehled. :-)
08. 02. 2017 13:23
dík za přehledný článek, neznám cizrnu.
08. 02. 2017 13:05
Mungo klíčí snadno a rychle, na >12h namočit, poté držet vlhké (= občas propláchnout) a třetí den se dají konzumovat. Ta zelená slupka z nich většinou spadne, kdo ji nespolkne může opláchnout, ale je to škoda, určitě to je potřebná vláknina...
08. 02. 2017 09:47
Mám v plánu koupit sadu na klíčení, fazole mungo už mám koupené
08. 02. 2017 07:40
Někdy jsou více inspirativní komentáře - díky HannkoCh ;-)
07. 02. 2017 21:53
Pěkný přehled, jen susene fazole mungo se dají koupit ve zdravých výživách i některých větších obchodech. K čočce bych ještě přidala černou čočku belugu, už se také dá u nás koupit je vyborná k rybám nebo na saláty.
07. 02. 2017 21:53
Díky, doplnila jsem si vědomosti.
07. 02. 2017 21:21
Díky za přehledný článek.
07. 02. 2017 20:01
Pěkný přehledný článek. Neznám akorát bob a nevím ani, jak vypadá ;-)
07. 02. 2017 19:37
Perfektní přehled, mungo jsem jestě nezkoušela, ale už jsem měla nutkání ji koupit a dát naklíčit. Snad přibude nějaký recept, jak ji potom zužitkovat :-).
07. 02. 2017 16:21
Poučný článek mungo fazole vyzkousim
07. 02. 2017 16:01
Pěkný článek, naklíčené fazole mungo, jsou moc dobré, vyzkoušejte :-)
07. 02. 2017 14:50
Díky za přehledný článek. Mungo zkusím :-)
07. 02. 2017 14:49
Pěkný článek, přínosná tabulka. Děkuji
07. 02. 2017 13:19
Fazole Mungo jsem objevila nedávno, před víkendem je zkusím naklíčit.
07. 02. 2017 12:59
A co podzemnice olejná ? To je taky luštěnina ne ?
07. 02. 2017 12:07
Díky za článek, tyhle srovnávací tabulky jsou nejlepší pro pochopení.
07. 02. 2017 11:35
Ach jo,já školáček prvňáček,to mne čeká pěkná dřina,už jsem koupila čočku,tu chuťově znám a určitě ji nebudu vařit nakyselo - ten bývalý horror ze školní jídelny.Udělám si salát se zeleninou a uvidím.Článek je moc zajímavý,díky :-))
07. 02. 2017 10:59
Bezva!Přehledná tabulka,ve které se dobře orientuje.Vígna je pro mne novinkou,nikdy jsem o ní neslyšela.Předpokládám,že zpracování je obdobné jako u známých luštěnin.
07. 02. 2017 10:57
Pěkně udělaný přehled. Ještě by mne zajímaly rozdíly mezi jednotlivými druhy fazolí, čoček....
07. 02. 2017 10:30
Pěkný přehled, fazole mungo jsem nikdy nejedla.Zjišťuji, že o luštěninách toho moc nevím.
07. 02. 2017 10:28
No, beru zpět svůj předchozí komentář. Dala jsem do vyhledávače a narazila na řadu receptů :-)
07. 02. 2017 10:25
Fazoli mungo konzumuji pouze jako naklíčenou luštěninu. Zajímalo by mne, jestli má i jiné požití v kuchyni.
07. 02. 2017 10:19
Skvělý článek. S fazolemi mungo jsem se setkala před pár lety.
07. 02. 2017 08:56
Další ze skvělých shrnujících článků. Červená čočka je jaký druh čočky?
07. 02. 2017 08:22
Měla bych skromný dotaz, proč se uvádí obsah živin v sušených luštěninách? Je to kvůli tomu, že se nedá určit pak obsah vody po uvaření a tím pádem přepočítat?
Děkuju.
07. 02. 2017 07:58
dík za přehledné vysvětlení
07. 02. 2017 07:53
Naklíčené mungo, stejně jako čočka, jsou moc dobré.
07. 02. 2017 07:23
Zatím nemám zkušenost s fazolí mungo.
07. 02. 2017 07:14
Pěkný přehledný článek. Děkuji

Naši partneři