Sledujte nás:

Přiměřené množství jídla a kouzlo „zdravého talíře“

Zpět

Množství přijaté energie je samozřejmě přímo úměrné i velikosti porce, kterou sníme. A jaké množství jídla zkonzumujeme v jedné porci je, do jisté míry, dáno i způsobem, jakým se nabízí, servíruje a prodává.Pokud sníme stejné množství jídla v poklusu z umaštěného papíru, zasytí nás psychicky daleko méně, než když ho hezky upravíme, pěkně prostřeme a v příjemné pohodě vychutnáme.

Když si dáme stejné množství jídla na malý a na velký talíř, bude se nám zdát, že na malém talíři je ho daleko více. Množství jídla je totiž ovlivněno spíše dojmem než skutečným množstvím.

Malý kviz!

Tipněte si, kolik gramů přílohy je na obrázcích.

Bramborová kaše Brambory vařené

Hranolky smažené Bramborový knedlík

(Řešení na konci článku)

Princip zdravého talíře

Velmi častým problémem hubnoucích je servírování vhodného množství hlavního jídla.

Dobrou pomůckou nám může být „Princip zdravého talíře“, který pomůže zajistit, aby každé jídlo obsahovalo všechny potřebné živiny, a to ve správném poměru a množství. Můžeme ho využít především při servírování hlavních jídel, ale i snídaní či svačin.

Talíř rozdělíme na pomyslné čtvrtiny. Přitom jedna bude obsahovat potraviny dodávající našemu tělu zejména bílkoviny – tedy maso, ryby, drůbež, druhá přílohu, dodávající našemu tělu především sacharidy (brambory, rýže, těstoviny, pečivo aj.), a zbylé dvě čtvrtiny, tedy zhruba polovina talíře, zeleninu. Možná, že by se někdo mohl pozastavit nad tím, že princip zdravého talíře nepočítá s tuky? Uvědomme si ale, že tuky jsou přirozeně obsaženy v potravinách a používají se při přípravě jídel. Každé jídlo by mělo být doplněno vhodným nápojem.

Ukázky principu zdravého talíře pro jídelníček dětí

Princip zdravého talíře lze modifikovat i pro jídelníček dětí. Talíř lze totiž podobně rozdělit na třetiny, kdy jedna třetina bude náležet bílkovinné složce, druhá složce sacharidové složce a třetí zelenině.

Následující obrázky ukazují, jak lze v praxi princip zdravého talíře využít při servírování pokrmů.

Ukázka principu „Zdravého talíře“ pro snídani



Ukázka principu „Zdravého talíře“ pro svačinu

Ukázka principu „Zdravého talíře“ pro oběd nebo večeři

TIP pro hospodyňky!

Při výběru přílohy k vašim pokrmům vsaďte na kvalitu, kterou zaručuje v řetězcích Albert značka Albert Quality. Albert Quality garantuje, že se k zákazníkovi dostanou výrobky kvalitní, čerstvé a chuťově i aromaticky dokonalé.

Řešení tipovací otázky:

Bramborová kaše 200 g

Brambory vařené 200 g

Hranolky smažené 50 g

Bramborový knedlík 90 g

Hodnocení (82 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

14. 11. 2013 17:27
Já si servíruji jídlo na menší černý talířek, zeleninu si dávám do mističky, vždy to vypadá jakože toho je víc než skutečně, místo knedlíků si vždy dám přílohu, které je více/rýže, těstoviny, brambory/Hranolky nejím nemám ne ně ani chuť.
14. 11. 2013 07:12
Bezva obrázky a dobrá inspirace,teďka rodině nebudu už tak přilepšovat :-).Moc hezky znázorněno a je fajn,že jsou tam i talíře pro děti.Trošku jsem v tom tápala,ale teďka už to bude mnohem snažší.
13. 11. 2013 19:47
no tak to jsem teda u všeho tipovala o dost víc- 300g/500g/100g/150g
ten talíř je malý nebo velký? protože u mě 200g brambor vypadá uplně jinak!!!
13. 11. 2013 19:44
důležitá je denzita, pak nevadí ani velký talíř :)
13. 11. 2013 08:49
Fakt dobrá inspirace!
07. 08. 2013 09:56
ted nemám na týden možnost si jídlo vážit a sem zvědavá jak to dopadne,ale snažím se vždy doplnit zeleninou..tak si myslím že tý sním tak 400g
07. 08. 2013 09:55
tak jsem trefila jen knedlíky.talířky moc hezké!taky to tak budu dělat.
07. 08. 2013 09:55
tak jsem trefila jen knedlíky.talířky moc hezké!taky to tak budu dělat.
16. 06. 2013 22:22
Moc hezké talíře, nechám se inspirovat :)
15. 05. 2013 20:48
15.5.2013
Dobrá metoda,ale pro zapisování do Sebekoučinku je lepší vážení.
18. 04. 2013 17:11
dobrá metoda-používám ji
15. 03. 2013 21:55
ty jo... dobrej nápad s čtvrtkama talíře a půlkou pro zeleninu. Ne vždycky se dá vážit a třeba na obědě v restauraci mám problém jak to pak zapíšu nebo spíš kolik toho sníst
15. 03. 2013 18:06
Krásné fotky, ale kolik je na nich příloh jsem bohužel neodhadla.
15. 03. 2013 18:04
Moc jsem teda ty gramy nedhadla..
05. 03. 2013 21:07
Kaši jsem uhádla i hranolky ostatní ne.Co chválím je talíř rozdělený do denních dávek pokrmů.Začnu se tím řídit.Jsem tu týden a semaforky mi
nejdou vstříc,jak bych potřebovala.
04. 03. 2013 13:46
Tak jsem myslela, že ta kaše je těžší :-)
03. 03. 2013 14:37
já za 3 :-))
03. 03. 2013 13:41
Také nemám odhad :-(... ale zelenina na talíři mi nevadí :-)... klidně i místo přílohy :-)
03. 03. 2013 13:28
Dneska mě čtvrtku talíře tabral nastrouhaný kedluben a mrkev. Byla to mňamka
01. 03. 2013 21:51
Jsem nadšená z té zeleniny, z té poloviny talíře, mám ji ráda.
01. 03. 2013 20:13
Docela dobře odhaduji
01. 03. 2013 09:56
Ani se mi nechce věřit, že ty hranolky mají jen 50 g.
01. 03. 2013 07:31
čtvrtinové rozdělení talíře používám, jak jste nám ukázali a ve většině případů to opravdu funguje :)))
když jsem zkoušela pak potraviny vážit tak to odpovídalo i KJ je to super
28. 02. 2013 18:18
Nemam vubec odhad
28. 02. 2013 18:04
Netrefila jsem knedlíky
28. 02. 2013 17:51
uhodla
28. 02. 2013 16:49
Takže já to neuhádla, ještě se mám co učit.
28. 02. 2013 16:04
To rozdělení talířků je dobrý tip.
28. 02. 2013 14:32
Neuhodla jsem jen knedlíky :-)
27. 02. 2013 21:40
Uhodla jsem jen hranolky. Takže nic moc
27. 02. 2013 21:27
Na to, jak dlouho už vážím potraviny, tak můj odhad nic moc :-(
27. 02. 2013 21:19
Pravidelně jím oběd,ale v poslední době jsem si zvykla na menší porce a jsem syta až až. Dodržuju i to,že si dám k obědu přibližně 200g zeleniny. :-)
27. 02. 2013 21:16
To je zajímavé. Do teď jsem si rozvrhovala jídlo špatně.
27. 02. 2013 20:09
Nejjednodušší je zelenina, u té nejde množství přehnat.
27. 02. 2013 19:58
Nejsou zdravé a nezdravé potraviny, ale zdravá a nezdravá množství.To jsem dnes slyšela v Peklu na talíři, margariny vs. másla
27. 02. 2013 17:27
dnes jsem trefila brambory i kaši
27. 02. 2013 17:26
Napište komentář...
27. 02. 2013 17:20
Já trefila jen hranolky a brambory ;)
27. 02. 2013 14:08
Tak to já netrefila vůbec :-)
27. 02. 2013 11:33
Tak jsem dopadla půl na půl, trefila jsem brambory a kaši, no nevadí, hranolky nejíme a brambrknedle už ani nevím, kdy byly naposledy, máme rádi halušky, ale to se musím mít na pozoru, moc mi chutnají...
26. 02. 2013 22:23
Nějak jsem se netrefila :-( To je asi i důvod proč přílohy stále vážím :-)
26. 02. 2013 22:20
Tak jsem to taky tipovala správně,už to mám trochu v oku.A ty talířky jsou fakt dobrý,dělám to a opravdu to má svůj účel.
26. 02. 2013 21:58
kromě hranolků jsem se trefila. Mám už trošku cvik z brožury "Talířky" Musím napsat, že mě v mé redukci váhy pomohly asi nejvíc a nejefektivněji.
26. 02. 2013 20:40
ahoj babinka, máme na fotke stejného chlapečka :))))))))
26. 02. 2013 20:18
Taky jsem se trefila jen napůl,ale talířky jsou výborná pomůcka!
26. 02. 2013 20:01
Okrem hranolkov som uhádla všetko.
26. 02. 2013 19:53
no, koukám, že nejsem moc tipovací typ, měla jsem dvě špatně.
26. 02. 2013 19:25
Tak už vím,proč si jídlo vážím:)...HRANOLKY A KNEDLÍK JSEM TYPLA DOBŘE...jenže tohle stejně moc nejím...hranolku někdy sním jednu dvě manželovi ...
26. 02. 2013 18:37
Taky jsem se netrefila u hranolků a knedlíků. Jak tak koukám na ty talíře, budu muset u sebe na tom zapracovat. Většinou navážím, ale s paráděním se nezdržuju.
26. 02. 2013 17:57
Trefila jsem se na 50-60%,zajímavé počteníčko
26. 02. 2013 17:18
Hm, tak v kvízu jsem docela pohořela.. :) Ty hranolky mě pěkně překvapily. Jinak moc pěkný článek.
26. 02. 2013 15:12
toto je dobrá pomůcka s tím rozdělování talíře - člověk zhruba podle toho odhadne bez vážení...
26. 02. 2013 15:04
Krása. Úplně se mi sbíhají sliny. A Knedlíky jsem tipla špatně.
26. 02. 2013 13:34
Nevíte někdo, zda příspěvky tohoto typu se dají uložit na vlastní stránky STOBu?
26. 02. 2013 12:59
Děkuji, myslím,že to všichni víme, ale opakování matka moudrosti :-)))
26. 02. 2013 12:36
jednoduché a přitom tak účinné... dříve jsem taky zdobila talíře...safra! proč už to nedělám??? moc díky za článeček
26. 02. 2013 12:27
super pomůcka :)
26. 02. 2013 12:22
Já taky hranolky nejím a ani knedlíky, ale zeleniny mám většinou více.
26. 02. 2013 12:17
Hranolky nejím, takže jsem je ani neodhadla. Talíře si snažím také takto upravovat, někdy se mi to povede a mám zeleniny dost, jindy ne, ale snažím se, aby převažovalo to správné - dostatek zeleniny, bílkovin a méně příloh.
26. 02. 2013 11:51
Hranolky jsem neodhadla, protože je nejím. Ne nadarmo se říká, že se jí o očima. Hned to lépe chutná, když je to hezky naservírované na talíři :-))
26. 02. 2013 11:30
Souhlasím. Jakmile je to i pastva pro oči je to jako dvojnásobná porce :-)
26. 02. 2013 10:25
Moc pěkně udělané, snažím se to tak dělat také, takže vím, že to funguje.
26. 02. 2013 10:24
Kaši, brambory a knedlíky jsem odhadla, ale hranolky ne, to bude tím že v jejich vážení nemám takovou praxi, protože je moc nejím a to je dobře :)
26. 02. 2013 10:15
Mám radost, že jsem odhadla dobře váhu příloh, ale zklamaná jsem z toho jak vypadá zdravý talíř, protože takto ten můj rozhodně nevypadá a myslím, že při zdravém talíři budu mít hlad. Protože je to však jen dohad, vyzkouším to a uvidíme. V minulosti jsem se snažila před hlavním jídlem servírovat trochu syrové zeleniny, což bylo někde doporučeno pro zdravé zažívání a menší množství následně snězeného jídla a výsledek byl jen ten, že jsem si pochutnala na obojím.
26. 02. 2013 10:07
Taky si talíře takhle zdobím. Všimla si toho i má nevěsta. Tak jsem ji vysvětlila, že jím očima a když si to takhle hezky naservítuji - nesním toho tolik. Na snídani si ukrojím 3 tenoučké plátky chleba /cca 60 g/ nebo celozrnné pečivo rozpůlím, nemažu třeba cottagem či tvarohovou pomazánkou apod.a doplním zeleninkou - je toho pak na talírři hodně. Už jsem si na to tak zvykla, že když si to takhle neudělám - mám pocit, že jsem toho zbaštila málo.
26. 02. 2013 09:58
Netipla jsem skoro nic, pozitivní je snad jen to, že jsem myslela, že je to víc:D
26. 02. 2013 09:30
Zkusím to s tím zdravým talířem, takhle krásně to naaranžovat - dobrá pomůcka - díky !!!
26. 02. 2013 09:30
Jsem totálně vedle, jak ta jedle :-) netipla jsem nic :-D Zlatá moje váha, já to prostě v tom oku ještě pořád nemám :-/
26. 02. 2013 09:29
Bezva článek, u brambor a kaše jsem se netrefila.
26. 02. 2013 09:25
No, zdání klame. Moc inspirativní článeček.
26. 02. 2013 09:00
jj, on je bramborový knedlík pěkně těžký a hutný
26. 02. 2013 08:33
Přestřelila jsem br. knedlík - asi dělám větší.
26. 02. 2013 07:43
až na hranolky jsem se trefila :-)
26. 02. 2013 07:05
Dobrá pomůcka při sestavení jídelníčku.
26. 02. 2013 06:22
Gramáž jsem trefila jen u vařených brambor,ale to nevadí.
Jinak to vypadá báječně,takové rozdělení jsem ještě neviděla děkujeme za něj :)
26. 02. 2013 06:14
No, mám se v odhadu ještě co učit. Takže nadále budu vážit
23. 02. 2013 11:52
gramáže jsem odhadla dobře jen hranolky jsem hádala 100 g
15. 02. 2013 20:46
Tak gramáže příloh jsem neohodla, jen jeden talíř. Princip rozdělení talířů se ale snažím dodržovat. Většinou to jde, někdy se mně čvrtiny trochu posunou.
06. 01. 2013 11:54
Brambory jsem taky uhodla, ale hranolky mne ani nenapadlo hádat .... inspirativní fotečky Děkuji
10. 03. 2012 08:30
Kaši a brambory jsem taky uhodla, hranolky jsou poloviční než můj odhad, ale to se nedivím, skoro je nejím. A moje oblíbené knedlíky jsem dost nadhodnotila! Pravděpodobně dělám větší.
10. 03. 2012 08:11
Kaši a brambory jsem odhadla :o) Hranolky ne, myslela jsem, že jich bude víc (asi to bude tím, že je už rok nebaštím) a knedlíky jsem též myslela, že jsou těžší .o). Jinak díky za fotky, jsou pěkné a inspirativní,

Naši partneři