Sledujte nás:

Příprava luštěnin nemusí být časově náročná!

Zpět

Ing. Lenka Vymlátilová, Ing. Hana Málková

Pokud si přípravu luštěnin dobře naplánujete, nemusí to pro vás znamenat den strávený v kuchyni.

Jak na to?

  • Budete-li vařit dopoledne, luštěniny si přes noc namočte.
  • Budete-li vařit odpoledne či večer, luštěniny si namočte ráno, než půjdete do práce.
  • Abyste na luštěniny nezapomněli, dejte si je na kuchyňskou linku. Budete je tak mít na očích a nezapomenete je namočit.
  • Jakmile máte luštěniny namočené, uvařené jsou během 10 - 30 minut.
  • Uchovávat lze i uvařené luštěniny. Uvařené luštěniny i s horkou vodou naberte do zavařovací sklenice, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Víčko se na sklenici přisaje. Luštěniny nechte vytemperovat při pokojové teplotě a poté dejte do lednice. Luštěniny do dvou týdnů spotřebujte. Např. na polévku či pomazánku.
  • I uvařené luštěniny vám v lednici pár dní vydrží.

Tipy pro neplánovače

Pokud patříte mezi ty, kdo si neplánují dopředu, co budou vařit druhý den, a rozhodují se spíše podle aktuální situace a chuti, neznamená to, že luštěniny musíte ze svého jídelníčku vyřadit. Čas vám sice neumožní, aby se luštěniny několik hodin máčely, tak jak by to správně mělo být, ale existují i luštěniny, které namáčet nepotřebují.

  • Vynikající je například červená čočka, která se předem máčet nemusí a je uvařená během chvilky.
  • Časovou náročnost přípravy také sníží již předvařené luštěniny.
  • Nejjednodušším a bezkonkurenčně nejrychlejším způsobem je použití konzervovaných luštěnin. Pro jejich přípravu stačí jen otevřít konzervu, a to dnes už u většiny konzerv zvládnete i bez otvíráku. Chuťově výborné jsou například luštěniny připravované na páře od firmy Bonduelle.

A jak luštěniny využít dále? Tipy na luštěninové rychlovky získáte zde.

Hodnocení (59 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

19. 08. 2017 20:14
"Nejjednodušším a bezkonkurenčně nejrychlejším způsobem je použití konzervovaných luštěnin. Pro jejich přípravu stačí jen otevřít konzervu, a to dnes už u většiny konzerv zvládnete i bez otvíráku. Chuťově výborné jsou například luštěniny připravované na páře od firmy Bonduelle."
Nj, ale AKO sa konzervujú? Aký je postup, "ingrediencie" použité pre dlhodobé konzervovanie strukovín (luštěnin)? Vie to vôbec niekto?
07. 07. 2017 08:07
Uzitecne tipy v clanku i v diskuzi, diky. Driv jsem pouzivala lusteniny hlavne z konzervy, ale posledni dobou zacinam vic prechazet na zdravou stravu - hlinik a konzervanty radeji jen vyjimecne...
27. 02. 2017 20:55
uchování v lednici v zavařovací sklenici - dobrá nová informace
26. 02. 2017 20:54
... díky za tip na uchování uvařených luštěnin v zavařovačce...
26. 02. 2017 19:37
Děkuji za pěkný článek s tipy.
26. 02. 2017 12:51
Děkuji za nápady
25. 02. 2017 19:10
Děkuji za nápady na uchovávání již uvařených luštěnin. Luštěniny miluji, ale vždy zapomenu dopředu namočit a tak si ji nakonec neuvařím kvůli času.
23. 02. 2017 20:34
Červenou čočku hodně používám.
23. 02. 2017 07:12
Děkuji za rady, některé využívám už dávno...
22. 02. 2017 18:01
Super článek.
22. 02. 2017 00:00
Já vařím čočku v tlakovém hrnci, nastavim dobu varu, dam studenou vodu a suchou cocku z pytliku - viz můj recept na čočkovou polévku http://www.stobklub.cz/recept/92841/ - za 25 minut je cocka mekka, ze se rozpada (dobre do polevky nebo kase, proste rozvarena), za 20 minut je pekne mekka, dobra jako priloha misto treba brambor ci ryze k masu.
21. 02. 2017 18:50
Dobrý nápad - s uvařenými luštěninami do mrazáku - .
21. 02. 2017 14:58
konzervované luštěniny jsou sice super, ale když si člověk spočítá, kolik za ně zaplatí oproti surovému stavu vedle v regále, tak nic moc :-)
21. 02. 2017 14:34
Taky vařím celý pytel fazolí naráz. Dám je do malých krabiček do mrazáku a vytahuju podle nálady. Vzhledem k tomu, že u nás patří fazole do guláše, do lasaní, do univerzální omáčky na těstoviny a do kdekteré zeleninové polévky, musí to být fakt malé krabičky a musí jich být hodně.
Zajímavé je, že s čočkou to nedělám. Namočím kolik potřebuju a uvařím během deseti minut.
21. 02. 2017 13:16
opět nová informace, kterou využiji :-)
21. 02. 2017 07:14
Dobrý nápad, je fakt že leštěnin většinou uvařim víc, než kolik jich se skutečnosti potřebuji.
20. 02. 2017 23:49
To zavaření luštěnín vyzkouším. Ještě nikdy jsem je takto neuchovávala.
Díky za nápad.
20. 02. 2017 22:25
Využijí uchování v lednici
20. 02. 2017 20:20
Děkuji za rady, pořád je se co učit:-)). Rozhodně vyzkouším "zavaření" a uchování v ledničce.
20. 02. 2017 19:54
Luštěniny jsou pro mě jedna velká nová informace. Dík
20. 02. 2017 17:53
Moc děkuji za rady, vše o luštěninách se tady teprve učím.
20. 02. 2017 16:46
To zavaření luštěnin nemá chybu, určitě využiju. Díky za tip.
20. 02. 2017 15:07
Panečku, luštěniny jsou tedy ideální potravina:-))...holt informace jsou potřeba.Děkuji, vyzkouším.
20. 02. 2017 14:42
Moc dobrý tip ala zavaření a uchování v ledničce. To mě nenapadlo. :-)
20. 02. 2017 14:03
Jednoduchý nápad, jak uschovat. Využiji ho.
20. 02. 2017 12:08
Už jsem zakoupila červenou čočku a nějaké konzervičky s fazolemi. Často nějak nestíhám/nebo zapomínám?/ plánovat.
20. 02. 2017 12:01
Vždy jsem kupovala konzervované, ale zkusím si je "zavařovat" sama :)
20. 02. 2017 09:03
Dobrá rada na uchování luštěnin, když neodhadnu množství a uvařím jich hodně.
20. 02. 2017 08:58
Ze zbytku luštěnin vařím polévku , dělám salát nebo pomazánku.
20. 02. 2017 08:39
Já o víkendu uvařila pytlík fazolí, naporcovala si je na jednotlivé porce a dala do mrazáku.
20. 02. 2017 08:29
Já spíš preferuji uvařit luštěniny- vice druhů a sníst je během týdne
20. 02. 2017 07:41
já jsem spíš neplánovač, takže červená čočka a fazole z konzervy jsou u nás častější varianta, tak se to snad časem změní a zkusíme i něco jiného :)
20. 02. 2017 07:28
to by mě nenapadlo schovávat luštěniny v ledničce 2 týdny, dobrá rada, já jsem teda plánovací typ, takže tradičně namáčím těstoviny

Naši partneři