Sledujte nás:

Pro velký úspěch pokračování o zelenině, tentokrát tipy na vaření!

Zpět

Nikola Hanyšová

 

Se zářícími barvami jara konečně dorazí barvy i na náš talíř.

Iva Málková potvrzuje zkušenosti z redukčních kurzů, kdy každému účastníkovi kurzů chutná miska plná pravého, řeckého salátu, ale klienti se přiznávají, že doma jsou na přípravu zeleniny příliš pohodlní a raději sáhnou po pečivu.

O určitém typu lenosti v tomto směru svědčí i spotřeba jednotlivých druhů potravin.


Co jíme nejčastěji

Ze zeleniny lidé sahají často po rajčatech, kde je úprava minimální, ale vytvořit kreativní salát s nápadem je již mnohdy problém. O luštěninách raději nemluvě.

Přitom právě pravidelná konzumace luštěnin a zeleniny výrazně snižuje hladinu LDL cholesterolu, tedy toho špatného a naopak zvyšuje HDL, tedy ten který má na naše srdce a cévy pozitivní vliv.

Ale dost již bylo teorie, jistě vás budou zajímat tipy, jak si zajistit pestrý výběr zeleniny a chutně ji zpracovat.


Patříte k těm, kteří si dají pár cherry rajčátek, občas kousek mrkve nebo salátovou okurku a více se zeleninou nehýčkáte?

 

Pak si zkuste dát následující cíle:

Neomezujte se pouze na 3 druhy zeleniny, každý druh zeleniny má jiné výhody a jiné možnosti použití.


PRO ZVÍDAVÉ DOPORUČUJI TZV. VEGEPEDII. Obdoba wikipedie, najdete si v ní druh zeleniny, která Vás zajímá a dočtete se o původu, účincích, použití apod.

 

Pro začátek si kupte v obchodě hotové zeleninové saláty či předpřipravenou krájenou zeleninu, do které přidáte např. tuňáka, cottage, strouhaný sýr. Můžete použít také zálivku z balzamikového octa, bylinky apod. Hned máte hotovou super svačinku nebo dáte větší množství bílkoviny, kousek pečiva a hlavní jídlo je na světě, tedy na talíři.


Co mohu také velmi doporučit je parní hrnec, máte-li chuť na teplou variantu zeleniny. Vaření na páře je velmi šetrné a některé parní hrnce mají dokonce program, který pomáhá zachovat co nejvíce vitamínů.


Já osobně mám parní hrnec se 3 patry, do jednoho dám např. rýži, do druhého maso nebo vejce, do třetího zeleninu. Olalaááá a jídlo na celý den je hotovo.

 

Pokud nemáte parní hrnec, pak nezoufejte!

Značka Bonduelle přišla na trh se zeleninou, která je hned po sklizni zpracována a upravena na páře, díky čemuž si uchovává vitamíny. Mně osobně chutná, tedy ji mohu doporučit. Na plechovce hledejte označení "Vapeur".  


No a i ti,kteří  zatím nejsou pánem svého času, se tímto způsobem mohou dopracovat k tomu, že  věnují z 24 hodin 10 minut tomu, že si k bílkovině nakrájí zeleninu nebo jen jednoduše trhnou víčkem od konzervy. A pozor stále mluvím o konzervě zeleniny, nikoli konzervě vepřového masa.


 

A nyní několik netradičních, avšak oblíbených receptů:

 

Čočkový salát s vejcem a jablkem

2 porce

1 plechovka čočky Bonduelle Vapeur (425 ml)

80 g jablka

80 g červené papriky

80 g zelené papriky

30 g jarní cibulky

110 g vejce (2 ks)

30 g zakysané smetany

8 g plnotučné hořčice

6 g cukru

10 ml olivového oleje

sůl, pepř, ocet

 

Vejce uvařte natvrdo.

Čočku smíchejte s na kostičky nakrájeným jablkem, paprikami, uvařeným vejcem a najemno nakrájenou cibulkou.

Dressing připravte z hořčice, zakysané smetany, oleje, octa, cukru, soli a pepře. Hotový dressing smíchejte se salátem.

 

Cizrnové dortíky

Recept na 17 porcí.

Ingredience:

200 g sterilované cizrny Bonduelle

10 g želatiny

200 g uvařené rýže

100 g ovesných vloček

50 g kokosu

100 g vanilkového cukru

500 g vanilkového pudinku

100 g cukru (do pudinku)

100 g čerstvého nebo zmrazeného ovoce

lístky máty

karamelový nebo čokoládový toping

Postup:

Želatinu připravíme podle návodu na obalu.

Cizrnu slijeme, propláchneme, pomačkáme vidličkou a smícháme s uvařenou rýží, ovesnými vločkami, kokosem, vanilkovým cukrem a 1/3 želatiny.

Formičky naplníme do 1/3. Na tuto směs nalijeme vytvořený pudink, do kterého jsme přidali zbylou želatinu a dáme chladit.

Po vychladnutí obsah z formiček vytlačíme a zdobíme čerstvým ovocem, lístky máty a karamelovým topingem.

 

Humus

1 plechovka Bonduelle Vapeur cizrny (425 ml)

2 stroužky česneku

5 lžic olivového oleje

2 lžíce pasty Tahini (nebo sezamového oleje)

sůl, pepř, citronová šťáva

Scezenou cizrnu rozmixujeme a smícháme s protlačeným česnekem a olivovým olejem. Dochutíme solí, pepřem, Tahini pastou a popřípadě i citrónovou šťávou. Na závěr ozdobíme několika celými zrnky cizrny, pokapeme olivovým olejem, můžeme přidat i sezamové semínka. Do základního receptu můžeme přimíchat i další koření dle chuti, citron nebo i jogurt. Podáváme s kousky chleba, topinkami nebo čerstvou zeleninou.

A co takhle nasladko? Stačí přidat tvaroh, med, kakao, skořici a banán!

 

Mrkvový nákyp

4 porce

4 plechovky Bonduelle Vapeur mrkve (212 ml)

6 vajec

100 másla

40 g hladké mouky

250 ml mléka

100 g strouhaného sýru parmazánového typu

sůl a pepř

Oddělíme bílky od žloutků. Mrkev pomačkáme vidličkou nebo rozmixujeme na pyré a smícháme se žloutky. Rozpustíme máslo na pánvi, přidáme mouku a necháme zhoustnout. Do směsi zašleháme mléko, přidáme sýr, sůl a pepř. Směs smícháme s připraveným mrkvovým pyré a na konec vpracujeme i vyšlehané bílky. Lžící naplníme máslem vymaštěné formičky (na suflé, muffiny) a pečeme v troubě při mírné teplotě (160°C) po dobu 30 minut. Pro dokonalý výsledek můžete navíc formu s nákypem vložit do vodní lázně. Nákyp Vám pak nepopraská.

 

 

 

 

 

Hodnocení (44 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

04. 03. 2018 19:05
Ooooo děkuji za nové typy
04. 03. 2018 08:11
Pro mne několik nových a zajímavých informací.
V každém případě dnes namočím nějaké luštěniny abych zpestřila jídelníček v příštím týdnu :-).
06. 02. 2017 19:27
zkusím ten čočkový salát
06. 02. 2017 19:02
Zajímavá inspirace.
06. 02. 2017 18:01
zajímavé recepty :-)
06. 02. 2017 16:50
Založila jsem si sešit , kde si zapisuji chytré rady a tisknu si recepty a zakládám si luštěninovou kuchařku.
22. 10. 2015 10:22
Bezva nápady,díky za inspiraci
20. 07. 2015 22:27
Prima recepty
25. 11. 2014 19:43
Některé recepty vyzkouším. Raději ale používám čerstvou zeleninu.
16. 11. 2014 20:30
Prima recepty. Vyzkouším!
13. 10. 2014 12:59
Děkuji za skvělé nápady :-).
24. 09. 2014 09:36
Čočkový salát vyzkoušen,moc chutnal.
28. 06. 2014 07:41
supr inspirace, miluju cizrnu i čočku, jen to nadýmání :)
16. 05. 2014 17:24
vypadá to opravdu perfektně :-))
14. 05. 2014 07:45
Super inspirace,dekuji...
11. 05. 2014 21:28
Jé, to jsou skvělé recepty!!!! Vyzkouším ráda.
09. 05. 2014 23:06
vypadá to vše prima,čočku mám vyzkoušenou je super!!!
27. 04. 2014 07:39
jééé cizrnové dortíky, vypadá to báječně, kolik to má kalorii, bílkovi a tuku?
24. 04. 2014 14:59
Prosím - zhruba kolik má které jídlo KJaulů ?
24. 04. 2014 12:57
Dík za inspiraci :-) Čočkový salát mi by možná prošel i u syna, ale cizrna asi ne :-((
I když - možná, kdybych mu v tom cizrnovém dortíku do cizrny přimíchala kakao, aby se spodek obarvil a neprozradila, z čeho to je, tak by to možná prošlo jeho kontrolou :-)) Zkusím to :-))
24. 04. 2014 11:11
Díky za inspiraci :-) Ani nevím, který recept se mi líbí víc .. určitě vyzkouším !
23. 04. 2014 10:11
Dekuji za inspiraci:-))
22. 04. 2014 17:38
Ta vakuovaná cizrna je fakt prima, určitě lepší než ve vodě. Můžu taky doporučit.
22. 04. 2014 17:12
Jsem rada, ze jste mohli poznat neco noveho, dejte vedet, jak vam chutnala, pripadne nejake vase recepty...je to takova idealni varianta treba i na vylety, kdyz je horko, tak vam zelenina vydrzi a mate ji po ruce, pripadne rychle obcerstveni treba k televizi, lepsi nez otevrit bramburky nebo cokoladu:-)))
21. 04. 2014 17:19
Konzervy moc nepoužívám, tak jsem ani netušila, že Bonduelle nabízí zeleninu vařenou v páře ... rozhodně mne to zaujalo, asi čočku a cizrnu vyzkouším. Díky za tip :-)
21. 04. 2014 14:53
Děkuji moc za inspiraci !
20. 04. 2014 17:52
Čočkový salát určitě vyzkouším, dík za tip :)
20. 04. 2014 10:53
Hlavně ať vám všem chutná:-)!
19. 04. 2014 16:58
Děkuji za inspiraci, opravdu i já se omezuji na rajčata, papriku, okurky a salát, ještě jednou děkuji :-)
19. 04. 2014 10:42
zelenina s tuňákem je dobrý tip
18. 04. 2014 23:45
ujíždím na cizrně...
18. 04. 2014 21:39
zdenalan a ostatní : Přece hummus se dělá z cizrny ! Viz výše.
Orientuji se ne Blízkovýchodní stravu.
18. 04. 2014 20:33
Nemám žádnou zkušenost a nic nevím o cizrně,jednou jsem udělala a nikomu to nechutnalo.
18. 04. 2014 20:28
Ten čočkový dělám ale dávám okurku kyselou,vejce,papriky,cibuli,trochu keěupu a jogurtu.
18. 04. 2014 18:03
Čočkový salát si udělám - vypadá moc dobře.Doufám, že i bude tak chutnat

Naši partneři