Sledujte nás:

Proč lednice pomáhá a jak ji naplno využít?

Zpět

 

Lednici lze považovat za jeden z velmi důležitých vynálezů, bez kterého už se v dnešní době obejde málokterá domácnost. Lednice nám umožňuje uchovávat potraviny čerstvé a výrazně prodloužit jejich trvanlivost. 

Za zkázu potravin mohou ve velké míře především mikroorganismy, tedy bakterie, kvasinky a plísně. Jedná se o živé organismy, které pro svůj život a rozmnožování potřebují optimální podmínky. Jednou z podmínek je i teplota, kde hraje důležitou roli právě lednice. Nízká teplota v lednici neumožňuje mikrobům rychlé množení a tím zaručíme potravinám delší trvanlivost.

Každému mikrobiálnímu druhu vyhovuje jiná teplota. Stejně tak jako Eskymák je na tom jinak nežli Keňan, i v říši mikroorganismů existují takoví "Eskymáci", kteří jsou aktivní při nižší teplotě, která panuje právě v lednici. Pro většinu druhů je však tato teplota natolik nepříznivá, že jim v rozmnožování brání a potraviny nám tak rychle nezkazí.

Nízká teplota sama o sobě však naše potraviny nezachrání a je třeba dbát jistých zásad.

Osmero rad, jak správně skladovat potraviny v lednici

1. Mějte pod kontrolou své zásoby a zabraňte zbytečnému plýtvání

Vytvořte si systém, jak potraviny v lednici uchovávat - starší potraviny dávejte v polici dopředu, nově koupené potraviny s delší trvanlivostí umístěte do zadních řad.

Víte, že v EU se nesní a vyhodí 263 milionů tun masa a 29 milionů tun mléčných produktů ročně? Největšími „plýtvači“ jsou přímo spotřebitelé, jejichž podíl na vyhozených potravinách činí 53 %!  Neplýtvejte potravinami ani svými penězi a mějte přehled o svých zásobách (nejen v lednici). (Pozn. Zdroj číselných  údajů: web Zachraň jídlo.)

2. Zabraňte mikrobiální kontaminaci

Dle státního zdravotního ústavu bylo v roce 2017 evidováno více než 36 000 otrav a infekcí z potravin. K tomu je ještě potřeba připočíst případy, kdy se střevní onemocnění obejdou bez návštěvy lékaře a nejsou proto evidovány, reálné číslo tedy bude ještě mnohonásobně vyšší.

Problém ale často nebývá ani tak v samotných potravinách, které zakoupíme v obchodě, ale v tom, jak s potravinami následně zacházíme.

Potraviny nevhodně skladované či špatně upravené nám mohou způsobit celou řadu zdravotních komplikací. A kromě toho se také rychleji kazí a končí pak zbytečně v koši.

Neskladujte syrové maso, ryby a drůbež v těsné blízkosti ovoce, zeleniny, hotového jídla a dalších potravin určených ke konzumaci bez tepelné úpravy! Syrové maso je domovem pro spoustu mikrobů, jež mohou způsobovat i různá onemocnění.

Syrové maso skladujte v obalu tak, aby svou šťávou nekontaminovalo jiné potraviny a ukládejte ho v nejchladnější části lednice. Samozřejmě nezapomínejte ani na nutnou hygienu při manipulaci se syrovým masem a po práci řádně omyjte své ruce, nádobí i pracovní plochu.

3. Pokud potravinu otevřete, zkonzumujte ji co nejdříve

Otevřením potravinu zpřístupníte mikroorganismům a ty se tak mohou v potravině pomnožit a rychleji ji zkazit.

Nenechávejte potraviny v lednici otevřené a nezakryté. Potraviny osychají, přejímají pachy z ostatních potravin v lednici a nebývají pak příliš chutné. A také v lednici „poletují“ mikroby čekající přesně na tuhle příležitost. V otevřených potravinách se hezky zabydlí a pomnoží.

Využívejte různých boxů, krabiček, sáčků nebo potravinové folie.

4. Pozor na zlozvyky

Pijete mléko či džus přímo z lahve, jíte potraviny lžičkou přímo z obalu či je nakousnete a vrátíte zpět do lednice?

Všechny tyto zlozvyky vedou k tomu, že se do potravin z našich slin dostává spousta mikrobů, které potraviny rychleji kazí.

  • Nepijte přímo z lahve či krabice, vždy si odlijte do sklenice.
  • Olíznutou lžičku nevracejte do původního obalu (například u jogurtů, džemů), ale odeberte si do misky či jiného nádobí.
  • Nenamáčejte hranolky, maso či cokoli jiného přímo do hořčice, tatarky nebo dressingu, ale nandejte si čistou lžičkou na talíř.
  • Neukousávejte potraviny (např. sýr, klobásu apod.), ale vždy si odkrojte čistým nožem.
  • Neolizujte nic, co budete vracet do lednice (např. uzávěr kečupu, šlehačka ve spreji apod.), k otření použijte papírový ubrousek. 
  • Nenechávejte potraviny zbytečně dlouhou dobu v teple a otevřené, po použití je co nejdříve vraťte do lednice.

5. Lednici zbytečně nepřeplňujte

V lednici nacpané k prasknutí necirkuluje správně vzduch, potraviny nejsou dostatečně ochlazovány a opět se mohou rychleji kazit.

Nedávejte proto do lednice potraviny, které tam nepatří a jen zabírají místo (např. neotevřené konzervy, neotevřené UHT mléko, čokoláda, pečivo apod.)

Lednici ale nepřecpávejte ani potravinami, které do ní patří. Před nákupem se do lednice vždy podívejte, abyste zjistili, jaké „poklady“ v ní máte a nepodléhejte reklamním akcím, jež váš nutí k velkým nákupům (a velkému vyhazování).

6. Udržujte v lednici správnou teplotu

V lednici byste měli udržovat teplotu do 5 °C. Lednici otevírejte na co nejkratší dobu, zbytečně si v lednici nevětrejte a nevhánějte do ní teplý vzduch.

7. Nedávejte do lednice horké jídlo, nechte ho nejdříve vychladnout

Samotnému jídlu to neuškodí, můžete však zvýšit teplotu v celé lednici a způsobit zkázu ostatních potravin, jídlo proto nejprve nechte vychladnout.

8. Udržujte lednici v čistotě

Pravidelně, například 2x měsíčně, lednici vymyjte vodou s octem. Octová voda působí antimikrobiálně a neutralizuje i případné pachy z lednice.

Kdy naposledy jste lednici pořádně vyčistili? Pokud už to je nějaká doba, tak se pusťte do úklidu :-)

Hodnocení (32 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

04. 11. 2018 21:03
Lednici potřebuji uklidit .
04. 11. 2018 18:05
Dneska jsem udělala v lednici čistku. Nic "závadného jsem neobjevila, ale i tak to tam prokouklo :-).
04. 11. 2018 04:15
Už mám program na nedělní dopoledne.... Udělám pořádek v lednici a umyji ji vodou s octem....
04. 11. 2018 04:15
Už mám program na nedělní dopoledne.... Udělám pořádek v lednici a umyji ji vodou s octem....
02. 11. 2018 22:17
lednici čistím vodou, ocet -dobrý nápad
02. 11. 2018 09:20
Díky za opáčko, v lednici mám pořádek, jelikož ji mám dost velkou a nikdy není přeplněná. Nejbližší supermarket mám 5 min a má otevřeno 7 dnů v týdnu. Takže nemusím dělat žádné velké nákupy.
01. 11. 2018 05:32
Ledničku myji pravidelně, snažím se v ní udržovat přehled a zbytečně ji nepřeplňovat.
30. 10. 2018 21:48
Lednička vygruntovana, našel se i nějaký ten kostlivec, co skončil v koši.
30. 10. 2018 20:28
Děkuji za info.
30. 10. 2018 19:42
Dodržuji vše, jen u bodu 8 mám rezervy - lednici myju dle potřeby, někdy i vícekrát týdně (většinou hlavně viditelně ušpiněné části), někdy jen jednou za měsíc. Díky za pěkné shrnutí :-)
30. 10. 2018 09:23
U nás je v ledničce snad všechno, úplný supermarket, ale že by se něco přehlédlo nebo zkazilo, to se stane málokdy
29. 10. 2018 21:44
Zajímavý článek. Vše v lednici má své místo, tak tam je pořádek. Potraviny balíme, nic nebaleného v ní neskladujeme. Už jsem to naučila po pár letech i manžela. Byl zvyklý z domu vše tam naházet a nic nebalit.
29. 10. 2018 21:30
Díky za hezký přehled, asi bych měla lednici čistit častěji, ale pořádek a přehled se v ní snažím udržet
29. 10. 2018 19:34
Děkuji za pěkný a zajímavý článek
29. 10. 2018 14:51
myju jí jen vodou, a dnes jsem nakoupila nové zásoby tak jsem si všechno srovnala rovnou
29. 10. 2018 14:12
Článek velice poučný, v podstatě vše už uvedeno do praxe.Octová voda je dokonalá desinfekce na mytí lednice, o škodlivosti výparů na životnost slyším prvně. Možná by se dala použít kyselina citronová.
29. 10. 2018 12:58
V lednici mám pořádek, vše navíc vakuově krabičkuji a ob den likviduji věci po manželovi :-), který zapomíná co si koupil a zapomněl sníst. Naštěstí si toho tolik nekupuje. Le
29. 10. 2018 11:15
Octovou vodu na čištění běžně používám (radši než nějaké chemikálie), ale u lednice mne varoval prodejce, že octové výpary časem zničí elektroniku a že tedy u moderních ledniček není vhodné octovou vodu používat - že to je nejčastější důvod oprav těchto ledniček ...
29. 10. 2018 10:37
Děkuji za pěkný článek.Lednici uklízím nerada,tedy ne příliš často.
29. 10. 2018 08:34
Díky za článek. Se skladováním v lednici a s jejím úklidem nemám problém
29. 10. 2018 08:22
lednici jsem myla nedávno, ale jídlo si musím zase srovnat to se tam pak vejde věcí když se to urovná
29. 10. 2018 05:58
Taky se snažím hospodařit účelně, ale možná bych vyndala několik skleniček, které tam stát nemusí a jsou v lednici jen v "pohotovostní poloze" :-).
29. 10. 2018 05:34
Díky za připomenutí, že je čas na úklid ledničky, octovou vodu nepoužívám, ale vyzkouším.
29. 10. 2018 05:03
Díky za článek, tady nemám problém. Lednici pravidelně čistím a kontroluji zásoby. Nestává se mi, že bych potravinami plýtvala, různé akce v obchodech mě nechávají chladnou a nebo jim přizpůsobím co navařím.
29. 10. 2018 04:47
Skvělé, už vím co budu dělat odpoledne :-))
29. 10. 2018 04:37
S ohledem na moji nechuť hromadit zásoby tady problém není ...

Naši partneři