Sledujte nás:

Ředkvičky

Zpět

Tento článek byl publikovaný na internetových stránkách Vím, co jím.

Je mnoho důvodů, proč by ředkvičky neměly v našem jídelníčku chybět. Jsou sice často malé, zato z hlediska zdraví prospěšných látek jsou pro lidský organismus doslova bombami.

Ředkvička. Bystří mozek a působí proti nádorům ze Shutterstock.com

I když se zdá, že je to jen obyčejný sladký kořen, ať už červený, bílý či do fialova, plný vody, mnohdy nepříjemně pálící v ústech, skrývá v sobě výživový poklad. Ředkvička je totiž překvapivě bohatá na vitamíny a minerální látky. „Najdeme v ní vitamín C, beta karoten, kyselinu listovou, vitamín K a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek je to pak hlavně draslík, zinek a fosfor,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Hodná i zlá

Ředkvička má ale dvojí „tvář“, hodnou a zlou, a to kvůli takzvanému glukosinolátu. Právě ten a jeho štěpné produkty vyvolávají štiplavost v ústech a případně hořkou chuť.

„Jedná se o sloučeninu, obsahující síru. Nachází-li se tato látka v jídelníčku střídmě, působí velmi dobře. Ve velkém množství má ale i určité antinutriční účinky. Narušuje metabolismus jodu, a tím i funkci štítné žlázy,“ vysvětluje dietoložka. Neznamená to však, že bychom měli na ředkvičky zanevřít. Jde jen o to, konzumovat je s mírou. Případné negativum snadno vyvážíme tím, že do jídelníčku si pravidelně zařadíme mořské ryby jako přirozené zdroje jodu. Navíc glukosinolát není jen specialitou ředkviček, ale nachází se ve všech brukvovitých, kam ředkvičky patří, včetně oblíbené brokolice.

Ničí nádory a bystří mozek

Dobrá zpráva je, že konzumujeme-li ředkvičky rozumně jako běžnou stravu, například svazek čtyřikrát týdně, svoje zdraví glukosinolátem naopak posílíme. „Jeho malé dávky mají velmi pozitivní účinky antimikrobiální, protinádorové, zejména s vlivem na snížení rizika nádoru plic a zažívacího ústrojí. Dokonce udržuje v dobré kondici mozek, takže jejich konzumace je i jistou prevencí například Alzheimerovy choroby,“ dodává Karolína Hlavatá.

S nimi neztloustneme

Ředkvičky jsou také ideální, pokud si hlídáme svou tělesnou hmotnost. Obezita nám s nimi rozhodně nehrozí. Mají velmi nízkou energetickou hodnotu, a to 60 kJ na 100 gramů. Naopak nejsou velkým zdrojem vlákniny. Té mají ve 100 gramech jen něco přes 1 gram.

Chutnají teplé i studené

Jak ředkvičky nejlépe servírovat? Především jsou výborné syrové a mají i estetický význam. Červenými snadno nazdobíme jakýkoliv talíř. Variant na jejich úpravu je nepřeberné množství. „Můžeme je podusit a zamíchat s vajíčky. Nemusíme se obávat, že v nich tepelnou úpravou zlikvidujeme vše zdravé. Zničíme jedině 25 až 60 procent glukosinolátů a vitamín C, minerální látky však zůstanou,“ říká Karolína Hlavatá. Ředkvičky se hodí ale také do salátů či pomazánek. Chutnají i jen promíchané s jogurtem, kefírem či zakysanou smetanou. Zejména v parném létě nás taková lehká večeře zasytí a osvěží zároveň.

Hodnocení (51 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

31. 07. 2017 17:47
Někdy stačí i nakrájené na chleba s máslem nebo Lučinou.
31. 07. 2017 13:03
ředkvičky mám moc ráda, jen jsem nevěděla, že má až ta významné účinky
30. 07. 2017 21:31
Netušila jsem, že jsou její učinky tak významné.
30. 07. 2017 21:13
Je to moje první zelenina, kterou sklízím na zahradě a moc mi chutná ředkvičky připravené na mozeček.
30. 07. 2017 18:25
Tak to jsem netušila, že má takový vliv na fci štítné žlázy.
30. 07. 2017 09:06
Tak zrovna jsem si udělala na dopolední svačinu výborný zeleninový salát i s ředkičkami :)))
30. 07. 2017 08:16
ředkvičky mi chutnají i tepelně zpracované
29. 07. 2017 22:10
ředkvičky dáváme do tvarohu,míchaných vajíček do vaječné pomazánky atd.
28. 07. 2017 21:25
ředkvičky jsou dobré v salátech
28. 07. 2017 16:15
Je výhoda, že se dají naset několikrát za sezónu
28. 07. 2017 05:14
\'Redkvičky můžu, chutnají mi, nejradši syrové
27. 07. 2017 19:39
ředkvičky mám ráda hlavně syrové
26. 07. 2017 09:36
:-) ředkvičky jsou na všechno
26. 07. 2017 09:32
Netušil jsem, že Shutterstock.com je zdrojem nádorů. Ještěže proti nim působí ředkvičky :)
26. 07. 2017 09:10
Ředkvičky mám ráda syrové, ale už jsem je i ochutnala v různých vařených pokrmech a dodaly jim zajímavou chuť :-)
26. 07. 2017 07:32
Ředkvičky mám moc ráda a těší mě, že jsou tak prospěšné :-)
26. 07. 2017 05:06
Ředkvičky moc nemusím, ale nyní když vím jak jsou prospěšné, je budu zařazovat častěji :-)
26. 07. 2017 00:21
Taky máme v domácích receptech ředkvičkovou smaženici :-)
25. 07. 2017 23:00
Ředkvicky jím jen syrové, Nyní asi taky zkusím i ty podušené.
25. 07. 2017 22:24
Ředkvičky mám ráda, ale jen ze svojí ze zahrádky, jinak je nekupuji. Většinou konzumuji čerstvé, občas podusím a přidám vejce :-)
25. 07. 2017 20:37
Ředkvičky mám docela ráda...
25. 07. 2017 18:31
Ani jsem netušila, že mají tak dobré účinky, mám je ráda. Budu je muset zařazovat častějil
25. 07. 2017 18:28
ředkvičky jím celkem často...5-6 ks téměř denně...když si chci hodně smlsnout tak si je udělám s vajíčkem,ale to opravdu jen vyjímečně..a na závěr je pokapu chilli omáčkou,nechám trochu zaležet a pak mlsám...tato kombinace se mi moc líbí
25. 07. 2017 18:09
Ředkvičky mám ráda syrové
25. 07. 2017 17:01
Tak to jsem všechno nevěděla. Díky.
25. 07. 2017 16:05
Upravuji je v podstatě jako houbovou smaženici.
25. 07. 2017 14:06
Nesmí se nechat dlouho, jen tak akorát, aby trochu křupaly, ale zároveň byly součást vajíček. Takový ředkvičkový mozeček.
25. 07. 2017 13:43
Ředkvičky jim sýrové ale vyzkouším i vajíčky
25. 07. 2017 11:48
Já vaječnou omeletu s ředkvičkami běžně připravuji.
25. 07. 2017 11:15
Kupované mi nechutnají, tak je jím jen když mi rostou na zahrádce, tepelně upravené jsem nezkoušela, přijde mi to škoda
25. 07. 2017 10:39
Ředkvičky podušené s míchanými vajíčky si nedovedu představit, ale proč ne ? Chce to zkusit....
25. 07. 2017 10:35
ředkvičky mám ráda, ale jí je jen syrové
25. 07. 2017 10:26
Ředkvičky tepelně upravené??? To jsem tedy ještě nikdy nezkusila.
25. 07. 2017 10:04
Taky mám ráda ředkvičky, ať už na chlebu nebo v salátu anebo v teplé úpravě s míchanými vajíčky.
25. 07. 2017 09:57
Ředkvičky tepelně upravovat by mě nenapadlo, nejlepší jsou na chlebu s máslem, pěkně posolené, ale v malém množství - občas mi přijdou trochu těžké.
25. 07. 2017 09:53
Ředkvičky mám moc ráda, ale nepřeháním to s nimi. Většinou je mám na chlebu nebo s jogurtem. Teplé jsem ještě nejedla a ani mě to neláká.
25. 07. 2017 09:49
ředkvičky mám v lednii pořád, jím je prakticky denně.
25. 07. 2017 07:50
Ředkvičky jsou u nás vždy první zelenina ze zahrádky. Mám je moc ráda na chleba s máslem.
25. 07. 2017 07:46
Ředkvičky občas jím, ale rozhodně se po nich neutluču. :-)
25. 07. 2017 07:17
Ředkvičky jsou jednou z mých nejoblíbenějších druhů zeleniny.

Naši partneři