Sledujte nás:

Ryby s jedovatou krví

Zpět
 

Zdroj: SZÚ

Krev některých druhů ryb může obsahovat jedovatý toxin, který může způsobovat zdravotní potíže po konzumaci. S těmito rybami se může na talíři setkat každý, ale etiketa, ani prodejci ryb v supermarketech bohužel spotřebiteli nesdělují, jak se velmi jednoduše dá případným nežádoucím zdravotním účinkům předejít. Stačilo by přibalit malý letáček s informací a třeba i kuchařským receptem.

Do skupiny ryb s jedovatou krví (ichthyohemotoxické ryby) patří ryby z řádu Holobřiší, čeledi Anguillidae (úhořovití), Muraenidae (murénovití), Congridae (úhořovcovití) a Ophichthidae (hadařovití). V české tržní síti se můžeme setkat např. s úhořovcem, zkráceně úhořem, mořským (Conger Conger), či úhořem říčním (Anguilla Anguilla). Živé úhoře by měl zabít a vykuchat zkušený odborník (nebo alespoň znalý člověk), protože v krvi těchto ryb se nachází toxin (ichthyotoxin), jehož účinky se podobají účinkům zmijího jedu. Riziko přímého vstupu jedu do těla může být při styku krve s otevřenou ránou, či vstříknutím do oka. Problémy ale nastanou i při nedostatečné tepelné úpravě masa těchto ryb.

Zásadním bezpečnostním krokem, pokud si syrové maso úhoře zakoupíme, je dostatečná tepelná úprava (nad 60 °C, některé zdroje uvádí nad 70 °C, ve všech částech svaloviny). Toxin je bílkovinné povahy, takže dojde k jeho denaturaci, přičemž ztratí toxicitu. Pokud maso není dostatečně uvařené (upečené, usmažené, vyuzené…), stačí třeba i malá narůžovělá část u páteře, hrozí při konzumaci potíže různého charakteru (průjem, nevolnost, zvracení, zvýšená slinivost, krvavá stolice, kožní potíže, cyanóza, slabost, nepravidelný puls, parestézie, paralýza, respirační potíže). Vždy záleží na dávce zkonzumovaného masa a množství toxinu v krvi. Léčba je symptomatická, mírné příznaky odezní samy do několika hodin. Větší potíže by ale mohly nastat u starších, nemocných osob, dětí, či citlivých jedinců.

Chcete-li si dopřát tuto chutnou rybu, myslete na její dostatečnou tepelnou úpravu. Úhořovec mořský by se měl provařovat/dusit/péci alespoň 40 minut, aby došlo k úplné denaturaci bílkovinného toxinu.

Z rybích pochoutek nám ale mohou způsobit nepříjemnosti i jiné druhy, například máslová ryba, o které jsme psali v tomto článku.

Známá je také například ryba fugu populární především v Japonsku, jejíž konzumace si ročně vyžádá několik lidských životů. U nás se s ní však nesetkáte.

Pokud si koupíte rybu, se kterou nemáte zkušenosti, není od věci projít internet a přečíst si pár rad zkušenějších. Můžete tak zabránit nepříjemným problémům a relativně drahou rybu si lépe vychutnat.

Hodnocení (32 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

06. 11. 2017 12:25
Úhoře jsem ještě nejedla, ale budu si to pamatovat, co kdyby. :-)
05. 11. 2017 13:06
uhoře jsem ještě nejedla-ani nebudu.
05. 11. 2017 08:47
Uhoře jsem jedl jen jednou, a to v restauraci. Chuťově mi to připadalo nevýrazné, ale především strašně moc tučné. Takže po tomto druhu ryby nijak zvlášť netoužím. To takový Kapr nebo ještě lépe Amur je mnohem lepší ryba.
04. 11. 2017 16:27
To je velmi zajímavé. to jsem nevěděla. Ještě tuto rybu neměla.
04. 11. 2017 10:27
Tak to je pro mne překvapující, že i úhoř může být toxický.
04. 11. 2017 06:33
díky za zajímavé informace.
03. 11. 2017 21:34
Na takovou rybu jsem nikdy nenarazila.
03. 11. 2017 19:52
Díky, za zajímavé a důležité informace.
03. 11. 2017 19:49
Zajimave informace, neznala jsem...ale uhore stejne nejim
03. 11. 2017 19:32
Pane jo, nevěděla jsem.Dík za info.
03. 11. 2017 19:24
Děkuji za info.
03. 11. 2017 17:54
Zajímavý článek
03. 11. 2017 16:43
Jedla jsem úhoře mnohokrát v podstatě jako malá hodně často, protože neměl kosti, ale problémy nikdy nenastaly. Tatínek byl zkušený rybář a ryby do kuchně přišly už vykuchané a stažené nebo filety, vím ,že říkal že úhoří krev je jedovatá a že stahoval úhoře vždycky v rukavicích a s hadrem.
03. 11. 2017 14:19
Zajímavé informace, děkuji.
03. 11. 2017 13:09
To jsou mi věci. Úhoři všeho druhu mne však od pohledu moc nelákají
03. 11. 2017 12:00
Děkuji za informaci.
03. 11. 2017 10:02
Zajímavá informace, úhoře jsem jedla asi jen jednou jako malá holka.
03. 11. 2017 09:57
O úhoři jsem to opravdu netušila. Mě nechutná, ale chlapi už jich snědli dost a žádný problém naštěstí nebyl.
03. 11. 2017 09:38
To jsem nevěděla, a úhoře jsem již jedla, bez následků :-) Díky za zajímavý článek!
03. 11. 2017 09:18
No, nazdar. Dodatečně jsem se orosila. Jsem všechno jen ne odborník a znalý člověk....a těch úhořů že kdysi bylo.....naštěstí nám nikdy nic nic nebylo.
03. 11. 2017 09:08
To jsem vůbec nevěděla, takhle zlověstný titulek článku! Klasického úhoře už jsem jedla.
03. 11. 2017 08:52
Tak otrava mi opravdu nehrozí. Alespoň co se ryb týče
03. 11. 2017 08:26
taky si myslím, že mi otrava nehrozí, nevyhledávám je
03. 11. 2017 07:46
Tak tyhle tvory snad ani v životě jíst nebudu - tedy ne ze strachu z otravy
03. 11. 2017 07:41
no to se teda dozvídám věci, začínám se pomalu bát co se ještě "ošklivého" o rybách dozvím, ale jsou to články poučné, takže si je ráda přečtu
03. 11. 2017 07:20
Zájímavé informace, díky.

Naši partneři