Sledujte nás:

Sůl nad zlato není

Zpět
 

Ing. Hana Málková, Bc. Tereza Beníčková

Na naší společné cestě za zdravějším a spokojenějším životním stylem se pomalu blížíme ke konci. V minulých měsících jsme se toho mnoho naučili a věnovali jsme se postupně téměř všem rizikovým živinám ve stravě. Nyní přidáme ještě jednu. A tou bude, jak jistě tušíte, sůl.

Tento měsíc bude pro vás všechny, kdo jste v projektu aktivně zapojení a všechna předchozí témata máte již v malíku, i takovou malou výzvou. Narazíme zde totiž možná více než v jiných měsících na fakt, že téměř nic na světe není černé nebo bílé, a že u potravin je tomu tak dvojnásob. A tak i přesto, že takové syrečky, které platily v měsíci mléčných výrobků i v měsíci „tukovém“ za hrdiny a opěvovali jsme je pro jejich výjimečné vlastnosti, budou v měsíci soli spíše za záporáky. Podobný osud čeká i šunku, která nám sice dodává cenné bílkoviny a může pomoci ušetřit v jídelníčku spoustu kalorií a tuku, ale její výroba se bohužel bez soli neobejde. Dalším příkladem mohou být i rybí výrobky jako matjesy, pepřenky či uzené ryby, které jsme v uplynulém měsíci spíše doporučovali jako vítané zpestření jídelníčku, nicméně jejich vysoký podíl soli nelze jen tak opomenout.

Ani tento měsíc si tedy neodpustíme naše nejoblíbenější heslo „Všeho s mírou.“, které nás provází již od začátku projektu a koneckonců je i jednou z nejdůležitějších myšlenek, které se STOB snaží šířit již po mnoho let. Dovednost uvažovat nad jídelníčkem v celodenním kontextu a mnohdy i s jistým nadhledem je totiž velmi cenná a věříme, že vám, aktivním účastníkům, už takové uvažování nedělá potíže. :-)

Už tedy víme, že sůl je označovaná za jednu z rizikových živin. Proč tomu ale tak je? Tomu se samozřejmě budeme blíže věnovat v listopadových článcích. Ve zkratce však můžeme zmínit především fakt, že její nadměrný příjem přispívá ke vzniku celé řady onemocnění od hypertenze, přes osteoporózu, nádorové onemocnění žaludku, ledvinové kameny až k obezitě.

I přes tato značná rizika je příjem soli v České republice dokonce mnohonásobně překračován. V listopadu si tedy ukážeme, jak příjem soli v jídelníčku snížit (základní rady si můžete už nyní přečíst zde), ale také kde všude je sůl obsažena (základní tabulku naleznete zde), či jak působí v našem těle.

Ačkoliv sůl představuje neopominutelné riziko pro naše zdraví, je poměrně těžké sledovat její celodenní příjem. Z toho důvodu nyní pracujeme na zařazení ukazatele soli do naší databáze potravin a již brzy se tedy objeví i jako nový kontrolní semaforek v rámci programu Sebekoučink.

A nyní výzva pro vás. Tedy rovnou dvě. Ta první je velmi aktuální.

Možná již víte, že pro zařazení do slosování o hlavní ceny Prožij rok zdravě musíte být v projektu skutečně aktivně zapojeni alespoň 3 měsíce. To, nakolik tuto podmínku splňujete, poznáte v přehledu měsíců, kde máte u každého jednotlivého měsíce uvedený počet bodů, které jste za daný tematický okruh získali. Splněné měsíce jsou označené zeleně. Pokud vám tedy ke splnění podmínky a k možnosti soutěžit o hlavní ceny ještě nějaký ten měsíc chybí, neváhejte se nyní zapojit naplno. :-)

Druhá výzva je výzvou budoucí, ale blížící se. O čem je řeč? Stejně jako tento rok, i pro rok příští jsme pro vás něco přichystali. Něco, co vám, jak doufáme, bude opět pomáhat zlepšovat vaše stravovací a pohybové návyky. Něco, co vás bude i nadále tady na STOBklubu bavit. Něco, na čem nyní usilovně pracujeme a co tu pro vás bude po celý příští rok. Něco, co bude pro vás, ale i pro nás jednou velkou VÝZVOU.

Tak se těšte. :-)

Hodnocení (55 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

20. 11. 2017 08:34
Diky za clane
19. 11. 2017 18:21
Moc nesolím.
14. 11. 2017 17:28
OHAREK - souhlasím :-)
14. 11. 2017 17:28
Těším se na příští výzvu. :-)
14. 11. 2017 15:57
..taky se snažím solit meně
14. 11. 2017 12:44
Většinou se problémy jako následek stravování objeví až v pozdějším věku, to je hodně zrádné. Návody ke zdravému stravování se hodně mění, omezování soli - to je stálice, to si pamatuju už z dětství, Jen jsem to nebrala moc vážně, dokud jsem byla zdravá.
12. 11. 2017 20:29
Myslela jsem si, jak dobře jsem v tomto ohledu na tom, ale byla jsem Vámi usvědčena, že to není tak růžové, jak jsem si myslela.....
12. 11. 2017 19:34
Musím snažit, alespoň část soli nahradit bylinkami.
10. 11. 2017 12:50
Trocha mi v poslednom čase vyskočil tlak a to je tiež dôvodom, prečo som všade, kde je to len možné úplne vylúčila soľ...postupne budem pridávať ale veľmi- veľmi opatrne....o to s vyšším záujmom budem sledovať články a diskusiu na túto tému :)
09. 11. 2017 18:28
Solení není můj problém já místo soli přidávám bylinky.
09. 11. 2017 09:50
já osobně moc nesolím, ale v jídelně v práci solí dost, tedy někdy ano, ale je zajímavé číst články, že ve spoustě jídel je sůl obsažena, tam, kde bych to netipovala
08. 11. 2017 11:35
Solení není můj problém, naštěstí
07. 11. 2017 12:31
Sůl nad zlato není, ale pohádka je krásná -:)
06. 11. 2017 23:07
Na tenhle měsíc jsem se těšila, sice nepřesoluju, ale i tak ráda příjem soli ještě omezím.
06. 11. 2017 21:28
Solné semaforky super :-)
06. 11. 2017 21:26
už se těšímna zajímavé články i na další rok...
06. 11. 2017 21:23
Děkuji za informace
06. 11. 2017 20:02
Tedy to by bylo perfektní, hlídat si sůl semaforkami, jak vlákninu....
06. 11. 2017 19:25
Se solí problém nemám, ale už se těším co nám připravujete na příští rok.
06. 11. 2017 18:37
Už teď se těším na překvapení :-), je fakt, že Prožij rok zdravě hodně přitáhlo mé polevující hubnutí:-)
06. 11. 2017 18:14
Hodně solím a nemohu se tohoto zlozvyku zbavit.Snad najdu novou inspiraci v listopadových článcích.
06. 11. 2017 17:25
Ano, sůl nad zlato není, ale pohádka je krásná ! Na výzvu pro příští rok se už nyní těším !
06. 11. 2017 17:22
Jejda :-) Tak to už se moc těším a můžete se mnou počítat ve VÝZVĚ, určitě se připojím :-)
06. 11. 2017 15:45
Tak myslím, že sůl zatím není na optimální výši u mě i když moc nesolím
06. 11. 2017 14:22
Pro mnohé, kteří jsou přesvědčeni že se solí problém nemají, bude asi překvapením, že svůj celodenní příděl vyčerpají hned při snídani...
06. 11. 2017 14:18
Těším se na každý nový měsíc, nové téma. Takže už nyní se těším i na nový zdravý rok.
06. 11. 2017 14:11
Stále je co zlepšovat. Těším se na další inspiraci.
06. 11. 2017 13:57
těším se a jsem zvědavá, co to bude
06. 11. 2017 12:52
Se solí to nepřehánět (je všude), ale taky úplně neomezit - hlavně sportovci.
06. 11. 2017 12:45
:-)
06. 11. 2017 12:42
Tak se těším!
06. 11. 2017 12:33
Děkuji za informace a jsem moc zvědavá na další články.
06. 11. 2017 11:56
Solím málo i kvůli dětem. No tak to už se těším.
06. 11. 2017 11:44
Už se opravdu těším!
06. 11. 2017 10:22
Myslím,že solím málo, ale možná se dozvím něco úplně jiného. Na novou výzvu jsem hodně zvědavá.
06. 11. 2017 10:02
moc se těším na další rok na stránky plné zajímavých a důležitých informací
06. 11. 2017 09:26
řekla bych, že sůl moc nepoužívám. Těším se na druhou výzvu :)
06. 11. 2017 09:23
Solím málo, slané pokrmy mi nechutnají.
06. 11. 2017 09:21
Solím méně a kombinuji to s bylinkami. U skryté soli si nejsem s množstvím jistá a možná budu koukat. Na výzvu se taky těším
06. 11. 2017 09:18
Těším se na další informace a taky na další rok s Vámi.
06. 11. 2017 08:39
to jsem zvědavá, co to bude za překvapení
06. 11. 2017 08:37
Těším se na další Výzvu
06. 11. 2017 08:27
Solím málo, ale té skryté soli mám asi hodně.
06. 11. 2017 08:27
Děkuji za článek a celý projekt a též se těším na další.
06. 11. 2017 07:58
nijak nepřesoluji,ale až si přečtu kde všude ja skrytá sůl možná zjistím že i já mám soli hodně
06. 11. 2017 07:29
Určitě se zapojím i příští rok
06. 11. 2017 07:19
Tak to se těším.
06. 11. 2017 05:47
Těším se na tento měsíc a na příští rok ještě víc.
06. 11. 2017 05:43
žadné jidlo nedosoluji.
06. 11. 2017 05:18
to bude zajímavý měsíc a vyhlídka další Stobácké výzvy vypadá velmi zajímavě, tak se máme na co těšit :-)!

Naši partneři