Ing. Hana Málková
V rámci článku a blogu jsme se podrobně věnovali výběru tuků vzhledem k účelu jejich použití. Už tedy víme, že tuk, který má z nutričního hlediska příznivé složení pro naše zdraví, nemusí být ideální volbou ve všech případech.
Abyste si tedy při přípravě pokrmů nemuseli příliš dlouho lámat hlavu s tím, jaký tuk je v daném případě nejvhodnější, připravili jsme pro vás přehlednou tabulku, která může dobře posloužit třeba jako takový malý tahák na ledničku. :-)
Způsob použití |
Druh tuku |
Smažení krátké |
řepkový olej olivový rafinovaný olej tekuté margaríny (Rama Culinesse) pokrmové tuky přepuštěné máslo (ghí) sádlo |
Smažení dlouhé, fritování |
pokrmové tuky |
Vaření, dušení, pečení |
řepkový olej olivový olej margaríny vhodné na tepelnou úpravu (např. Flora Gold) máslo, sádlo |
Maštění, závěrečné dochucování pokrmů |
rostlinné oleje (panenské) margaríny máslo, sádlo |
Pomazánky |
měkké (kelímkové) margaríny oleje ořechová "másla" směsné tuky máslo, sádlo |
Dresinky, dipy |
rostlinné oleje (ideálně panenské) - olivový, řepkový, méně tradiční ořechové oleje aj. majonéza |
Sladké pečení |
řepkový olej margaríny a roztíratelné tuky „v kostkách“ (např. Hera) margaríny vhodné na tepelnou úpravu (např. Flora Gold) máslo, sádlo |
Tabulkou se nenechte vystrašit, vypadá to možná složitě, ale rozhodně doma nemusíte mít v lednici či ve spíži 10 různých druhů tuku. Kdybychom to zjednodušili, vystačíte si s třemi druhy - řepkový olej na tepelnou úpravu, panenský olivový (nebo i jiný druh) na studenou kuchyni a něco "tuhého" (máslo nebo kvalitní margarín) k namazání na pečivo.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.