Sledujte nás:

Tipy na svačiny bohaté na bílkoviny

Zpět

Pokud si chcete připravit svačinu, která vás opravdu zasytí, nezapomeňte vždy doplnit i nějaký zdroj bílkovin. 

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí našich jídelníčků a jejich výhodou je i největší sytící efekt, proto nebudete po bílkovinné svačince brzy hladoví.

Když si dáte samotné ovoce, pravděpodobně budete mít za chvíli zase hlad. Pokud ale k ovoci doplníte třeba jogurt, budete se cítit příjemně nasyceni mnohem delší dobu. Stejně tak k pečivu si vždycky přidejte i nějaký zdroj bílkovin a nejezte ho samotné.  

V tomto článku vám přineseme základní přehled, co všechno si na svačinu můžete připravit a upozorníme na produkty z řady Active Protein od firmy Meggle. 

ce informací o těchto produktech získáte na stránkách www.meggle.cz www.activeprotein.cz

Slaná svačina

Pokud preferujete slané svačiny, pak je to často jistě pečivo, zelenina a „něco“ k tomu.
Zelenina není bohatým zdrojem bílkovin, například nejoblíbenější svačinkové druhy paprika, rajče nebo okurka obsahují 1g bílkoviny ve 100 g. Zelenina má však jiné přednosti, a proto ji skrze nízký obsah bílkovin určitě nevynechávejte.
Obiloviny již bílkovin obsahují trochu více, průměrně okolo 8-10 g na 100 g. 40g porce pečiva nebo 2 ks knäckebrotu obsahují nejčastěji cca 2-3 g bílkovin, což je stále málo.

A teď přichází na řadu to „něco“, co nám dodá bílkoviny do těla.
Klasikou je šunka (kvalitní šunka s vysokým podílem masa obsahuje 10 g bílkovin v 50 g) nebo sýr (např. 2 plátky eidamu obsahují 11 g bílkovin). Sáhnout můžete i po vejci (1 ks cca 7 g bílkovin), tvarohu (6 g bílkovin v 50 g) nebo luštěninových pomazánkách (50 g vařených luštěnin cca 5 g bílkovin).
Zejména u sýrů je potřeba si kromě bílkovin hlídat i obsah tuku. Ve 100 g 30% eidamu je obsaženo 15 g tuku, ve 45% už je to 26 g. Vynikající volbou jsou v tomto ohledu syrečky (neobsahují téměř žádný tuk) nebo sýr cottage. Cottage obsahuje 12 g bílkovin ve 100 g a na rozdíl od většiny sýrů má nízký obsah tuku (4 g ve 100 g). Lze ho proto do jídelníčku bez obav zařazovat, i když se zrovna snažíte redukovat hmotnost.


 

Aby byl váš jídelníček pestřejší, cottage si můžete libovolně dochutit přidáním různých bylinek nebo zeleniny.
Můžete to ale mít zcela bez práce a vybrat si i ochucené cottage, které nabízí v několika variantách například firma Meggle. Více informací na www.cottage-cheese.cz.

Vyzkoušet můžete také cottage se směsí semínek a goji, který vám kromě cenných bílkovin, vápníku a dalších živin dodá i kvalitní tuky díky obsahu slunečnicových a dýňových semínek. Velmi praktické je i balení obsahující lžičku. Ideální svačinka pro naprosto nepřipravené... :-)

 

 

Pokud vám stačí menší svačinky, vynechejte pečivo a zvolte jen zdroj bílkovin doplněný zeleninou.

Sladká svačina

Pokud jste spíše na sladké svačiny, máte také širokou paletu možností.
Skvělou volbou jsou mléčné výrobky, ať už v podobě mléka, jogurtů či tvarohů. Sladké svačiny je vhodné zařazovat spíše dopoledne nebo před sportovní aktivitou.
Jogurty obsahují nejčastěji okolo 5 g bílkovin ve 100 g, v jednom 150g kelímku je to tedy průměrně 7-8 g. Na bílkoviny je bohatší řecký jogurt nebo skyr (obsahují okolo 15 g ve 140g kelímku).

Vyzkoušet můžete i Jogurt Active Protein, který je obohacen mléčným proteinem a obsahuje 9 g bílkovin ve 100 g, v jednom 180g kelímku tak přijmete 16 g bílkovin.

Jogurt si lze dochutit ovocem, oříšky, semínky atd.
 

 

Vyzkoušejte také cottage na sladko! Připravit si z něj můžete třeba ovocný salát. Nebo si vyberte jeho verzi se směsí semínek, pokapejte ji trochou medu a vynikající sladká svačinka je na světě.

Svačinu plnou bílkovin vám může zajistit také klasický tvaroh, který si můžete různě dochutit. Tvaroh obsahuje průměrně 12 g bílkovin ve 100 g.
Pokud potřebujete ušetřit čas, opět se lze spolehnout na tvarohy z řady Active Protein s praktickou lžičkou. V jednom balení (180 g) se skrývá 27 g bílkovin. K dostání jsou příchutě ananas a čokoláda. Jedná se o slazený produkt, hodí se proto pro aktivnější jedince anebo ho berte i jako takovou malou sladkost. :-)

  

Ke svačině se hodí i různé kefíry, acidofilní mléka, zákysy apod. Většinou obsahují okolo 3 g bílkovin ve 100 g, pokud však vypijete větší množství, tak už tyto nápoje lze považovat za hodnotný zdroj bílkovin.
Pokud máte rádi klasické mléko, i to může být skvělou svačinkou. V jedné sklenici (250 ml) mléka přijmete 8 g bílkovin.
Vyzkoušet můžete také mléko Active Protein, které vám dodá téměř 12 g bílkovin v jedné sklenici.

Z mléka můžete připravovat i různé obilné kaše nebo mléčné nápoje.

Svačinová zásoba

Občas jednoduše nevíme, kde nám hlava stojí a na přípravu svačiny zapomeneme. Abyste svačinku úplně nevypustili či neskončili před automatem se sladkostmi, vyplatí se mít v práci nějaké trvanlivé (a na bílkoviny bohaté) zásoby.
Klasikou jsou proteinové tyčinky, druhů je nespočet. Liší se nejen všemi možnými příchutěmi, ale i kvalitou. Při jejich výběru je potřeba sledovat kromě obsahu bílkovin zejména množství cukru, tuku a nasycených mastných kyselin.
Další trvanlivou zásobou může být třeba sušené maso, tuňák v konzervě nebo luštěninové pomazánky (ve skleničkách). 
Ani mléčných výrobků se nemusíte vzdát, pokud si zrovna svačinku zapomenete. Vyzkoušet můžete trvanlivé mléčné nápoje, které není třeba skladovat v lednici.

Nezapomínejte

Vhodně zvolená svačina nás skutečně může zachránit před večerním „vlčím hladem“ a v důsledku i před kilogramy navíc. Navíc vám nemusí zabrat více než pár minut. Snažte se tedy vyšetřit si trochu času a udělejte pro své zdraví dobrou věc. :-)

Hodnocení (45 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

04. 03. 2019 12:30
Syrečky a Cottage jsou mými favority v kombinaci s celozrnným chlebem a zeleninou.
27. 02. 2019 20:21
zamilovala jsem si stobácké křupavé musli s mandlemi ale dám si ho do jogurtu tak 2x do týdne. Jinak jsem spíš na slané svačiny. Dnes jsem přidala do receptů pomazánku z cizrny a na knackobrotu a se zeleninou nemá chybu
27. 02. 2019 19:14
Miluji ovoce a potom mám moc sacharidu.
27. 02. 2019 18:20
Mojí nouzovou svačinou, která vydrží i hrubé zacházení a delší pobyt v kabelce, jsou bílkovinné tyčky. Sehnat takové, které mají hodně bílkovin, méně cukru a jsou bezlepkové, je na malém městě problém. Řeším to přes e-shop Dm drogerie.
27. 02. 2019 12:18
Díky za tipy. Svačiny si dávám naslano a většinou je to jogurt, kefír, tvaroh....
27. 02. 2019 09:27
Díky za tipy
26. 02. 2019 19:23
Ke svačinám mívám ovoce či zeleninu + tvraoh, jogurt, kefír apod
26. 02. 2019 13:25
Díky za tipy, většinu znám, alespon vím, že jdu správným směrem.
26. 02. 2019 11:08
Konkrétně produkty Meggle kupuji minimálně, ale jinak - uvedené - jogurty, cottage, tvaroh obecně atd. jím denně, i když ne ke svačině. Do trvanlivé zásoby se doporučují i proteinové tyčinky, ale ty mají podle mne obrovskou nevýhodu - velkou kalorickou nálož takové svačiny. Navíc, i přes mou oblibu sladké chuti, mi většinou připadají moc sladké a v neposlední řadě jejich cena je dost vysoká. Já mívám v zásobě hlavně oříšky a semínka, dají se vzít s sebou za všech okolností do malé krabičky. Stačí ji nezapomenout doma a je vystaráno.
26. 02. 2019 05:22
Tyto výrobky sem objevila na dní zdraví a dost mě osobně oslovily.
25. 02. 2019 14:25
moc díky za dobré tipy na svačinky .. jak už jsem psala, tak s bílkovinami víceméně pořád bojuji
25. 02. 2019 07:39
já mám jídlo kvůli brzkému obědu trošku jinak rozložené, takže mám jednu svačinu odpolední - dnes dýnový krém a jogurt a pak dřív večeřím a tak k druhé malé večeři mám většinou už jen polévku nebo jablko a nějakou bílkovinu.
25. 02. 2019 07:04
K svačině si dávám vždy ovoce a některou formu zakysaného mléčného výrobku bez příchutě. K snídani, případně večeři často využívám cottage :-). Proteinové tyčinky jsem zatím nezkoušela....
25. 02. 2019 06:40
Mám ráda svačiny s tvarohem, skyrem, kefírem nebo jogurtem.
25. 02. 2019 05:34
Oblíbila jsem si kefír, tvaroh, cottage, proteiové výrobky.

Naši partneři