Sledujte nás:

Trend mražené zeleniny. Mražená nebo čerstvá?

Zpět

Karolína Fourová

Je to téměř 70 let, co se staly lednice a mrazáky samozřejmostí. Tato „revoluce“ umožnila uchovávat čerstvé potraviny v našich domovech, což je příčinou nejen většího pohodlí, ale také menšího plýtvání potravinami a uspoření peněz. Také nám to dalo možnost volby, zda si v supermarketu koupíme zeleninu čerstvou nebo mraženou. Mnohdy se na mražené potraviny pohlíží jako na cestu, jak si zjednodušit bytí v kuchyni, na potraviny méně živinově hodnotné a průmyslově zpracované, nebo dokonce druhojakostní. Je to ale skutečně tak? Povědomí o skutečné hodnotě mražených potravin se v poslední době čím dál více rozšiřuje a ty se tak stávají běžnou součástí moderního života většiny z nás.

 

Domnění, že čerstvá zelenina je lepší, je naprosto přirozené. Tento předsudek pochází ze zakořeněné představy, že zmrazené potraviny jsou z velké části polotovary pro jedince, kteří neholdují zdravému životnímu stylu, a pro lenochy, kteří v kuchyni neradi tráví hodiny nad přípravou skutečně domácích poctivých pokrmů. Avšak nenechte se zmást, mnohdy jsou potraviny zamrazené mnohem čerstvější než ty, které si koupíte v oddělení s čerstvým ovocem a zeleninou.

Většina nabízené zeleniny totiž neroste v naší zemi, a to buď vůbec, nebo pouze v omezeném množství a pouze v sezoně. Pokud si prohlédnete cedulky s místem původu u jednotlivých druhů zeleniny v supermarketu, jistě naleznete, zvláště během zimních měsíců, především země, jako je Španělsko, Itálie nebo Maroko. Taková zelenina musí být převezena do supermarketů v časovém horizontu dvou dnů až dvou týdnů. Během dopravy je zelenina vystavena působení kyslíku, zvýšené teplotě a světlu, a může tak přicházet o vitaminy a některé antioxidanty, z nichž například biologicky cenné anthokyany (fialová a červená barviva) jsou právě v teple, ale i světle nestabilní.

 

 

Většina potravin ztrácí v důsledku přítomnosti kyslíku na obsahu vitaminů během skladování, a to v řádu několika hodin až dní. Výsledky některých studií uvádějí, že například hrášek ztratí více než polovinu obsahu vitaminu C během 48 hodin od sklizně. Zelenina, která je importována ze zahraničí, se tak dostává na naše stoly již ochuzená o určité množství vitaminů a dalších cenných látek, ale také o část chuti a vzhledu. Jistě se vám stalo, že jste nutně potřebovali ledový salát a marně jste se přehrabovali mezi řadou nahnilých a unavených hlávek.

 

Čerstvější než čerstvá

Výhoda mražené zeleniny Bonduelle Vapeur tkví v tom, že se zelenina nemusí sklízet nedozrálá, jako v případě mnohé čerstvé zeleniny, ale v nejvyšší fázi zralosti, kdy je obsah nutričně cenných látek nejvyšší. Poté je zelenina omyta a blanšírována v páře.

Díky blanšírování jsou z produktů odstraněny zbytky nečistot a případných mikroorganismů a eliminují se enzymy, které mohou působit na snížení podílu živinu a změnu chuti, textury nebo barvy produktu. Eliminují se také antinutriční látky, které mohou omezovat vstřebávání některých živin. Následně je zelenina šokově zchlazena, čímž se uvnitř zachovají vitaminy, minerální látky a živiny bez jejich dalších ztrát při skladování.

 

 

Zelenina Bonduelle Vapeur se skladuje při mrazírenských teplotách, a na stůl se vám tak dostanou produkty, které jsou plné svěžích barev, zachovávají si lahodnou chuť a vůni a celé spektrum vitaminů, které byste v případě ovadlé nedozrálé zeleniny, kterou můžete přes zimu v obchodech koupit, jen těžko hledali. Vzhledem k pokročilým technologiím, které společnost Bonduelle pro konzervaci svých produktů využívá, může mražená zelenina obsahovat více nutrientů než zelenina vydávají se za čerstvou.

Hodnocení (54 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

12. 12. 2017 10:35
Mražená zelenina je v mrazáku pořád k dispozici. je z čeho vybírat.
07. 12. 2017 07:50
Kupuji mraženou zeleninu-je vždy po ruce.
24. 08. 2017 15:01
Také kupuji mraženou zeleninu, je rychlá na přípravu a nemusím se bát že zavane .-)
09. 08. 2017 19:14
díky za cenné informace o hrášku
17. 07. 2017 11:53
Můj manžel zelenině moc neholduje a tak to u některé zeleniny (např. brokolice, květák) většinou řeším: hned na páru a 1/2 sním hned a druhou ochladím a do mrazáku
30. 04. 2017 16:28
Včera jsem si udělala další zásobu mražené zeleniny nikdy nesmí chybět v mrazáku
31. 03. 2017 10:23
Mraženou kupuji pravidelně, protože čerstvá, než ji stačím sníst, přestane být čerstvou a jedlou
15. 02. 2017 20:21
mraženou zeleninu se učím používat, ale doposud jsem upřednostňoval čerstvou zeleninu.
15. 02. 2017 19:44
kupuji často mrazenou zeleninu, protože když si varim jen pro sebe, tak třeba velka brokolice je pro mne moc velka a musela bych ji jist několikrát za sebou. Mrazenou si odsypu jen takove množství co potrebuji.
06. 02. 2017 22:09
Miluju mraženou zeleninu na másle z Lidlu (hrášek, mrkev, květák, kukuřice,..) - papírová krabička.
31. 01. 2017 20:13
Mam rada čerstvou zeleninu ale teď po jejím rapidním zdražení budu kupovat zeleninu mraženou a připravím si ji na páře
30. 01. 2017 20:29
Samozřejmě že je nejlepší čerstvá zelenina, ale i zmrazená neni špatná, kort teď vzimě
30. 01. 2017 18:57
Děkuji za pěkný článek, já mám vždy nějakou zeleninu v mražáku a připravená na páře je potom výborná :-)
30. 01. 2017 17:49
Mimo soutěž - já si teď koupila od Bonduelle Středomořskou směs, kde jsou i brambory a nakrájela jsem do ní tofu a i přítel baštil a olizoval se :-) Bohužel stejně jako poradna válčím s místem v mrazáku :(
30. 01. 2017 16:58
mým snem je si koupit větší mrazák, aby se mi tam vešly zásoby na zimu, Zatím mám jen pár šuplíčků, které se rychle vyprázní...
28. 01. 2017 16:11
Pěkný blog!!! Jíme čerstvou i mraženou. Stále mám zeleninu v mrazáku kupovanou i domácí :-)
28. 01. 2017 15:38
Miluji mraženou královskou zeleninu udělanou jen na páře.Lehce posypu podravkou a baštím s čímkoliv.
28. 01. 2017 13:06
Mám mraženou zeleninu stále v zásobě,jednak je to pohodlnější,a také rychle připravené.Nejraději mám mrkev s hráškem,rychle uvařené.Pak polévku rozmixuji,je to vynikající zeleninový,velmi zdravý krém.A taky moc chutný,vřele doporučuji.
28. 01. 2017 10:45
Bez mražené zeleniny si vaření vůbec neumím představit.
28. 01. 2017 10:07
Mraženou zeleninu mám moc ráda a mám ji stále v zásobě.Nejvíc miluju hrášek a velmi dobrý je květák.Brokolici jsem ještě neokusila,ale také se na ni chystám. :-))
28. 01. 2017 09:53
Mraženou zeleninu mám ráda. Čerstvá zelenina v zimě nemá moc příjemnou chuť a také mám pocit, že "ochlazuje". V zimě na ni nemám ani moc chuť, protože potřebuji prohřát.
28. 01. 2017 09:48
Mraženou zeleninu jím celou zimu, je to takový zachránce, když nevím co. V zimě je kupovaná zelenina příšerná, krom té, co se urodila u nás. Zrovna včera jsem koupila naprosto luxusní mražené zelené fazolky.
26. 01. 2017 21:19
V zimě kupuji mraženou zeleninu, čerstvá mi přijde bez chuti.
25. 01. 2017 10:39
Toto jsem již také slyšela a už se dle toho dost dlouho řídím. Zrovna včera mi přijela nová zásilka mražené zeleniny a hned večer jsem si pochutnávala. Vyhovuje mi i rychlost přípravy a rozmanitost ktrou mražená zelenina nabízí a také to, že nemusím běham ob den pro zeleninu a hlídat dobu spotřeby apod.
22. 01. 2017 16:30
Zrovna dnes jsem použila výbornou mraženou zeleninu.
18. 01. 2017 21:59
Vždy když mi zbyde nějaká zelenina kterou nevyužiju a nechci ji vyhazovat (kdo by chtěl) jako je například zelenina di polévky nebo zelí do thajských jídel, tak určitě zamrazim.
15. 01. 2017 19:45
Tuto radu jsem již slyšela, a proto neváhám používat mraženou zeleninu. Vlastní i kupovanou.
15. 01. 2017 18:25
tak to je skvělé, to určitě chválím!! :-) také mrazím domácí, třeba i pažitku do krabičky a když v zimě není co do polévky, člověk jako když jí najde! :-) a člověk tím i méně plýtvá.. :-)
14. 01. 2017 11:44
V zimě kupuji hodně mražené zeleniny. Lepší než nějaký dovoz z ciziny.
14. 01. 2017 09:37
Mražená zelenina je často moje záchrana. Při ranním plánování a hraní si s těma semaforkama :-))
12. 01. 2017 08:54
Dlouho jsem si myslela, že čerstvá je zdravější. Teď jím ráda obojí.
08. 01. 2017 16:38
Díky za hezký a moderní článek. Jsem jednoznačně pro. Lepší mražená zelenina (a hlavně ovoce) od českých zemědělců, protože byla zamražena jako čerstvá, než dovážená od protinožců :-) A nemusí to být zrovna Bonduelle, mrazím i vlastní výpěstky :-D
08. 01. 2017 15:29
Sampoch: my bychom rozhodně nedoporučovali něco, co si sami nemyslíme :-) Mraženou tříšť najdete u výrobků, o které se v obchodě někdo špatně staral, nechal je rozmrazit a následně se opět zmrazily, tedy tam vznikne taková ta hrozná námraza nebo u levných nekvalitních výrobků. Já dávám přednost u rajčat apod čerstvým výrobkům, ale jelikož mám vystudované potravinářství, věřte mi, že v mnohých případech je mražená zelenina opravdu kvalitnější než ovadlá ze supermarketu. A já bohužel k naprosto čerstvé zelenině plné vitaminů od farmáře nebo ze zahrady nemám po celý rok přístup.. :-) Takže ve chvíli, kdy vařím z brokolice, sahám po mražené od Bonduelle, protože je vážně zelená a šťavnatá, zatímco brokolice na řetězci je nažloutlá a taková vyschlá. Tento komentář určitě neberte jako reklamu, ale jako zjištění hospodyňky :))
05. 12. 2016 08:18
Jim oboji. Faktem je, že ve vývaru mam rada poradnej kus mrkve než nějaký kostičky. Ale na druhou stranu, když člověk vidí tu zaparenou mrkev v pytlíku, tak to zlata cerstve zmrazena. :-)
04. 12. 2016 12:13
Také preferuji čerstvou zeleninu, hlavně tu vypěstovanou doma. Mraženou používám jako doplněk... ale pravda je, že pak většinou volím právě Bonduelle nebo výrobky, které nabízí Lidl - tato mražená zelenina je opravdu dobrá
04. 12. 2016 11:37
Šikovně podaná reklama. Ale vážení, co takhle vůně? Kvalitní čerstvá zelenina také voní, což se o jakémkoli materiálu v ledové tříšti říci rozhodně nedá. Preferuji čerstvou zeleninu. Mraženou mám jako v záloze, kam šáhnu když čerstvá dojde, nebo je zrovna nechutně drahá.
04. 12. 2016 09:15
Zajímavý a motivující článek

Naši partneři