Ing. Hana Málková
Tuky objevující se v našem jídelníčku mají mnoho tváří a často si s námi tak trochu hrají na schovávanou. Kromě zjevných tuků, jako je například olej použitý při smažení či do studených pokrmů, nebo jako je máslo namazané na pečivu, se v naší stravě objevují i tuky skryté. A jsou dokonce v převaze, tvoří až dvě třetiny z veškerého zkonzumovaného tuku.
Skryté tuky na nás číhají leckde. V největším množství se objevují například v tučném mase a masných výrobcích, v tučných mléčných výrobcích, fastfoodových pokrmech, hotových jídlech a také ve sladkostech.
A abyste nadbytečné zjevné i skryté tuky v jídelníčku dostali pod kontrolu, přinášíme vám pár tipů, jak je omezit.
Jak omezit skryté tuky?
· Omezte co nejvíce konzumaci tučných mas (místo krkovice si dejte raději kýtu či panenku, místo kuřecího stehna prso, i do mletého masa můžete používat maso libové), omezte také konzumaci tučných masných výrobků a uzenin (místo salámu si dejte raději libovou šunku).
· Vybírejte si sýry s 20–30 % tuku v sušině.
· Konzumujte polotučné nebo případně nízkotučné mléčné výrobky (jogurty, mléko a tvaroh s obsahem tuku do 3 %).
· Omezte konzumaci tučných sladkostí – sušenek, čokoládových tyčinek, zákusků, sladkého pečiva apod.
Jak omezit zjevné tuky?
Zjevné tuky sice vidíte, ale často vás nenapadne, jak je omezit, aniž byste si méně pochutnali. Dáme vám několik tipů, jak na to.
· Roztírejte vhodný tuk na pečivu důkladně, aby bylo pokryto jen tenkou vrstvou.
· Odstraňte tuk z masa před jeho přípravou i před samotnou konzumací. Z drůbeže odstraňte kůži, která v sobě skrývá nejvíce tuku.
· Upravujte potraviny na malém množství tuku nebo zcela bez něho, využijte teflonovou pánev, horkovzdušnou troubu, vařte v páře.
· Zahušťujte zeleninou, ne jíškou. Případně luštěninami, jak jste se naučili v uplynulém měsíci.
· Omezte smažené pokrmy. Místo smažení pečte v troubě.
· Pokud přece jenom smažíte, využijte následující triky:
- ponořte potravinu osmaženou v trojobalu na zlomek vteřiny do vroucí vody a tuk místo ve vašem těle zůstane v hrnci, aniž byste byli ochuzeni o lahodnou chuť smaženého pokrmu,
- přebytečný tuk odsajte ubrouskem.
Těchto pár často úplně jednoduchých triků vám pomůže ušetřit velké množství často přebytečných tuků ve vašem jídelníčku. Zkuste alespoň některé z nich uvést do praxe! :-)
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Atˇse dobře roztírá.