Sledujte nás:

Tuky zjevné i skryté

Zpět

Ing. Hana Málková

Tuky objevující se v našem jídelníčku mají mnoho tváří a často si s námi tak trochu hrají na schovávanou. Kromě zjevných tuků, jako je například olej použitý při smažení či do studených pokrmů, nebo jako je máslo namazané na pečivu, se v naší stravě objevují i tuky skryté. A jsou dokonce v převaze, tvoří až dvě třetiny z veškerého zkonzumovaného tuku.

Skryté tuky na nás číhají leckde. V největším množství se objevují například v tučném mase a masných výrobcích, v tučných mléčných výrobcích, fastfoodových pokrmech, hotových jídlech a také ve sladkostech.

A abyste nadbytečné zjevné i skryté tuky v jídelníčku dostali pod kontrolu, přinášíme vám pár tipů, jak je omezit.

Jak omezit skryté tuky?

·      Omezte co nejvíce konzumaci tučných mas (místo krkovice si dejte raději kýtu či panenku, místo kuřecího stehna prso, i do mletého masa můžete používat maso libové), omezte také konzumaci tučných masných výrobků a uzenin (místo salámu si dejte raději libovou šunku).

·      Vybírejte si sýry s 20–30 % tuku v sušině.

 

 

·      Konzumujte polotučné nebo případně nízkotučné mléčné výrobky (jogurty, mléko a tvaroh s obsahem tuku do 3 %).

·      Omezte konzumaci tučných sladkostí – sušenek, čokoládových tyčinek, zákusků, sladkého pečiva apod.

Jak omezit zjevné tuky?

Zjevné tuky sice vidíte, ale často vás nenapadne, jak je omezit, aniž byste si méně pochutnali. Dáme vám několik tipů, jak na to.

·      Roztírejte vhodný tuk na pečivu důkladně, aby bylo pokryto jen tenkou vrstvou.

 

 

·      Odstraňte tuk z masa před jeho přípravou i před samotnou konzumací. Z drůbeže odstraňte kůži, která v sobě skrývá nejvíce tuku.

·      Upravujte potraviny na malém množství tuku nebo zcela bez něho, využijte teflonovou pánev, horkovzdušnou troubu, vařte v páře.

·      Zahušťujte zeleninou, ne jíškou. Případně luštěninami, jak jste se naučili v uplynulém měsíci.

·      Omezte smažené pokrmy. Místo smažení pečte v troubě.

 

·      Pokud přece jenom smažíte, využijte následující triky:

  • ponořte potravinu osmaženou v trojobalu na zlomek vteřiny do vroucí vody a tuk místo ve vašem těle zůstane v hrnci, aniž byste byli ochuzeni o lahodnou chuť smaženého pokrmu,
  • přebytečný tuk odsajte ubrouskem.

Těchto pár často úplně jednoduchých triků vám pomůže ušetřit velké množství často přebytečných tuků ve vašem jídelníčku. Zkuste alespoň některé z nich uvést do praxe! :-) 

Hodnocení (64 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

06. 04. 2017 15:37
hranolky také nejím, dávám přednost těstovinám, rýži a vařeným bramborám
22. 03. 2017 12:38
Hranolky i smažená jídla už jsme úplně odbourali...
17. 03. 2017 07:44
Trik s ponořením smaženého jídla do horké vody jsem neznala, používám ubrousky. Vyzkouším.
15. 03. 2017 15:41
Trik s ponořením smaženého jídla do horké vody jsem kdysi četla jako doporučení při přípravě řízků - fungovalo to a na chuti se nedalo nic poznat. Do ubrousku se dají "odmastit" taky, samozřejmě, naštěstí je tak často nepřipravujeme. S hranolky mne to ale nenapadlo, snažím se je jíst taky minimálně.
12. 03. 2017 20:28
hranolky dělám pouze v troubě a to opravdu málokdy
12. 03. 2017 13:50
ten nápad se smaženými potravinami krátce ponořenými do horké vody se mi moc líbí
11. 03. 2017 20:50
mám ráda croisanty,ale netušila jsem,že obsahují tolik tuku,takže končím s nimi
10. 03. 2017 13:30
K Amalka 12: S tímto friťákem nemám žádnou zkušenost. Dají se v něm dělat i smažené řízky či sýr za použití minimálního tuku? Ď.
10. 03. 2017 11:20
Hranolky jinak než v troubě neděláme, navíc z domácích brambor, takže o tuku, který do nich přijde, mám přehled a vím jaký tam dávám :-)
10. 03. 2017 10:40
Smažené pokrmy naštěstí doma neděláme, horší je tu a tam nějaká sladkost nebo dobrý sýr ;-)
10. 03. 2017 08:21
Určitě mám výhodu, že smažené pokrmy nejím vůbec, ale lepší tučnější sýr si občas ráda dám ...
10. 03. 2017 00:05
Jsem z těch šťastlivců, kterým je po mastném jídle zle, takže se mu bezbolestně vyhýbám.Pokazit mi semaforek dokáže jen zmrzlina, dobrý sýr nebo topinka:-)
09. 03. 2017 15:57
Díky za tip na friták - vytahuji ho sice 2 - 3x ročně - Vánoce a hory - ale vše se počítá. Jen za Eidam 20 bych někoho vytahala za uši - to přece vůbec není sýr - spíše guma s aromatem sýru :o(
09. 03. 2017 14:04
Děkuji za poučný článek
09. 03. 2017 10:06
uvažuji o koupi fritovacího hrnce, mrknu na něj, díky za radu
09. 03. 2017 08:19
tak fritovací hrnec Tefal Actifri mám, je to skvělá věc.
09. 03. 2017 07:06
Dobré rady. Díky :-)
08. 03. 2017 23:47
Přispěju taky jedním osvědčeným tipem - kdo neznáte "friťák" Tefal Actifry, vyzkoušejte. Dělám v něm hranolky z 1 kg čerstvých brambor a 2 polévkových lžic oleje a spoustu jídel na mnohem menším množství tuku než při klasické přípravě. Pokud je to nežádoucí reklama, prosím adminy o smazání, ale nebylo to tak míněno, chtěla jsem se jenom podělit o skvělou věc, která mi už dlouho pomáhá hubnout..
08. 03. 2017 22:38
Dobré rady. Kousek másla je třeba uchovávat vždy při pokojové teplotě.
Atˇse dobře roztírá.
08. 03. 2017 21:36
to s tím ponořením do vody jsem nevěděla, zkusím to
08. 03. 2017 20:42
tak vroucí voda je pro mě novinka, používám jen ubrousek, smažená jídla ale máme minimálně, snažím se co jde péct v troubě
08. 03. 2017 18:54
Vroucí voda na "odmaštění" opravdu funguje. Nejen na řízek, ale na vše v trojobalu.
08. 03. 2017 17:57
Také jsem nezkusila řízek do vody, používám ubrousek
08. 03. 2017 16:55
Kdysi jsem to s řízky,tedy s namáčením do vody,zkusila,a musím uznat,že byly dobré a nic na chuti neztratily.
08. 03. 2017 16:52
O namáčení řízků do vody jsem již slyšela, ale řízek jím jen na vánoce, tak to zase takový problém asi nebude :)
08. 03. 2017 16:11
To namáčení usmaženého řízku jsem ještě nikdy nezkoušela, nějak se bojím, že se ta obalovánka rozňahňá, raději "smažím" v troubě. Jogurty apod, používám polotučné, ty nízkotučné jsou už zas moc nastavované škorbem, aby to drželo.
08. 03. 2017 15:12
Ano, používám většinu těch triků. Jenom o tom namáčení usmaženého řízku do vroucí vody slyším poprvé.
08. 03. 2017 13:26
Také používám ubrousek.
08. 03. 2017 13:04
ubrousek na odsání používám dlouho, nemám ráda pokrmy, kde je moc tuku, takže třeba bramboráky atd. ani moc mít nemůžu, protože by mi bylo špatně
08. 03. 2017 12:43
Ubrousek na odsátí tuku používám už dávno, ale vroucí vodu slyším poprvé.
08. 03. 2017 11:24
Vroucí vodu po smažení používám minimálně 40let a je vidět,že staré "babské" recepty nezanikají :o))
08. 03. 2017 10:35
Není nic lepšího, než řízek usmažený na sádle. Protože jsem ale zarytá stobačka, tak tuhle " prasárničku" si dovolím udělat maximálně 2x za rok. Jinak nesmažím, nefrituji a šetřím nezdravými tuky, kde se dá.
08. 03. 2017 08:46
Ponořit do vařící vody by mě nenapadlo. Přebytečný tuk ze smaženého jídla vysušuji do ubrousků. Člověk pak vidí, jak moc dřív jedl tuku navíc, když to nedělal.
08. 03. 2017 08:38
Tyhle vychytávky se snažím praktikovat
08. 03. 2017 08:34
Do vařící vody nořím takhle bramboráky a skládám je do utěrky. Pravda nejsou už tak křupavé , ale toho tuku ce je pryč a na samotné chuti se nic nemění.
08. 03. 2017 08:17
Řízky po smažení hned namočím do vařící se vody-je to hodně rychlé ponoření a hned vysuším a jsou dobré.
08. 03. 2017 08:12
tohle všechno znám, smažené taky osušuji na ubrousku
08. 03. 2017 07:41
Dobré rady, některé již využívám, pokud smažím, používám ubrousek.
08. 03. 2017 07:41
Dobré rady, některé již využívám, pokud smažím, používám ubrousek.
08. 03. 2017 07:11
Namočit chvilku usmažený řízek do vřelé vody - no to musím zkusit. Doufám, že ho nebudu muset vyhodit.

Naši partneři