Sledujte nás:

Vakuování potravin: Zbavte svou ledničku nebezpečných bakterií a plísní

Zpět

Dát např. houby, ryby, uzeniny pro grilování nebo marinované maso jen do obyčejného mikrotenového sáčku nebo do špatně kryté misky nic nevyřeší. Naopak, tyto potraviny se v nich spíše zapaří, dříve podléhají zkáze a lednička načichne tak jako tak.

Jak tedy potraviny správně uchovávat? Rádi bychom vám doporučili speciální vakuový systém VacSy od Zepter.

Pokud vás trápí to, že ledničku, která je načichlá potravinami, musíte často mýt, popřípadě vám zelenina či ovoce brzy zplesniví, vyzkoušejte vakuové uchovávání potravin. Patentovaný vakuový systém VacSy představuje jeden z nejkvalitnějších komerčních způsobů konzervace a hygienického skladování potravin, který umožňuje uchovat potraviny i nápoje v domácnosti až pětkrát déle čerstvé než při běžných metodách skladování. Navíc s jeho pomocí můžete plánovat jídelníček pro celou rodinu třeba i na týden dopředu, protože máte balená hotová jídla vždy po ruce.

Vacsy
Vacsy
Vacsy
Vacsy

Ve vakuu potraviny neosychají, nepřenášejí se mezi nimi pachy a nedochází u nich ke ztrátě barvy či chuti. Vakuum zabraňuje ztrátám výživných látek a vitaminů, a především brání napadení potravin plísněmi a šíření jiných mikroorganismů. Taková ochrana potravin se vyplatí nejen v letních měsících. Vakuový systém VacSy je ideální jak pro uchování potravin, které se rychle kazí nebo jsou čichově výrazné, ale také pro nakládání masa před grilováním.

Náš tip: Vakuování při grilování a marinování

Podstatou nakládání marinovaného masa s využitím vakuového systému je omezení přístupu vzduchu. Vakuum způsobí roztažení tkáně, a tím se usnadní vstřebání marinády – maso tak křehne i bez přídavku tuku. Vakuování také zajistí, že při následném tepelném opracování nedojde k poškození bílkovinného gelu na povrchu a tím k porušení soudržnosti jednotlivých kousků masa. Nespornou výhodou vakuového balení je i to, že potraviny vydrží tři- až pětkrát déle, uchovají si vitaminy, minerální látky, barvu a chuť. Takto skladované potraviny jsou také mnohem více chráněny před aerobními (kyslík vyžadujícími) mikroorganismy, plísněmi a hmyzem. Naložené maso nemusíte ani solit, vakuováním se uvolní přirozené aroma masa. Nejlepší a také nejzdravější strategií je tedy uchovat maso ve vakuovaných nádobách a teprve krátce před grilováním je potřít zmíněnou marinádou z citrónové šťávy a bylin nebo koření. Těsně před grilováním potom postačí za pomoci vakuové pumpy několikrát opakovaně odsát vzduch a můžete začít grilovat.Hlavní faktory, které ovlivňují předčasnou ztrátu chuti a výživných látek:

  • Biologické – bakterie, houby, viry, parazité a plísně, které mohou způsobit vážná onemocnění.
  • Přírodní – světlo, horko, vzduch a vlhkost, které odebírají přirozené vlastnosti potravin.
  • Chemické – oxidace a kvašení, které produkují jedovaté prvky nebezpečné pro vaše zdraví.

Navíc vždy existuje nebezpečí vysušení potravin a vzniku plísní a hub, které zkazí jídlo a způsobí onemocnění.

Vím, že mám jíst zeleninu 5x denně, ale ...

Zelenina by se měla stát samozřejmou součástí našeho jídelníčku. Dodává totiž do našeho těla mnoho důležitých látek – zejména vitamínů, minerálních látek a vlákniny.

Jistě si to všichni uvědomujeme a zeleninu v podstatě máme rádi, ale často jsme pohodlní, abychom si ji připravili. Vyžaduje to od nás totiž jistou snahu, protože většinu druhů zeleniny je nutné oškrábat či jinak upravit. A máme-li momentálně na něco chuť, je pohodlnější, než si připravit zeleninový talíř či salát, ukrojit kus salámu a krajíc chleba nebo sáhnout do šuplíku pro nějakou sladkost.

Máte-li však chuť situaci změnit, jsou tu právě pro vás jednoduché pomůcky VacSy. Stačí si jen zorganizovat čas, najít chvilku – třebas u sledování oblíbeného seriálu – a připravit zeleninu dopředu. Systémem VacSy ji pak uchováme v ledničce dlouho čerstvou. Přijdete-li pak hladoví domů ze zaměstnání nebo například večer ze cvičení, z ledničky se namísto salámu bude "usmívat" pestrobarevný salát, do kterého pak stačí jen přidat bílkovinnou složku – přírodní sýr cottage, strouhaný 30% sýr, tuňáka a vytvořit tak skvělou, vyváženou večeři.


Více o nádobí Zepter a vakuovém systému VacSy na
www.zepter.cz nebo zde.

Rádi soutěžíte? Pak neváhejte a hrajte o automobil Hyundai i30cw a 999 Zepter cen za 1 milion! Více na www.zepterhra.cz.

Vacsy

Hodnocení (22 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

12. 05. 2013 10:46
Vakcy zrovna nemám, ale jednocuhé pytlíky na odsávání s malinkatou pumpičkou a celé mne to vyšlo na 200,- Kč a ta čerstvost - mňam
12. 05. 2013 08:28
Mám lednici s fresh zónou a ovoce či zelenina, pokud jí nepřinesete už načatou z krámu, se dlouho - až měsíc nezkazí.
12. 05. 2013 08:00
Vaksy je super...opravdu v něm všechno vydrží mnohem déle.Jediné,co odrazuje,je cena - ale objevili jsme mnohem levnější variantu . vakuovací sáčky Tescoma. Mají pumpičku jen na ruční pohon,ale odsaje to 100%. Všem doporučuju
12. 05. 2013 07:55
U nás taky nic dlouho nevydrží. Pokud to nezamrazím, mám to jen chvíli. A pak se koupí čerstvé. Ale asi to bude výborná věc, jenže ty peníze...
12. 05. 2013 00:03
Tohle nemám a vzhledem k ceně asi mít nebudu.
30. 04. 2013 15:17
Přijde mi to dost drahé.
17. 04. 2013 19:55
úžasná věc
16. 03. 2013 13:47
Mám doma. Je to výborná věc, i když pravda dražší.
13. 03. 2013 08:25
taky si myslím že to není potřeba, dá se koupit denně vše čerstvé není potřeba vakuovat
11. 03. 2013 13:32
Jelikož je systém VacSy dost drahý, uvažuji spíš o koupi lednice s tzv. fresh zonou ... i zde by měla zelenina či maso vydržet cca týden v nezměněném stavu
24. 08. 2011 13:40
Rozhodně je to výborná věc, mám doma , používám, ale nebýt sousedky, která to prodávala za 1500 Kč, nekoupila bych to . Je to předražené a jako by se výrobce bál, aby se to moc nerozšířilo. Z vlastní zkušenosti vím, že zavakouovaná nádoba nemusí být ani v lednici a má to účinek na prodloužení trvanlivosti. Dá se to použít i na marinování, doba se zkrátí na hodinu.
26. 01. 2011 19:14
mám levnější variantu těchto zázraků a tchýně mi to zabrala...dává do toho akorát salámy:-)
09. 11. 2010 22:07
Já nevím... u nás se do 2 dnů všechno většinou dojí. A ještě se mi nestalo, že by čerstvá zelenina v lednici nevydržela 4-5 dnů. Vydržela! Myslím, že zepter z lidí zase tahá peníze.

Naši partneři