Sledujte nás:

Velikonoce – svátky jara či svátky jídla?

Zpět

Během kalendářního roku se naskytne spousta příležitostí, které nás vybízejí ke zvýšené konzumaci jídla. Sváteční dny, rodinné oslavy, a s tím spojené slavnostní pohoštění je nedílnou a pro většinu z nás i příjemnou součástí života. Avšak jak si tyto svátky spokojeně užít a současně zvládnout bez přibrání na váze bez velkého odchýlení od normálních stravovacích návyků?

Svátky jídla?

Sváteční chvíle jsme si v posledních letech zvykli spojovat především s velkým množstvím jídla a pití. Pro řadu lidí je pak velmi těžké v převeliké nabídce potravin a tlaku okolí odolat a dostát svým předsevzetím.

Často pak podléháme tak zvanému černo-bílému myšlení, které nás vede k úvahám, že pokud jednou porušíme to, co jsme si stanovili, je vše ztraceno. Jedno přejedení v rámci oslavy pak může přinést výčitky, pocity viny ze selhání a někdy i znamenat to, že veškerou snahu o zhubnutí či udržování váhy vzdáme a vrátíme se zpět ke starým stravovacím návykům.

Nicméně si musíme říci, že v celkovém energetickém příjmu nic neznamená, pokud se jednou neudržíme a v rámci oslavy sníme více, než obvykle. Připomeňme si, že pro přibrání 1 kg tukové tkáně je třeba přijmout navíc 25 až 30 000 kJ. Takové množství odpovídá například jedné z této nabídky:

  • 2 kg mazance
  • 2 kg husy
  • 80 plátkům houskových knedlíků
  • 60 chlebíčkům s vaječným salátem.

Přibírání není většinou způsobeno jednorázovým přejedením, ale tím, že svůj denní limit překračujeme dlouhodoběji a porušujeme tedy základní pravidlo o vyrovnaném příjmu a výdeji energie.

Velikonoční desatero, aneb jak si rozumně „dopřát“ a nepřibrat…

Abychom o svátcích zbytečně nepřibírali, je nutné naučit se "hřešit" s rozumem (a pak už to nemusíme ani nazývat hřešením, ale naplánovaným vybočením z běžného správného stravování). To v praxi znamená, osvojit si základní doporučení, jak zařazovat potraviny, které našemu tělu dodávají větší množství energie do našeho jídelníčku, abychom i přes to docílili téměř rovnováhy příjmu a výdeje energie.

Která doporučení se zdají z tohoto pohledu nejzásadnější, si pojďme připomenout prostřednictvím následujících řádků:

  • Nezakazujte si žádný druh jídla. Pokud si zakážeme něco, co nám chutná, je jasné, že nás bude stát spousta sil a přemáhání, abychom neochutnali. A pokud ochutnáme, může to v nás vyvolat myšlenky, že jsme slaboši, protože jsme nevydrželi. Takové situace pak často navodí stav, kdy si řekneme, že když už jsme hřešili, tak je všechno ztraceno a přejíme se.
  • Pokud se snažíte redukovat svoji hmotnost, nebo udržovat stabilní váhu, pak se pokuste během svátků o moc nepřekračovat svůj běžný denní energetický limit. Výjimečné události, mezi které svátky a slavení patří, bychom se měli naučit zvládat tak, abychom zamezili extrémním výkyvům v příjmu množství energie. Často nastává situace, kdy několik dní konzumujeme přemíru jídla a když zjistíme, že jsme přibrali, nasadíme ostrý redukční režim. Sice zhubneme, ale při nejbližší příležitosti se vrátíme k špatným stravovacím návykům a ocitáme se v začarovaném kruhu, doprovázeni starým známým jojo efektem.
  • Velice dobrým pomocníkem je jídelní režim. Je důležité jíst pravidelně tj. 3 – 5x denně menší porce a vyvarovat se mlsání a uždibování mezi jídly. Bude jistě lepší, pokud si dopřejeme některou z velikonočních sladkostí v přiměřeném množství k snídani nebo dopolední svačině, než abychom tyto pochoutky konzumovali jaksi navíc.
  • Nenechávejte jídlo, zejména sladkosti nebo slané pochutiny – brambůrky, tyčinky, arašídy a podobné, volně přístupné na stole. Zkrátka, upravte si domácí prostředí tak, aby zbytečně nelákalo ke zvýšené konzumaci jídla.
  • Pamatujte, že požitek z jídla neroste s jeho množstvím - ba naopak! Pokud nedokážete odolat některým extrémně energeticky vydatným jídlům, která k velikonocům neodmyslitelně patří, pak je dobré sníst takového pokrmu přiměřenou porci a po soustech si ji vychutnat. V tomto případě lze využít také metody JJP – tedy Jíst Jen Polovinu množství, které bychom snědli obvykle!
  • Nedílnou součástí téměř každého pokrmu by se měla stát zelenina. Většina druhů má totiž velmi nízkou energetickou hodnotu a obsahuje, kromě potřebných minerálních látek a vitamínů, také velké množství vlákniny, která má příznivé účinky na funkci střev, a díky své schopnosti zvětšovat v trávícím traktu svůj objem dříve navozuje pocit nasycení.
  • - V období svátků se poněkud také zvyšuje tendence ke konzumaci většího množství alkoholických nápojů. I alkoholické nápoje, stejně jako potraviny, dodávají našemu tělu energii a pokud je tedy konzumujeme ve větším množství, mohou i ony přispět k přibírání na váze. Avšak ani při snaze kontrolovat si svou tělesnou hmotnost či hubnout si alkohol v menším množství nemusíte upírat. Dejte přednost sklence suchého vína, které dodá do těla méně energie než destiláty či sladké likéry. Dopřát s můžete také např. pivo Birell, kdy půl litr obsahuje jen 400 kJ nebo novinku Kofolu bez cukru slazenou stevií (kofola je jediný kolový nápoj, který neobsahuje škodlivé fosforečnany).
  • Se svátečním obdobím se také pojí různé návštěvy u příbuzných a známých. Někdy je opravdu velmi obtížné odmítnout jídlo, zvláště jedná-li se o osobu velmi blízkou. Ale existuje jistě způsob, jak takovou situaci dobře zvládnout. Především bychom si měli předem pohlídat množství jídla, které nám hostitelé nandavají na talíř. Pokud za hlavním chodem následuje moučník, požádejte hostitele o menší porci. Z ostatních připravených dobrot ochutnejte po trošce ty, které sami doma nepřipravujete. Jste-li vystaveni nátlaku, pak je namístě pokusit se chovat asertivně a s díky nabídku odmítnout. Někdy stačí věta typu: „Děkuji, nechci, jsem najedený(á) a kdybych se přejedl(a), tak bych z toho výborného jídla a vůbec celé návštěvy neměl(a) takový zážitek!“ Více o tom, jak se chovat asertivně na návštěvách se dozvíte v interaktivní lekci asertivita.
  • Pokud nastane situace, že se přejíte, neměli byste věšet hlavu a především by toto jedno selhání nemělo vést k přejedení dalšímu. Nikdo nejsme neomylný! A jak již bylo řečeno, jedno přejedení nevede k přibrání mnoha kilogramů! Podstatné je dokázat takové vybočení - nebudeme to nazývat selháním - v následujících dnech vykompenzovat tím, že trochu snížíte energetický příjem a nebo zvýšíte výdej – tedy zařadíte více pohybové aktivity.
  • Aktivně strávené jarní svátky se jistě stanou nejen výbornou investicí pro vlastní zdraví, šancí, jak nepřibrat ale i jak strávit příjemné chvíle s rodinou či přáteli. Pro méně sportovně založené lidi jistě postačí pravidelné procházky probouzející se jarní přírodou a zdatnější sportovci jistě uvítají prodloužený víkend strávený v přírodě ať už při pěší turistice či na kole.

Uvědomte si, že i sváteční jídlo lze připravit velmi zdravě a zároveň i chutně. Nebojte se oživit jídelníček netradičními, ale méně kalorickými jídly. Téměř ke každé potravině lze nalézt nízkokaloričtější variantu.

A nezbývá než popřát krásné prožití jarních svátků bez pocitu přeplněného žaludku nebo rozbouřeného žlučníku a také příjemně strávené chvíle s nejbližšími při společné procházce či jiné pohybové aktivitě!



 

Hodnocení (60 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

14. 04. 2015 11:01
Na Velikonoce jsem odjela za rodinou. Měla jsem trochu obavu ohledně stravování. Mají svůj režim a něco jim měnit jen kvůli mě to jsem nechtěla. Udělala jsem to šalamounsky - přivezla jsem si nějaké svoje jídlo- i když ani ne tak z důvodu abych je neomezovala , ale spíš proto, že doma by to další dny nevydrželo. Koupila jsem 2 kg krůtích prsou - udělala guláš s těstovinami. další den krůtí mleté maso jako směs. Všichni si chrochtali a já byla spokojená, že jsem nemusela úlně vybočit ze svého režimu. A s chutí jsem si dala domácího beránka, nějakou tu šťopičku :) a nakonec každý den dlouho procházky. Bylo to super. Všem přeji hodně úspěchů v našich konáních.
03. 04. 2015 13:53
Svátek jara mám ráda,nijak to ale nehrotím,budu ráda když bude trochu tepleji a bude svítit sluníčko,u nás svítí ale žádný teplo není....pro děti upečem něco na mls,nesmí chybět mazanec ,vajíčka...sladkosti...a další aktivity budou podle počasí...
03. 04. 2015 13:15
Velikonoce patří k tradici. Bez nádivky a mazance to nejde... Ale pak už plánujeme zajíce na zelenině a taky nějaké to vejce. Do nádivky se dají přidat vločky a místo bůčku něco libovějšího a neuzeného a kopřivy a bylinky. S mazancem experimentovat nebudu, na to by mi hned přišli...
03. 04. 2015 10:42
Moje největší výhoda je, že Vánoce ani Velikonoce semnou nic nedělaj... cukroví tak jako dva kousky a mazanec jednou a dost... horší je, že já spíš můžu slaný jídlo... a nebo když už tak čokoládu ale tu jsem odbourala takže tak .. jinak pěkné svátky :-)
03. 04. 2015 09:21
Vzhledem k počasí to budou u nás spíš svátky jídla, odjezd na chatu odkládám. Mazanec je klasika, bez něj by nebyly Velikonoce a tentokrát bude jehněčí na česneku a majoránce s bramborem a se špenátem. Tím to trochu vylepším.
02. 04. 2015 20:25
Svátky jídla - když vidím ten recept týdne na úvodní stránce. Bílý řepný cukr, pšeničná bílá mouka, nějak se to nepovedlo :-)
02. 04. 2015 19:25
I když já osobně taky velikonoce moc nemusím,slavíme je hlavně kvůli dětem,abychom jim předali něco z našich tradic...Bohužel i u nás je zvykem slavit jakékoliv svátky tunami jídla :-(.Ale letos si klidně dopřeju i velikonoční hody u rodičů.Mám totiž v plánu deseti kilometrovou cestu zpět domů pěšky,takže myslím,že si můžu s klidným svědomím dopřát :-)))Akorát nevím co na to manžel a děti...:-DDDDDD
20. 04. 2014 17:56
Krásný prodloužený víkend :) Já hlídám švagrovi fenku a doma mám svýho pejska, tak mám pohybu dost , je to radost :)
18. 04. 2014 12:47
Všem hubňoulkám přeji příjemné Velikonoce :-) já to beru jen za svátky jara,sluníčka a procházky
17. 04. 2014 16:34
My naštěstí Velikonoce neslavíme, tudíž ani nehrozí nějaké přežírání. Ale na pondělí velikonoční udělám výjimku - po hodně dlouhé době budou kuřecí řízečky a bramb. salát v odlehčené variantě s jogurtem. No a upeču teda ten mazanec, mám skvělý recept :-D
17. 04. 2014 13:14
teď jsem si živě představila,že do sebe mám natlouct 60 chlebíčků a musím se smát:)))))Teď vážně.....Velikonoce upřímně moc neslavíme,většinou jsem stejně celé svátky v práci,ale rozhodně když se mám přiklonit k jedné možnosti,tak určitě svátky jara,jídla ne :)
17. 04. 2014 12:45
Já jsem se letos poctivě připravila a vytiskla jsem si i jídelníčky až do pondělí :-) Sjíždíme se celá rodina a než klasické oslavy jsme spíš spolu, ale i tak je to pro mě nesnadnější udržet vyrovnaný jídelníček.
17. 04. 2014 11:35
Velikonoce miluji a vnímám spíš jako svátky jara a moc si je užívám :-)
17. 04. 2014 11:12
velikonoce se nemusí slavit jídlem a alkoholem, tyto svátky mají spíš duchovní rozměr, řekla bych
17. 04. 2014 09:56
Velikonoce slavím. Jsou to pro nás nejkrásnější svátky v roce. Ale jejich smyslem je pohoda s blízkými, radost (i z jídla), nikoliv stres, přejídání apod. Holt, každý je má takové, jaké si je udělá :-)
17. 04. 2014 09:10
Taky to neřeším, nemám ráda tyhle svátky, takže vpoho .-))
17. 04. 2014 06:56
vánoce budou jako každý víkend s malými dětmi :-) procházky, pískoviště spaní :-))
16. 04. 2014 17:47
Velikonoce neslavíme . Jsem odpůrcem takového všichni se baví budeš se bavit také . To se týká i vánoc a Silvestra . Takže dám si svoji dávku zeleninky a masa a k tomu sklenku vína a bude . Držím palečky všem , aby to přežili ve zdraví .
10. 05. 2013 09:16
taky jsem si dopřála trochu víc :o(
28. 04. 2013 13:28
Velikonoce nijak zvláště neslavíme, žádná lákadla nepečeme :-)
28. 04. 2013 08:20
Naštěstí Velikonoce moc neslavíme, tyto jsme ustáli na jedničku!
15. 04. 2013 16:52
Je škoda, že se všechny svátky mění v konzum
03. 04. 2013 07:26
Tak jsem ty velikonoce zvládla, jsou kratší než vánoe, tak to šlo :-)
01. 04. 2013 19:52
jÁ JSEM METODU JJP MĚLA V PLÁNU PŘI OBĚDĚ U NAŠÍ BABI,MĚL BÝT BRAMB. SALÁT A KUŘECÍ ŘÍZEK.bABI MĚ PŘEKVAPILA A ŘÍZEK JSEM DOSTALA,ALE JEN PŘÍRODNÍ :-)))
31. 03. 2013 21:27
Už jsem zhřešila...
Tak zítra procházka...
Všem krásné velikonoce!!!!!
31. 03. 2013 17:26
Jdu se vrhnout na tipy na velikonoční mlsání, Díky za ně :-)
31. 03. 2013 12:29
Na velikonoce moc neujíždím,ani nijak zvlášt nevyvářím,jediné co dělám je mazanec ,navíc zítra sloužím
31. 03. 2013 11:58
Krasne velikonoce vsem. My jiz leta drzime pravidlo v rodine, ze svatky / at jiz vanocni, ci velikonocni, nejsou o darcich, bohatem stole ale o prozitcich, zazitcich, klidu a pohode. A moc se my libi myslenka na zaver clanku, prijemne stravene chvile s nejblizsimi pri spolecne prochazce ... prave jsem se vratila z prochazky s maminkou, padal snih nam do tvari, moc jsme nemohli mluvit, protoze foukal vitr, proste jsme jenom sli a byli jsme spolu, bylo to nadherne.
31. 03. 2013 11:28
Je toho opravdu hodně, co si člověk musí dát do hlavy, ale letošní velokonoce zvládám, zasluhuji si pochvalu.
31. 03. 2013 07:44
Tak zatím to zvládám, ale dnes k obědu nádivka, tak doufám, že si vystačím s kousíčkem a nevrhnu se na to
30. 03. 2013 08:06
I když je článek již rok starý a pozvání na lekci neplatí, jeho moudro platí stále.
30. 03. 2013 06:28
Dobrá zpráva, u nás v bazénu otevřeno, takže se nebojím a přidám pohyb. Půjdu každý den.
29. 03. 2013 22:13
Dobré tipy,já trávím velikonoce pracovně tak z nich strach nemám.Ale jinak vám všem krásné svátky jary.
29. 03. 2013 14:20
Díky za tipy a přeji krásné Velikonoce všem :-)
29. 03. 2013 10:11
velikonoce nemám ráda takže mi přežírání nehrozí
29. 03. 2013 09:47
Tak nějaké velikonoční hodování jde nějak mimo mě...maximálně ukousnu hlavu beránkovi :D a to je tak všechno :) ale článek pěkný :)
29. 03. 2013 08:51
članek se mi moc libil a myslim ,že i dost pomohl pokusim se vaše rady použit v praxi hezké velikonoce všem......bez sněhu
29. 03. 2013 08:35
na velikonocích neujíždím :-) přeji všem pohodové velikonoce
29. 03. 2013 07:43
Přeji všem hezké svátky. Užijte si je v pohodě.
29. 03. 2013 07:25
diky za tipy i za odkaz na receptiky a krasne Velikonoce!
29. 03. 2013 05:58
Nebudu vůbec hřešit a je to
28. 03. 2013 23:41
Super článek, dám ho přečíst tchyni:-)
28. 03. 2013 23:33
Díky za zajímavý článek.
28. 03. 2013 22:48
Připojuji se k přáním krásných svátků pro všechny ;-)
28. 03. 2013 21:43
Hezké velikonoce všem stobačkánm i stobákům,a díky za desatero.
28. 03. 2013 19:15
Také přeji krásné svátky jara,výborné rady.
28. 03. 2013 18:37
přeji všem krásné a pohodové Velikonoce!
28. 03. 2013 18:25
co všichni máte s tím jídlem o velikonocích?
¨vařím jako o normálním víkendu.
28. 03. 2013 18:22
Krásný článek. Dost mi pomůže nejen na velikonoce.
28. 03. 2013 18:02
Děkuji vám za rady a doufám, že alespoň některé z nich splním abych neměla špatné svědomí.
28. 03. 2013 17:55
Jak zde píšete, že si můžeme pomoci přípravkem Obesimed - mám něco obdobného doma, jen jinou značku - ale také nabobtná. Jen se ho pořád bojím začít brát, protože ještě kojím (sice jen 1x-2x denně, ale pořád...) Nemáte s tím někdo zkušenost? Nebo mám raději počkat až na odstavení???
28. 03. 2013 17:52
Děkuji za rady a tipy - to se hodí :-)
28. 03. 2013 17:41
Díky za rady, to jsem potřebovala vědět.
28. 03. 2013 17:28
A ty tipy na velikonoční mlsání jsou super.. Hned jsem si tam vyhlídla kefírovou buchtu.. Tu mi maninka upeče;-)
28. 03. 2013 17:26
To je hrůza, po 2 kg snědeného mazance kilo tuku nahoře?! Ach jo.. A hubla bych ho 14 dni, zatimco snězeno by bylo za chvíli;-))
26. 01. 2013 11:36
Tento článek mi moc pomohl. Měla jsem zatím přesně to "černo-bílé" myšlení. Děkuji
02. 04. 2012 18:19
Děkuji za takové články.

Naši partneři