Sledujte nás:

Vývoj výživových doporučení pro příjem tuků

Zpět

Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

V poslední době se v tisku a po internetu šíří informace, že máme spoustu nových objevů týkajících se role tuků ve výživě. Výživová doporučení, která byla dlouhodobě předkládána obyvatelstvu, jako by přestala platit. Odkud se tyto nové informace berou?

Problém je, že tuky nekonzumujeme odděleně od zbytku stravy a že skutečně z pohledu vlivu konzumace tuků na lidské zdraví existuje spousta činitelů, jako je rovnováha příjmu a výdeje energie, poměr tuků a ostatních živin v rámci stravy, celková skladba mastných kyselin, které přijímáme ze všech potravin, stejně jako synergické či antagonistické působení některých živin na rizikové faktory neinfekčních onemocnění hromadného výskytu (mezi tato onemocnění se řadí srdečně cévní onemocnění, obezita, vysoký krevní tlak, diabetes 2. typu a některá nádorová onemocnění). Všechny tyto souvislosti je potřeba sledovat v celkovém kontextu. Následně dospějeme k názoru, že takzvané nové objevy jsou známy již delší dobu a že došlo jen k dílčím změnám určitých výživových doporučení.

Jednou z oblastí, kde k takovému posunu postupně docházelo, je celkový příjem tuků ve stravě. V osmdesátých letech, hlavně v USA, byl tuk označen jako hlavní viník nárůstu obezity v rámci populace. Jednak díky jeho celkově vysokému příjmu v americké populaci, ale také i dvojnásobnému množství energie obsažené v jednom gramu tuku oproti sacharidům a bílkovinám. Módním hitem se zde staly diety s nízkým příjmem tuku, vzrostla poptávka po potravinách, které mají minimum tuku. Postupem času se od tohoto přístupu upouštělo a místo kvantitativního omezování příjmu tuku se kladl větší důraz na jeho složení, tedy kvalitu.

Většina výživových doporučení pro živiny s energetickou hodnotou je uváděna v procentech z energetického příjmu. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2003 by se měl příjem tuku pohybovat v rozmezí 15-30 % z celkového příjmu energie.

Doporučení WHO 2003

 

%  z energetického příjmu

Total fat

15-30 %

SFA

<10 %

Total PUFA

6-10 %

Omega 6 PUFA

5-8 %

Omega 3 PUFA

1-2 %

TFA

<1 %

 

Organizace pro výživu a zemědělství OSN (FAO) a WHO posunuly v roce 2010 celý interval o 5 procentních bodů k vyšším hodnotám (20-35 % z celkového příjmu energie).

 

Doporučení FAO/WHO 2010

 

%  z energetického příjmu

Total fat

20-35 %

SFA

<10 %

Total PUFA

6-11 %

Omega 6 PUFA

2,5-9 %

Omega 3 PUFA

0,5-2 %

TFA

<1 %

Jednotlivým mastným kyselinám a změnám týkajících se jejich doporučeného příjmu bude věnován samostatný článek.

Doporučení týkající se příjmu tuků vydané pro obyvatele Skandinávie z roku 2012 se zvýšilo o dalších 5 procentních bodů (25-40 % z celkového příjmu energie).

Co je důvodem zvyšování doporučeného rozmezí?

Minimální příjem na úrovni 15 % je důležitý z důvodu zajištění dostatečného příjmu esenciálních mastných kyselin a vitaminů rozpustných v tucích, 20 % potřebují ženy v reprodukčním věku, osoby s nízkou tělesnou hmotností (BMI ˂18,5) a nejnovějších 25 % v doporučeních pro obyvatele Skandinávie bylo zavedeno z důvodu, aby se současně o stejnou energetickou hodnotu ponížil příjem sacharidů, který je často dodáván do organismu prostřednictvím nadměrného množství jednoduchých cukrů.

Kolik tuku tedy přijímat?

Podle posledních doporučení by osoby se střední fyzickou aktivitou při optimálním příjmu energie 2000 kcal (8400 kJ) měly konzumovat 50 až 80 gramů tuků denně. Každý má nastavený svůj individuální denní příjem, který by měl odpovídat jeho potřebám. S ohledem na tento příjem si pak každý stanoví, kolik tuku by mělo být obsaženo právě v jeho jídelníčku.  Má-li někdo větší energetický výdej, může si dovolit sníst úměrně více tuků.

Hodnocení (55 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 04. 2017 01:15
Jestli se nepletu, tak v USA konkrétně ministerstvem zdravotnictví nebylo řečeno, že hlavně vysokokalorické potraviny (kam asi tuk spadá?), jsou příčinou nadváhy, ukazovali hlavně na slazené nápoje ve spojení s nedostatkem sportu. K tomu zajímavé je, že loni poprvé od nějaký 70. let (nevím přesně) v USA bylo prodáno více čisté pitné vody než slazených limonád a jelikož v USA většina vodovodů má jen užitkovou vodu, můžeme kalkulovat, že i vypili více vody než slazených limonád.
20. 03. 2017 05:56
S množstvím příjmu tuků za den se taky stále peru :o)
19. 03. 2017 08:00
kdo mi poradí jak správně mám pracovat se semafory
12. 03. 2017 20:29
Děkuji
10. 03. 2017 23:08
Je fakt,že tuky a cukry mám většinou vyšší.Semaforky jsou málokdy zelené.Ted díky programu prožij rok zdravě to snad vychytám!
10. 03. 2017 21:37
Zajímavé
09. 03. 2017 22:20
Díky za článek a tabulky
09. 03. 2017 21:17
Děkuji za článek
09. 03. 2017 13:25
No hlídání optimálního množství je snad nad lidské síly, buď mám tuků málo nebo zase moc. Snad se mi někdy podaří jídelníček správně vyvážit.
08. 03. 2017 21:47
ach ta chemie
08. 03. 2017 20:51
stále se mám co učit...více se hlídat a sledovat co jím
08. 03. 2017 13:01
no tuky mám většinou zelené, ale uhlídat to tak, abych měla všechny semaforky zelené je už větší problém
08. 03. 2017 09:26
S tukama na semaforky zatím nemám...uhlídat vyvážený jídelníček každý den je zatím pro mne sci.fi.....
07. 03. 2017 22:45
V sebekoučinku jsem s tuky bojovala prakticky každý den.
07. 03. 2017 18:45
Tak s tuky v jídelníčku problém nemám, spíše s nima moc šetřím :-(.
07. 03. 2017 15:03
adrana.chaaaaaa ja bojuji a bojuji a porad se nic nedeje.
07. 03. 2017 12:37
Já s tuky bojuji v sebekoučinku, jenom občas ho mám zelený.
07. 03. 2017 11:54
S množstvím příjmu tuků za den se taky potřebuji poprat...
07. 03. 2017 11:51
Sláva našim semaforkům a jejich tvůrcům. :-))
07. 03. 2017 10:51
Zajímalo by mě, kolik lékařů a výživových poradců opravdu sleduje novinky svého oboru ...
07. 03. 2017 10:51
Semaforky jsou velký pomocník.
07. 03. 2017 10:46
Měsíc tuků nás určitě naučí sledovat množství tuků na obalech a vybírat jen ty správné potraviny.
07. 03. 2017 10:21
Snažím se sledovat na etiketách potravin příslušné množství tuků.Také mne toto naučil program Sebekoučinku.
07. 03. 2017 08:43
Souhlasím. Dokud jsem nepoužívala Sebekoučink, tak jsem neměla ani potuchy kolik toho sním včetně tuků. Díky za úžasný program, který neustále vylepšujete. :-)
07. 03. 2017 07:54
to je pravda bez programu bych to nespočítala, ale to platí i pro bílkoviny, sacharidy a další věci
07. 03. 2017 07:14
Na hlídání tuků je program sebekoučing fakt výborný. Bez něj bych neměl vůbec přehled, kolik toho ještě můžu nebo nemůžu.

Naši partneři